Slovenija

Ministrstvo o opozorilih glede uvedbe šolnin: Gre za podtikanje!

Ljubljana, 19. 09. 2012 16.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Takega predloga ni v koalicijski pogodbi, ministrstvo ga ni nikoli predlagalo in ga tudi ne namerava predlagati," ministrstvo odgovarja na opozorila študentov, da smo z novelo zakona o visokem šolstvu vse bliže uvedbi šolnin.

Z ministrstva zaskrbljenim študentom odgovarjajo, da so skrbi glede uvedbe šolnin odveč, saj da takega predloga v koalicijski pogodbi ni, minister pa zagotavlja, da je dovolj rezerv za redni potek študija.
Z ministrstva zaskrbljenim študentom odgovarjajo, da so skrbi glede uvedbe šolnin odveč, saj da takega predloga v koalicijski pogodbi ni, minister pa zagotavlja, da je dovolj rezerv za redni potek študija. FOTO: Blaž Garbajs

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport se je odzvalo na včerajšnja opozorila študentov, da bomo s sprejeto novelo zakona o visokem šolstvu postopoma vse bliže uvedbi šolnin. Mladi, ki so malo pred začetkom parlamentarne seje o avtonomiji visokega šolstva, vložili peticijo z 2000 podpisi proti noveli, se bojijo odpiranja slovenskega visokošolskega prostora za tuje zasebne fakultete, z ministrstva pa odgovarjajo, da so skrbi odveč, saj da takega predloga v koalicijski pogodbi ni.

"Takega predloga ni v koalicijski pogodbi, ministrstvo ga ni nikoli predlagalo in ga tudi ne namerava predlagati, minister je tako namero vedno zanikal in vršilec dolžnosti direktorja direktorata Borut Rončevič je prav tako to možnost zanikal na torkovi seji pristojnega odbora v Državnem zboru in tudi v odgovorih na vprašanja novinarjev. Gre torej za podtikanje, ki ne temelji na namerah ministrstva, kaj šele na odločitvah,'' so zapisali predstavniki ministrstva. Kot pravijo, imajo univerze po oceni ministrstva dovolj rezerv za redni potek študija brez šolnin, zakon o uravnoteženju javnih financ pa jim daje dodatne možnosti, ki niso bile v celoti izkoriščene.

Podpisniki peticije proti noveli zakona o visokem šolstvu - 9
Podpisniki peticije proti noveli zakona o visokem šolstvu - 9 FOTO: Blaž Garbajs

Včeraj so študenti pred parlamentom opozorili na več "škodljivih sprememb'', ki se obetajo. Prvopodpisani študent Gaber Aleš je pred vložitvijo peticije medijem dejal, da so podpisniki peticije, "odločno proti" spremembam, ki jih prinaša novela. Po mnenju podpisnikov bi novela namreč omogočila zviševanje neposredne pedagoške obveznosti zaposlenih na univerzah. To pomeni, da bo "v luči varčevalnih ukrepov" vlade treba povečati normative, kar bo pomenilo odpuščanje in večanje delovne obveznosti tistim, ki bi ostali na univerzi. Pomenilo bi tudi združevanje študijskih skupin, kar pomeni slabše pogoje za študij, so prepričani podpisniki.

Po besedah Aleša novela pripravlja tudi "političen prevzem" Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu, saj je vlada do zdaj člane sveta agencije le potrjevala, s sprejemom novele pa bi jih "kar imenovala". Kot je še pojasnil, želijo zbrati še vsaj 2000 podpisov, poleg študentov pa so med podpisniki peticije tudi visokošolski učitelji in "ostale ugledne osebe". Njihov namen sicer ni "ravno spodbijanje novele, ampak informiranje širše javnosti o njenih škodljivih posledicah".
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kunar
20. 09. 2012 08.20
+1
V resnici če dajo da mora vsak študent plačat en letnik okoli 200 do 250 evrov mislim da nebi bilo hudo in bi si lahko še vedno vsi privoščili študij, huje bi bilo če bi k tem cifram še eno 0-lo dodali. Čeprav tak kot je zdaj ko je v resnici zastonj je čist ok.
Flux55
19. 09. 2012 21.14
-3
Solnine so le vase domneve...
ZakoniZdravja
19. 09. 2012 19.42
+1
kaj se napravlajo naj ze snamejo maske n pokazejo kdo so v resnici in za koga delajo.
odpisan2x
19. 09. 2012 19.26
+5
kako ni šolnine ,vsal vpis v nov letnik je potrebno plačat,isto absolventa kaj lažete
Buena Vita
19. 09. 2012 19.28
+2
odpisan2x
19. 09. 2012 19.28
Buena Vita
19. 09. 2012 19.26
-7
tem študentom je peticijo spisal lukšič,
piki_jakob
19. 09. 2012 19.01
+9
česa vsega še ni bilo v koalicijski pogodbi, pa se zdej veselo prakticira... ne verjamite lažnivcem, so se že izkazali!!!
CtrlDelete
19. 09. 2012 18.50
+7
Še ena napaka te nelegitimne vlade. Zdaj zanikajo, včeraj so pa razmišljali, jutri bo pa "mi moramo", "to je samo po sebi umevno", poglejte, časi se spreminjajo", ........