Slovenija

MNZ: Situacijo glede ebole skrbno spremljamo

Ljubljana, 27. 10. 2014 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zdravstvena služba je v primeru emigranta iz Nigerije, ki je kazal bolezenske znake, po do sedaj zbranih podatkih ukrepala primerno, ugotavljajo na ministrstvu za zdravje in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Pretirane reakcije je izzval prehitro postavljen sum na ebolo.

Svet za nacionalno varnost je na ustanovni seji med drugim obravnaval tudi razmere glede virusa ebole. Po besedah premierja Mira Cerarja so ugotovili, da Slovenija ni neposredno ogrožena zaradi ebole. Glede slednje Cerar zaupa strokovnim službam v državi.

Ministrstvo za zdravje od direktorja Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem zahteva poročilo o sporazumevanju s policisti glede primera emigranta iz Nigerije, pri katerem so policisti posumili okužbo z ebolo. Po besedah ministrice Milojke Kolar Celarc so se s policijo tudi dogovorili, da bodo dopolnili protokol ravnanja v takšnih primerih.

Kolar Celarčeva je pojasnila, da dokler ne bodo dobili poročila ravenskega zdravstvenega doma ob petkovem primeru emigranta iz Nigerije, ne more komentirati oz. ocenjevati, kako je potekalo sporazumevanje med policisti in zdravstvenimi delavci.

Sicer pa so z ministrstva za zdravje danes dopoldne sporočili, da je bil "žal prehitro postavljen sum na ebolo, zaradi česar je prišlo do nekaterih pretiranih reakcij. Izkazalo se je namreč, da je oseba iz Nigerije v Evropi že tri leta in ni bila v stiku z obolelimi za ebolo," so dodali.

Direktor ZD Ravne na Koroškem Stanislav Pušnik je danes za 24ur.com povedal, da je naročil prepise pogovorov in prosil za izjave vseh vpletenih. Stvari bodo pripravljene v naslednjih dneh, je še dodal.

Po podatkih Policijske uprave Celje so policisti v petek na Ravnah na Koroškem obravnavali ilegalni prehod državne meje. Po informacijah celjske policijske uprave so se policisti za pomoč obrnili na predstavnike Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem, "ki so na policijsko postajo prišli z zamikom, po večkratnem urgiranju policije". Dva delavca zdravstvenega doma naj bi namreč odklonila prihod na kraj in obravnavo preložila na policiste, ki naj "nataknejo rokavice in dajo obolelemu lekadol".

Po treh urah je na kraj prišel šele tretji zdravstveni delavec z ustrezno zaščito, so navedli v sindikatu policistov in zapisali, da je zdravnik po vizualnem pregledu ocenil, da ne gre za obolenje z ebolo, ampak drugo bolezensko stanje.

Oba ilegalna pribežnika so nato odpeljali v Center za tujce v Postojno.

'Dogovorili smo se za okrepljeno komuniciranje glede ebole'

ebola
ebola FOTO: Reuters

Danes se je sestala tudi koordinacijska skupina strokovnjakov za spremljanje ebole v Sloveniji. Po besedah v. d. generalne direktorice direktorata za javno zdravje na ministrstvu Mojce Gobec se je koordinacijska skupina dogovorila za okrepljeno komuniciranje glede ebole. Z ministrstvom za notranje zadeve, policijo, centrom za tujce oz. azilnim domom so se dogovorili, da jim bodo posredovali več informacij, da bodo lažje opravljali svoje delo in bili bolj seznanjeni, tudi bolj varni, pravi Gobčeva.

Prav tako so se dogovorili, da bosta tako ministrstvo in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) sprotno posodabljali svoje spletne strani z novicami, aktivnostmi in protokoli glede ebole.

Povedala je tudi, da v Sloveniji že obstaja dežurna epidemiološka služba, ki je ves čas na voljo za informacije zdravstvenim delavcem. Po besedah predstojnice centra za nalezljive bolezni na NIJZ Alenke Kraigher pa bodo odprli tudi telefonsko številko, namenjeno podajanju informacij na vprašanja glede ebole. Kdaj bodo to storili, ni pojasnila.

