Slovenija

'Mi smo tisti, ki delamo takrat, ko vsi ostali dajejo izjave medijem'

Ljubljana, 22. 11. 2016 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Izmučeni ostajamo po delovnem času, svojih otrok ne vidimo po nekaj dni, brez besed delamo urgence in požiramo, da za nas stavka ne velja, so v odprtem pismu zapisali mladi zdravniki, ki pripovedujejo o negotovi prihodnosti, zmerljivkah na delovnem mestu in tem, da je Fides nanje pozabil. To ni res, odgovarja Konrad Kuštrin.

Avtorji pisma so želeli ostati anonimni. Podpisali so se kot mladi zdravniki enega kliničnega centra.

V zdravniških vrstah niso le dobro plačani bogovi v belem, čeprav se zdi – sploh zdaj, ko so zdravniki stavkali – da se je v javnosti usidralo takšno mnenje. Je tudi zelo velika množica strokovnjakov na začetku kariere, ki se jim ne obeta niti približno tako ugodnih položajev in pogojev dela, kot jih imajo njihovi starejši kolegi.

To so mladi zdravniki, večina mlajših od 30 let, ki so, kot trdijo, vedno na voljo in oddelajo tiste ure, ki bi jih morali drugi. Poslali so nam odprto pismo, v katerem opozarjajo na svoj nič kaj rožnat vsakdan.

V belo haljo, ki jo oblačimo vsak dan, smo vložili 6 let študija, pripravništvo in 5 do 6 let specializacije, so opozorili mladi zdravniki. Za to dobijo 1300 evrov neto plače, kamor so všteta tudi dežurstva.
"Našli nas boste v specialističnih ambulantah, kjer bo na vratih ime s predponami prim., doc., prof., pa bomo v njej sedeli mi – (še ne) tridesetletniki, ki bomo izgledali preveč mlečnozobi za tak naziv. Ki v resnici ni/ne bo naš, ampak smo samo "delovna roka" vseh, ki se kitijo z nazivi. In veste, ko stavkajo naši profesorji, naši šefi, smo mi tisti, ki v ambulantah skrbimo, da poteka delo nemoteno. Brez besed delamo urgence in požiramo, da za nas stavka ne velja," so zapisali v pretresljivem pismu, v katerem so razkrili svoj službeni vsakdan. 

"Videli nas boste tekati po hodnikih, ko bo za nami vihrala halja (naši mentorji bodo medtem v kafiču ob pediatriji s farmacevti pili smoothie). Videli nas boste miriti paciente v čakalnicah zaradi (pre)dolgih čakalnih vrst (sestre bodo medtem na "fumici", nadzorni zdravniki pa na podaljšanem kosilu). Videli nas boste od jutra do jutra (in še do naslednjega jutra)," so v odprtem pismu zapisali razočarani mladi zdravniki, od katerih je odvisna prihodnost slovenskega zdravstva.
"Videli nas boste tekati po hodnikih, ko bo za nami vihrala halja (naši mentorji bodo medtem v kafiču ob pediatriji s farmacevti pili smoothie). Videli nas boste miriti paciente v čakalnicah zaradi (pre)dolgih čakalnih vrst (sestre bodo medtem na "fumici", nadzorni zdravniki pa na podaljšanem kosilu). Videli nas boste od jutra do jutra (in še do naslednjega jutra)," so v odprtem pismu zapisali razočarani mladi zdravniki, od katerih je odvisna prihodnost slovenskega zdravstva. FOTO: Thinkstock

Čeprav oddelamo po 70 odstotkov ur, nimamo pravega glasu, so nadaljevali in opozorili so, da so že davno izstopili iz Fidesa, ki da je nanje pozabil.

Kaj pravijo v Fidesu? 

Mladi v Fidesu so. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin
Za komentar smo povprašali predsednika zdravniškega sindikata Konrada Kuštrina. "Ne verjamem, da je to res," je odgovoril na vprašanje o domnevnem množičnem izstopu mladih zdravnikov iz sindikata in zatrdil, da so se sestanka pred stavko v kliničnem centru udeležili večinoma mladi zdravniki.

Tudi obtožbe, da je Fides nanje pozabil, je zavrnil. "S podpisom sporazuma se bodo takoj začela pogajanja o spremembi kolektivne pogodbe, kjer se bo uredil status mladih zdravnikov, specializantov, specialistov in zobozdravnikov," je dejal. Kako? "V tem dogovoru smo se dogovorili, da je dolžnost delodajalcev, da zaposlijo vse zdravnike, ki bodo končali specializacijo," je odgovoril Kuštrin. Toda – kot nam je pojasnil – že zdaj velja, da je zdravnik po specializaciji obvezan skleniti pogodbo v regiji, za katero je specializiran, zaposliti pa ga je treba v 30 dneh.

Kaj jim je torej prinesel dogovor Fidesa z vlado? "Ker bo v naslednjih letih verjetno končalo specializacijo več kot tisoč mladih zdravnikov, smo se v nekaterih določbah obvezali, da bodo delodajalci predlagali tako nove specializacije kot nova delovna mesta in zaposlovali nove zdravnike," je pojasnil Kuštrin, ki je tudi prepričan, da avtorji pisma razmer ne poznajo.

Pretresljivo pismo: To smo mi, mladi zdravniki 

"To smo mi - mladi zdravniki.
Tisti, ki odhajamo na letne dopuste oktobra, da se pred nami zvrsti vsa specialistična elita (ne glede na to, ali imajo le-ti že otroke starejše od nas samih, mi pa morda male/šoloobvezne otroke).
Tisti, ki hodimo dežurat med dopustom (in imamo ta trenutek še polovico starega dopusta, ki bo propadel ... kot vsako leto).
Tisti, ki hodimo držat kljuke v operacijsko dvorano med uradnim poročnim potovanjem ( z argumentom "saj pa greste samo do Kopra").
Tisti, na katere vpije vsaka prenapeta inštrumentarka na ortopediji, ki je tja javno prišla z lobiranjem – znova in znova.
Tisti, ki jim taiste osebe odvzemajo osnovno zdravniško integriteto
," so našteli nekaj stvari, ki jih morajo dan na dan, leto za letom požirati.

Ali sploh kdo izobražuje mlade zdravnike?

Mi smo tisti, ki nas boste srečali v urgentni ambulantah kliničnih; še posebej ob praznikih. Z nasmehi in korektno pazimo na vas, vam nudimo vso ustrezno zdravniško oskrbo kljub stavki. Ker smo zdravniki! Vendar pa ste/so pozabili na nas. Čeprav smo MI tisti, ki delamo takrat, ko vsi ostali dajejo izjave medijem.
Nivo komunikacije je daleč od kulturnega in pogosto meji na mobing, so zapisali in pojasnili, da nanje vpijejo in jih zmerjajo vsi – od vodij oddelkov do sester. "Sestre pravijo, da nič ne znamo, a nas tudi nihče nič ne nauči," so nadaljevali.

Ob tem se vprašamo, kakšna je prihodnost slovenskega zdravstva, če tisti, ki naj bi znanje predajali naprej, raje negujejo svoj vrtiček. Pa tudi, kdo bo delovne in nadarjene v Sloveniji izučene mlade zdravnike zadržal pri nas, ko pa si v tujini lahko obetajo bolj poštene delovne pogoje in višjo plačo. Pri nas, poudarjajo, ne morejo računati na napredovanja, niti na premestitve na druge oddelke. Požirati morajo vse, poudarjajo, medtem ko sankcij za druge ni. "So le za nas - v obliki dežurstev, ki jim ni konca. Praznikov, ki se vrstijo eden za drugim ..."

Zato trpi njihovo družinsko življenje, lastnih otrok pa tudi po več dni skupaj ne vidijo. "Zaradi nočnih ur in neštetih dežurstev smo se odtujili od naših partnerjev, a se jim ne moremo izogniti. Zaradi pritiskov starejših kolegov, ki na naša ramena nalagajo še dodatno breme, pa je nastal prepad z ostalimi sovrstniki. Zaradi pogodb, ki so sklenjene samo za čas specializacije in nam onemogočajo kredite, zapadamo v malodušje, saj si ne upamo več sanjati o stabilnosti. Zaradi vsakodnevnega zavedanja, da po koncu specializacije za nas službe verjetno ne bo, naši nasmehi bledijo. Kako si lahko potem ustvarimo življenje? Kako si lahko postavimo zdrave temelje?" se sprašujejo.

