Slovenija

Prvi razpis za štipendije razveljavljen, nov bo zunaj 4. septembra

Ljubljana, 27. 08. 2015 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrica za delo je pojasnila, da je razpis za deficitarne štipendije razveljavljen, ker sistem ni deloval in zato vsi niso imeli enakih možnosti. Za težave se je vsem opravičila in napovedala, da bo nov razpis zunaj že 4. septembra, v njem pa bo navedeno, da imajo prednost dijaki prvih letnikov.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pogovor z ministrico Anjo Kopač Mrak
    03:34
    Iz SVETA: Pogovor z ministrico Anjo Kopač Mrak
  • Iz 24UR: Razpis bodo ponovili
    02:33
    Iz 24UR: Razpis bodo ponovili

Razpis za štipendije za deficitarne poklice je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti razveljavilo. Razloge za razveljavitev sta pojasnila ministrica za delo Anja Kopač Mrak in direktor sklada za razvoj kadrov in štipendije Franc Pristovšek.

Ministrica Anja Kopač Mrak se je opravičila za nastale zaplete.
Ministrica Anja Kopač Mrak se je opravičila za nastale zaplete. FOTO: POP TV

Nov razpis bo objavljen 4. septembra

V prvih urah je bilo oddanih več kot 1300 vlog, skupaj pa jih je od ponedeljka prišlo več kot 6000, je pojasnil direktor sklada za razvoj kadrov in štipendije Franc Pristovšek.
V prvih urah je bilo oddanih več kot 1300 vlog, skupaj pa jih je od ponedeljka prišlo več kot 6000, je pojasnil direktor sklada za razvoj kadrov in štipendije Franc Pristovšek. FOTO: POP TV

Ministrica se je vsem za nastale zaplete opravičila in obljubila, da bodo v drugo poskrbeli, da tehničnih težav tokrat ne bo. Kot je dejala, je zgolj v prvih urah prispelo okoli 1300 vlog, kar je res velik naval. "Ker sistem ni deloval, vsi niso imeli enakih možnosti, zato bo razpis preklican in ponovljen. Ob koncu naslednjega tedna bo nov javni razpis dosegljiv na spletni strani sklada, zraven pa tudi vloga, medtem ko boste razpis lahko oddali od 11. septembra dalje," pravi ministrica Kopač Mrakova in pojasnjuje, zakaj večjih sprememb v razpisu ne bo. Kot pravi, jih v tem kratkem času ne morejo sprejeti. V primeru sprememb pravnih aktov prihodnji teden razpisa ne bi mogli izvesti, opozarja ministrica. Je pa obljubila, da bodo do prihodnjega leta poskrbeli tudi za spremembo zakonodaje.

Ponovni razpis prinaša manjšo spremembo, saj bo navedeno, da imajo prednost 1. letniki, torej tisti, ki se prvič vključujejo v šolanje. Ostaja pa pogoj, da bo še vedno imel prednost tisti, ki bo prej oddal vlogo, torej princip 'kdor prej pride, prej melje'.

V prvih dveh urah po objavi razpisa je bilo na spletni strani sklada 30.000 ogledov, zaradi česar je sistem deloval počasi oziroma se je sesul, je pojasnil Pristovšek in se za težave prosilcev opravičil.

Na vprašanje, ali bo ta razveljavitev razpisa zamaknila izplačilo prvih štipendij, je Kopač Mrakova dejala, da bodo prve štipendije iz tega naslova izplačane šele konec leta, bodo pa izplačane tudi za nazaj.

Za naslednje šolsko leto bo razpis že januarja

Je pa ministrica obljubila, da bo za naslednje šolsko leto razpis že meseca januarja, da bodo imeli dijaki dovolj časa. Kopač Mrakova je še pojasnila, da bo žal tudi v prihodnjih dveh letih na voljo le tisoč štipendij za deficitarne poklice. Ministrica se je dotaknila tudi očitka, da je veliko povpraševanja in malo denarja. Kot je dejala, bi bilo res najbolje zagotoviti več sredstev, a teh žal ni, pravi ministrica.

Številni zapleti, ki so pripeljali do razveljavitve

V ponedeljek je Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije na spletni strani objavil obrazec za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2015/2016. Zaradi izjemnega zanimanja oz. obiska se je spletna stran za nekaj ur sesula.

Za štipendije za deficitarne poklice je namreč razpisanih 1,2 milijona evrov, kar omogoča 1000 štipendij po 100 evrov mesečno. Dodatno paniko med dijaki pa je povzročil sistem izbire - "kdor prej pride, prej melje", kar je pomenilo, da bi bili izbrani po vrstnem redu prispelih vlog, glede na datum in uro vložitve.

Varuh opozoril na neenako obravnavo, z razveljavitvijo zadovoljen

Na nepravilnosti pri javnem razpisu za dodelitev štipendij za deficitarne poklice se je odzval tudi varuh človekovih pravic, ki meni, da bi tehnične težave s spletno stranjo, ki bi jih sklad moral predvideti, lahko pomenile neenako obravnavo. Tisti, ki so vlogo nameravali natisniti, so bili v slabšem položaju kot tisti, ki so po obrazec prišli na sklad, opozarja.