MNZ: Situacijo glede ebole skrbno spremljamo

Z ministrstva za notranje zadeve pa so ob nedavnem dogodku na Ravnah sporočili, da so enotam ministrstva, predvsem enotam policije, razdelili zaščitno opremo, skladno s potrebami, ki so jih navedle posamezne enote. "Ker situacijo glede ebole skrbno spremljamo, tudi sproti ugotavljamo ustreznost in količino zaščitne opreme, s katero razpolagamo," so zapisali v sporočilu za javnost. V teh dneh znova ugotavljajo, ali je zaščitna oprema prilagojena aktualnim razmeram in v kratkem času pričakujejo oceno primernosti, ki jo bo podalo ministrstvo za zdravje. Prav tako bodo v najkrajšem možnem času obnovili sicer redna usposabljanja zaposlenih za primere ravnanja ob nevarnih nalezljivih boleznih, so še zapisali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deathbite
28. 10. 2014 15.12
+3
Ministrstvo za zdravje laže in zavaja javnost! Če bi se kaj takega zgodilo v kateri od Zahodnih držav, bi letele glave, tako zdravnikov kot nadrejenih! Morda bo pa sedaj MNZ zadolženo za epidemije?!
santamaura
28. 10. 2014 11.08
+5
Zdravnik odkloni pregled brez prevajalca - Na ministrstvu za zdravje in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje imajo pač take protokole, da mora najprej en bolnik iz Afrike enega Slovenca okužit, da ta lahko potem zdravniku pove, da ima ebolo
operacijasokol
28. 10. 2014 07.21
C dobis ebolo spi litr snopca bos padu v nezavest naslednji dan bos mel macka a ebole.ne bo vec!
moat
28. 10. 2014 06.40
+6
"Ustrezno" so se odzvali v ZD Ravne na Koroškem?! Celo tako ustrezno, da si je šele tretji zdravnik upal na kraj in to po treh urah! Res lep uspeh in hitra odzivnost zdravstvene službe! Vsaka čast!
santamaura
28. 10. 2014 11.26
+2
Prvi je znal samo srbsko, drugi samo hrvaško, tretji se je pa v treh urah naučil slovensko in angleško
robek35
28. 10. 2014 06.12
+14
Ja zelo smo pripravljeni natakneš si rokavice in Lekadol
Primož Trubar 1
28. 10. 2014 01.46
+1
Kakršna ministrica, takšno osebje, se prav pod kritiko.
deathbite
28. 10. 2014 15.13
+2
Ministrica je pred kratkim prevzela resor.
maciko
28. 10. 2014 00.08
+9
Ali je bilo vse to sploh potrebno??? Šofer tovornjaka in skladiščnik bi namesto da sta poklicala policijo, dala ubogima človekoma denar za sendvič pa sok pa jima pokazala pot v AVSTRIJO. Mogoče bi njima siromakoma pa le uspelo priti do boljšega življenja. Pa to kar se zdaj dogaja podajanje žogice sem ter tja na račun ubogih ljudi ki so bili v službi in se trudili po najboljših močeh eni in drugi (kolikor so lahko). Splet nesrečnih okoliščin da so policisti naleteli ravno na Nigerijca prehlajenega ki ne zna nobenega jezika, potem zdravstveni dom ki jih preseneti podatek o sumu na ebolo, Nihče v Sloveniji ni pripravljen ukrepat na tej ravni, po pravem bi moral se takoj odzvati tako kot v filmih vojska s svojo opremo ki jo predstavljajo na dnevih odprtih vrat :). Ne moremo pričakovati da bo en družinski zdravnik ki opravlja vse redne preglede v ambulanti, urgentne zadeve ko je treba na teren (avtomobilska nesreča, porodi, infarkt, mrliški ogledi,...) vedel takoj kako ukrepati ko še medicina v svetovnem kovu ni sposobna. Vse skupaj je pa poslabšal Sindikat policije ki je