Slovenija

'Tisti, ki sedaj odstavljajo ministrico, bodo končali na smetišču politične zgodovine'

Ljubljana, 26. 11. 2016 14.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Predstavniki mlajše generacije zdravnikov podpirajo dogovor, ki ga je sklenila zdravstvena ministrica. Predsednik Fidesa Kuštrin pa pravi, da Erjavec manipulira z neresnicami, saj ni nobenih prilog sporazuma. Medtem poslanec stranke DeSUS Tomaž Gantar na to odgovarja, da je prilogo omenila sama ministrica na vrhu koalicije.

Potem ko so mladi zdravniki ta teden v anonimnem odprtem pismu izrazili svoje nezadovoljstvo nad razmerami v zdravstvu, so danes predstavniki mlajše generacije zdravnikov na novinarski konferenci predstavili vsebino še enega odprtega pisma o aktualnem dogajanju v zdravstvu. Pravijo, da to pismo ni anonimno in da za njim stojijo mladi zdravniki iz vse Slovenije, ki so se aktivno vključili v stavkovne aktivnosti.

Mladi zdravniki so stopili v bran ministrici.
Mladi zdravniki so stopili v bran ministrici. FOTO: POP TV

Odprto pismo si lahko v celoti preberete v dveh pripetih dokumentih.

V pismu so zapisali, da mladi, ki so sedanjost in prihodnost zdravstva v Sloveniji, s trenutnimi razmerami niso zadovoljni ter da delijo isto usodo z zdravniki, ki so svojo stisko objavili v anonimnem pismu. "Delamo pod enakimi pogoji in vemo, da je tudi v medicini, ki je organizirana hierarhično, velik del bremena preložen na mlad kader." So pa mnenja, da anonimna pisma niso ustrezno orodje za razreševanje težav. 

Prepričani so, da je bil najpomembnejši cilj stavke dosežen, in sicer, da so opozorili javnost in odgovorne, da "trenutni zdravstveni sistem v Sloveniji ni dobro urejen, je preživet in ne sledi več zahtevam sodobne medicine". Pomembno se jim zdi, da so bili s parafiranim sporazumom končno priznani strokovni normativi za njihovo delo.

Stavka je demaskirala dejstvo, da sistem brez nadurnega dela, posebej v manjših kolektivih, sploh ni vzdržen.

Za svoj čas, trud in znanje želijo biti ustrezno nagrajeni

"Želimo podobno razmerje naših osnovnih plač v primerjavi s povprečno plačo, kot ga dosegajo kolegi zdravniki v drugih državah, po katerih se tako radi zgledujemo. In kamor vse več mladih kolegov tudi odhaja."

V pismu so se obregnili tudi ob poročanje medijev. "Razen redkih izjem so bili prispevki, tudi v vodilnih in državnih medijih, pristranski, nanašalni in pogosto povsem neprofesionalni z manipulacijo izjav ter delno prikazanih dejstev." Politiki pa so po njihovem mnenju "populistično in demagoško kazali s prstom na zdravnike, ki platna in škarij za oblikovanje urejenega sistema pravzaprav ne držimo v rokah".

Poudarjajo, da je bila temeljna zahteva vseh zdravnikov in zobozdravnikov ureditev razmer na tak način, da bi imel "vsak zdravstveni delavec imel toliko časa za obravnavo bolnika, da bi lahko strokovno opravil temeljit pogovor in pregled ter obenem ohranil dostojanstvo ljudi. Takšen način dela dokazano rešuje življenja in znižuje celokupne stroške zdravljenja".

Boli nas, da imamo znanje in željo pomagati bolnikom, vendar nas je premalo, da bi jih celostno obravnavali, kar bolniki čutijo in so upravičeno čedalje bolj nezadovoljni.

Korupcija, napake in previsoke plače ...

Kritično opozarjajo, da se je medijska zgodba o pogajanjih med zdravniki in vlado vrtela zgolj okrog korupcije v zdravstvu, zdravniških napak in previsokih zdravniških plačah, ki so vedno temeljile na izplačilih 50 najbolje plačanih zdravnikov v Sloveniji.

