Slovenija

VIDEO: Vodstvo UKC, ki nima več zaupanja ministrice in vlade, ne namerava odstopiti

Ljubljana, 09. 11. 2017 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
U.Z./STA/K.H.
Komentarji
342

"Razmere na otroški srčni kirurgiji so nedopustne, kar kaže na to, da so vodstvu UKC dokončno iz rok ušle vse niti nadzora," pravi Cerar. Vlada je tako razrešila še preostale tri člane, ki sedijo v svetu UKC kot predstavniki ustanovitelja. Vodstvo pa je dejalo, da je program še vedno kakovosten. Pojasnili so, da bo šest kirurgov iz tujine prihajalo na operacije, slovenska kirurga pa jim bosta asistirala.

Več videovsebin
  • Kolar Celarc: Sem globoko pretresena in prizadeta
    01:12
    Kolar Celarc: Sem globoko pretresena in prizadeta
  • Cerar o razrešitvi članov sveta UKC
    00:58
    Cerar o razrešitvi članov sveta UKC
  • Bo vodstvo UKC odstopilo?
    01:19
    Bo vodstvo UKC odstopilo?
  • 'Kirurga nista nikamor odšla'
    01:14
    'Kirurga nista nikamor odšla'
  • O razlogih, zakaj sta kirurga odstopila od programa
    00:42
    O razlogih, zakaj sta kirurga odstopila od programa
  • Pfeiferjeva o težavah na UKC
    01:25
    Pfeiferjeva o težavah na UKC
  • Kopač o podpisu pogodbe s češko Univerzitetno bolnišnico
    00:53
    Kopač o podpisu pogodbe s češko Univerzitetno bolnišnico
  • Iz SVETA: 'Vodstvu niti nadzora povsem ušle iz rok'
    02:43
    Iz SVETA: 'Vodstvu niti nadzora povsem ušle iz rok'
  • Iz SVETA: Vodstvo UKC ne namerava odstopiti
    01:46
    Iz SVETA: Vodstvo UKC ne namerava odstopiti
  • Iz 24UR: Tako nizko se zdravstvo še ni spustilo
    01:45
    Iz 24UR: Tako nizko se zdravstvo še ni spustilo
  • Iz 24UR: Program je nestabilen
    01:33
    Iz 24UR: Program je nestabilen
  • Iz 24UR: 'Odhod kirurga - škoda'
    03:45
    Iz 24UR: 'Odhod kirurga - škoda'
Program otroške srčne kirurgije sta zaradi nemogočih razmer zapustila še zadnja dva slovenska srčna kirurga.
Program otroške srčne kirurgije sta zaradi nemogočih razmer zapustila še zadnja dva slovenska srčna kirurga. FOTO: iStock

V sredo je odjeknila novica, da sta program otroške srčne kirurgije zaradi nemogočih razmer zapustila še zadnja dva slovenska srčna kirurga. Kot glavni razlog za odhod sta navedla slabe medosebne odnose, svoj odhod pa upravičila s tem, da otroškim kardiologom preprosto ne zaupata več in da z njimi ne moreta več sodelovati.

Vlada je tako danes iz sveta UKC Ljubljana razrešila Branka Gabrovca, Brigito Čokl in Andraža Jaklja, pri čemer se je Jakelj sam odločil za odstop. Na njihovo mesto pa je imenovala Alenko Kolar, Jožeta Golobiča in Draga Kreša, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje po seji vlade.

"Vsi vidimo, da so razmere v programu otroške srčne kirurgije nedopustne in nesprejemljive. To kaže, da so vodstvu UKC dokončno ušle iz rok vse niti nadzora. Še zlasti, ker sami po strokovni plati ocenjujejo, da težav ni. To je naravnost neverjetno in evidentno ne drži," je po seji vlade dejal premier Miro Cerar.

Po njegovem mnenju UKC potrebuje na vodstvenih položajih ljudi, "ki bodo dovolj močni, pogumni, da bodo zasledovali interes in potrebe bolnikov". "Kot predsednik vlade ne želim voditi države, ki bo dovolila, da starši ne bodo mogli zaupati institucijam in bodo v strahu," je dejal in dodal, da ne more tudi dovoliti, da se težke zgodbe otrok in njihovih staršev zlorabljajo za politične namene.