dejansko žrtvoval uboge Policiste, da lahko sedaj argumentirajo zakaj ne znižat plač in v kakšnih pogojih delajo,..Vsemu bi se lahko izognili če nebi posredoval sindikat to medijem, če bi policisti zamižali na eno oko in izpustili begunca čez mejo ki je bila borih 10 km stran, in ko so po petih urah na policijski postaji in ogledu 9 policistov ki so prišli v stik z Nigerijcem poklicali zdravstveni dom in postavili sum na ebolo, če bi samo rekli da je prehlajen danes ne bi bili tu. In o čem bi potem pisal 24ur, o vladi sem ter tja ko tk nobeden več ne pogleda in komentira ;). Tako da radi se imejte, pa bodimo srečni dokler smo zdravi pa imamo mir, in da nas varujejo policisti in zdravijo zdravniki brez enih in drugih bi bili že na nivoju recimo Indije. lp
Mars
27. 10. 2014 21.35
+0
Ali ne bi bilo bolj smotrno trošenje davkoplačevalskega denarja, če bi se energija usmerjala v realne probleme? Zakaj iščemo ameriška cesarjeva nova oblačila v Sloveniji?
ja_to_sem_js
27. 10. 2014 21.14
+19
Če bi bilo obratno, bi brali drugačna obvestila. Policisti so ravnali pravilno.
hillya
27. 10. 2014 21.16
-13
Tudi zdravstveno osebje je ravnalo pravilno. Kako pa bi "po tvoje" moralo ravnati ?
hillya
27. 10. 2014 22.02
+1
Pa kaj delite samo minuse ? Če se vam zdi, da moj komentar ni pravilen obrazložite zakaj mislite, da je NEPRAVILEN !
floredith
27. 10. 2014 22.38
+5
Kot prvo, ce si zdravnik z duso in srcem bos pomagal bolnemu cloveku...temu si se zaprisegu! Koga naj bi poklicali policaji.. gasilce al zdravnike..ki so kao pripravljeni in izsolani za take situacije!? Najboljse..da se cloveka zapre (lahko se tebi zgodi..tvojemu bliznjemi) in potem se ga hrani z vodo, kruhom na razdaljo in caka 21dni?
freiburg61
27. 10. 2014 21.03
+3
bolje prehitr kakor prepozn
PircGusar
27. 10. 2014 20.46
+0
Tito je bil Rus če še kdo ne ve!
medvedka555
27. 10. 2014 20.38
+20
Odkar sem sebe ujel na laži,ne verjamem več nobenemu !!
RožleX
27. 10. 2014 20.45
+8
AB pa..že tolk laže , da sama seb verjame....
jožagolikoža
27. 10. 2014 20.28
-2
kriv je janša!!
Malek
27. 10. 2014 20.17
+2
Sem gledal Svet na Kanalu A, kjer je bilo prikazano točno časovno zaporedje, zdravnik je prišel na PP 1 uro in 23 minut po prvem klicu in ne 3. ure, kot zatrjuje policijski sindikat, medtem so se posvetovali s epidemiološko službo in infekcijsko kliniko kar je popolnoma pravilno po protokolu, Nigerijec ni imel vročine, kot trdijo na policijskem sindikatu in njihova tiskovna predstavnica, ki zavajajo javnost, lepo se vidi, kdo je zadevo " Ebola" napihnil do konca in ustvaril paniko.
PircGusar
27. 10. 2014 20.48
-2
1xy
27. 10. 2014 20.05
+15
no, to pa je kruta resnica za na vrh.......Staš Zgonik @SZgonik Zaradi suma na ebolo pri Nigerijcu sploh nihče ni trznil ob podatku, da je bil na istem tovornjaku tudi 14-letnik iz Afganistana. Otrok!
Mb128
27. 10. 2014 20.10
-2
Si mogoče pomislil da se je tukaj šlo za vse kaj drugega kot ebolo?! Ja, ebola kot sredstvo in ne kot grožnja!
1xy
27. 10. 2014 20.13
+7
posledice so znane - ne glede na dejstvo: sredstvo ali grožnja......sicer ne vem kaj namiguješ, al globalni vidik, al našo policijo........ni pomembno - bolezen ni nedolžna, je zelo hitro prenosljiva in na tak način se težave ne rešujejo