Po besedah Igorja Muževiča korupcijo v zdravstvu omogoča neprimerna zakonodaja, politično nastavljanje vodstvenih kadrov in odsotnost sodnega pregona kršiteljev. "Vsak poskus zdravnikov, ki opozorijo na nepravilnosti se konča s hudo osebno diskreditacijo s strani politično nastavljenih kadrov. Erik Brecelj je imel veliko srečo, da ga je pravočasno zaščitila javnost."

Ob 12 milijonih pregledov in 360 tisoč bolnišničnih zdravljenjih na leto, ki jih zdravniki opravimo na leto, je žal nemogoče preprečiti vse napake.

Zapisali so tudi, da napake v zdravstvu poznajo po vsem svetu. "V daleč najbolj razvitih državah na svetu, kjer napak ne pometajo pod preprogo, vsak dvajseti bolnik utrpi škodo zaradi zdravstvene napake, vsak tisoči bolnik na bolnišničnem zdravljenju pa zaradi napake celo umre. Preneseno v Slovenijo bi to predstavljalo 360 smrti. Dovolj za en odmeven članek za vsak dan v letu."

Utrujen zdravnik dela več napak

Priznavajo, da nekateri zdravniki prejemajo zelo visoke plače, a opozarjajo, da je v Sloveniji zaposlenih skoraj 6000 zdravnikov in zobozdravnikov in več kot 95 odstotkov zdravnikov ne zmore in ne želi delati po cele dneve in noči v bolnišnici, saj utrujen zdravnik dokazano dela več napak. Povprečna plača zdravnikov in zobozdravnikov v Sloveniji z vsemi dodatki in dežurstvi vred je 1900 evrov neto.

Tisti, ki sedaj odstavljajo ministrico, bodo končali na smetišču politične zgodovine. Zdravnik Igor Muževič

Kot pišejo, pa je približno polovica vseh zdravnikov in zobozdravnikov mlajših od 40 let in zaradi kriznih ukrepov je njihovo napredovanje bilo povsem zamrznjeno, tako da lahko zdravnik specialist po 10. letih delovne dobe pričakuje 1400 do 1600 neto plače, opozarjajo. "Za ta denar recimo zdravnik družinske medicine povprečno pregleda skoraj 1000 bolnikov na mesec oziroma približno 1,5 evra na posamezno obravnavo bolnika."

Podpisani sporazum pozdravljajo.
Podpisani sporazum pozdravljajo. FOTO: Miro Majcen
Potem ko so na ministrstvu za zdravje in v Fidesu zatrdili, da k sporazumu o zamrznitvi stavke ni priloge, pa v DeSUS in SD vztrajajo, da je slednjo ministrica Milojka Kolar Celarc omenila na vrhu koalicije. Ta izraz je uporabila ministrica sama, pravi poslanec DeSUS Tomaž Gantar. "Če pa ta dokument ne bi obstajal, nam je lagala," je dodal.

Dogovor pozdravljajo

Poudarjajo, da je potrebno spremeniti plačno politiko, če želimo privabiti zdravnike in jih obdržati v Sloveniji. Zato pozdravljajo dogovor, ki ga je skelenila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Dogovor pomeni, da bi zdravnike nagradili v primeru, da bi dokazali, da delajo več in bolje za bolnike.

"Stimulacija je zamišljena tako, da bi nagrajevanje za prekomerne obremenitve z novimi zaposlitvami nujno potrebnih zdravnikov postopoma prešlo v nagrajevanje kakovosti. Prednostno bi se reševalo nagrajevanje mladih zdravnikov. Vse z namenom, da se slovensko zdravstvo kadrovsko zapolni, in da bodo bolniki končno obravnavani tako kot si zaslužijo. In takšna obravnava prinaša več zdravja, manj zapletov, manj bolniških odsotnosti ni več prihrankov."

Konrad Kuštrin
Konrad Kuštrin FOTO: Miro Majcen

Kuštrin: Erjavec manipulira z neresnicami

Predsednik DeSUS Karl Erjavec manipulira z neresnicami, saj ni nobenih prilog sporazuma med zdravniškim sindikatom Fides in ministrico za zdravje, se je danes na petkovo izjavo Erjavca odzval predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Kuštrin je izrazil upanje, da bo Erjavec "odgovarjal za take izjave".

