Slovenija

V Sloveniji 29 odstotkov mladih že delilo svojo razgaljeno fotografijo

Ljubljana, 17. 03. 2015 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
5

V časih, ko zvezdniki svojo slavo dosegajo z objavljanjem svojih seksi fotografij na družbenih omrežjih, naličena sedemletnica pred spletno kamero pravzaprav ne preseneča, opozarja Ajda Petek iz Centra za varnejši internet. "Je proizvod oziroma žrtev okolja, v katerem odrašča."

Pred dnevi smo poročali o raziskavi, ki sta jo opravila Internet Watch Foundation, ki skrbi za varnost na spletu, ter podjetje Microsoft. Ugotovili so, da so se trendi spletnega obnašanja med najmlajšo populacijo zelo spremenili. Ti trendi pa so vedno bolj zaskrbljujoči, saj so odkrili, da je na spletu vedno več posnetkov razgaljenih otrok, njihova starost pa pada, saj so odkrili celo posnetke sedemletnikov. Večino teh posnetkov so naredili in na spletu objavili oziroma razširili kar otroci sami, posledice teh dejanj pa so pogosto lahko tragične, saj so poznani primeri, ko so otroci zaradi tako imenovanega sekstinga naredili samomor.

Seksting naj bi bila prostovoljna izmenjava oziroma pošiljanje razgaljenih fotografij. Pogosto pa se zgodi, da posnetek nekdo uporabi zoper vas in vam s tem zelo škodi.
Seksting naj bi bila prostovoljna izmenjava oziroma pošiljanje razgaljenih fotografij. Pogosto pa se zgodi, da posnetek nekdo uporabi zoper vas in vam s tem zelo škodi. FOTO: Thinkstock

Kaj je sploh seksting?

Kot pojasnjuje Ajda Petek iz Centra za varnejši internet, gre za izmenjavo razgaljenih, golih posnetkov prek novih tehnologij. "Seksting naj bi bila prostovoljna izmenjava oziroma pošiljanje takih fotografij. Če si v to prisiljen, gre že za spolno izkoriščanje oziroma izsiljevanje prek spleta (sextortion)," pravi Petkova.

Kar se tiče težav, ki jih lahko povzroči, gre za vprašanje zaupanja. "Komu sploh lahko zaupamo svojo golo fotografijo in smo prepričani, da je ne bo zlorabil, objavil, poslal še drugim? Če ne danes, pa morda kdaj drugič, ko se bo morda najino prijateljstvo ali zveza skrhala. Ko se zaljubita dva najstnika, sta oba prepričana, da je ta zveza za vedno, zaljubljenost je izredno močna in takrat je težko sploh pomisliti, da bi se lahko kdaj skregala, razdrla zvezo in kakšno orožje za izsiljevanje in maščevanje so potem lahko gole fotografije," opozarja Ajda Petek.

Najstniki uporabljajo družabna omrežja za gradnjo - žal pa tudi uničenje - svoje samopodobe.
Najstniki uporabljajo družabna omrežja za gradnjo - žal pa tudi uničenje - svoje samopodobe. FOTO: Thinkstock

O tem, kako zelo resen je problem izmenjav golih posnetkov, se pogovarjajo z mladimi na delavnicah na različnih šolah. "Lahko povem, da zelo težko razumejo posledice pošiljanja razgaljenih fotografij. V nekaterih razredih je zato potrebno kar veliko pogovora in podajanja primerov," še pravi Petkova.

Kako je s sekstingom pri nas?

O tem, kako je s sekstingom pri nas, ni aktualnih podatkov. Leta 2010 sta bili opravljeni dve veliki raziskavi med slovenskimi otroki Mladi na netu in EU Kids Online. Po podatkih teh raziskav je 29 odstotkov mladih že poslalo svojo golo fotografijo prek mobilnega telefona, prejelo pa jo je 22 odstotkov. Bistveno več golih fotografij so poslali in prejeli fantje, kar je v nasprotju s podatki angleške raziskave, kjer ugotavljajo, da daleč največ teh posnetkov na spletu objavijo dekleta. Največ fotografij je poslala in prejela populacija mladih v starosti od 15 do 17 let. In sicer je kar 57 odstotkov najstnikov v tej starosti že poslalo svojo razgaljeno sliko.

