Slovenija

Ministrstvo na osnutek zakona o dolgotrajni oskrbi prejelo skoraj sto pripomb, dobre predloge bo upoštevalo

Ljubljana, 20. 11. 2017 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V javni razpravi osnutka zakona o dolgotrajni oskrbi so na ministrstvu za zdravje prejeli nekaj manj kot sto pripomb, ki so se zlasti nanašale na prekratko javno razpravo za tako obsežen zakon. Med njimi je precej dobrih predlogov, ki jih bodo skušali vnesti v zakon, pravijo.

V javni razpravi osnutka zakona o dolgotrajni oskrbi so na ministrstvu za zdravje prejeli nekaj manj kot sto pripomb. Po besedah generalne direktorice direktorata za dolgotrajno oskrbo Tatjane Buzeti se vsi, tudi tisti, ki so jim poslali pripombe na zakon, strinjajo, da v Sloveniji nujno potrebujemo zakon o dolgotrajni oskrbi.

Zakon bi lahko že decembra poslali v vladno obravnavo.
Zakon bi lahko že decembra poslali v vladno obravnavo. FOTO: Thinkstock

Pripombe so se zlasti nanašale na prekratko javno razpravo za tako obsežen zakon. Po njenih besedah so prejeli tudi številne konstruktivne pripombe, nekatere med njimi se ponavljajo. "Že delamo na tem, da jih bomo smiselno upoštevali in vključili v nov predlog zakona," je dejala. Buzetijeva verjame, da bi lahko zakon decembra poslali v vladno obravnavo.

Z ministrstvom za finance sicer še niso usklajeni glede finančnega dela zakona, torej na kakšen način bi zbrali 110 milijonov evrov, kolikor je potrebno, da bi krili storitve iz dolgotrajne oskrbe v višini okoli 300 milijonov evrov na leto. Glede na osnutek bi ta manjkajoča sredstva dobili z obveznim doplačilom v višini 0,48 odstotka od neto zavarovalne osnove, medtem ko naj bi bili na ministrstvu za finance naklonjeni pavšalnemu znesku.

Kot je dejala Buzetijeva, so v petek potekala intenzivna usklajevanja s kolegi s finančnega ministrstva. Ob tem pričakuje, da se bodo v tem tednu uskladili o ključnih rešitvah.

Odzvala se je na izračune Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, kjer trdijo, da bi se glede na predlagane zakonodajne rešitve bivanje v domovih za starejše podražilo za več kot 100 evrov mesečno, v nekaterih primerih pa celo za več kot 800 evrov mesečno.

Buzetijeva verjame, da je za vsakega velik izziv se "podati na novo pot sprememb". Skupnost socialnih zavodov je v tem "trenutku najbolj pod drobnogledom, ker smo do sedaj večino denarja in sredstev namenjali institucionalnem varstvu, to je 77 odstotkov".

Na nesorazmeren delež institucionalnega varstva je po njenih navedbah Slovenijo opozorila tudi Evropska komisija, zato so v tem osnutku zakona poskušali uravnotežiti institucionalno varstvo z urejeno oskrbo na domu. Zakon tako omogoča in vzpodbuja osebe, ki to želijo, da ostanejo doma. Posledično bo to razbremenilo institucionalno varstvo v nudenju klasične oskrbe v domu za starejše, a Buzetijeva meni, da bi se lahko preoblikovali tako, da bodo izvajali tudi druge oblike oskrbe.

Je pa po njenih besedah dejstvo, da že danes ljudje plačujejo zelo različno za nastanitev in oskrbo v domu za starejše. Za tiste, ki so še bolj samostojni, stane dom okoli 550 ali 600 evrov, medtem ko za tiste, ki potrebujejo največ oskrbe, vse do 1000 evrov ali nekaj čez.

So pa s predlogom zamejili hotelski, torej namestitveni del v standardni dvoposteljni sobi, na 450 evrov. To pa je po njenih besedah nižji znesek od sedanjega povprečja. Zato je "zelo žalostno, da se manipulira z določenimi podatki". "Cilj tega zakona je razbremeniti tako zasebne kot javne izdatke v prihodnje. Predvsem zaradi demografskih trendov bo naslednjem desetletju ta pritisk še večji," je dejala.

