Slovenija

VIDEO: Ministrica za delo predlaga: minimalna plača naj se dvigne na 638,42 evra neto

Ljubljana, 15. 01. 2018 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je predlagala, da se minimalna plača za letošnje leto zviša za slabih 25 evrov na 638,42 evra neto. Poleg inflacije je pri tem upoštevala tudi gibanja v minulih letih in obete stabilne gospodarske rasti v prihodnje. Ekonomsko-socialni svet bo njen predlog obravnaval v petek, v Levici pravijo, da dvig ni zadosten.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dvig minimalne plače: 25 evrov na mesec več
    00:58
    Iz 24UR: Dvig minimalne plače: 25 evrov na mesec več
  • Iz 24UR: Dvig minimalne plače: Državno blagajno bi to letno 'stalo' 2,9 milijona evrov
    01:12
    Iz 24UR: Dvig minimalne plače: Državno blagajno bi to letno 'stalo' 2,9 milijona evrov
  • Iz SVETA: Ministrica Anja Kopač Mrak o tem, koliko odstotkov dobička bi se 'prelevilo' v višje plače
    00:24
    Iz SVETA: Ministrica Anja Kopač Mrak o tem, koliko odstotkov dobička bi se 'prelevilo' v višje plače
  • Anja Kopač Mrak: raziskave kažejo, da ima dvig minimalne plače vpliv na rast produktivnosti
    03:03
    Anja Kopač Mrak: raziskave kažejo, da ima dvig minimalne plače vpliv na rast produktivnosti
  • Ministrica Anja Kopač Mrak o dvigu minimalne plače
    00:30
    Ministrica Anja Kopač Mrak o dvigu minimalne plače
  • Iz 24UR ZVEČER: Ministrica in Batagelj o podjetništvu pri nas
    08:41
    Iz 24UR ZVEČER: Ministrica in Batagelj o podjetništvu pri nas
  • Iz 24UR ZVEČER: Slovenski podjetniki so naredili domačo nalogo, politika pač ne
    02:21
    Iz 24UR ZVEČER: Slovenski podjetniki so naredili domačo nalogo, politika pač ne

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak bo Ekonomsko-socialnemu svetu (ESS) predlagala, da se minimalna plača za leto 2018 zviša za 4,7 odstotka na 842,79 evra bruto oziroma 638,42 evra neto. Poleg inflacije je pri tem upoštevala tudi gibanja v minulih letih in obete stabilne gospodarske rasti v prihodnje.

Minimalna plača naj bi po novem znašala 638,42 evrov neto.
Minimalna plača naj bi po novem znašala 638,42 evrov neto. FOTO: iStock

Po zakonu višino minimalne plače za posamezno leto določi resorni minister po predhodnem posvetu s socialnimi partnerji. Pri določitvi se mora upoštevati letna stopnja inflacije v decembru predhodnega leta (v letu 2017 1,7 odstotka), lahko pa se tudi gibanje plač, gospodarska rast in gibanje zaposlenosti. Višina mora biti objavljena do konca januarja posameznega leta, velja pa za delo za polni delovni čas od 1. januarja.

Ministrica predlaga zvišanje za 4,7 odstotka na 842,79 evra bruto, kar bi pomenilo 638,42 evrov neto, tako imenovani bruto bruto pa bi znašal 983,42 evra, s čimer bi se strošek delodajalcev dejansko zvišal za tri odstotke.

Kot je v izjavi za medije danes v Ljubljani povedala ministrica, so pri pripravi tokratnega predloga gledali obdobje med letoma 2013 in 2017, ko "smo šli iz obdobja negotove gospodarske rasti v obdobje zelo stabilne in izjemne gospodarske rasti, tudi za naslednje obdobje pa se pričakuje stabilna gospodarska rast".

V tem času je povprečna plača rasla hitreje kot minimalna; povprečna plača se je povečala za 64 evrov bruto oziroma za 4,2 odstotka, minimalna plača za 16 evrov bruto oziroma dva odstotka, je povedala in dodala, da se je neto čisti dobiček gospodarskih družb povečal za 17-krat.

"Verjamem, da gospodarstvo danes ta strošek zmore," je dejala ministrica. Kot je ponazorila, gospodarstvo trenutno za plače nameni 8,5 milijarde evrov, tako da bi se pri predlaganem zvišanju minimalne plače ta strošek zvišal za 0,21 odstotka. Podjetja bi morala za zvišanje nameniti 0,6 odstotka svojega dobička, je poudarila.

ESS bo po njenih besedah predlog obravnaval v petek, ministrica pa kot vedno pri tej temi pričakuje "zanimivo in burno debato".

Kopač Mrakova ocenjuje, da gospodarstvo zmore tolikšen dvig minimalne plače.
Kopač Mrakova ocenjuje, da gospodarstvo zmore tolikšen dvig minimalne plače. FOTO: Kanal A

Predlaga zvišanje za 4,7 odstotka na 842,79 evra bruto, kar bi pomenilo 638,42 evra neto (trenutno 613,66 evra neto), tako imenovani bruto bruto pa bi znašal 983,42 evra (trenutno 953,95 evra), s čimer bi se po njenih besedah strošek delodajalcev dejansko zvišal za tri odstotke.

Kot so v sporočilu za javnost pojasnili na ministrstvu, se zaradi administrativno določene najnižje osnove za plačilo prispevkov, ki v letu 2018 znaša 54 odstotkov povprečne plače v predpreteklem oziroma preteklem letu (855,72 evra), stroški delodajalcev ob 4,7-odstotnem dvigu bruto plače delavcev povišajo za 3,09 odstotka.

Neto plača bo tako višja za slabih 25 evrov. Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Ministrica je še povedala, da so pritiski na dvig minimalne plače najvišji v državah, kjer socialni dialog najbolj peša. "Plačni modeli po Evropi so različni; kjer deluje bipartitni socialni dialog, pritiska na dvig minimalne plače ni," je dejala. Da bi dosegli premik, je po njenem mnenju potrebna sprememba plačnega modela.

Minimalno plačo po podatkih ministrstva trenutno prejema okoli 33.000 zaposlenih, od tega okoli 8000 v javnem sektorju. Po teh podatkih bi tako dodaten strošek za državno blagajno z zvišanjem minimalne plače v predlagani višini znašal 2,9 milijona evrov.

Levica: Dvig ni zadosten

Na napovedan dvig minimalne plače so se že odzvali v Levici, kjer trdijo, da dvig ni zadosten in da bo minimalna plača še vedno prenizka, prav tako ostajajo določene anomalije.

"Letošnji dvig bi moral biti najmanj dobrih 10 evrov višji, saj se prispevki za socialno varnost plačujejo od višje zakonsko določene osnove: 855 bruto. Dvig na to raven bi se skoraj v celoti prenesel v neto prejemek delavca, strošek za delodajalce se ne bi dodatno povečal," so zapisali v izjavi za javnost.

V poslanski skupini Levica so v začetku leta znova vložili predlog sprememb zakona o minimalni plači, po katerem bi minimalno plačo letos dvignili na blizu 647 evrov neto, prihodnje leto na 700 evrov neto, iz nje pa izločili tudi vse dodatke.
V poslanski skupini Levica so v začetku leta znova vložili predlog sprememb zakona o minimalni plači, po katerem bi minimalno plačo letos dvignili na blizu 647 evrov neto, prihodnje leto na 700 evrov neto, iz nje pa izločili tudi vse dodatke. FOTO: Miro Majcen

"Odbor za delo Državnega zbora je ministrici Kopač Mrak naložil izdelavo nove formule, ki bi upoštevala tudi rast zaposlenosti in gospodarsko rast. Ministrica je obljubljala še mnogo višji dvig minimalne plače, ki bi pravičneje razdelil novo vrednost," so dodali in izzvali ministrico, češ da se z vlado bolj posvečajo kovanju dobička kapitala kot pa preživetju delavcev.

Zahtevali bodo takojšen dvig na 647 evrov neto in dvig minimalne plače na 700 evrov ter odpravo vseh anomalij do leta 2019.

"Ves mandat se v Levici zavzemamo za dostojno ter pravično definirano minimalno plačo - ne bomo odnehali, ne bomo se zadovoljivi z drobtinicami, dokler ne bo minimalna plača za vsaj 20 odstotkov presegala minimalnih življenjskih stroškov," je sporočil Luka Mesec.

Sindikati za večji dvig minimalne plače od predlaganega

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pa menijo, da bi dvig moral biti višji. "Primeren dvig minimalne plače bi bil med petimi in šestimi odstotki," je ocene ZSSS povzela predsednica ZSSS Lidija Jerkič.

"Glede na nizke odstotke usklajevanja minimalne plače v letih 2015 (0,2 odstotka), 2016 (0 odstotka) in 2017 (1,8 odstotka), je bila ocena ZSSS, da bi bil primeren dvig minimalne plače med 5 in 6 odstotki," je dejala Jerkičeva.