"Zdravniki ne pristanemo na to, da koalicijski DeSUS in SD bijeta svoj medsebojni boj za politični prestiž na račun zdravnikov in bolnikov," je po današnji novinarski konferenci mladih zdravnikov, ki so predstavili svoj vidik stanja v zdravstvu, dejal Kuštrin. Od predsednika vlade Mira Cerarja pričakuje, da bo takšno ravnanje čim prej končal, da se bo lahko začelo delo pri uresničevanju sporazuma.

Zdravniška stavka je po njegovih besedah jasno pokazala, da je zdravstveni sistem šibak, trditve, da zdravniki delajo v izrednih razmerah, pa so se potrdile. Če bo sporazum padel, bo to za Fides pomenilo izredne razmere, je ponovil. O nadaljnjih korakih pa bo v tem primeru odločal glavni odbor ali izredna konferenca. Odgovorne v državi je pozval, da sporazum podpišejo.

Koalicija za ohranitev javnega zdravstvenega sistema je zaradi zadnjih dogodkov, predvsem pa stavke zdravnikov, na predsednika vlade Mira Cerarja naslovila odprto pismo. V njem stavko zdravnikov obsoja, obe pogajalski strani pa poziva, da dosežeta in predstavita javnosti izvedljiv dogovor, kako se bodo v prihodnjih mesecih skrajšale čakalne dobe.

Tudi vladna pogajalska skupina na ministrstvu za zdravje odločno demantira Erjavčeve navedbe, da sporazum o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti vsebuje "še eno prilogo". Njegova izjava dokazuje, da je komentiral materijo, ki je ne pozna, so se danes odzvali na ministrstvu za zdravje. Dezinformacije, ki se o stavkovnem sporazumu pojavljajo v javnosti, pa po njihovem kažejo na "veliko nepoznavanje vsebine sporazuma ali na namerno zavajanje javnosti z namenom rušenja doseženih dogovorov".

Delovno gradivo za uvedbo fleksibilnega nagrajevanja v okviru posebnega vladnega projekta skrajševanja čakalnih dob, večje kakovosti zdravstvene obravnave in omogočanja bolniku, da bi imel zdravnik več časa za njegovo obravnavo, se šele pripravlja in ni del sporazuma, so pri tem pojasnili na ministrstvu. Kot so dodali, pri pripravi tega delovnega gradiva za posebni vladni projekt sodelujejo strokovnjaki: zdravniki, direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov, zdravniške zbornice, zdravstvene blagajne, ekonomisti, vladni uslužbenci.

Ob tem so ponovili, da ministrica za zdravje z vladno pogajalsko skupino ni presegla pooblastil, ki ji jih je dala vlada. Sporazum s Fidesom pa je v prvi vrsti naravnan v sistemsko urejanje neurejenega: v dobro bolnikov, za katere bi imel zdravnik več časa, v zaposlovanje mladih specialistov, v izboljšanje sodelovanja med družinskim zdravnikom in drugimi specialisti. "S sporazumom zdravnikom ne bi dvignili plač. Dogovorjeno je le, da bodo dodatno nagrajeni za dodatno delo, za skrajševanje čakalnih dob, kar je nenazadnje vladna prioriteta," so še zapisali v sporočilu.

Mladi zdravniki poudarjajo, da je potrebno spremeniti plačno politiko, če želimo privabiti zdravnike in jih obdržati v Sloveniji.
Mladi zdravniki poudarjajo, da je potrebno spremeniti plačno politiko, če želimo privabiti zdravnike in jih obdržati v Sloveniji. FOTO: Thinkstock

'Če pa ta dokument ne bi obstajal, nam je lagala'

Na zatrjevanje ministrstva za zdravje in Fidesa, da k sporazumu o zamrznitvi stavke ni priloge, pa v DeSUS in SD vztrajajo, da je slednjo ministrica omenila na vrhu koalicije. Ta izraz je uporabila ministrica sama, pravi poslanec DeSUS Tomaž Gantar. "Če pa ta dokument ne bi obstajal, nam je lagala," je dodal.

