Slovenija

Kot da ne bi bili na istem sestanku: v SMC zadovoljni, v SD in DeSUS razočarani

Ljubljana, 09. 12. 2016 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je koalicijskim partnerjem tri dni pred rokom predstavila predloge reformnih zakonov. V SMC so dejali, da so izhodišča zdravstvene reforme ustrezna. So bili pa nad predstavljenim vidno razočarani v stranki DeSUS, medtem ko v SD pravijo: "Nič takega se ni zgodilo, da bo jutri kaj boljše."

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kaj prinaša zdravstvena reforma?
    02:53
    Iz SVETA: Kaj prinaša zdravstvena reforma?
  • Iz SVETA: Dvomi med koalicijskimi partnerji
    00:55
    Iz SVETA: Dvomi med koalicijskimi partnerji
  • Iz 24UR: Reforma za preživetje
    01:24
    Iz 24UR: Reforma za preživetje
  • Iz 24UR: Zdravstvena reforma
    02:39
    Iz 24UR: Zdravstvena reforma

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes koalicijskim partnerjem predstavila reformne predloge. Koalicija meni, da so izhodišča zdravstvene reforme ustrezna in v skladu s koalicijskim sporazumom, je po srečanju z ministrico ocenila Simona Kustec Lipicer (SMC). Rešitve glede zakona o zdravstvenem zavarovanju ter zakona o zdravstvenih zavodih pa so odprte in bo koalicija razpravo nadaljevala prihodnji teden, je pojasnila.

Ena od ugotovitev današnjega sestanka je, da ministrica za zdravje svojih zavez ne bo mogla izpolniti.
Ena od ugotovitev današnjega sestanka je, da ministrica za zdravje svojih zavez ne bo mogla izpolniti. FOTO: POP TV
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je koaliciji predstavila štiri zakonske predloge, ki bodo tvorili zdravstveno reformo. In sicer novelo zakona o pacientovih pravicah, novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakonu o vodenju in upravljanju javnih zdravstvenih zavodov.

Po ocenah vodje poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicer so imeli koalicijski partnerji in ministrica za zdravje intenziven, a uspešen sestanek. Ministrica jih je seznanila z izhodišči, ki jih je v sklopu reforme pripravila v temeljnih štirih zakonih.

Partnerji se strinjajo, da gresta lahko v postopek novela zakona o pacientovih pravicah in novela zakona o zdravstveni dejavnosti, ki se dotika dolgoletne težave podeljevanja koncesij. Pri zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakonu o vodenju in upravljanju javnih zdravstvenih zavodov pa so konkretne rešitve po besedah Kustec Lipicerjeve ostale odprte in nepojasnjene, zato se bo koalicija prihodnji teden ponovno sestala in nadaljevala razpravo.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.
Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. FOTO: POP TV

Strinjajo se, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje v sedanji obliki ni potrebno oz. je celo škodljivo in je treba najti alternativno rešitev. Ministrica jih je seznanila, da obstajajo scenariji in preračuni o rešitvah, ki pa jih še ni konkretno predstavila, je povedala Kustec Lipicerjeva.

Več o vsebini predlogov zdravstvene reforme v članku z naslovom Kaj prinaša reforma? Po novem naj bi v zdravstveno blagajno plačevali glede na dohodke.

Han: V zdravstvo bo verjetno treba dati več denarja

Vodja poslancev SD Matjaž Han pa je po vrhu povedal, da je ključni zakon, to je zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, v izhodiščih. Po njegovi oceni je potrebna širša razprava in pogovor o tem, da bo v zdravstvo verjetno treba dati več denarja, a je za zdaj za to razpravo premalo pripravljenega.

"Nič takega se ni zgodilo, da bo jutri kaj boljše," je po srečanju, na katerem jim je ministrica za zdravje predstavila reformne predloge, priznal Han. Po njegovih ocenah ne gre za katastrofo, pač pa za realno oceno. Spomnil je, da so pogovori o teh vprašanjih že vrsto let v politiki enaki.