Mb128
27. 10. 2014 20.26
+0
Namigujem na situacijo v javnem sektorju. Sicer pa, še predobro se zavedam kakšno nevarnost predstavlja ta virus globalno gledano. Zato je ta naša ebola,, da se tako izrazim več kot preverzna!
FIGEC
27. 10. 2014 20.00
+0
Kaj te ta nafarbana larfa lahko zagotavlja? V preteklosti je na davkariji dokazala, da ji ni treba verjeti niti tega, da je voda mokra. Miladojka, slovencem si res v neverjetno breme...
1xy
27. 10. 2014 19.59
+9
kaj je ADMIN.....a slučajno ni res, kar trdim......imate naslovnico: MNZ: Situacijo glede ebole skrbno spremljamo.....jaz pa trdim, če se bo politika na ebolo, odzivala tako kot na proračun, sestavo vlade in zapiranje lopovov, potem bomo vsi prej gavznili od ebole, prej kot bodo kaj fkup spravli.......pa ne bodi otročji.......civiliziran svet na letališčih VSAKEMU potniku potisne termometer v uho (tisti digitalni, veš), naši se pa norca delajo......
hillya
27. 10. 2014 21.14
+6
Zdravstvo je na psu in garantiram, da zdravnica ni imela primerne opreme, da najprej sebe zaščiti. To je treba razumet. Kolarjeva pa naj hitro poskrbi za primerno zaščito zdravstvenih delavcev, ki se lahko vsak trenutek srečajo s to boleznijo. Dovolj in preveč zdravstvenega osebja po svetu je že umrlo, ko so reševale NEOZDRAVLJIVO BOLNE !!!
zdravapamet50
27. 10. 2014 19.58
+16
še prejšnji mesec so razlagali, da v najhujšem primeru bo 10 000 okuženih do konca leta, zdaj pa se je to zgodilo že pred 1 novembrom....če bo ta bolezen prišla sem, se bo naš zdravstveni sistem sesul kot hišica iz kart...ubogi policaji, verjetno jim ni bilo lahko te 3 ure....še manj pa beguncema, če sta bila v tako slabem stanju...a sta dobila vsaj vodo????
clox
27. 10. 2014 20.03
-10
Ne bo se nič sesulo zdravstvo, ker zdravstvo bore malo lahko naredi pri eboli. Edino kar lahko narediš je da jo izoliraš in počakaš da naredi svoje, kar pa pomeni na udaru policijo in v zadnji fazi vojsko. Glede na to, da pa v Sloveniji nimamo zelo skoncentriranega prebivalsta, smo glede potencialne pandemije v zelo dobrem položaju.
DoubleVision
27. 10. 2014 22.04
+1
10,000 okuženih na teden do konec leta....
BB220
27. 10. 2014 19.43
-2
ista zgodba kot z ptičjo gripo, larifari sam ljudi plasite
clox
27. 10. 2014 19.52
+2
njofra47
27. 10. 2014 18.58
+35
Po mojem laičnem razmišljanju, glede na potencialno hude posledice, sum na ebolo v NOBENEM primeru ne more biti pretirana reakcija. V tem primeru bi, glede na to, da se je policije tretji zdravnik "usmilil" šele po treh urah, lahko govorili o neodgovernem ravnanju zdravstvenega osebja. Zanima me kakšen bi bil komentar, če bi se slučajno ugotovilo, da je bil sum upravičen in da je bilo ukrepanje prepočasno. Sicer pa, kot je v naši državi že v navadi, bi se tudi za to našlo sto opravičljivih razlogov in nihče ne bi bil nič kriv.
Mb128
27. 10. 2014 19.04
+8
Pa saj ta grožnja ne visi samo nad nami. Kakšni pa so protokoli drugje po Evropi?! To takrat pa policajem dajmo daljnoglede in skafandre. In to pod nujno!
Mb128
27. 10. 2014 19.04
+2
Pa saj ta grožnja ne visi samo nad nami. Kakšni pa so protokoli drugje po Evropi?! To takrat pa policajem dajmo daljnoglede in skafandre. In to pod nujno!