"Naš zdravstveni sistem akumulira veliko znanja ter sposobnih in požrtvovalnih delavcev, zato ne smemo dovoliti, da zaupanje v zdravstveni sistem zasenčijo takšne sramotne zgodbe. Pričakujem, da se bo obračunavanje znotraj UKC takoj prenehalo," je še dejal.

V poslanskih skupinah v glavnem pozdravljajo odločitev vlade za zamenjavo še treh članov sveta UKC Ljubljana ter menijo, da bi to morala narediti že prej. Tako poudarjajo tudi odgovornost vlade, premierja Mira Cerarja in ministrice Milojke Kolar Celarc za razmere v UKC, ki so ponovno razburile javnost po zadnjih dogodkih na otroški kardiologiji.

Zahteval je, da vlada nemudoma razreši člane sveta UKC Ljubljana, ki v svetu predstavljajo ustanovitelja in v najkrajšem možnem času imenuje nove, kompetentne člane. Vlada je odločitev soglasno sprejela.

Ker Slovenija po njegovih besedah potrebuje kakovosten program otroške srčne kirurgije, je vlada potrdila tudi predlog, da se v najkrajšem času ustanovi samostojni center za zdravljenje otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami. "Pričakujem, da bo ministrstvo za zdravje in drugi pristojni organi naredili vse, da ta center čim prej zaživi," je še dejal.

Sklep o ustanovitvi centra za zdravljenje otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami je sicer vlada sprejela že 26. oktobra. Vodja bo svetovno priznani srčni kirurg Igor Gregorič.

Kolar Celarčeva: Globoko sem pretresena in prizadeta

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je povedala, da je za novico o odstopu kirurgov izvedela v sredo pozno zvečer iz medijev. Od njiju bo zahtevala, naj pisno obrazložita, v čem je problem, da ne želita več sodelovati v programu.

Vlada je pred nekaj tedni že zamenjala tri predstavnike ustanovitelja v svetu UKC, potem ko so trije septembra odstopili. To so storili po velikem razburjenju v javnosti, ker svet UKC ni odločal o odgovornosti vodstva UKC za razmere v otroški kardiologiji.

"Kot človek in mama sem globoko pretresena in prizadeta, ker so osebne razprtije zdravnikov v programu zaslepile plemenit cilj, to je skrb za zdravljenje in zdravje otrok."

Kot je dejala, bi vodstvo UKC zaradi neureditve razmer na otroški kardiologiji zamenjala že junija, če bi imela takšne pristojnosti.

Napovedala je, da se bo sestala z vsemi člani sveta UKC in od njih zahtevala, naj takoj skličejo sejo sveta in "razrešijo zadevo", torej odločajo o odgovornosti vodstva UKC za razmere. 

Sicer pa ministrica meni, da še uživa podporo premiera, saj da je to Cerar jasno pokazal "z nastopom in podporo na seji vlade".

"Kot človek in mama sem globoko pretresena in prizadeta, ker so osebne razprtije zdravnikov v programu zaslepile plemenit cilj, to je skrb za zdravljenje in zdravje otrok," pravi ministrica.
"Kot človek in mama sem globoko pretresena in prizadeta, ker so osebne razprtije zdravnikov v programu zaslepile plemenit cilj, to je skrb za zdravljenje in zdravje otrok," pravi ministrica. FOTO: iStock

Bo vodstvo odstopilo?

Kopač in strokovna direktorica UKC Marija Pfeifer sta na današnji novinarski konferenci dejala, da ne nameravata odstopiti, kljub temu da sta očitno brez podpore vrha slovenske politike.

Kopač je zatrdil, da poteka obravnava bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami varno in kakovostno. "To je tudi glavni cilj in mislim, da to zanima ustanovitelja," je dejal na današnji novinarski konferenci.

Kopač je glede zamenjave članov sveta zavoda dejal, da je to pravica oziroma pristojnost vlade.

Strokovna direkotrica Pfeiferjeva pa je pojasnila, da so "kavazi afere" precej naporne in da zato nima več volje hoditi v službo. Kot je spomnila, gre z začetkom prihodnjega leta v pokoj, umaknila pa se bo že prej, saj ima še dopust.

Operacije bo opravljalo šest kirurgov iz tujine

"Obravnava bolnikov poteka kakovostno in varno," je znova dejal generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač. Nanizal je nekaj podatkov, s katerimi je to želel poudariti. 

