Prva naloga nove vlade: kadrovanje

Vlada je na prvi seji zamenjala direktorja Sove. Šef obveščevalcev je tako postal Črnčec. Na uradu za verske skupnosti je zamenjala Guliča, prihaja Baluh. Ministrska ekipa se zaveda, da je pred njimi težak mandat, a kot pravi Šušteršič, komaj čakajo, da začnejo delati.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Na prvi redni seji nove vlade Janeza Janše so razpravljali o kadrovskih vprašanjih. Osrednja tema pa je bila predstavitev finančne slike in informacija o predvidenih finančnih ukrepih nove vlade, ki jih je predstavil finančni minister Janez Šušteršič, so sporočili po seji vlade. Imenovali so tudi tri podpredsednike vlade, in sicer Ljudmilo Novak, Radovana Žerjava in Karla Erjavca.

Vlada je na ustanovni seji razrešila direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Sebastjana Selana, je potrdil novi direktor urada vlade za komuniciranje Anže Logar. Za novega direktorja je vlada imenovala Damirja Črnčeca. Slednji je 39-letni doktor politologije, docent za obrambni in varnostni sistem na Fakulteti za državne in evropske študije ter generalni direktor obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo. Črnčec to službo vodi že od leta 2005. Na Šoli za častnike je nosilec predmeta vojaška obveščevalna dejavnost, na generalštabnem šolanju pa nosilec predmeta nacionalna in mednarodna varnost.

Dosedanji direktor Urada vlade za komuniciranje Darijan Košir je potrdil, da ga je nova vlada razrešila. Novi direktor urada pa je postal že omenjeni Logar, ki je to funkcijo opravljal že v času prve Janševe vlade. Zamenjali so tudi direktorja urada za verske skupnosti, ki ga je do sedaj vodil Aleš Gulič in za v. d. direktorja imenovala Stanka Baluha, in sicer do imenovanja direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za dobo šestih mesecev. Baluh je sicer od leta 2006 vodil urad za narodnosti.

Imenovali so tudi generalnega sekretarja vlade in vodjo kabineta predsednika vlade. Generalni sekretar vlade je postal Božo Predalič, ki je to funkcijo opravljal že med letoma 2004 in 2008. Vodja premierjevega kabineta pa je postala dolgoletna najzvestejša sodelavka novega predsednika vlade Nika Dolinar. Za državne sekretarje v kabinetu predsednika vlade pa je vlada imenovala Ljubomila Jasniča, Janeza Ujčiča in Lovra Lončarja.

Vlada je imenovala tudi več državnih sekretarjev, ki bodo v pomoč novoizvoljenim ministrom. Ministrski zbor je tako imenoval Moniko Kirbiš Rojs za državno sekretarko na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Igorja Šalamuna na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, Patricio Čular na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve ter Igorja Senčarja in Boža Cerarja na ministrstvu za zunanje zadeve.

Vlada

Ministri so se že zbrali na prvi redni seji. (Foto: Damjan Žibert)

Kot prve naloge je minister za zunanje zadeve Karl Erjavec napovedal profesionalizacijo dela na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ), kar po njegovih besedah pomeni, da ne bo dopuščal vdora dnevne politike. Hkrati napoveduje bolj aktivno vlogo pri oblikovanju stališč, saj se mu zdi, da je MZZ večkrat zgolj opazovalec, zlasti ko gre za odločitev glede Evropske unije, OZN in zveze Nato. Poseben poudarek Erjavec napoveduje odnosom s sosednjimi državami. Kmalu bo predlagal sestanek s svojo hrvaško kolegico Vesno Pusić v Ljubljani. Odnose je treba okrepiti, ne glede na to, da se bo mejni spor reševal pred arbitražnim sodiščem, je dejal.

Primopredaja poslov bo na MZZ v ponedeljek, Erjavec je o državnih sekretarjih na MZZ dejal, da gre za velika profesionalca in veleposlanika z izkušnjami iz Bruslja. Cerar je bil namreč veleposlanik pri zvezi Nato, Senčar pa pri Evropski uniji.

Minister za obrambo Aleš Hojs je napovedal, da bo prva stvar, ki jo bo treba rešiti, vprašanje letališča v Cerkljah ob Krki. Glede najbližjih sodelavcev pa je Hojs dejal, da usklajevanja še potekajo, zato o imenih ni želel govoriti. Med prioritete po besedah Hojsa sodijo tudi pogovori z vojaškim sindikatom, saj da so tam zadeve "precej na vrelišču". Uvesti bo treba tudi sistemske spremembe, je napovedal Hojs, kar pa se ne bo zgodilo v nekaj tednih ali mesecih, temveč v letu ali dveh.