Da je ministrica za zdravje na koalicijskem srečanju partnerjem govorila o tej prilogi, pa je poleg Gantarja danes potrdil tudi predsednik SD Dejan Židan.

Gantar je poudaril, da si priloge niso izmislili partnerji, niti po samem izrazu, pač pa ministrica. "Na vprašanje, kako je lahko podpisala tako nedorečen sporazum, je odgovorila, da je temu, da se zadeve bolj doreče, namenjena priloga," je pojasnil podpredsednik DeSUS. A jim je ministrica, kot je dodal, ni želela dati.

Po Gantarjevih besedah je v dokumentu, s katerim sicer zdaj v koaliciji razpolagajo, navedeno ravno to, kar manjka v sporazumu in je prav zato tudi nejasen oz. ga je moč različno interpretirati.

Dokument, ki je sicer nedorečen in nepodpisan, govori o samem izvrševanju parafiranega sporazuma, torej tudi o načinu izplačevanja variabilnega dela plač zdravnikov, je povedal Gantar.

Pismo mladih zdravnikov 1. del
Pismo mladih zdravnikov 2. del
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (232)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
28. 11. 2016 11.02
celi kamen spotike je nova zdravstvena reforma in če so lobisti že deset ministrov fuč , še bojo njo ,, je pa v resnici veliko naredila , a kaj , če jim to gre v nos , pa raje jo popljuvaj kot pa priznaj
krmeki
28. 11. 2016 10.54
+1
Sedaj že SMC priznava, da je Milojka podpisala skropucalo in jo je Kuštrin nadigral.
mallonge
28. 11. 2016 09.59
-1
Trije vodilni pajaci koalicije si na vso moč rešujejo riti.
friderikdrugi
27. 11. 2016 22.02
+3
Milojka je prišla predaleč in pregloboko, toliko daleč da se je celo "svoji" bojijo...da bi to anarhijo spravila v red...
Maxx365
28. 11. 2016 09.18
+3
Teofil
27. 11. 2016 18.42
+0
Tale Majolka je od sile,Kahel in Kondor sta vajenca
Uporabnik113089
27. 11. 2016 17.30
+11
Kot je izjavil Jure Godler: "Slovensko zdravstvo dela po principu 100. Daš 100 eur. ali čakaš 100 dni!"
krmeki
27. 11. 2016 16.37
+16
na smetišču zgodovine bodo končale nemoralne zahteve naših zdravnikov.
žlikrofi
27. 11. 2016 16.14
-2
milojka nedaj se tem potuhnjencem vztrajaj in glavo pokonc
JanezNovakJohn
27. 11. 2016 15.23
+7
Bogovi odstavijo vsakega, ki se približa možnosti, da bi kar koli spremenil. Ministrica ni bog vedi kaj, morda tudi vlada ne, vendar če hočemo naprej, v prvi vrsti rabimo stabilnost in narodni interes.
VSEZNALECno1
27. 11. 2016 13.10
+5
umes k čakam na operacijo sem že drugi avto kupu s provizijo od prodaje robe UKCju .......tko da vse je za kej dobr........
01xxy
27. 11. 2016 10.50
+22
Naj Kuštrin pokaže, s katerim denarjem je kupil najnovejši mercedes! Revež štrajka, kajne! Smrdi do neba!
Paskakvali
27. 11. 2016 11.48
-12
Hehe......Mercedes je star,rabljen......je pa očitno več kot dovolj za zakurit fovšljivce........Če bi imel denimo novega golfa bi se nihče ne sekiral pa čeprav je z nekaj opreme in zmogljivim motorjem precej dražji! Ovce!
wolfterier
28. 11. 2016 09.55
+2
Merđo je rabljen,ni pa ster,pa prestižne znamke je,ni A ali B klasa,mislim da je CSL !!!
mallonge
27. 11. 2016 10.37
+10