Zdravniki
Zdravniki FOTO: Thinkstock

Razlog za skrb: otročička v roke dobi oseba, ki ni dovolj izučena

V odprtem pismu so se razpisali tudi o razmerah na pediatriji, kjer za naše najmlajše skrbijo študentje, pripravniki, specializanti – in to brez nadzora.

UKC Ljubljana je v zadnjem letu zapustilo približno 10 zdravnikov. UKC Ljubljana

"Na pediatriji si pediater – ne glede na to, ali si pripravnik, ki je ravno včeraj dobil svojo diplomo, specializant fizikalne medicine, ki nima niti svojega stetoskopa, "družinc", ki je včeraj nastopil to pot, ali celo specializant nevrologije, interne, kirurg, ki z otroki v profesionalni karieri resnično ne boš delal. Tam si razporejen v urgentno ambulanto – in tam si. Polnopraven del tima. No, sam svoj tim. Seveda bo vodstvo na to odgovorilo "saj pa delajo pod nadzorom". A mi vemo, kako izgleda ta nadzor ... Specializant fizikalne medicine je nadzorni enemu študentu in enemu pripravniku; torej ko prinesejo malo štručko jo (če je sreča trojček, če nesreča en sam) pregledajo ... od drisk, do dihalnih stisk! Nadzornega takrat ni zraven. Pride (če pride) kasneje. Torej kje smo, da se specializantom drugih strok in pripravnikom na ramena polaga takšna odgovornost? Se je kdo vprašal, kako se počutimo MI? Kako težko staršem razložimo, da smo le specializanti stroke, ki nima pojma o pediatriji ali pa le pripravniki?

V zadnjem letu je UKC Maribor zapustilo 10 zdravnikov specialistov, ki so bili vsi starejši od 30 let; pet srednjih medicinskih sester, od tega ena oseba mlajša od 30 let; šest diplomiranih medicinskih sester, od tega ena oseba mlajša od 30 let, in en laboratorijski tehnik, starejši od 30 let. UKC Maribor

V UKC Ljubljana na ta očitek odgovarjajo, da pripravnik z diplomo medicinske fakultete in katerikoli specializant nepediatrične stroke, za katerega pričakujejo, da pozna osnove pediatrije, ker je opravil izpit iz pediatrije, interne medicine in infekcijskih bolezni, v sprejemni ambulanti pediatrije dela v dopoldanskem ali popoldanskem turnusu in vedno ob prisotnem mlajšem in starejšem specializantu pediatrije in specialistu pediatru.

V UKC Maribor pa odgovarjajo, da v urgentni ambulanti klinike za pediatrijo pomagajo specializanti, ki krožijo na kliniki vsaj en mesec. Imajo svojega mentorja, ki jim je na razpolago v vsakem trenutku in je odgovoren za nadzor in tudi razporejen na to delovno mesto kot nadzorni pediater, pravijo. Vsak, ki je končal medicino, je seveda ravno tako odgovoren za svoje delo, kjerkoli ga opravlja, v obsegu svojih pooblastil, dodajajo. Vsak od specializantov, ki pomagajo v dopoldanskem in popoldanskem času, je v povprečju v sprejemno ambulanto razpisan trikrat na mesec.

Razkošna izobraževanja v tujini rezervirana le za izbrance

Mladi zdravniki, ki se iz razumljivih razlogov pod pismo niso podpisali, ob tem poudarjajo, da jim je onemogočena osnovna pravica, s pomočjo katere bi zrasli v spoštovane zdravnike – pravica do izobraževanja. "Za nas ni izobraževanje to, da nas vržete v urgentno pediatrično ambulanto 'znajdi se'. Za nas ni nikoli denarja za kongrese, saj na njih vseskozi hodi ena in ista 'superiorna klientela, ki je na vseh teh izobraževanjih že bila (in letno vseeno ni toliko novosti), a so oddaljena mesta v Ameriki, Franciji, Angliji, celo Kostariki vabljiva. Mi v veliki večini še na simpozije ljubljanskih kolegov ne uspemo priti. Če pa že – pa s svojim dopustom in potnimi stroški," so ob tem omenili tudi rak rano slovenskega zdravstva – razkošna izobraževanja v tujini, ki se jih očitno udeležujejo vedno ene in iste osebe.

