Slovenija

Ministrstvo 'blaži težave': sofinanciralo bo obnovo ceste, obremenjeno zaradi vadišča Poček

Ljubljana, 10. 06. 2019 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
5

Zaradi obremenjenosti cestne in komunalne infrastrukture ob uporabi Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna bo obrambno ministrstvo sofinanciralo obnovo ceste, ki je obremenjena zaradi uporabe vadišča.

Ministrstvo za obrambo bo za ureditev lokalne ceste Zagorje-Bač letos in prihodnje leto namenilo 600.000 evrov. Dodatek k dogovoru o sodelovanju glede sofinanciranja projekta lokalne javne infrastrukture sta podpisala minister za obrambo Karl Erjavec in župan Občine Pivka Robert Smrdelj.

Naložba bo prinesla tudi ureditev pločnikov, javne razsvetljave in avtobusnega postajališča.

Po besedah ministra Erjavca je v interesu Slovenske vojske, da ima urejene odnose, ko gre za sodelovanje z lokalnimi skupnostmi.
Po besedah ministra Erjavca je v interesu Slovenske vojske, da ima urejene odnose, ko gre za sodelovanje z lokalnimi skupnostmi. FOTO: Slovenska vojska

"Zelo zadovoljen sem, da smo danes podpisali ta dogovor, zlasti zato, ker je v interesu Slovenske vojske (SV), da imamo urejene odnose, ko gre za sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, ki obsegajo tudi območje osrednjega vadišča SV," je ob tem dejal minister.

Dodal je, da na ministrstvu vedo, da osrednje vadišče na Počku lokalnemu prebivalstvu, predvsem vaški skupnosti Zagorje, povzroča določene motnje, zato skušajo na takšen način ublažiti te težave. Konec tedna pričakuje podpis podobnega dogovora z občino Ilirska Bistrica, kjer bo ministrstvo sofinanciralo obnovo vodovoda Knežak-Bač. Z Občino Postojna pa se še dogovarjajo. Tam je za ministrstvo ključen podpis državnega prostorskega načrta, je dejal Erjavec.

"Mislim, da je bilo nekaj kratkih stikov na relaciji SV, ministrstvo za obrambo in lokalna skupnost. Velikokrat se je dogajalo, da je SV določene aktivnosti izvajala mimo vodstva ministrstva za obrambo. Takšno izkušnjo sem tudi sam doživel, zaradi tega je tudi vložena interpelacija," je dejal Erjavec.

Poudaril je, da je nesprejemljivo, da vojska ne upošteva usmeritev, ki jih daje vodstvo ministrstva, ter dejal, da verjame, da bodo na ministrstvu spoštovali vse tisto, kar bodo narekovali okoljski in drugi standardi.

Zadovoljstvo ob podpisu že dolgo dogovorjenega projekta, ki zaradi krize ni bil realiziran, je izrazil tudi župan občine Pivka Robert Smrdelj. Občina bo k prenovi ceste prispevala še okrog 200.000 evrov.

"Zadnja leta smo imeli nekaj težav v dogovarjanju glede infrastrukture z ministrstvom in vojsko," je povedal župan. Opozoril je, da je teren, na katerem je poligon, problematičen in neprimeren za tovrstno dejavnost ter da se je treba za čas, dokler vadišče deluje na tej lokaciji, dogovoriti, kako se ga bo uporabljalo.

"Za obdobje, v katerem bo poligon deloval, je res izziv priti do dogovorov, da bomo lahko normalno sobivali, funkcionirali," je povedal župan, ki je nestrpnost dela lokalnega prebivalstva do SV in Nata označil za nesprejemljivo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
10. 06. 2019 16.30
-3
.res lepo. zdaj pa ublažit še svinjanje zraka in hrupa
CrazyMachines
10. 06. 2019 15.38
+10
Tu nekaj zelo smrdi, kar se tiče vojaškega vadbišča Poček. Po pričevanju vojakov naj bi v zadnjem času ogromno vlagala v vadbišče Ameriška vojska ( obnova objektov, cest, itd...) v zameno, da se tam tudi usposabljajo! Vse več domačinov tudi opozarja, da od kar se usposablja Ameriška vojska na Počku je hrupa več, na terenu je možno najti še ne uporabljene artificije, ki jih Američani kar zavržejo in ležijo vsepovsod...kakorkoli, vojaških aktivnosti je zadnjem času ogromno, dejansko veliko več kot pa v času, ko je SV še imela denar in so tudi sami ogromno pokali! Tako pa ne bo šlo več, da MORS vadbišče oddaja Američanom, posledice hrupa, omejitve gibanja po Počku, itd...pa nosi lokalno prebivalstvo!?!
pstwojnc
10. 06. 2019 15.20
+14
Popravite naslov in najprej preverite kaj je strelišče Bač in kje se nahaja, ter ugotovite, da nima nobene zveze s Počkom in Postojno.
elrocco77
10. 06. 2019 15.19
+0
Kolk pa bojo sofinanciral ? Kakih dvesto evrov, drugače pa spet ne bo za malce, pa dva dni se bojo zato namest z šolskimi metki s češarki obmetaval..
king11c
10. 06. 2019 15.14
+11
kdo se pa bo usposabljal?120 odhodov do junija..v Vipavi pa 5 novih na usposabljanju😁