Program se bo izvajal naprej, saj so sklenili sodelovanje s češkim centrom za otroško srčno kirurgijo. Dejal je, da je pogodba s tujim centrom že podpisana. "Zdaj bo zagotovljena prisotnost kirurga vsak teden," je dejal, "kar pa bo manj stresno tudi za oddelke, ki sodelujejo pri tem programu". V Ljubljano bo prihajalo šest kirurgov iz tujine, sodelovanje pa bo po Kopačevih besedah potekalo na precej višji ravni kot sedaj. Doslej je namreč tuji kirurg bil prisoten le enkrat na dva tedna. Na podlagi pogodbe bodo sodelovali tudi na ostalih področjih, ki sodelujejo v otroški srčni kirurgiji.

"Na prvem mestu je skrb za paciente, njihove starše in svojce," je še dejal Kopač. Poudaril je, da je ekipa, ki dela na programu kompetentna. 

Glede današnje odločitve vlade, da se bo center za obravnavo otrok in odraslih s prirojeno srčno napako do ureditve razmer v UKC oblikoval kot samostojni javni zdravstveni zavod, pa je Kopač dejal, da postopki ustanavljanja vendarle trajajo nekaj časa in da je UKC podpisal s Čehi sodelovanje za šest mesecev.

Dva slovenska kirurga ne odhajata iz UKC, še vedno bosta asistirala tujim kirurgom

"Jaz bi podčrtala uspešno zdravljenje. V prvi vrsti skrbimo za otroke, ki so zelo bolni," je dodala strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer. Poudarila je, da so vsi njihovi zdravniki predani bolnikom. "Sigurno pa imamo na tem programu neke probleme in en tak problem se je pojavil pred kratkim," je dejala. Kot je dejala sarkastično, je bil čas "odličen", saj sta dva zdravnika svojo odločitev sporočila ravno med časom, ko je potekala seja odbora za zdravstvo. 

"Nekoliko smo bili presenečeni, ko sta ta dva zdravnika sporočila, da ne bosta sodelovala pri programu," je dejala Pfeiferjeva. Pojasnila je še, da sta sicer oba kirurga obljubila, da bosta asistirala tujim kirurgom. 

Za enega kirurga so že vedeli, da odhaja iz programa, saj je to sporočil že pred petimi meseci, je pojasnila. "To ni bila katastrofalna novica." Pojasnila je še, da zdravnika ne odhajata iz UKC, sporočila sta le svojo odločitev, da ne bosta nadaljevala izobraževanja in aktivno sodelovala v programu otroške srčne kirurgije. Bosta pa še vedno pomagala in asistirala češkim kirurgom, ki bosta v prihodnje opravljala operacije.  

"Kirurg je lepo napredoval v vseh teh letih, ni bil pa še samostojen kirurg," je za enega od dveh kirurgov, ki sta se odločila, da ne bosta več aktivno sodelovala na programu, dejal Kopač. Priznal je, da je to škoda za UKC. "Ni pa to katastrofa za program. Ta bo deloval kakovostno še naprej," je še dodal.

Odstopila sta zato, ker se ne počitita dovolj varno zaradi premajhnega števila primerov, operacij, ki jih opravita, kot je to v drugih večjih centrih, je o njunih razlogih še povedala Pfeiferjeva. 

Odnosi so težava, potrjujejo dokumenti ...

Nasprotno kot je želelo vodstvo prepričati javnost, pa dokument, ki ga je pridobilo tudi uredništvo oddaje 24UR in pod katerega se je podpisal strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko, navaja, da so med razlogi za odhod dveh slovenskih kirurgov iz programa tudi "nezaupanje v strokovnost in kolegialnost, korektnost med posameznimi strokami, zaradi česar se počutita dodatno izpostavljena". To so po navedbah Veselka izpostavili tudi drugi sodelujoči v programu. Kopač je na to dejal, da organizacijske težave rešujejo interno.

Dokument tudi razkriva, da so glavna ovira za realizacijo Strategije programa medosebni odnosi in nezaupanje med strokovnimi timi. Veselko je zato zapisal, da v novem centru ne bi smeli biti zaposleni zdravniki, ki so kakorkoli obremenjeni s programom od 2007-2013.

Profesor Veselko v poročilu navaja še, da sta Klinični oddelek za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo postala talec slabih medosebnih odnosov in izpostavljenosti medijem, zaradi tega pa odhajajo strokovnjaki, novi pa nimajo interesa za zaposlitev.

