Slovenija

Mladi bodo starejšim ponudili roko

Ljubljana, 22. 06. 2011 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V 21. stoletju sta računalnik in internet zelo pomembna rekvizita družbe. Vseeno pa opazimo, da je razkorak med mladimi uporabniki in starejšimi junaki, ki uporabljajo računalnik in internet, ogromen. S projektom Simbioz@ pa bodo mladi 'priučili' starejše računalniške pismenosti.

Mladi bodo starejšim odprli vrata v povsem nov svet.
Mladi bodo starejšim odprli vrata v povsem nov svet. FOTO:

Kar 90 odstotkov Slovencev, starejših od 65 let, je računalniško nepismenih. Na žalost so ljudje, ki danes niso vešči uporabe računalnika, odrinjeni na rob družbe, saj ne obvladajo veščin in jezika, v katerem teče dandanašnji svet.

Zavod Ypsilon se problematike zaveda in zato v luči medgeneracijskega sodelovanja in prostovoljstva letošnjo jesen pripravlja posebno akcijo – projekt Simbioz@. Največji prostovoljski projekt letošnje jeseni bo potekal med 17. in 21. oktobrom na brezplačnih delavnicah na različnih lokacijah po vsej Sloveniji. Njegov namen je generaciji naših babic in dedkov približati računalnik in internet. Na ta način se bodo mladi izkazali v vlogah prostovoljcev, ko bodo kot učitelji delili znanje, ki ga imajo. Starejši, željni novih izzivov, se bodo v vlogi učencev podali v raziskovanje računalništva in virtualnega sveta.
S sodelovanjem na projektu bo vsak našel svoje mesto.

Prostovoljstvo je vrednota, ki je ne gre prezreti in Simbioz@ vsem mladim ponuja, da si na ta način pridobijo novih izkušenj in v kontekstu družbene odgovornosti nesebično delijo svoje znanje. Starejši imajo priložnost sesti v klopi in dati mladim glavam priložnost, da naredijo nekaj za starejšo generacijo.

Poskusna delavnica v knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani
Poskusna delavnica v knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani FOTO:

Ta čudovita simbioza bo osrečila vse udeležence, kar lepo povzame izjava prostovoljke Simone, ki je sodelovala na poskusnih delavnicah: "Poskusnih delavnic sem se udeležila prostovoljno, saj me je pritegnil namen projekta, torej pomoč oziroma učenje starejših uporabe računalnika. Izkušnja je bila res enkratna, saj sem prvič delala s starejšimi na ta način. Udeleženci so bili tako navdušeni, da niso potrebovali nobenega odmora." Navdušena pa je bila tudi prostovoljka Sara: "Simbioz@ je bila zame dobra izkušnja, saj smo prostovoljci omogočili, da smo del svojega znanja delili s starejšimi in jim z malenkostmi popestrili dan. Njihovi nasmeški so povedali veliko in še več!"

Računalnik ne grize!

Iva Kranjc, igralka in ambasadorka projekta Simbioz@, se zaveda, da so prvi koraki naporni in strašljivi, vendarle pa je projekt zasnovan na način, ki bo učenje poenostavil. Tudi sama se spominja svojih začetkov z računalnikom: "Moja prva izkušnja z računalnikom sega v čas osnovne šole, vem pa, da se mi je vse skupaj zdelo kar strašljivo – za razliko od danes, ko brez računalnika in interneta skoraj ne znam več živeti! Projekt Simbioz@ podpiram predvsem zaradi povezovanja ljudi, zaradi medgeneracijskih razlik, ki bogatijo naš družben vsakdan. Za spremembo lahko mlajši pomagamo in starejše nekaj naučimo. Pa tudi zato, ker je zabavno. Starejšim pa bi rada sporočila tole: računalnik ni pes, saj ne grize!"

"Učenci" bodo spoznali, da računalnik ne grize.
"Učenci" bodo spoznali, da računalnik ne grize. FOTO:

Marsikdo si niti ne predstavlja, da bi bil lahko suveren uporabnik računalnika. Kljub morebitnim pomislekom, da bo težko, bo tudi zabavno! Prve ovire boste hitro premagali, vse ostalo pa bo začetek nove navade, ki vam bo lajšala vsakdan. Delavnice bodo potekale v različnih modulih, kar pomeni, da se projekta lahko udeleži vsak – tisti, ki jim je računalnik španska vas, in tisti, ki že imajo določeno raven znanja ali pa znanje želijo le obnoviti.

Preprosto do udeležbe

Prijava na delavnice je preprosta. Prostovoljci se na delavnice prijavijo preko spletne strani www.simbioza.eu, kjer bodo tudi dostopali do tutorialov, ki jim bodo v pomoč pri pripravljanju na podajanje znanja.

Starejši se lahko na izobraževanje prijavijo na dva načina. Tisti, ki so bolj e-pismeni, se lahko na spletni strani www.simbioza.eu prijavijo kar sami. Ker pa se pri ekipi Simbioz@ zavedajo, da večina udeležencev tega ne bo zmožna, bodo v pomoč pri prijavah odprli tudi vpisna mesta na fizičnih lokacijah (predvsem knjižnicah), kjer bodo starejšim pri prijavi na delavnice pomagali lokalni koordinatorji in knjižničarji. Pomoč lahko starejši dobijo tudi pri svojih vnukih ali drugih sorodnikih in prijateljih.
Prijave za prostovoljce se bodo začele v juniju, za starejše udeležence pa v začetku meseca julija.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik243472
22. 06. 2011 13.54
zadna slika ga zmaga! :) ampak vseeno starejši se tega preprosto nebodo naučil... npr moja mama računalnika preprosto nemara in niti mobitela noče imet...