Slovenija

Ministrica za kulturo noče poskrbeti za rudnik. Jo bo to stalo stolčka?

Ljubljana/Idrija, 15. 04. 2016 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrico za kulturo bi lahko odnesel rudnik. Idrijski rudnik je namreč pod Unescovo zaščito, a ker gre za rudnik, je treba skrbeti, da se ne pogreza in s tem v luknjo ne potegne še prebivalcev Idrije. To skrb so na vladi naložili prav kulturnemu ministrstvu, a ministrica te skrbi noče prevzeti.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ministrico bo odnesel rudnik
    01:33
    Iz SVETA: Ministrico bo odnesel rudnik
  • Iz SVETA: Ministrica noče poskrbeti za rudnik
    01:57
    Iz SVETA: Ministrica noče poskrbeti za rudnik
Julijana Bizjak Mlakar - 1
Julijana Bizjak Mlakar - 1 FOTO: Miro Majcen

Premier Miro Cerar se bo predvidoma v ponedeljek sestal z ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar, nakar se bo odločil o usodi njene funkcije, so za STA potrdili v Cerarjevem kabinetu. Več ne razkrivajo, neuradno pa je slišati, da naj bi izgubila premierjevo zaupanje in je le vprašanje, na kakšen način bo morala zapustiti ministrstvo.

Ministrica iz vrst DeSUS Julijana Bizjak Mlakar svojega dela ne bo zagovarjala prvič. Očitno pa je njeno upiranje izvrševanju sklepov vlade glede idrijskega rudnika sodu izbilo dno.

Pri premierju se je zaradi tega že zagovarjala, tudi v koaliciji so bili do nje ostri, češ da morajo ministri spoštovati sklepe vlade. Vendar Bizjak Mlakarjeva vztraja pri svojem. V četrtek pred sejo vlade je ponovila, da ministrstvo za kulturo sklepe vlade glede idrijskega rudnika izvaja v sklopu svojih pristojnosti.

Na vprašanje, ali Cerar in prvak DeSUS Karl Erjavec torej zadeve ne razumeta, je odgovorila, da se morata seznaniti z dejstvi.

Na podlagi mnenj so po njenih besedah pripravili dva predloga za razrešitev zadeve. Ena rešitev po njenih besedah je, "da ministrstvo za kulturo postane tudi ministrstvo za rudarstvo", a je treba temu prilagoditi zakonodajo.

Če se bo izkazalo, da je v vladni ekipi ne vidijo več, lahko sicer odstopi sama. V nasprotnem primeru predsedniku vlade ostane, da državnemu zboru predlaga njeno razrešitev. V mandatu Cerarjeve vlade je DZ tako že razrešil ministra za obrambo iz vrst SD Janka Vebra, ki je na funkciji vztrajal do konca. Tako kot se je Veber vrnil v poslanske sklopi, ima v primeru prenehanje funkcije pravico do vrnitve v parlament tudi Bizjak Mlakarjeva. Če se to zgodi, mora iz poslanske skupine DeSUS oditi poslanka Jana Jenko.

Izjava je bila očitno kaplja čez rob, tudi predsednik stranke Karl Erjavec ministrice ni ščitil. Po četrtkovi seji vlade je pojasnil, da premier ni zadovoljen z njenim delom in bo o njeni funkciji razmislil. Erjavec je ponovil pričakovanje, da ministri DeSUS izpolnjujejo sklepe vlade, že pred tem pa je opozoril, da ne bo ščitil nečesa, kar ni v skladu z vladno politiko. Odločitev o funkciji Bizjak Mlakarjeve je prepustil Cerarju, je pa očitno, da ministrica izgublja tudi zaupanje svoje stranke.

Idrijski župan premierju grozi z ovadbo

Vzdrževanje rudnika živega srebra v likvidaciji je odgovornost, ki bo trajala večno, dokler bo obstajala ta država, je za STA komentiral zaplete okrog rudnika župan Občine Idrija Bojan Sever. Poudaril je, da bi morali "birokrati to speljati". Če ne bo rešitve, bo kazensko ovadil predsednika vlade in druge odgovorne.

Po županovem mnenju so bile rešitve že od samega začetka samo tri - ukinitev likvidacije rudnika, da se izvrši sklep vlade iz junija 2014 ali z razpisom najti koncesionarja, ki bi od države prevzel upravljanje z rudnikom.