''Komaj čakamo, da začnemo delati''

Janez Šušteršič - 6

Janez Šušteršič (Foto: Miro Majcen)

Janez Šušteršič je ob robu seje, kjer so ga potrdili za finančnega ministra, poudaril, da prihaja na položaj, da naredi tisto, kar misli, da je treba narediti za dobro Slovenije. "Če Slovenija tega ne bo želela, teh rešitev ne bom vsiljeval," je napovedal. Njegova prioriteta bo rebalans proračuna. To bo vzelo nekaj časa, pri čemer pa bodoči minister hitro – v tednu dni ali dveh – napoveduje sprejetje sklepa vsaj o nekem ciljnem obsegu izdatkov. Glede načrtovanega varčevanja je znova napovedal, da bo varčevanje potekalo v širšem javnem sektorju. Najprej bodo na udaru neracionalna poraba, javna naročila in podobno.

Kaj pa pravi na ministrsko ekipo? "Občutki so dobri, komaj čakamo, da začnemo delati stvari, ki smo jih napovedali v koalicijski pogodbi," je povedal Šušteršič, ki pa še ni želel izdati imen državnih sekretarjev, saj vsi še niso potrjeni. Sicer Šušteršič ne pričakuje težav pri sodelovanje vladne ekipe. Tako denimo pravi, da je med njim in gospodarskim ministrom Radovanom Žerjavom "precej kemije".

Tudi novi minister za delo Andrej Vizjak ne pričakuje, da bo po imenovanju lahko počival. Na vprašanje, koliko dni miru si želi, je odgovoril, da "se je že v četrtek začelo" in tako ne pričakuje "niti minute miru". Vizjak je sicer ocenil, da bo tudi na področju njegovega ministrstva treba varčevati. Njegovo ekipo čaka rebalans proračuna, pri tem pa je Vizjak poudaril pomen delovne ekipe na ministrstvu. Dodal je, da je na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve "kar nekaj dobrih ljudi na odgovornih mestih", nekaj pa jih bodo "še pripeljali". Na ministrstvo tako kot državna sekretarka prihaja podžupanja Brežic Čularjeva.

Turk se bo najprej lotil univerzijade

Žiga Turk

Žiga Turk bo mandat začel z univerzijado. (Foto: Damjan Žibert)

Minister za izobraževanje, kulturo, znanost in šport Žiga Turk ocenjuje, da bo njegova prva najbolj pereča naloga problem univerzijade. "Za ta dogodek se ve zelo dolgo časa, menim pa, da ga v časovni stiski ne bomo mogli reševati," je ocenil po izvolitvi ministrske ekipe.

Na vprašanje, ali še pričakuje težave zaradi združevanja kulturnega resorja, odgovarja z zagotovilom, da ima kultura svojega ministra. "Ima ministra, ki morda boljše kot kdo drugi razume ne le pomen kulture za našo zgodovino, ampak tudi pomen kulture za našo prihodnost. Za slednjo nista pomembni le znanost in izobraževanje, ampak tudi kultura. Te zadeve bom poskušal povezati in lahko so brez skrbi, da kultura v ničemer ne bo simbolno prikrajšana," zagotavlja Turk. Pritrjuje sicer, da bodo morali vsi resorji varčevati, tudi ta, ki ga prevzema. Ob tem pa upa, da bodo našli notranje rezerve. Ponovil je prepričanje, da globlje, ko gremo v sistem, bolj ljudje vedo, kje prihraniti. "To možnost bi jim radi dali," je dejal.

Černač bo primopredajo poslov opravil na kar treh ministrstvih

Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač med prioritetnimi nalogami izpostavlja pregled stanja, pripravo rebalansa in konkretnega programa glede maksimalne uporabe kadrovskih virov na ministrstvu. Sledil bo pregled konkretnih projektov v izvajanju in priprava podlag za naprej, je pojasnil. Černač bo sicer primopredajo poslov opravil kar na treh ministrstvih. Posle na področju prometa bo prevzel v soboto ob 9. uri. Kar se tiče energetike, bo primopredaja potekala v ponedeljek, na ministrstvu za okolje in prostor pa se bo zgodila enkrat prihodnji teden.

"Gre za veliko odgovornost, zavedamo se, da stvari prevzemamo v zelo težkih razmerah," je sicer o občutkih ob prevzemu ministrstva pojasnil Černač. "Zavedamo se tudi revolta, ki bo nastal v letu 2012, ker ne bo mogoče uresničiti vsega, kar bi verjetno bilo potrebno, zaradi omejenih finančnih možnosti," je poudaril. A hkrati je minister za infrastrukturo in prostor prepričan, da bo že leta 2013 situacija drugačna.

Novoizvoljeni minister za zdravje Tomaž Gantar se bo po prevzemu poslov najprej lotil ukrepov za reševanje finančnih težav Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Posle bo od svojega predhodnika prevzel v ponedeljek, o imenu državnega sekretarja pa zaenkrat še ne želel govoriti.

Poslanci

Andrej Vizjak (Foto: Damjan Žibert)

Pličanič: Odpuščanje je skrajno sredstvo

Gorenak je spomnil, da še noben notranji minister, razen prvega, "ni ušel interpelaciji ali dvema".