V uradu varuha so z današnjo odločitvijo ministrstva, da razveljavi razpis in ga ponovi, zadovoljni.

Odziv DOS in ŠOS: ponovitev razpisa logična

Zaskrbljeno ugotavljamo, da država za področje štipendiranja nima prave strategije, kar se kaže tudi na drugih področjih. Odziv DOS in ŠOS na zaplete pri podeljevanju deficitarnih štipendij

Odločitev ministrstva, da razveljavi in ponovi razpis za dodelitev štipendij za deficitarne poklice po tem, ko na dan objave obrazcev ti niso bili dostopni na spletu in so tako kandidate postavili v neenak položaj, pozdravljajo v Dijaški organizaciji Slovenije in Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS). "Ker je problematičen tudi način podeljevanja, se sprašujemo, kaj bo prinesel nov razpis. Sicer pa, še z dodatno potrditvijo, da gre za programe, za katere vlada zanimanje – o čemer je pričal tudi velik naval ob prijavi za štipendije – znova poudarjamo, da se nam tak način štipendiranja ne zdi ustrezna dolgoročna rešitev vprašanj zaposljivosti mladih in potreb trga dela," pojasnjujejo v odzivu.

"V kolikor se razpis ponovi, določeni problemi še vedno ostanejo, sploh, če se bodo štipendije podeljevale po enakem principu – hitrejšega prijavitelja, glede na zakon pa novi pogoji ne morejo biti določeni kar s samim razpisom. Ker je dijake ponedeljkova situacija »naučila« naj predvidevajo nepredvidljivo, lahko pričakujemo vrste dijakov pred Skladom, morda tudi nočno šotorjenje pred dnem, ko bodo prijave znova odprte," opozarjajo in predlagajo, da je za optimalno rešitev problema potrebno spremeniti zakon (ZŠtip-1), prav tako pa tudi samo politiko štipendiranja. "Ob tako velikem navalu pa se sprašujemo tudi, ali v resnici sploh gre za deficitarne poklice oz. izobraževalne programe," med drugim opozarjajo v DOS in ŠOS.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (317)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mejduš
28. 08. 2015 13.02
+1
Nerazumem njih zakaj tako komplecirajo štependijo bi morali dobiti vsi tisti ki hodijo ni pomemno kakšen poklic si želi saj sami vedo kateri poklic se bo lažje dobil in se bodo tudi za tistega odločali,prav neumno je da tisti studentje ki imajo starši višje dohodke in nedobijo štupendijo,kar je velika napaka,koliko študenov je ki starši mu ne dajo € da bi se nekaj zase imel,saj bi starši morali pri dohodnini ta denar nazaj vrniti če je prisežek.
B?AN
28. 08. 2015 10.58
+3
Kaj češ, bjonda pač, narod pa naj zapravlja svoj čas in bencin, da pride v smrdljivo LJ mlet.Kdor pride prej melje al pa ne....
odpisan2x
28. 08. 2015 10.49
+2
tale razpis za poklice je res podn,edini,ki bodo kaj delali in prispevali v proračun saj bodo moral odpret vsaj s.p. . vsem dat štimpendije,ki se hočejo izučit za nek poklic.z vašimi bleferskimi političnimi gobci bomo samo tonil
odpisan2x
28. 08. 2015 10.53
+2
ali pa boste vsi svetovalci za ustavno pravo z tremi firmami
CyberWorm94
28. 08. 2015 09.23
-1
drgač pa za enga ježa pa janšiste je sam eden pa edini janšot na katerga se mu dwigne : ))))
B?AN
28. 08. 2015 11.07
+2
Teb se pa ulije takoj ko vidiš Lukca, Hanžka al ti je bolj všeč Violeta..???
?uknoric
28. 08. 2015 09.21
+8
Kako bo reševala krizo za begunce, če pa še enga navadnega razpisa za štipendije ni sposobna razpisat' Kakšni kadri na ministrstvih, v vladi, diplomatskem zboru, zdravniki v bolnicah, sodniki na sodiščih, v nadzornih svetih, bankirji, odvetniki, stečajni upravitelji itd, itd ... ? Gordijski vozel .... treba ga bo presekat !!!
ooResnicA
28. 08. 2015 09.19
+1
..totalno nesposobna je tota...to je bil že 2 ali 3 fiasko....klovnica&co.....
Megaclite
28. 08. 2015 09.13
+0
Ministrica bi še bila za kresnit...
CyberWorm94
28. 08. 2015 09.20
+1
prou luškana je : ))) škoda k je tut blesawa : ))))
?uknoric
28. 08. 2015 09.34
biggbrader
28. 08. 2015 08.42
+3
Punca je v vladi samo zato, da dela stalno zmedo, odstavlja, nastavlja,....
CyberWorm94
28. 08. 2015 09.16
Gr8one
28. 08. 2015 07.33
+5
To so zopet subvencije za bodoče brezposelne.
mptour
28. 08. 2015 07.30
+2
Ponavljajo zato, ker otroc prisklednikov niso bili taprvi. predolgo spijo. Bo prej šolskega leta konc, kot bojo štipendije razdelil.
ecnarf
28. 08. 2015 07.23
+1
M kwa ste prstjen z telimi reklamami več vam je za reklame kot za novice. kurniki
ho?emVšolo
28. 08. 2015 07.18
kako močno je shujšala, a kaj ko ostaja hladna in preračunljiva... pozvizga se na podrejene in na njihove predloge za izboljšanje socialne stiske
LaFemme
27. 08. 2015 23.48
+5
Ne razumem, zakaj razpis deluje po principu "kdor prej pride prej melje": Lahko bi določili več kriterijev po katerih bi bili sprejeti primernejši kandidati. Edini kriterij, ki so ga zdaj uvedli pa je, da imajo prednost prvi letniki. Tudi tukaj ne razumem, zakaj - logično bi bilo, da bi prednost imeli zadnji letniki, ki se bojo tako lahko čimprej zaposlili. Čez 2,3,4 leta ni nujno, da bodo ti isti poklici še vedno iskani.
batom@pinkponk.com
28. 08. 2015 00.44
-4
Preberi zakonodajo, iz leta 2013. Tudi ministrstva jo morajo upostevati.
CyberWorm94
28. 08. 2015 09.12
to tut men ni jasno najbolj : ))) pr nam w "komunizmu" je blo ker ma boljši rezultat pa to : )))))
CyberWorm94
28. 08. 2015 09.13
mislim na učni rezultat : ))) kle pa kr ker prej pride prej melje : ))) sej neweš al bi se smeju al zjoku kok so patetični : ))))
smajess
28. 08. 2015 13.41
To je zato da tisti nesposobni sinovi nekaterih sploh pridejo do štipendije! Ne pa tisti ki bi jo zares potreboval.. Plus manj dela z preverjanjem papirjev...
levi5
27. 08. 2015 22.53
+13
Zmanjšat javno upravo pa bo dost denarja za študente. Ko prideš na urad pa noben nima pojma in te pošiljajo od okenca do okenca....
DržavniSekretar
27. 08. 2015 23.07
+4
batom@pinkponk.com
28. 08. 2015 00.45
+0
levi5
27. 08. 2015 22.48
+3
In spet bojo mel prednost tisti, ki so najbližje. Zakaj ne naredijo tako, da se razdeli denar enakomerno med regije pogoj pa naj bo uspeh. Aja oni, ko so se vpisali so se itak že zaj....i. Dejmo še nove prepričat, da se vpišejo v šole, kjer je malo možnosti....
matisss
27. 08. 2015 22.36
+3
Mafija res, 19 tisoč mladih ugodili bodo pa tisoč vlog. Se vam ne zdi da je malo premalo!? Tisti ki ga že tako starši financirajo bo dobil še malo za čez mesec, Tak k pa doma še za potrebščine ni, ne bo dobil nič!
batom@pinkponk.com
28. 08. 2015 00.46
+1
Ti nisi dolgo v sole hodil. Ali pa spricas slovenscino...
matisss
28. 08. 2015 03.01
+1
Predolgo sem hodil, pa še vseeno mi že dve leti dva izpita manjkata do zaključka. Angleščino štiri, Slovenščino dve pa to :))))))))
DržavniSekretar
27. 08. 2015 22.36
+15
Ni težko uganiti zakaj takšen pritisk ekonomskih migrantov za pot v Z EU. Danska je imela do sedaj 1450 EUR pomoči za samega azilanta, družina s 3 otroki okol 4000 EUR, Nemčija in Švedska imata še višjo podporo, pri nam pa delavec še 600 ne dobi za celo mesečno garanje in zakaj je tako, zato ker vam 265.000 JU pobere ostalo kar mi ustvarimo.
batom@pinkponk.com
28. 08. 2015 00.47
-1
Krta?a 21
27. 08. 2015 22.29
+3
Že spet mutijo....
DržavniSekretar
27. 08. 2015 22.01
+25
VSI ZA ENEGA,1 ZA VSE, VSI ŠTIPENDIJO AL NOBEN, ZA PRIVAT BANKE JE ŠLA 1M, ZA BEGUNCE BO ŠLO 300 miljonov, a nimate 5 miljončkov za otroke, sram vas bodi na vladi.
glava2
27. 08. 2015 23.33
+2
LaFemme
27. 08. 2015 23.49
+9
Jah, štipendije itak ne morejo dodeliti vsem. Res pa je, da bi morali obstajati nekakšni smiselni kriteriji, ne pa, da dodelijo tistemu, ki se prej prijavi.
izlet29
27. 08. 2015 21.46
+4
Kot je spodaj napisal en komentator: Ali dobijo štipendije vsi ali pa nobeden. ... ali pa naj raje pogledajo po uspehu .. saj bodo potem bolj imeli željo delati, se učiti in napredovati v znanju, pa še za lumparije in neumnosti jim bo zmanjkalo časa. Vsaj večini no ...