Sicer pa bodo v pilotnem projektu, ki bo potekal dve leti po sprejemu zakona, ocenjevali, kako bodo na novo uvedeni mehanizmi prispevali k zmanjšanju hitrosti rasti potreb. "Moramo se sprijazniti, da se bodo potrebe povečevale. Da pa bo to obvladljivo, je treba postopoma uvajati nove storitve in pristope," je dodala.

Buzetijeva ocenjuje, da bodo verjetno morali precej časa nameniti intenzivni komunikaciji z različnimi deležniki in dodatnemu pojasnjevanju, saj gre za večplastno in zapleteno področje. Ker gre za večje spremembe, si ljudje po njenih besedah na podlagi zapisanega na papirju težko predstavljajo, kako bo potekalo v praksi. Sicer pa po njeni oceni ukrepov v zakonu o dolgotrajni oskrbi ne gre gledati kot samo eno enoto, pač pa kot del sprememb, ki so jih pripravili na ministrstvu in te ukrepe sedaj sestavljajo skupaj.

Predvideno je, da bodo zakon sprejemali v paketu skupaj z zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ooResnicA
21. 11. 2017 08.08
+3
Terjati od Slovencev, da bomo bolj solidarni do Ahmada kot do svojih rojakov in bolj kot je on do svoje lastne družine - je patološko!
walter2
20. 11. 2017 21.12
+16
Kdo mi lahko garantira,da bom deležen nečesa za kar bom plačeval 20 let od svoje plače!
draghci
20. 11. 2017 21.23
+3
funk
20. 11. 2017 21.24
+10
nihče, pozabi na oskrbo, tega bodo deležni razni ahmadi
Skunk Works
20. 11. 2017 22.12
+4
V Sloveniji je žal tako, narod pa izbira sam na volitvah
yurife
21. 11. 2017 10.17
+3
walter, garantirajo ti lahko tisti, ki so že preteklim delavcem zdajšnjim upokojencem izpraznili pokojninsko blagajno, da zdaj z nečloveškimi penzijami životarijo, pa čeprav so jo celo življenje vplačevali in preplačali....
medo90
20. 11. 2017 20.56
+11
Vazno da imamo denar za enga sirica, ki tudi za svoje otroke noce poskrbeti.
Skunk Works
20. 11. 2017 20.37
-5
Neizpodbitno dejstvo, ki se kaže sedaj po izkušnjah 25 let samostojnosti Slovenije , je sledeče: korenitejše spremembe v političnem življenju, v delovanju države in njenih podsistemov in posledično gospodarskem življenju in življenju navadnih ljudi, so mogoče le v naslednjih treh primerih: 1. - Ko bo (če bo kdaj) desnica osvojila 60 +% glasov na parlamentarnih volitvah,......2. - Ko bo zaradi naraščajočega javnega dolga (sploh v primeru ponovitve globalne krize, ki jo nekateri že napovedujejo) prišlo do zloma javnih financ, bankrota države in ponovitve grškega scenarija v Sloveniji, in 3. - v primeru širše mednarodne nestabilnosti, vojaškega konflikta ali elementarne nesreče večjih razsežnosti......Do takrat pa se bo tale satus-quo bojl ali manj nemotemo vlekel naprej, med drugim torej porazno stanje v bolnišnicah in zdravstvu, nizke penzije in plače navadnih ljudi izven JS + nižji sloj JS, delovanje pravne države za vse "enako", izseljevanje desettisočev mlajših sposobnih slovencev, ki jih bodo nadomeščali prišleki - koristniki socialnih transferjev, itd, itd, ......kljub deset in deset tisočev komentarjev tukaj...
Skunk Works
20. 11. 2017 20.25
-1
bravo slovenski volilci
felix59 drugič
20. 11. 2017 20.11
+14
Kaj banda hudičeva misli , da se ne bo nikoli postarala ??
Madeni
20. 11. 2017 20.11
-5