Novela zakona o zdravstveni dejavnosti gre po mnenju SD v pravo smer, dva danes predstavljena zakona pa nista reformna. Pri ključnemu, to je zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, pa je veliko vprašanj, na katere po Hanovih besedah ne bodo mogli še odgovoriti, pač pa je potreben dogovor družbenih skupin. "Da lahko gremo v takšno iskreno razpravo, pa imamo zdaj premalo napisanega," je priznal Han.

Han je dejal, da bi morala ministrica predstaviti konkretne številke.
Han je dejal, da bi morala ministrica predstaviti konkretne številke. FOTO: POP TV

Spomnil je, da so v koalicijskem sporazumu dorekli ukinitev dopolnilnega zavarovanja, o čemer so se danes tudi pogovarjali. Odprli pa so tudi vprašanje, kako za to dobiti dodaten denar. "Iskreno moramo priti pred ljudi in reči, da se v zdravstveno blagajno zlije premalo denarja in potrebujemo večji prispevek," je povedal. Prav tako se morajo po njegovih besedah dogovoriti, da denar, ki ga imajo, ne bo odtekal v zasebne žepe.

"Sem eden od poslancev in eden od vodij poslanskih skupin, ki se trudimo, da ne bomo zavirali tam, kjer ni treba. A moramo dobiti nekaj na mizo, potrebujemo številke," je poudaril Han. Po njegovih besedah se morata uskladiti finančni in zdravstveni resor.

Prvak SD Dejan Židan je pred srečanjem izrazil pričakovanje, da bo ministrica predstavila projekt skrajševanja čakalnih dob v zdravstvu. Han pa je po srečanju na vprašanje, ali je to storila, odgovoril z besedami, da saj to določa že sporazum vlade z zdravniškim sindikatom Fides. Tako namreč trdijo na ministrstvu, medtem ko pa v DeSUS in SD sporazuma ne podpirajo.

Vodja poslanske skupine SD je sicer dejal, da po srečanju z ministrico niti niso toliko razočarani. "12. decembra ne bo padel neznani leteči predmet," je dejal in s tem opomnil na zavezo ministrice, da bo do 12. decembra v javno razpravo dala zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. To od nje pričakujejo tudi v DeSUS, kjer pa so po današnjem srečanju razočarani.

V stranki DeSUS razočarani

Gantar je dejal, da so bila predstavljena le izhodišča, ki pa puščajo več vprašanj, kot pa dajejo odgovorov.
Gantar je dejal, da so bila predstavljena le izhodišča, ki pa puščajo več vprašanj, kot pa dajejo odgovorov. FOTO: Miro Majcen

Podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar je po sestanku dejal, da je od predstavitve, zlasti glede zakona o zdravstvenem varstvu pričakoval precej več, saj so dobili le idejne predloge. Kaj pomeni to za usodo ministrice, se bodo v stranki še pogovorili. Poslanci DeSUS so namreč Kolar Celarčevo ob nedavni interpelaciji podprli pod pogojem, da bo do 12. decembra v javno razpravo dala zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Glede zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je Gantar dejal, da so bila predstavljena le izhodišča, ki pa puščajo več vprašanj, kot pa dajejo odgovorov. "Strinjamo se, kar je zapisano v koalicijski pogodbi, da se ukine dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Ne vemo pa, kako se bo pokrival finančni izpad, do katerega bo ob takšni ukinitvi prišlo. Če nimamo rešitve na mizi, izračunov, potem je zelo težko govoriti zelo vsebinsko, kakšne bodo finančne rešitve," je dejal.
Ko bodo dobili na mizo predlog zakona, bi Gantar pričakoval, da bo besedilo imelo tudi načelno soglasje ministrstva za finance.

Gantar je dejal, da novela zakona o pacientovih pravicah, ki jo je ministrica pripravila, ni sporna in gre v prid bolnikom. Bi pa želeli nov zakon, ne le novele. Pričakovati je, da bo šla ta novela hitro naprej v proceduro, za vse ostale predstavljene zakone oz. izhodišča pa po njegovih navedbah ni časovnice.

Poudaril pa je, da si kljub kritikam na račun ministrice v DeSUS želijo novo zdravstveno zakonodajo in ne želijo nagajati, kakor je večkrat predstavljeno v javnosti. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (241)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piu
10. 12. 2016 14.25
+0
Zguba časa, kajti Kakelc se je že odločil, da bo vlada padla......
topo
10. 12. 2016 12.17
-1
Sloveniji gre izredno dobro samo po dve dobrodeni prireditvi na dan bo potrebno pa se bo politika in tajkunstvo še napej ta uspešno razvijalo.Seveda gre Sloveniji dobro saj je le slabo polovico revežev..
IdolinHeroj
10. 12. 2016 10.48
+1
Če smo čist iskreni:zadnc sem brau da je nasa davcna realizacija velik bolsa glede na enako obdobje lani......na spletni strani statisticnega urada.....pa prvic po nevem gdaj smo zmanjsal brezposelnost....tako da mogoce pa cerar le nit ako slab precednik
TovarišiKradejoMarNe
10. 12. 2016 12.19
-1
Res je. On je od 7000 mladih brezposelnih zaposlil 50.000. In ob tem skupno število brezposelnih zmanjšal za 15.000 :) Res, tako poceni vas kupijo ?
resslovenka
10. 12. 2016 09.49
-1
Kakšen nateg. Spet, ponovno, že miljonkrat doživet. Za kaj vsa kamuflaža in šarada, ko je bilo tako kristalno jasno kakšen bo končen rezultat. No in sedaj....domino efekt. In še enkrat vse videno, le da z drugimi ministri in drugimi sindikati. Minister Erjavec pač nič, upokojenski sindikat pač nima pravega liderja. In tako do naslednjih, skorajšnjih volitev. Globoko razmislite kdo je koga vsa ta leta.
rde?kar
09. 12. 2016 22.01
+0
Še bodo mezili.
Kollerik
09. 12. 2016 22.55
-2
luciluk
09. 12. 2016 21.59
+2
Neverjetno kako noče razpasti ta koalicija levih strank oz. starih obrazov, Navkljub vsemu nesmislu in nesposobnosti nočejo izstopiti iz koalicije. Ni čudno da se Lipicarjevi smeji ko vidi kako lahko vleče za prašnike Erjavca in Židana, ki se bojita volitev in političnega pokopa.
askralj
09. 12. 2016 21.06
-1
Denar vse pogliha... Dokler so interesi do takrat more vlada ubogat in se nihče ne skrbi za nove službe ali razvoj
Simoni?
09. 12. 2016 20.01
+1
Bavčar je pospravil skoraj celoletni državni proračun, pa ga Klemenčičevi režimski sodniki niso sposobni obsoditi. Mogoče je vzrok ta da je as nekdanji podpredsednik stranke LDS, mogoče pa zgolj to da gre za "mladega nadebudnega košarkarja". btw. V čem je poanta naslova: "Kot da ne bi bili na istem sestanku: v SMC zadovoljni, v SD in DeSUS razočarani"? Vem vsaj za 1.000 sestankov na Slovenskem, na katerih so bili eni zadovoljni, drugi pa razočarani....
helter skelter
09. 12. 2016 19.54
-4
če že, bi morali plačevati več kadilci, alkoholiki......
helter skelter
09. 12. 2016 19.46
+5
... zanimivo, da so se pa mediji in raja kar sprijaznili, da se jim je pokradlo milijone in milijone s provizijami pri nabavi medicinske opreme. Nihče ne odgovarja, ni ovadb, nihče se več ne sekira, utečene zadeve še kar tečejo naprej. Da se režimsko trobilo in strankarsko glasilo Združene levice tednik Mladina napaja s tem mafijskim denarjem preko podjetja Mark medical....
IlluminatiAllSeeingEye01
09. 12. 2016 19.30
-1
Dejstvo je da, če ne bi levaki pokradli večino davkoplačevalskega denarja bi naša država imela najboljše bolnišnice z najbolj kvalitetno zdravstveno oskrbo na svetu... levakom starejši in bolani ljudje ne predstavljajo nič druga kot pa samo strošek in breme in to se kristalno jasno vidi tudi pri tej vladi...hvala Bogu, da smo v EU in da je oče slovenskega naroda gospod Janez Janša na strani najšibkejših, ker drugače bi bolane in starejše najrajši v jame zmetal...
helter skelter
09. 12. 2016 19.26
+8
Zanimivo, kako so vam s "socialno državo" oprali možgane.... A se zavedate koliko vam država pobira skozi DDV, davek na plače, davek na dobiček, dohodnino, trošarine, prispevke, ........... in kaj dobimo za to???? Ko je za koga potrebna težja operacija v tujini, zbiramo zamaške po državi in organiziramo dobrodelne prireditve !!!! Vsako leto pri registraciji plačamo davek za ceste in kam gre denar? Za javni sektor, železnice ..., vozimo se pa po uničenih cestah. Plačujemo razne urade, zavode ..... namenjene samemu sebi, da imajo priliznjenci vlade in njihova žlahta službe.
luciluk
09. 12. 2016 22.00
-1
Kollerik
10. 12. 2016 08.14
solatovc
09. 12. 2016 19.22
+2
Od mojga soseda hcerka prodaja neke aparature za zdravstvo ,jo se nism vidu v avtu ispod 80.000e!
LLLEPI
09. 12. 2016 19.45
-1
LLLEPI
09. 12. 2016 19.45
+2
solatovc
09. 12. 2016 19.22
-2
Od mojga soseda hcerka prodaja neke aparature za zdravstvo ,jo se nism vidu v avtu ispod 80.000e!
korintos23
09. 12. 2016 19.04
+0
MIlojka, in za to si rabila dve leti? Eno leto še sedaj vlada rabi da se med sabo uskladite, potem je volilno leto in spet nič! Dobro si spet šla doktorjem na roko,
Uporabnik113089
09. 12. 2016 18.39
+4
Naslov prispevka zmaga! Če je to vzeto iz izjave nekoga, pa je as res novodobni komunist!
proofreader
09. 12. 2016 18.27
+2
Skratka, po dveh letih ni naredila nič konkretnega. Je pa dobila 100.000 evrov plač v tem času.
piljan
09. 12. 2016 18.26
+8
Kaj pa zavarovalnice,bodo še pobirale dobičke,namesto,da gre denar direktno v zdravstvo?
LLLEPI
09. 12. 2016 19.45
-1
LLLEPI
09. 12. 2016 19.46
+0
ja zakaj so pa ustanovljene?Da pobirajo dobicek ne
bertoolin
09. 12. 2016 18.22
-1
Koalicija zs boljši včeraj....
piljan
09. 12. 2016 18.27
+3
Kot vsaka do sedaj,zato prevzemi...a boš raje zamenjal nick?
bertoolin
09. 12. 2016 18.33
-2
Pa kaj je s teboj? Po tvoje bi vsi, ki se ne strinjamo s početjem kaviarovcev morali biti tiho?!?! Glej, sprijaznjenci s klavrnim stanjem vsekakor ne pripomorete k boljši prihodnosti...
piljan
09. 12. 2016 18.40
+3
Sploh ne ,vendar si ti mene prvi napadel kaj imam rad in kaj ne.Ti praviš,da si bolj sposoben kot tile,ne jaz.Torej dokaži.Kaj si pa do sedaj naredil ,da bi bilo bolje?
bertoolin
09. 12. 2016 18.49
-4
Napadel? Pa kdo preži pod vsakim postom, kjer nekdo kritizira vlado?!?! Zamisli se malo....Ponavljam: Po tvoje moramo biti vsi, ki se ne strinjamo z vladajočimi tiho?!?! Pozabi, živimo v demokraciji...Ne bo vam kar tako uspelo utišati ljudstva
piljan
09. 12. 2016 19.00
+4
Nekaj mi povej.A zate pljuvati po vsem ,pomeni imeti rad državo???Samo to,ali si za to državo storil še kaj drugega?Poveš koliko si star?Sem ti kdaj rekel,da bodi tiho?Sem jaz tebi prvi rekel,da nimaš rad države?Ti gre tako slabo,da ne najdeš nič pozitivnega v svoji domovini?Če je tako ti svetujem ,da prevzemi,so ti pa odprte vse strani sveta.Če bi jaz moral pljuvati po vsem bi izkoristil eno od možnosti.Slabši si kot sekstaš,oni vsaj svojega ivana branijo.
bertoolin
09. 12. 2016 19.08
-2
Hahaha, spet potvarjaš....in to ravno ti, ki (dokazano) prežiš pod vsakim postom, ki omenja nesposobno vlado...V vsej svoji vnemi si očitno spregledal, da tudi pohvalim pametne predloge, a tebe moti, da nisem zaverovan v eno politično strujo, saj smo takšni največja grožnja tvojim vladajočim Kaviarovcem...Glej, očitno si zamešal strani. Ti se moraš braniti, ker take zagovarjaš, meni se ni treba, imam čisto vest...Ponovno te pozivam, da se malo zamisliš
bertoolin
09. 12. 2016 19.09
-4
In odvadi se prežanja pod vsakim postom, ki blati tvoje politične idole, saj izpadeš kot njihov plačanec...predvsem pa na koncu stvar izgleda skrajno patetično
piljan
09. 12. 2016 19.14
+5
Poglej spodaj koliko je takih postov in mi povej.Potem pa še povej kateri post zares brani to vlado,preštej in potem povej.Če se pogovarjam z sekstaši ,še ne pomeni ,da koga branim.Nisi odgovoril niti na eno vprašanje,si opazil?Kako veš,da v teh predlogih ni nič dobrega?
bertoolin
09. 12. 2016 19.24
-5
Joj vse skupaj postaja že pod nivojem...Lepo ti vse razložim in ODGOVORIM (razen svoje stsrosti, saj je to moja stvar) in še vedno ne razumeš...a je tako težko razbrati enostavne stavke v slovenščini?!?!?! Glede na to, da vehementno kontriraš vsakemu postu (čeprav niso iz strani sektašev), ki kritizira vlado pa boš mene in ostale, ki to berejo težko prepričal, da nikogar ne braniš (a nas imaš za norca?!?!)...Najbolje, da stvar zaključiva tukaj, ker tvoje izvijanje postaja že smešno in močno škodi ugledu tvojega internetnega alteregota....LP
piljan
09. 12. 2016 19.36
+5
A misliš,da jih branim s tem ko večkrat vprašam,kdo bi bil trenutno boljši?Je to zate branjenje?Oprosti,ampak jaz ga ne vidim.Zakaj bežiš od tega,da si dejal,da si ti?Pa ni važno.Stalno ponavljaš koliko je mojih postov,ko branim vlado.Kje so?
Kollerik
09. 12. 2016 22.57
+3
berto spet ne ve, kako bi čim bolj zakamufliral svojo veliko ljubezen do tadesnih in jo zapakiral v svojo "nepristranskost" :))
Antropozofija
09. 12. 2016 18.18
-2
Ta vlada me vse bolj spominja na skupino TNT oziroma na Alan Forda. Štejejo denarce frit, frit, frit....Reforma je razodeta svetu, oziroma obstajajo določeni scenariji..................................