Čebašek-Travnikova: Krivično je stresti krivdo za otroško kardiologijo le na sedanje vodstvo UKC Ljubljana

Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik meni, da je krivično stresti krivdo za stanje na področju otroške kardiologije le na sedanje vodstvo UKC Ljubljana, saj da so se prve anomalije na programu otroške srčne kirurgije kazale že leta 2009. Ob tem je poudarila, da ima ministrstvo za zdravje možnosti za upravni nadzor nad programom.

Čebašek-Travnikova je na novinarski konferenci, ki je sicer bila namenjena predstavitvi njihovega mnenja o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti, opozorila, da ima ministrstvo za zdravje vse možnosti, da izvede nadzor nad stanjem na programu otroške srčne kirurgije. Iz tega programa namreč odhajata edina dva slovenska kirurga, ki sta se izobraževala za otroška kardiokirurga.

Čebašek-Travnikova opozarja, da so se prve prve anomalije na programu pokazale že leta 2009, prvi interni nadzor v programu je bil opravljen leta 2012, a se priporočila takrat niso upoštevala. Zato je sledil nadzor mednarodne komisije leta 2015. Zato je po njenem mnenju krivično, da se vse, kar je v programu narobe, naprti sedanjemu vodstvu UKC.

Zbornica pa po besedah njene predsednice možnosti za takšen nadzor nima.

V okoljih, kjer se ljudje v takšni meri ne razumejo, da ne morejo skupaj delovati, je "najbolj logično, da daš te ljudi narazen", je dejala Čebašek-Travnikova, a ob tem opozorila, da se potem postavi vprašanje, kdo bo sploh opravljal to dejavnost, saj je denimo zelo malo ozko usmerjenih specialistov otroških kardiologov, medtem ko sploh nimamo polno usposobljenega otroškega srčnega kirurga.

Po njenih besedah je tako rešitev, ali da se vse otroke s prirojeno srčno napako pošlje na zdravljenje v tujino ali pa da se pridobi strokovnjaka iz tujine, ki bi bil pripravljen živeti in delati v Sloveniji. Če bi najeli takšnega specialista, se takoj postavi vprašanje, ali bo lahko na leto opravil dovolj operacij, da bo obdržal potrebne spretnosti. "Odgovor je ne. Za to potrebuje 150 operacij letno, medtem ko je v Sloveniji 100 takšnih operacij na leto," je opozorila. Tako po njenem mnenju stalna zaposlitev strokovnjaka iz tujine ni najboljša rešitev.

Kot je dodala, se je UKC pogajal za sodelovanje s centrom za otroško srčno kirurgijo v češki Pragi tako, da bo ta center zagotavljal neprestano prisotnost kirurga, od tega pol meseca izkušenega kirurga. Hkrati bi se v okviru tega sodelovanja izobrazili domači kirurgi. "Zakaj se to v dveh letih ni zgodilo, ne znam odgovoriti," je dejala predsednica zbornice.

Poleg tega ocenjuje, da bi bilo treba za program otroške srčne kirurgije najti bolj smiselno organizacijo. Na to vprašanje naj bi odgovoril projektni svet, ki ga vodi Igor Gregorič.

Predstavnica Mladih zdravnikov Tina Bregant, ki je prav tako sodelovala na novinarski konferenci, pa je dejala, da ji je ob teh dogodkih hudo za vse bolne otroke in njihove starše, kot tudi za vse kolege na pediatrični kliniki. "To so dobri ljudje in dobri strokovnjaki," je poudarila. Kot je dodala, je problem v Sloveniji v tem, da nimamo razvite kulture kakovosti in varnosti. "Ni toliko pomembno, da se nekoga lična in javno okrivi. Napake se ne smejo ponavljati, zato moramo vsi ustvariti okolje, v katerem bo varno delati," je dejala in dodala, da ta sistem ne omogoča varnosti ne za bolnike ne za zdravnike.

Medvedova: Nov center za otroke s prirojenimi srčnimi napakami bo zaživel v roku pol leta

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved, ki je v prvem odzivu priznala, da jo je informacija o odhodu kirurgov šokirala, in ocenila, da je v tem primeru resno vprašanje o prihodnosti tega programa v Sloveniji, je v oddaji 24UR ZVEČER pojasnila, da sta bila omenjena kirurga učeča se specialista kardiovaskularne kirurgije, ki sta se izobraževala za otroške posege. Eden od njiju je po podatkih generalnega direktorja UKC Ljubljana že opravil 86 odstotkov operacij tega tipa znotraj UKC.