Medtem pa je novi notranji minister  Vinko Gorenak dejal, da se glede funkcije državnega sekretarja pogovarja z dvema osebama, o imenih ni želel govoriti. Glede izjav Sindikata policistov Slovenije, ki je opozoril na kadrovsko podhranjenost in slabe delovne pogoje v policiji, je Gorenak dejal, da so njihove zahteve realne in imajo "enostavno prav". Kot je dejal, je treba nekatere policiste došolati. Gorenak prav tako zagovarja naložbe za zagotavljanje varnosti policistov ter naložbe v opremo.

Novi pravosodni minister Senko Pličanič meni, da bi se moralo tožilstvo vrniti pod pristojnost ministrstva za pravosodje. Gorenak pravi, da je ta zadeva urejena v koalicijski pogodbi in dokler bo koalicijska pogodba veljala, bo tako tudi ostalo. Če pa se bo koalicijska pogodba spremenila, bo on to spoštoval. Glede generalnega direktorja policije Janka Gorška pa Gorenak pravi, da nikoli ni oporekal Gorškovi strokovnosti. Kot meni, bo Goršek po nastopu Gorenakovega mandata "osvobojen političnega pritiska in bo lahko pokazal vse, kar vem, da zna".

Minister za pravosodje in javno upravo Pličanič sicer napoveduje, da bo ob nastopu funkcije najprej analiziral dejansko stanje, ugotovil, kateri so problemi in jih "reševal enega za drugim". Kot je pojasnil, med prve naloge uvršča sprejetje zakona o državni upravi, eden glavnih ciljev pa je racionalizacija v javni upravi. Glede na položaj, v katerem je Slovenija, pa je po ocenah Pličaniča tudi v javni upravi racionalizacija eden od glavnih ciljev. Odpuščanje uslužbencev pa je skrajno sredstvo, ocenjuje in poudarja, da se bo vsekakor zavzemal za to, da se poiščejo rezerve najprej povsod drugod in šele na koncu pri zaposlenih v državni upravi.

Žerjav bo posle prevzel v ponedeljek

Radovan Žerjav

Radovan Žerjav (Foto: Damjan Žibert)

Novi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav je dejal, da se bo ob prevzemu resorja najprej seznanil s problematiko in trenutnim stanjem na ministrstvu. Nato bo začel uresničevati ukrepe, ki so jih koalicijski partnerji zapisali v koalicijsko pogodbo. "Ti niso vezani le na gospodarsko ministrstvo, ampak so interdisciplinarni, od financ, infrastrukture in tako naprej," poudarja Žerjav. Novi gospodarski minister ob tem izpostavlja, da "zadeva ne bo enostavna, ampak smo odločeni to speljati".

Svojega državnega sekretarja pa si je že izbrala nova ministrica brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak. Na tem mestu želi videti Matjaža Longarja. Longar je dolga leta služboval v diplomatski službi, med drugim je bil generalni konzul Republike Slovenije v Celovcu. Sicer je Novakova dejala, da bo najprej pogledala, kaj je bilo narejenega in kateri projekti so odprti. "Govorila bom s pristojnimi službami," je pojasnila svoje prioritete.

Politična analitika menita, da bodo ključne reforme

Politični analitik Samo Uhan je povedal, da se bo odločnost nove vlade pokazala pri uresničevanju zastavljenih usmeritev, koalicija pa je po njegovi oceni sicer bolj heterogena, kot se zdi. Ob tem je opozoril na različnost pogledov na ključna ekonomska vprašanja: DeSUS zastopa socialni pogled, Lista Virant neoliberalni, ki temelji na odprodaji državnega premoženja in popolni liberalizaciji, SLS pa po drugi strani vsaj v nekaterih razmerah nastopa kot branik nacionalnega interesa.

Politični analitik Matej Makarovič v delovanju koalicije ne predvideva večjih težav, največja preizkušnja za novo vlado pa bodo po njegovem mnenju reformni ukrepi. Makarovič je še mnenja, da čeprav se Janši pogosto pripisuje neko izrazito ostrino in brezkompromisnost, njegova dosedanja praksa vladanja vendarle kaže, da je bil sposoben dokaj spretno krmariti med raznimi interesi in tudi ohranjati skupaj tovrstne koalicije.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 408
resslovenka 12.02.2012 12:48:55
Namesto, da smo bili priča 21 letnemu prekopavanju starih zamer in menjavanju vladnih garnitur, ki po moji skromni oceni niso naredile kaj posebno dobrega za to državo , bi lahko rezervno garnituro že pred časom poslali na vsaj 15-letno šolanje v Švico. Da bi dobili sliko, kako naj urejena država sploh izgleda. Pa bi nam bilo lepo že kar nekaj let. Sedaj se ponovno ugotavlja kaj je bilo napačno (ki pa je bilo v generalijah vse) in kaj je treba spremeniti. Se bomo učili na lastnih napakah še nadaljnih 20 let?. Ne priporočam.
Minister Šušteršič že komaj čaka, da začne nova vlada z delom. Tudi mi vladni gospodje, tudi mi. Pravzaprav se je navleklo toliko problemov, da se ne ve kje bi bilo najbolj pametno sploh začeti.
Več komentarjev