Samopromocija in krepitev samopodobe, ki se lahko konča tragično

Številni mladostniki izmenjujejo svoje erotične fotografije zaradi samopromocije in želje po potrditvi, se pa žal vse pogosteje dogaja, da so otroci in najstniki prisiljeni v to s strani druge osebe. Kadar mladi z všečki iščejo samopotrditev, se sploh ne zavedo, da ima palica dva konca in da jim to lahko uniči samopodobo.

Živimo v precej seksualizirani medijski krajini: plakati, oglasi, medijske vsebine izredno poudarjajo telo, spolno privlačnost in s tem so obdani tudi naši otroci, opozarjajo v centru Safe.si.
Živimo v precej seksualizirani medijski krajini: plakati, oglasi, medijske vsebine izredno poudarjajo telo, spolno privlačnost in s tem so obdani tudi naši otroci, opozarjajo v centru Safe.si. FOTO: Instagram

Ko je razgaljen zvezdnik ideal naših najstnikov

Zato naličena sedemletnica pred spletno kamero pravzaprav ne preseneča. Je proizvod oziroma žrtev okolja, v katerem odrašča. Ajda Petek iz Centra za varnejši internet

Ajda Petek opozarja, "da živimo v precej seksualizirani medijski krajini: plakati, oglasi, medijske vsebine izredno poudarjajo telo, spolno privlačnost in s tem so obdani tudi otroci, ki so izredno dojemljivi za okolico in tudi zahteve biti privlačen, seksi ... Zvezdniki, vzorniki mladih, to še podarjajo z lastnimi objavami svojih razgaljenih, seksi fotografij na Twitterju, Instagramu, itd. Nekateri pravzaprav postanejo slavni prek tega, da se razgaljajo in razkazujejo na spletu. To je zaželen ideal, ki se ga trudijo doseči tudi otroci. Zato naličena sedemletnica pred spletno kamero pravzaprav ne preseneča. Je proizvod oziroma žrtev okolja, v katerem odrašča. Težko je reči otroku, da o sebi sporoča nekaj slabega, če se razgalja, razkazuje na spletu, če isti otrok v medijih vidi to kot nekaj zaželenega."

Pogovorite se z otrokom o njegovi samopodobi

Zato ne čudi, da v boju zoper seksting v Centru za varnejši internet staršem oziroma skrbnikom priporočajo pogovor z otrokom o samopodobi. Ali kot pravi Petkova, "o nesmiselnosti iskanja potrditve z objavljanjem razgaljenih, provokativnih fotografij, o pomembnosti naših drugih lastnosti in sposobnosti, ki nas delajo lepe ljudi."

Na spletni strani Točke osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje Safe.si je veliko vsebin, ki bodo v pomoč tako otrokom kot odraslim. Na njihovi naslednji povezavi si lahko otroci, starši in učitelji preberete nasvete, kako ravnati, ko se soočite s problemom sekstinga. Morda še pravočasno preprečite, da bi se gole slike razširile širše, kot je bilo sprva mišljeno.

Za vse mlade pa še naslednja pomoč, ki so jo pripravili v Centru za varnejši internet. Kadar si v dilemi, ali lahko objaviš fotografijo ali vsebino, ki se nanaša še na koga drugega, ne samo tebe, ti naj bo v pomoč naslednje drevo odločanja.

Drevo odločanja: objaviti ali ne
Drevo odločanja: objaviti ali ne FOTO: Safe.si

Vabljeni k ogledu risanega filma, kakšne so neprijetne posledice objavljanja izzivalnih fotografij na internetu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni