Slovenija

Ministrstvo bo moralo znova odločati glede postojnske enote Lekarne Ljubljana

Ljubljana, 23. 09. 2014 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Upravno sodišče je odpravilo sklep ministrstva za zdravje, ki je zavrglo vlogo za verifikacijo enote Lekarne Ljubljana v Postojni. Ta je v Postojni odprla svojo poslovalnico, kjer že deluje druga javna lekarna, tržna inšpekcija pa je nato lekarno zaprla, češ da ne izpolnjuje vseh pogojev.

Direktor Lekarne Ljubljana Marjan Sedej meni, da je odločitev upravnega sodišča v zvezi z enoto lekarne v Postojni pokazatelj, da pravni sistem v Sloveniji deluje. Sodišče je namreč odpravilo sklep ministrstva za zdravje, ki je zavrglo vlogo za verifikacijo enote Lekarne Ljubljana v Postojni. Ministrstvu je zadevo vrnilo v ponoven postopek.

Ustavno sodišče meni, da lahko ministrstvo odloča le glede ustreznost prostorov, kadrov in opreme.
Ustavno sodišče meni, da lahko ministrstvo odloča le glede ustreznost prostorov, kadrov in opreme. FOTO: Thinkstock

Lekarna Ljubljana je decembra lani odprla svojo poslovalnico v Postojni. Zaradi napovedanega odprtja enote na območju, kjer že deluje druga javna lekarna, je večina lekarn po Sloveniji konec novembra za uro protestno zaprla vrata. Poslovalnico v Postojni so sicer odprli še pred končanim verifikacijskem postopkom, zato je prenehala obratovati kot lekarna, saj je tržna inšpekcija ugotovila, da ne izpolnjuje vseh pogojev.

Ministrstvo za zdravje je vlogo za verifikacijo enote v Postojni zavrglo in ob tem zavzelo stališče, da če je na območju občine že ustanovljen javni zavod za opravljanje lekarniške dejavnosti, potem drug javni zavod ne sme posegati v to območje. Lekarna Ljubljana pa je zoper odločitev ministrstva nato sprožila upravni spor.

Sodišče je v odločitvi med drugim zapisalo, da lahko ministrstvo v postopku verifikacije preverja le ustreznost prostorov, kadrov in opreme.

Sedej je na današnji novinarski konferenci ljubljanskega župana Zorana Jankovića dejal, da so sodbo upravnega sodišča prejeli 25. avgusta. Po njegovih besedah gre za uspeh prava in prepričanja Lekarne Ljubljana, "da je dobrobit prebivalstva nad samovoljnimi razlagami pristojnih uradnikov na ministrstvu za zdravje".

Pri tem je opozoril, da so želje in prepričanja uradnikov na ministrstvu za zdravje še vedno takšna, da so vsi postopki, ki jih vodijo v zvezi s primerom postojnske enote Lekarne Ljubljana, mimo pravne sodbe in usmerjeni v to, da se postopek verifikacije ponovno zavlačuje.

Pojasnil je, da je ministrstvo Lekarno Ljubljana po odločitvi upravnega sodišča z dopisom pozvalo, naj se izjasni o nadaljnjem postopku verifikacije in dopisu priložilo dve pravni mnenji. Lekarna Ljubljana je zahtevek zavrnila in prosila za prednostno obravnavo vloge za verifikacijo.

Sedej je dejal, da bodo izkoristili vse pravne možnosti, tudi odškodninske tožbe in kazenske ovadbe. Ocenil je, da so v zadnjem letu, ko lekarna v Postojni ni delovala kot polnopravna lekarna, izgubili približno 1,2 milijona evrov.

Morebitno ukrepanje je napovedala tudi postojnska podžupanja Margareta Srebotnjak Borsellino. V kolikor se bodo stvari zapletale, bodo po njenih besedah preučili zadevo in v skladu s pravno državo stopili na stran svojih pravic. Takšno odločitev upravnega sodišča je sicer pričakovala, je dejala in dodala, da je bil prihod Lekarne Ljubljana v Postojno izpeljan po transparentnem in zakonitem postopku.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.