Slovenija

Ministrstvo bo nakazalo sredstva za izvedbo dodatne strokovne pomoči

Ljubljana, 25. 02. 2015 19.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za izobraževanje je šole in zavode obvestilo, da jim bo 5. marca nakazalo sredstva za meseca januar in februar. Prav tako se bo v letošnjem letu izvajalo tudi sofinanciranje in subvencioniranje šole v naravi.

Prav tako se bo tudi sofinanciranje in subvencioniranje šole v naravi v letošnjem letu izvajalo na način kot v minulem letu.
Prav tako se bo tudi sofinanciranje in subvencioniranje šole v naravi v letošnjem letu izvajalo na način kot v minulem letu. FOTO: Thinkstock

Ministrstvo za izobraževanje je vse osnovne in srednje šole ter zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami z okrožnico obvestilo, da jim bo 5. marca nakazalo sredstva za izvedbo dodatne strokovne pomoči za meseca januar in februar. V naslednjih mesecih bodo sredstva nakazovali mesečno kot do sedaj.

Šolam so pojasnili, da jim bodo zagotovili finančna sredstva po vrednosti ure v višini 11,94 evra bruto. Ob tem so še dodali, da velja ta vrednost ure v letošnjem šolskem letu tudi za interesne dejavnosti ter za dodatno strokovno pomoč pri pouku slovenščine za priseljence, učence iz drugih držav.

Prav tako se bo tudi sofinanciranje in subvencioniranje šole v naravi v letošnjem letu izvajalo na način kot v minulem letu. Znesek sofinanciranja ostaja nespremenjen, torej sofinanciranje šole v naravi vsaki generaciji učencev pripada enkrat v času devetletnega šolanja.

Ministrstvo izplača letno sredstva na generacijo v 5. razredu osnovne šole. S tem delom sofinanciranja se pokrije plačilo strokovnih delavcev šole v skladu s 17. členom pravilnika o financiranju šole v naravi. Šola v naravi, ki je sofinancirana iz državnega proračuna, je še dodatno subvencionirana za socialno šibke, so še pojasnili v sporočilu.

Vse omenjeno po dodatnih pojasnilih ministrstva pomeni, da bo ministrstvo učno pomoč, interesne dejavnosti in šolo v naravi financiralo v enakem obsegu kot leta 2014. V veljavi pa ostajajo ostali varčevalni ukrepi, ki jih je ministrstvo začelo izvajati v začetku letošnjega leta.

Prav tako se bo tudi sofinanciranje in subvencioniranje šole v naravi v letošnjem letu izvajalo na način kot v minulem letu.
Prav tako se bo tudi sofinanciranje in subvencioniranje šole v naravi v letošnjem letu izvajalo na način kot v minulem letu. FOTO: Thinkstock

Ministrstvo za izobraževanje je namreč 1. januarja začelo izvajati nekatere varčevalne ukrepe. Med njimi so bili tudi ukinitev financiranja učne pomoči, manj sredstev za izvajanje interesnih dejavnostih v osnovnih šolah in zmanjšanje subvencij za šole v naravi, kar je naletelo na oster odziv med drugim v obeh šolskih sindikatih, med pedagoškimi združenji in pri varuhu človekovih pravic.

Predstavniki Sindikata vzgoje in izobraževanja so predsedniku DZ Milanu Brglezu izročili tudi več kot 39.200 podpisov pod peticijo Za ohranitev kakovostnega javnega izobraževanja in odličnosti raziskovalnega dela.

Ker v rebalansu proračuna za 2015 ni bilo predvidenega denarja za plačilo učne pomoči in subvencije za šole v naravi, je dodatna sredstva tako zagotovilo ministrstvo za finance.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.