Jerkičeva meni, da bi bilo vsakoletno usklajevanje minimalne plače manj težavno, če uspeli prenoviti plačni model in s tem zagotoviti osnovne plače v višini, ki odraža realno ceno dela.
Jerkičeva meni, da bi bilo vsakoletno usklajevanje minimalne plače manj težavno, če uspeli prenoviti plačni model in s tem zagotoviti osnovne plače v višini, ki odraža realno ceno dela. FOTO: Aljoša Kravanja

Če pa upoštevamo visoko gospodarsko rast, rast dobičkov in rast produktivnosti, bi bil povsem upravičen še višji dvig minimalne plače, je dodala. S tem soglašajo v Svizu, saj bi po njihovem mnenju dvig moral biti vsaj 6,2-odstoten, tako da bi minimalna plača dosegla 855 evrov bruto in se s tem dvignila nad prag revščine.

ZSSS se zavzema za prenovo plačnega modela, ki bi "zagotavljal osnovne plače v višini, ki odraža realno ceno dela," je spomnila Jerkičeva. V Svizu pa želijo spremembo zakona o minimalni plači, iz katere bi izločili vse dodatke, torej tudi dodatek na delovno dobo in na delovno uspešnost.

Sindikati se medtem zavzemajo, da bi redni letni dvig minimalne plače letos znašal med pet in 6,2 odstotka. V ZSSS in Svizu so vnovič izpostavili, da bi bila vsakoletna usklajevanja o tem manj težavna, če bi prenovili plačni model oziroma zakon o minimalni plači.

V konfederaciji sindikatov Pergam se bodo do predloga za dvig minimalne plače konkretno opredelili na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) v petek, je povedal predsednik Pergama Jakob Počivavšek. Je pa dejal, da bi kljub dejstvu, da predlagana uskladitev minimalne plače pomeni dvig le-te nad prag tveganja revščine, glede na okoliščine, ki se upoštevajo pri določitvi uskladitve minimalne plače, moral biti dvig višji in nikakor ne nižji od predlaganega odstotka uskladitve.

"Ob tem poudarjamo, da bi moral biti ob uskladitvi minimalne plače sprejet dogovor o pristopu k oblikovanju dogovora o politiki plač v zasebnem sektorju oziroma o pristopu k pogajanjem o novi splošni kolektivni pogodbi za gospodarstvo, s katerim bi naslovili problematiko ravni plač v zasebnem sektorju zlasti v razmerju do najnižjih osnovnih plač po kolektivnih pogodbah dejavnosti in v razmerju do minimalne plače," je dejal Počivavšek.

Na napovedan 4,7 odstotni dvig minimalne plače so se odzvali tudi v Delavski svetovalnici, ki pravijo, da so že pred dveme mesecema ministrici in nosilki zadnje raziskave o minimalnih življenjskih stroških Nadi Stropnik poslali javni poziv, v katerem so ju opozorili na nerazumljiv vnaprejšnji predlog zniževanja izračunanega zneska minimalnega osebnega dohodka. Med drugim tako opozarjajo, da je ministrstvo za dvig minimalne plače 'uporabilo' nižjo različico minimalnih življenjskih stroškov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (406)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
16. 01. 2018 17.10
Je že problem? Finančna ministrica je presenečena od kje višina dviga minimalne plače v znesku 25 eur, ki ga bo baje na Ekomomskem svetu predlagala ministrica za delo in socialne zadeve. Ker, da tako ne gre. No takole spoštovani obe, medtem ko z lopato mečete davkoplačevalski denar dobesedno skozi okno, poglejte dol na tiste, ki mesec komaj preživijo tudi s pomočjo Karitasa in Rdečega križa, pa še koga. 25 eur preveč? Resnično potrpežljivemu narodu solite pamet.
zdrava.pamet
16. 01. 2018 13.26
-1
kako si sploh drznete komentirat koliko bo to državo stalo, med tem pa milijarde zapravite za plačike zdravnikov ,učiteljev in polnjenje bančnih lukenj...jankoviču pa odpišete 16 milijonov dolga.....
bababu
16. 01. 2018 12.24
+1
Glede na gospodarsko rast, kolocino izvoza je trevmba vzet na znanje, da je 1/3 te gospodarske rasti ustvarjena na plecih delavcev na min.placi, ki en dan delajo za kruh, drugi za pasteto, ostalo za poloznice. Pred dvigom katerekoli place v JU je nijno dvignit min.placo. delodajalec, ki ne zmore placati svojih delavcev v tem primeru naj proda mercedesa ali pa zapre firmo, ker ne zmore. Predlagam, da se min. Placa dvigne na 900eur.netto, potem se bo pokazalo, katere firme so zmozne prezivetja brez suznjelastnistva in katere ne. Lahko je bit podjetnik, ce ti delajo ljudje, ki nimajo na koncu za "bel kruh". In zal se na njih tvori gospodarska rast.sjratka min.placo na 900 eur, pokop pozrtnih in nesposobnih, nato ravnateljem dvig place(kar ocitno ni bil problem speljat...)!
elektroncek
16. 01. 2018 12.01
-1
to je ok ...sam ... a kdo razmislja o tem da potem zelis kaksen kredit uzet ... bos mel manjsi maneverski prostor za odplacilo kredita ce imas nizko placo .... nevem .. ne spoznam se na te zadeve najbolj .. me zanima mnenje kaj drugi mislijo o tem
resslovenka
16. 01. 2018 17.12
Z minimalcem kredita v nobeni banki ne dobiš. Dejstvo!
macro
16. 01. 2018 10.26
-1
Optik je zaposlil novega prodajalca in mu razlagal sistem prodaje v njegovi trgovini: “Če se bo kakšen kupec zanimal za očala in bo vprašal koliko stanejo, mu povejte, da stanejo 200€. Če ne bo komentiral, da so predraga, recite: 'In še 50€ za steklo!' Če še ne bo komentarja kupca, pa dodajte: 'Za vsako posebej!'”.
Uporabnik565636
16. 01. 2018 10.22
-1
Ob tem ne pozabimo, da je začetna plača nekoga s končano fakulteto v državni upravi 800 neto oz. 28 plačni razred.
bababu
16. 01. 2018 12.09
+2
Zakaj ne stavkajo cistilke? Ker so v JU na kratkotrajnih pogodbah z d.o.o.ji, ki drzavo stanejo 15x več, kot ce bi bile v JU zaposlene. Na 1200m povsin JU bi mogli zaposlit cistilko za polni delovni cas in bi v letu privarcevali 0.5 milijarde, ki se sicer posredno iztecejo na bosanska tla (glej priimke direktorjev vecjih cistilnih servisov ki sluzijo na plecih sluznicadi, ki cistijo po nasi JU).
bababu
16. 01. 2018 12.26
+1
Oh, so me zbrisali, ker sem napisal, da je 28.placni razred prevec za nekoga v JV ki s 7.stopnjo kopira in vpisuje posto. Ah...
proletarec1
16. 01. 2018 10.16
+3
ZA TISTE Z MAJHNIMI PLAČAMI IN UPOKOJENCE NIKOLI NI DENARJA. ZA ZA PARAZITE IN SLOVENSKE LOPOVE, GA JE PA VEDNO DOVOLJ. SAMO REVOLUCIJA LAHKO REŠI SLOVENSKI NAROD.
ooResnicA
16. 01. 2018 10.03
+0
.....3. profesorji očetnjava izguljena......
RdecaZvezda
16. 01. 2018 08.51
+2
Ministrico in vlado je lahko sram spredaj in zadaj,direktorji pa zvišanje tudi do 500 ojrov
divus
16. 01. 2018 08.46
-1
resnično smo en zagovejen narod
prašek
16. 01. 2018 08.06
-4