"Mi smo ponujali rešitev, da bi se lahko prijavila naša Komunala, ki bi prevzela tudi vse zaposlene v rudniku," je še pojasnil idrijski župan. Če država ne bo ukrepala, če ne bo izpolnjevala nalog in bodo ogrožena življenja v Idriji, bo župan vložil kazensko ovadbo proti predsedniku vlade in drugim odgovornim.

Zaposleni v Rudniku živega srebra v likvidaciji še vedno ne prejemajo mesečnih dohodkov, čeprav je denar zanje na državnem nivoju zagotovljen. Denar je sicer na posebni postavki ministrstva za gospodarstvo, vendar je 450.000 evrov po ocenah idrijske občine premalo za pokritje vseh stroškov. Tekoče vzdrževanje rudnika naj bi namreč stalo med 700.000 in 800.000 evrov.

Kakšni so pomisleki kulturnega ministrstva?

Sklep, da mora Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, javni zavod, ki sodi pod okrilje ministrstva za kulturo, bdeti nad aktivnostmi vzdrževanja nezalitega dela jame in monitoringom vplivnega območja rudnika Idrija, je že septembra 2014 sprejela ministrska ekipa Alenke Bratušek, Cerarjeva vlada pa mu je pritrdila.

Sredi marca je vlada poudarila, da mora Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija začeti z izvajanjem nalog. Na ministrstvu za kulturo so izrazili pomisleke, da se javni zavod, ki se je ob ustanavljanju znašel pod okriljem ministrstva za kulturo, ne more ukvarjati z rudarstvom.

Ministrstvo za kulturo je ugotovilo, da obstajajo težave pri izvedljivosti sklepov vlad, ker ministrstvo ne more in ne sme nalog izven njegovih zakonsko določenih pristojnosti izvršiti na način, da bi zagotovilo ustrezne pravne podlage in pogoje za prenos nalog izvajanja monitoringa v vplivnih območjih štirih rudnikov v zapiranju na Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija. Prav tako se pojavljajo težave, da bi sprejelo sanacijo Rudnika živega srebra Idrija - v likvidaciji v svojo izključno pristojnost in financiranje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

artus
16. 04. 2016 19.32
-1
Ministrica za kulturo ima lepo pričesko. Zakaj jo torej gnjavijo? A delajo prostor za Špelo Kučan?
flexi22
15. 04. 2016 20.38
+4
rudnik v idriji je na unesku kulturne dediščine in od takrat spada pod ministrstvo za kulturo mogoče je bila napaka storjena že mnogo prej
mallonge
15. 04. 2016 18.53
+4
Cerarjeva monarhija počasi razpada. V NLB bo moral postaviti kakšne migrante ker poštenih strokovnjakov noče.
mallonge
15. 04. 2016 18.54
+8
Idrijo pa naj prevzame Židan. Bo gojil šampinjone.
wolfterier
17. 04. 2016 16.00
+2
Za vodo je zdaj pristojen Golubović,boji se,da jo bo zmanjkalo,hoho!
Netajkun
15. 04. 2016 18.03
+7
Normalno da noče prevzeti . Kaj pa ima Ministrstvo za kulturo z ogromnim pobočjem nad rudnikom ( in Idrijo ) , ki se pogreza in drsi ? Sramotni pritiski vlade , adijo pamet .
LLLEPI
15. 04. 2016 18.42
+6
Naso vlado boli k za Slovenijo in idrijo vazno da lahko kradejo in si poleg tega izplacujejo se razno razne dodatke .
LLLEPI
15. 04. 2016 18.44
+8
sLOVENCI CE HOCEMO IMETI SVOJO DRZAVO SE JE POTREBNO ZNEBITI VSEH SEDANJIH POLITIKOV LEVIH IN DESNI RDECIH IN ZELENIH KER VSI DELUJEJO PROTI SLOVENIJI IN SLOVENSKEMU NARODU VSI SO SE SPECIALIZIRALI ZA LOPOVSKA POSLA
Biofanatik
16. 04. 2016 13.07
+1
Če hočemo imet svojo državo jo moramo nazaj zavzet ker so nam jo ukradli jugomafijci ob pomoči izdajalske levice.
wolfterier
16. 04. 2016 16.26
+2
Levićarji so visoko izobraženi,izjemno inteligentni,solidarni in...kaj naj še napišem,Lukec Mesečni !!!