Slovenija

Ministrstvo mora občini Postojna plačati 1,3 milijona evrov za uporabo vadišča Poček

Postojna, 12. 10. 2018 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
L.Š./STA
Komentarji
5

Vrhovno sodišče je odločilo, da mora ministrstvo za obrambo postojnski občini plačati 1,3 milijona evrov nadomestila za uporabno stavbnega zemljišča za območje vojaškega vadišča Poček. Dosojena vsota denarja naj bi jim bila izplačana v štirinajstih dneh, postojni župan pa je povedal, da bodo denar namensko porabili za gradnjo komunalne infrastrukture.

Postojnska občina je dosegla še eno pravno zmagov glede vojaškega vadišča Poček. Potem ko je lani na pobudo občine zaradi okoljskih razlogov ustavno sodišče razveljavilo državni prostorski načrt za vadišče, pa je vrhovno sodišče zdaj odločilo, da bi morala takratna davčna uprava nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) odmeriti tudi za območje Počka.    

Utrinek z vojaške vaje na vadišču Poček.
Utrinek z vojaške vaje na vadišču Poček. FOTO: Miro Majcen

Davčni organ je v postopku odmere nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča odločil, da so zemljišča, ki se uporabljajo za vojaške namene, izvzeta iz odmere in nadomestila za leta 2013, 2014 in 2015. Takšno odločitev je oprl na razveljavljen predpis, ki ga pred tem ni uporabljal, poročajo Primorske novice

S tem, da ni odmeril nadomestila, je spremenil dotedanjo prakso, čeprav se medtem noben pravni predpis na tem področju ni spremenil. NUSZ za leto 2012 je takratna davčna uprava namreč odmerila, obrambno ministrstvo pa plačalo. Letno nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča za vojaško vadišče Poček znaša 480.000 evrov.

Občina Postojna je nato za povzročeno škodo vložila tožbo in jo na prvi stopnji dobila. Drugostopenjsko sodišče je nato na podlagi pritožbe zahtevek občine zavrnilo, zato je ta vložila zahtevek za revizijo.

Vrhovno sodišče je zdaj odločilo, da se reviziji ugodi in se sodba višjega sodišča spremeni tako, da se pritožba zavrne in se potrdi sodba prvostopenjskega sodišča. S tem je Morsu naložilo plačilo 1,3 milijona evrov nadomestila, slednje pa mora občini povrniti tudi nekaj manj kot 16.000 evrov stroškov. Sodba je pravnomočna in izvršljiva.

Postojnska občina je obrambno ministrstvo pozvala tudi k plačilu okrog 1,4 milijona evrov nadomestil za leta 2016, 2017 in 2018, ki prav tako niso bila odmerjena. Če jih ministrstvo ne bo plačalo, bo občina ponovno vložila tožbo.

Letno nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča za vojaško vadišče Poček znaša 480.000 evrov.
Letno nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča za vojaško vadišče Poček znaša 480.000 evrov. FOTO: Miro Majcen

Občina spremenila odlok o NUSZ

Občina Postojna je svoj odlok o nadomestilih za uporabo stavbnih zemljišč leta 2011 spremenila tako, da je območja, za katera se zaračunava nadomestilo, razširila tudi na vojaško vadišče Poček. Spremembo je utemeljevala s tem, da bo zaračunavala vsaj nadomestilo, če od države ne prejema odškodnine zaradi vojaških aktivnosti ali je ta premajhna.

Na odločitev vrhovnega sodišča se je odzval tudi postojnski župan Igor Marentič. Povedal je, da so bili po seznanitvi s sodbo vrhovnega sodišča na občini prijetno presenečeni. "Smo pa že vložili zahtevo še za odmero nadomestila za leta 2016, 2017 in 2018, pričakujemo približno podoben znesek kot ga bomo po odločitvi sodišča dobili za predhodna tri leta," je pojasnil.

Dosojena vsota denarja naj bi jim bila izplačana v štirinajstih dneh. Marentič pa je povedal, da bo denar namensko porabljen za gradnjo komunalne infrastrukture.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

laycan
12. 10. 2018 16.26
+8
ok ni problem,če se pač zaradi teh vojaških vozil,uničuje infrastruktura,kot so ceste,se pač naj plača.samo potem naj prebivalci postojne,in okoliške vasi,naj ne jočejo če jih preletavajo letala,oklepniki,da se na vadbišču strelja,itd...potem naj to vzamejo v zakup.lep tak primer je Pečovnik pri celju,tam je strelišče že imela JLA,verjetno zaradi poceni parcel so nekateri pametnjakoviči tam zdravili pred 30 leti hiše,zdaj pa jokajo da jim poka,in zahtevajo odškodnine.
Uporabnik310650
12. 10. 2018 16.04
+5
ta denar so zopet potegnili iz nasih zepov...ban...
DeDa46
12. 10. 2018 15.54
+9
Slovenski vojski je Postojna vzela (ozemlje) vadišče? Še dobro da turki ne prihajajo več z konji, ker bi vse šlo :). Slovenska vojska nima nobene vrednosti, bogi (vojaki) zaposleni.
olimpija35
12. 10. 2018 15.42
+10
poček naj dobi status,da ne pripada nobeni občini...tko kot area51...
Transformerji
12. 10. 2018 14.30
+3
Enkratna simbioza na račun davkoplačevalskega denarja.