LEVAKOM vedno zmanjka TUJEGA denarja ZATO JE TREBA TE NAGNAT..BO ZADEVA REŠENA..LEVAKI nikoli ne bodo imeli ničesar pa NAROD tudi ne to so same BARABE, LENUHI, IZKORIŠČEVALCI IN PARAZITI..
Verbena
20. 11. 2017 20.01
+11
Toliko so politiki v skrbeh za ljudstvo , potem pa ne znajo spisati še enega zakona o celostni , dolgotrajni oskrbi starostnikov !!! ... drugače pa je PM obljubil gradivo tega zakona za čas pred parlamentarnimi počitnicami !!! ..prav gravža se mi to njegovo laganje , je pozabil , da tisto kar govori v DZ, je tudi javno prikazano ?? ...na sejah vlade naj govori kar mu paše , tako nimamo več vpogleda v te razprave ... za piko tega predloga zakona , ki sploh ni niti malo dodelan , pa je seveda najbolje uvesti novo dajatev ... mislim , a je še kar kriza ali je ni ? ... očitno je , ker krizni davek še tudi ostaja !!! ....torej vlada laže , kot pes teče !!!
modelx
20. 11. 2017 19.21
+17
če na zakon pride 100 amandmajev, je nekaj narobe z zakonom! verjetno je potrevbno napisatni vse na novo, ker je zgrešeno bistvo vsebine zakona.
Uporabnik113189
20. 11. 2017 18.57
+2
Več kot očitno je, da večina nekih preprostih naravnih zakonov sploh ne razume. Se pač ukvarja z vsem mogočim samo s tistim kar obvladajo že primitivna ljudstva ne. Na primer, presadiš drevo. Mlado drevo zlahka, v času ki je zato primeren, se izjemno hitro prilagodi in če ima še malce boljše pogoje so rezultati odlični. Tako je tudi z mladim človekom. Poskusite presaditi starejše drevo. Malo je verjetno da bo preživelo, se prilagodilo novi lokaciji, mikroklimi. V domu starejših vam bodo tisti z veliko prakse hitro razložili. Če bo preživel prve tri mesece, potem bo še nekaj časa. Tega vam naše veleumno zdravstvo ne omenja, saj ni povezano z dobički povezanimi s farmacijo, navsezadnje je tudi en strošek manj za državo, pa nihče ni nič kriv. To tudi ni nikogaršnji problem starost se pač zgodi vsem prej ali slej. Mnogo je sivih lis na poti staranja, kjer ni jasno kako bi bilo če bi bilo malce drugače ob neznanem času na neznanem kraju..
?asjeza
20. 11. 2017 18.11
+2
bogataši naj to plačujejo zakaj imajo pa stalno prebivališče v sloveniji kot zakonca logan
CestniKolesar370Wattov
20. 11. 2017 18.30
+1
Kaj sta ti pa zakonca Login dolžna? V blagajno sta tako ali tako že vplačala milijone in če bi imeli več zakoncev Login, bi bila država bogatejša. Kaj pa če bi imeli več takšnih, kot si ti? Potem bi bili nova Albanija. Je tako ali ni?
?asjeza
20. 11. 2017 18.38
+8
saj smo albanija...........ker noben bogataš ne plačuje v blagajno zato imamo donacije da se preko tega pere denar
CestniKolesar370Wattov
20. 11. 2017 19.03
-3
A ti bi nacionaliziral bivše podjetje zakoncev Login? Al kako bi ti preprečil selitev na Ciper? Zaprl trg kot Severna Koreja? Mogoče bi ti blo to boljše. Seveda bi bil lačen in reven, ampak vsaj sosed bi bil isto reven in ne bi te bolelo srce, ko bi vsak dan zjutraj moral gledat soseda kako prižiga svojega 2 leti novejšega Golfa TDi od tvojega.
?asjeza
20. 11. 2017 19.48
+0
naj prižiga novega golfa mi je vseeno jst avta nepotrebujem in če imam ga imam samo za kratke razdalje to pa je use.......drugač potujem z avionom
kameltrajbar
20. 11. 2017 18.04
+2
sm mislu da se gre za dob.....))...dogotrajna oskrba....DDDD
CestniKolesar370Wattov
20. 11. 2017 17.49
+48
Delaš po 8 ur na dan, tvoj delodajalec plača 2000€ za stroške tvoje plače, na tvoj račun pade nekaj čez 1100€, ostalih 900€ pa vzame država. V pokojninsko blagajno gre od tega 420€ in to boš plačeval cca 45 let in v 45 letih boš v državno blagajno vrgel 226800€. Pri 65ih boš šel v penzijo, pri 80ih boš veselo umrl, celih 15 let pa boš dobival 500€ penzije. Se pravi, da bo država spet profitirala 136.800€. Za teh 226800€ bi lahko kupil 3 stanovanja, jih dal v najem in imel do konca življenja zagotovljenih vsaj 800€ na mesec, pa še imel bi 3 nepremičnine za zapustiti otrokom. Karkoli kupiš v trgovini, 22% te cene predstavlja DDV, ki smo ga leta nazaj dvignili začasno. ZAČASNO. Greš po nov avto za 15000€, seveda vzameš kredit na 5 let in fašeš 5000€ obresti. Seveda si bil na NLB in teh 5000€ si malo razdelita državna NLB in država sama. OK, imaš avto. Vsak teden tankaš za 50€, v enem letu si tankal za 2600€. Od teh 2600€ si za dejansko gorivo dal manj kot 1000€, ostalih 1600€ je vzela država, ker ve, da gorivo RABIŠ in ga boš kupoval tudi če so takšni davki. Delaš po 12 ur na dan, da ja napreduješ v službi in si izboriš visoko plačo. Ker je tvoja plača visoka, boš seveda padel v 50% dohodninski razred in obdavčen boš iz vseh strani. Ker imaš še vedno visoko plačo, boš seveda kupil malo bolj luksuzno nepremičnino in vzel večji kredit. Ker boš vzel večji kredit, bojo obresti temu primerno višje in država bo od tega dobila še več. Seveda pa tudi ko boš nepremičnino odplačal, te bo čakal nepremičninski davek, ki se bo višal z vsakim prigaranim kvadratnim metrom tvoje nepremičnine in vsako leto ti bo dal vedeti, da nima veze koliko si garal in nima veze koliko truda si v nepremičnino vložil. Ostal boš podnajemnik v svojem lastnem gnezdu.
?asjeza
20. 11. 2017 18.07
+20
+++++++++++odličen komentar si pozabil pa omenit večinoma ne bo dočakala 65 let zato naj pozabijo penzije..........
?asjeza
20. 11. 2017 18.14
+22
in če na stara leta ne moreš plačat položnic ti pa država zarube hišo začaran krog bi se reklo
modelx
20. 11. 2017 19.19
-3
super. vsi kupimo stanovanja in jih oddajajmo. samo ne vemo komu! a si pri tvojih 800eurih računal, da jih 25% plačaš od
CestniKolesar370Wattov
20. 11. 2017 19.22
+8
Ti si pa res totalno omejen. Gre se za hipotetično stvar. Lahko bi te € dajal vezat na banko in si jih v penziji sam izplačeval. A upaš izračunat, koliko € bi to naneslo? Dej zresni se, pa kakšno knjigo preber.
Skunk Works
20. 11. 2017 20.39
-2
+++++++++++++++Milton,...ampak ta narod si to želi...sicer bi vsaj dvignili riti in volili malo drugače.......
galjot
20. 11. 2017 20.39
+1
sre?a3
20. 11. 2017 20.46
+1
Madeni
20. 11. 2017 17.46
+16
ŽELIMO, DA POLITIKA, DRŽAVA NE SKRBI ZA NIKOGAR BOLJ SKRBI MANJ imajo..Edina skrb Levakov je kako bI vsakega okradli..in tako doživljensko..
Madeni
20. 11. 2017 17.46
+10
Tomvojo
20. 11. 2017 17.32
+23
Od obubožanih upokojencev ne bo noben mogel privarčevati 30% ki mu bodo manjkali za trajno oskrbo, bodo pa ta denar prekanaliziral v žepe elite ki pripravlja take zakone.