Dober dan želim vsem spoštovanim tovarišem in tovarišicam !
prašek
16. 01. 2018 08.07
-1
Kakor sem slišal pri dnevniku, zadeva še ni dozorela in ni usklajena z finančnim ministrstvom !
prašek
16. 01. 2018 08.08
-2
Tako da tisti, katerim se to ne zdi dovolj, mirni bodite, nič ne bo!!!
macro
16. 01. 2018 08.09
+1
No glede na to da si sposoben delat nebi ti vrnil penzijo.. Saj je ne rabiš.
prašek
16. 01. 2018 08.14
-1
Seveda jo rabim !!!! Lahko bi pa ti brezplačno delal !!! Aja, saj tvoje delo je samo komentiranje ☺☺☺ Upam , da ti Ivan vsaj plača te ............... no ja, neumnosti !
macro
16. 01. 2018 08.38
+1
No pri taki blazni penziji, ki jo imaš, zakaj že ne delaš ti zastonj? Sem ti pa rekel, da imam svojo firmo. In v njej si lahko sam odrejam čas kaj počnem. Menda ja. Kak pa?
prašek
16. 01. 2018 08.40
-1
Lahko bi ti doniral kakih 95% svojega zaslužka za, denimo Ivana Janeza ....
prašek
16. 01. 2018 08.41
-1
Zakaj ravno Ivanu ???? Ostali so normalni .....
macro
16. 01. 2018 09.03
+1
Za mene sta obe strani politike isto šajse, tak da ne vem zakaj bi komurkoli kaj doniral. V bistvu se poskušata deliti na levo in desno, delata pa obe po sredini.
prašek
16. 01. 2018 09.06
+0
macro
16. 01. 2018 09.25
+1
Verjamem, da bi obe strani želele dobro(recimo). In včasih celo najdeta skupno točko(recimo), obe strani pa vlečeta na svojo stran in ne samo, da si ena drugi skačeta v zelje, celo sami sebi si hodita v nasprotja. Tak, da ne leva in desna nista 100% na svoji strani. Primer: ena stran bi povišala plače istočasno si uvaža še več sociale, druga stran bi večje plače pa istočasno zvišuje davke... Neumnost na 13 potenco. No skupno je to, da obe strani nekako želita dobro(recimo). Zakaj se pa ta voz nikamor ne premakne pa naj vsak sam presodi.
krtaksn
15. 01. 2018 21.41
+3
Vse skup je farsa. Mi pa ofce! Jbg
Skunk Works
15. 01. 2018 21.39
-1
Jaz si jo sama “dvignem”
ina5785
15. 01. 2018 22.59
+5
pa še IQ si dvigni, da ne klobasaš takšne neo.. . . . . . .
Kwaj
15. 01. 2018 20.44
+0
Naj se je.e z cmerarjem vred.....še malo pa bo revolucija...
LLLEPI
15. 01. 2018 21.14
+3
V Slo ne bo revolucije pa ce je cel minimalec 25 evrov bruto ne pa 625 kot je sedaj ste ze pravi bogatasi
vox populi
15. 01. 2018 20.08
+2
V Sloveniji prejema 33.000 zaposlenih minimalno plačo OD TEGA 8.000 v javnem sektorju. In ostalih 25000 so kdo, zaposleni kje, živijo od koga ali kaj. Kolikšen je procent enih in drugih NOVINARJI? Če že podajate podatke in končno tudi te podatke znate podat, da vidimo kdo dejansko prejema MINIMALNO PLAČO. ŠE EN KORAK NAPREJ LAHKO GREMO IN POVESTE TIP ZAPOSLITVE KJER SE PLAČUKE MINIMALNO PLAČO. Čas dela, trajanje urnika, DNI, ITD. In še odgovor KDO BO PA OSTALIM 25000 ZAPOSLENIM POMAGAL DVIGNITI MINIMALNO, ker oni nimajo ne čakalnih vrst za preglede, ne učijo pisat in risat, ne pazijo prometa, ne varujejo, ... ampak delajo DELAJO
Fifi 24
15. 01. 2018 20.06
+2
volitve....so blizu....
LLLEPI
15. 01. 2018 21.19
+1
in kaj potem ? ze 25 volite oblast pa niste izvolili se nikoli nic koristnega.Zakaj bi bile torej prihajajoce volitve drugacne?
ina5785
15. 01. 2018 22.35
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
RedDevil20
15. 01. 2018 19.13
+8
Placa visja za 25eur. In se naprej se delajo norca. Ko bo neto placa brez dodatkov 1000eur, se bomo lahko pogovarjali o vsaj malo veselih slovencih. Sramota
igorli
15. 01. 2018 20.26
-3
Še hitro nebo. Koliko podjetij lahko da zaposlenim 1000 neto? Risti kateri lahko, itak dajo.
yyyeb
15. 01. 2018 19.07
+10
premalo. 1000eur bi moralo biti neto
dolencek11
15. 01. 2018 18.51
+5
zdaj bodo vsi neki hotel narediti za nas hlapce....se vidi da se bližajo volitve...
yyyeb
15. 01. 2018 19.07
+2
ina5785
15. 01. 2018 22.36
+1
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
white31
15. 01. 2018 18.36
+13
kaj sanja ta ministrica?!?v javni upravi sr držijo minimalne plače..je pa primer za vse varnostne službe ki ne obstaja minimalna plačain so pod..policija je dobro plačana in naj prevzame vsa dela varnostnih služb.varnostne službe niso sposobne plačevat delavca in niti se držat zakonskih obveznosti.pa lepo se mejte