Radi bi eno sistemskolaž zamenjali z drugo sistemsko lažjo..Kaj ima plačni razred nad 57. z nagrajevanjem mladih zdravnikov? Kaj ima zmedena ministrica s korektnimi nabavami medicinskega materiala ?
01xxy
27. 11. 2016 09.49
+13
Na smetišču zgodovine bo končalo koruptivno in izkoriščevalsko zdravništvo ali pa Slovenije ne bo! Slovenija mora začeti kontrolirati svoj denar, namenjen zdravstvu. Sicer pa-naJ ŠTRAJKAJO.
staridida
27. 11. 2016 10.02
+6
Prvo spada na smetišče tožilstvo in sodstvo....
batom@pinkponk.com
27. 11. 2016 15.33
-2
al pa mogoč strankarski veljaki dinozavri...
01xxy
27. 11. 2016 09.32
+9
¸Nekdo bo to zdravniško korupcijsko greznico moral presekati! Naj ne mislijo, da so Slovenci odvisni od teh šarlatanov. Naj stavkajo, Slovenci pa naj končno vzpostavijo kontrolo nad zdravstvenim denarjem.
Simoni?
27. 11. 2016 09.03
+21
"Predstojniki" oddelkov za zaključna dela v zdravstvu, da ne rečem pogrebnih zavodov, si veselo manejo roke. Med to stavko, ko naši humanitarni zdravniki stavkajo tudi za nas, so se jim prihodki dvignili za 12%. Žal ni podatkov ali gre za "rebalans" cen storitev, ali za povečan obseg dela. Kuštrinu in ostalim zdravnikom ki trpijo od skrbi za paciente pa le par stavkov: Če vam kaj ne paše, imamo kot članica EU podpisane vse protokole za prost pretok ljudi in kapitala.... To da bo Cerar počepnil pred vami, nam je več ali manj jasno. To da boste tudi naprej zahtevali še višje plače, pa tudi. Ko človek enkrat rata požrešen, ga ni zdravila, ki bi pozdravilo to bolezen.
Simoni?
27. 11. 2016 09.10
+24
Malce nehigienično je to sprenevedanje Fidesa. Člani Fidesa se danes cufajo za ministrico Kolarjevo. Par dni nazaj so jo metali v nič. Govorili so ji da ni sposobna urediti slovensko zdravstvo, danes pa njene nasprotnike v koaliciji pošiljajo na smetišče zgodovine!? So prepričani da so se zavezali Hipokratovi in ne Hipokritovi prisegi?
šlogar
27. 11. 2016 08.28
+8
Zmagal bo koštrun, ker ima trdo glavo in ko se zaletava v zid, se ta poruši. Preveč je vpletenih, bolniki pa bodo trpeli naprej. In lepo vas prosim, ne tlačite v ta gnoj bolnikov in ne prepirajte se kdo bo kriv za njihovo smrt. TISTI KI JIH NE REŠUJETE AMPAK JIH SPRAVLJATE NA DRUG SVET. Bo vsaj več za vaš žep, kajne?Koga boli za nekaj prezgodnjih smrti. Svojega pač ne bo pospravil, ker se bo potrudil zanj mimo vrste.
batom@pinkponk.com
27. 11. 2016 08.24
+6
Te "zdravnile" resuje samo to, da drugih trenutno ni, zato se lahko preseravajo. Uvozimo druge od zunaj, ki bodo veseli, da lahko delajo, ne pa tile, ki bolnike odganjajo, nadirajo, mecejo iz bolnice in se grebejo za se vec gnarja. So zgresili poklic ali pa drzavo. V tujini bi bli pa ko politi cucki...
Frane Šajn
26. 11. 2016 22.43
-2
Hvala bogu , da je naslov tega članka v navednicah!
Frane Šajn
26. 11. 2016 22.39
+5
Koštrun le verjemi , da se vama bodo mnogi Goricijani takole naskrivaj olajšali na grobu!
Teofil
26. 11. 2016 22.30
+6
Kdor se z Erjavcem brati,se mora prsta v anus bati
Frane Šajn
26. 11. 2016 22.41
-3
Tvoj avatar ga ima ravno kar , zelo sta si podobna slutim čeprav te ne vidim.