Medvedova je v svojem prvem odzivu priznala, da jo je informacija o odhodu kirurgov šokirala, in ocenila, da je v tem primeru resno vprašanje o prihodnosti tega programa v Sloveniji.

Na vprašanje, kdo bo zdaj opravljal to delo, je odgovorila, da se problem vleče že dlje časa, zato ima UKC Ljubljana že pogodbe oz. trajno sodelovanje z dvema evropskima centra – s centrom v Pragi in v Massi. "Zdaj smo se bolj navezali na center v Pragi. Njihovi kirurgi redno prihajajo k nam in bodo še naprej – to je vsake 14 dni za štiri dni. Po novi pogodbi, ki naj bi bila že podpisana, pa naj bi bili prisotni ves čas," je dejala. Tako v svojem kot v imenu ministrice je zagotovila, da bo za otroke dobro poskrbljeno.

Po njenem mnenju je razlog za slabe medosebne odnose v tem, da pri obravnavi enega otroka sedaj sodelujeta dve različni kliniki in trije različni oddelki. "Naš namen je, da združimo vse službe, ki zdravijo te otroke znotraj enega centra, da so vsi zaposleni v tem centru, se med seboj povežejo ter začnejo sodelovati. Ker so otroci kritična populacija, imajo kritične bolezni in zanje bomo najbolj poskrbeli, če bomo med seboj sodelovali." Na vprašanje, kdaj lahko to pričakujemo, je odvrnila, da v roku šestih mesecev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (342)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sllaa
10. 11. 2017 18.05
+1
Ta dva glavna krivca v ukc lj je potrebno odstavit, nesposobneži ne morejo vodit take bolnišnice, če jim gre samo za lepo plačo...vlada jih mora odstavit iz teh položajev..
Levcekk
10. 11. 2017 12.07
+2
Koncno bo politika ukrepala.V javnosti oz.v medijih razkrivanje svinarij na srcni kirurgiji ne pojenjajo pa so prisiljeni ukrepati.Barabe skup drzijo!
santamaura
10. 11. 2017 11.50
+1
Če ti vsake tri leta zariba avto, sploh ni važno kdo bo zaradi tega odstopil - mehanik ali šef delavnice. Če se hočeš voziti brez strahu pač zamenjaš znamko in prodajalca pa čeprav te to nekaj več stane ali pa ne. Izbira je v tvojih rokah. Vsak državljan ima volilno pravico
sinhron
10. 11. 2017 10.34
+5
Glede na izjave Pfaiferjeve na nacionalki , da je vse v najlepšem redu , da vsi programi uspešno delujejo in da na otroški kirurgiji letos " še ni bilo smtrnega primera " , se zastavlja kopica vprašanj ampak bistvena so : KDO ZAVAJA JAVNOST Z LAŽMI IN POTVARJANJI IN KOMU TO KORISTI ?
Nightyfly
10. 11. 2017 09.19
+2
Verbena 09.11.2017 18:03:29 4 8 4 ...nekaj drži kot pribito in to je , da so državo vodile t.i. desne koalicije vsega skupaj 5 let in 4 mesece !!! ...sem ne štejem čas Demosa , ki je vladal od maja 1990 do maja 1992 , ker je bil ta Demos ena koalicija različnih političnih strank , tudi takih , ki so se imele za t.i. leve !!! ************************verbena , vam napisem na kratko ,ker nima pomena polemizirati . Glejte , na zahodu ,kjer so ze stoletja igralnice , casinoji ...in podobno ,ljudje v njih zapravljajo svoja premozenja .Torej , ne gre se zato ,ker je nekdo vladal samo 4 ali 5 let .Takrat je naredil nepopravljivo skodo . Razumete ? Nekdo vlece skupaj premozenje generacije in generacije ,potem se pa rodi v druzini en primerek ,ki v casinoju zagoni vse v eni noci . Tudi osebno sem spoznal nekaj takih . Pri nekaterih je to ze bolezen .Tako kot pri nekemu politiku v Sloveniji ,ki od malega sanja ,da je vecji od vseh diktatorjev in politikov , ter se celo zivljenje tako obnasa .Oblastnisko .Problem je samo ta , da je bogi revez ostal sam , ker tega masa normalnih ljudi ne podpira .In v svojem zivljenju je tako drzavi naredil samo en kup materialne in politicne skode .Nic drugega .Popolna devastacija . Njegova zapuscina je neznatna kot kupcek pepela po pozaru .Je tako ,verbena ? No , seveda ,pri takem slabem poslovanju ni edini . Problem je samo v tem , da skusa njegova sekta vse to prikriti s tem ,da napada svoje nasprotnike , se posebno pa bivsega predsednika ,ki ga krivi za to ,da mu je skrjsal kariero v partiji . Pa jo je res ?
Morana7
10. 11. 2017 10.59
-1
Nightfly žal levica ni nič boljša kvečjemu ga bistveno dlje serje v koaliciji kot desnica kakorkoli pa sta strani odlično dogovorjeni glede tega kako ohranjat status quo, ko je treba kaj za državljane naredit......lopovi pač ne kaj bi od teh barab človek sploh še pričakoval?
mufic
10. 11. 2017 08.48
+3
Kdo bi pa odstopil pri 20.000 evrov plače na mesec
Mladen sir
10. 11. 2017 08.41
-2
Seveda bo odstopila nepravilnosti so takšne mene so skoraj ubili v 20 letah še bedake igrajo pač plače ne bo dobila pa to je to .V mb imam 20-50 zdravstveni delavci,zdravniki,še več jih je ljudi da odstopijo takoj malo ste hinavski že otroke ubijate da imate že kaj delat .
Jože Uršnik
10. 11. 2017 07.44
+7
Treba jih je deportirat prisilno v zapor ....bando samovsecno
Principat
09. 11. 2017 22.36
+18
marija miša pfeifer je naredila veliko brezno sporov in ko bo odšla , bo šele videno smetišče , kar ga je povzročila vehementna LEPOTICA in namišljeno lepa direktorica
jasno_61
14. 11. 2017 21.50
+1
Frane Šajn
09. 11. 2017 21.45
+14
Le kdo bi odšel s tako bogate paše saj ni neumen. Mislim , da bodo Cmerija tožili!
komandant.mark
09. 11. 2017 20.25
+18
Banda... kje je policija... zapreti...
Frane Šajn
09. 11. 2017 21.46
+5
Apostol1
09. 11. 2017 20.24
+15
Jaz pa tej naši ministrici vedno bolj zaupam je kar dobro razdrmala tole dohtarsko mafijo in upam da bo tudi kaj konkretnega dosegla in če smo iskreni vsaj do sedaj ni noben minister za zdravstvo kaj dosti bezal v te občutljive zadeve le Milojka ima jajca da to počne in upam na boljše dneve.
srebrnibreg
09. 11. 2017 20.26
+4
Zato pa eni tolčejo po njej, ker jim gvinte reže.
Morana7
10. 11. 2017 11.04
-1
Torej za vaju so obljube že izpolnjene al kako? Kot vidim Vzajemna še vedno obstaja, skupnega naročanja ni, čakalne vrste so še vedno nenormalne, UKC pa se še naprej spreneveda...o čem vidva bluzita? Razmere v zdravstvu so namreč še vedno katastrofalne, ker Milojka nima jajc...ne tako en drugače. Če bi res kam dregnila bi jo že prisilili k odstopu...torej kaj počne gospa? Mlati prazno slamo...sam hej glavno da sta vidva zadovoljna...
Morana7
10. 11. 2017 15.51
Prosim no povejta kaj je dosegla, kaj so te spremembe? A nova posojila bolnišnicam? Nova popuščanja FIDESU a o tem bluzita?
resslovenka
09. 11. 2017 20.00
+10
Po medli izjavi direktorja KC sem dobila občutek, da sploh ne ve kaj se dogaja. Strokovna direktorica pa tudi ne. Ali pa se sprenevedata. Ob izbiri direktorja sem predvidevala, da je vodljiv in ubogljiv , kar malo izgubljen se mi zdi. Hja, kakšne močne avtoritete tam pač ne bomo videli. Vse smkupaj me spominja na vlak brez voznega reda. Važno je biti pomemben , pa dobro plačan, pa za nič odgovoren.... Moja lepa deželica, kam smo zašli?
kr--en
09. 11. 2017 20.37
-7
Direktor UKC dobro plačan? Pa on je nekje na 500. mestu v firmi. Še nekaj sester ima večjo plačo od njega.
Principat
09. 11. 2017 19.45
+28
ŠE STO MINISTROV !! ,,,,,,,,, bodimo realni , če bi naši zdravniki bili pripravljeni delat kot je njihovo poslanstvo ( no ne v istem košu vsi ), so izjeme ) bi zdavnaj bil problem rešen , potem pa tu FIDES in Kuštrin , ki že kreira 20 let to zdravstvo , in če ne bi odgovarjal lobistom , bI že davno bil ZAMENJAN , potem pa še ta birokratska masa s papirologijo , kjer že sedaj ošabnost prehaja na hodnike ,, v dobi računalništva in vseh mogočih povezav , je še zmeraj preveč sprehajanja po hodniki in nošenja kav , nekih papirjev -------------------------- pa ja nismo slepi in nazadnje tudi obnašanje , kot da moremo vse vedet ali poznat celo zdravstveno ustanovo ,, pa kar koli mi sedaj pisali ,, to mnenje slišiš na hodniku , v sobi , ampak ker se gre za zdravstveno uslugo , ker si bolan si tiho ,, JA obstajajo pa tudi vzvišeni pacienti , ki so nekdaj nekje delali in posledično še danes uveljavljajo svojo priveligiranost - pa še na zvit način vse to opravljajo
materjek123
09. 11. 2017 19.44
+18
Ojej Doktorji, pa se še osnovne stvari ne morete zmenit ( medsebojnega spoštovanja)- samo hlastanje za denarjem to vam je priorioteta žalostno.lp
bema1201
09. 11. 2017 19.42
-8
Za vse to stanje v Sloveniji ne samo v zdravstvu so krivi salonski levičarji (boljševiki) , ki ne znajo in tudi nočejo gospodarit z državo tako kot je treba., ker če se v državi vspostavi red potem ni prostora za korupcijo, kraje tega pa boljševiki nočejo .Tudi njhove banke NLB preko katere se izvajajo v večini vse svinjarije nočejo prodati, da se ne bi otkrilo vse barabije ki so se dogajala desetletja. Komunistična mafija si je v vse ketih po osamosvojitvi lepo postlala zase in svoje naslednike.
FesterAdams
09. 11. 2017 19.39
+12
Pravkar sem na 24 kur videl arogantne izjave Pfeiferjeve, ki ji je primarni cilj bližnja penzija. Menda januarja. Sedaj mi je pa že bolj jasno, zakaj je imela med govorom okoli njenih strupenih ust toliko gub, podobnih lupini ožmekjene oranže. Mislim, da ji ni najbolj jasno, kakšna je njena funkcija na UKC. Do sedaj sem ob njenih prihodih na sestanke videl samo neke žarače poglede, namenjene prisotnim tam ter seveda kameri. Očitno misli, da ima nad prisotnimi s svojo frizuro pariške kurtizane in žarečimi pogledi neki parapsihološki vpliv...
D3MoN
09. 11. 2017 21.42
+8
graf
09. 11. 2017 19.00
+10
kristus , od tega samo posipanja pepela ministrice smo tudi davkoplačevalci globoko pretreseni ! Dokazala si da položaju nisi kos in do zdaj nikakršnega profita od nje, samo mešanje megle in dreka ! Zaradi znanih problemov je rekla stroka Kendi adijo in Kende že zdavnaj ne bi bilo več na UKC in bi bila vsa zgodba že zdavnaj končana ...če ne bi imel Kenda zaščite pri ministrici ki je na položaju zgolj in samo sama sebi namen in je rekla da se Kendi "kao" dela krivica ! Kenda je pa njeni zaslugi zdaj "svetovalec" za 5 jurjev na mesec ! Odidita oba !!!!!!!!!!!!!!
FesterAdams
09. 11. 2017 19.41
+1
Teofil
09. 11. 2017 18.55
+12
Kdo bi odstopil v igri so lepi denarci odgovornosti in dela pa nič
DAEMONIUM
09. 11. 2017 18.51
+22
Vlada ju menja, ta dva klovna pa noceta odstopiti?? Pa kaj je to?? Kaj taksnega je mozno res samo v Sloveniji, pa noce odstopiti Stefanec, pa tudi predhodniki UKC niso hoteli odstopiti, pa to vsi sami klovni od Vrhunca do tistega ki ga je naposled zamenjal, pa noce odstopiti Cebaskova ki bi morala ze davno v penzijo samo se ji je osladilo 8000 eur place za nic dela, skratka poden od podna. Vsi ti ljudje ne bi bili v pravi drzavi kot je npr Avstrija niti en dan na polozaju, ze po tem se vidi kaksno mocvirje je ta Slovenija!