Odprto pismo mladih zdravnikov
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (459)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
23. 11. 2016 10.32
+3
Mladi nah izstopijo iz tega priviligiranega sindikata in ustanovijo svojega. Kar so povedali je bridka resnica, pa če g. Kuštrin verjame ali ne. Tako je na splošno pri nas, tisti ki imajo vsega preveč bi radi še več na račun ubogih. No in našli so se spet silni miljoni za zdravnike. Za upokojence, otroke, socialo jih pa ni mogoče najti. Kapital nad javnim interesom. To je naša stvarnost!
+2
Koštrin prevarant-Koštrin prevarant ......in taka je resnica o Fidesu
Heinke
23. 11. 2016 10.08
-1
Ne vem, če je to res, kar se služb tiče, glede na to, da stalno iščejo zdravnike, vsaj kolikor spremljam objave na Zavodu.
eiffel
23. 11. 2016 10.00
To so lahko napisali mladi zdravniki ali pa Dedek Mraz, podpisa itak ni.
resslovenka
23. 11. 2016 10.39
+3
Ah daj no. Podpisa pa ni... Če se pojavijo podpisi, si predstavljam kaj jih čaka s strani zdravniških eminenc. Tako je pri nas. Oglasi se, pa boš....letel ven. Preverjeno !
nicor
22. 11. 2016 22.46
+25
Kuštrina, Možine, Janše in še koga, reši nas......
weber1
22. 11. 2016 20.38
+10
LJUBLJANA – Država redno objavlja podatke o izplačilih v javnem sektorju. Pregledali smo zadnji objavljen seznam, to je septembrski, in ugotovili, da je 50 najvišjih izplačil v javnem sektorju šlo predvsem v roke zdravnikov (nekateri od njih, poleg tega, da so zdravniki, opravljajo še druga dela, kar je ustrezno pripisano). Spodaj najdete tabelo, ki to tudi dokazuje in je pridobljena iz javno dostopnih, uradnih virov. Naj spomnemo, da je sindikalist Fidesa Konrad Kuštrin za torek napovedal zaostritev stavke zdravnikov. Več o tem v članku Kuštrin sporočil slabo novico za paciente. 50 najvišjih izplačil v javnem sektorju (september 2016, bruto izplačila) # obdobje funkcija / delovno mesto (proračunski uporabnik) izplačana plača (v EUR) 1. september 2016 D019001 VISOKOŠOLSKI UČITELJ (70831 UNIVERZA V LJUBLJANI, MEDICINSKA FAKULTETA) E018014 ZDRAVNIK SPECIALIST V/VI PPD 1 (27782 UNIVERZITETNI KLINIČNI CENTER LJUBLJANA) / SKUPAJ 11.203 2. september 2016 E018015 ZDRAVNIK SPECIALIST V/VI PPD 2 (27863 SPLOŠNA BOLNIŠNICA DR. JOŽETA POTRČA PTUJ) 11.177 3. september 2016 D010001 ASISTENT (70831 UNIVERZA V LJUBLJANI, MEDICINSKA FAKULTETA) E018014 ZDRAVNIK SPECIALIST V/VI PPD 1 (27782 UNIVERZITETNI KLINIČNI CENTER LJUBLJANA) / SKUPAJ 10.810 4. september 2016 E018014 ZDRAVNIK SPECIALIST V/VI PPD 1 (27928 SPLOŠNA BOLNIŠNICA TRBOVLJE) 10.327 5. september 2016 E018014 ZDRAVNIK SPECIALIST V/VI PPD 1 (27863 SPLOŠNA BOLNIŠNICA DR. JOŽETA POTRČA PTUJ) 10.198 6. september 2016 E018014 ZDRAVNIK SPECIALIST V/VI PPD 1 (27715 SPLOŠNA BOLNIŠNICA IZOLA OSPEDALE GENERALE ISOLA) 10.074 7. september 2016 D010001 ASISTENT (70831 UNIVERZA V LJUBLJANI, MEDICINSKA FAKULTETA) E018014 ZDRAVNIK SPECIALIST V/VI PPD 1 (27782 UNIVERZITETNI KLINIČNI CENTER LJUBLJANA) / SKUPAJ 9.886 8. september 2016 E018014 ZDRAVNIK SPECIALIST V/VI PPD 1 (27820 SPLOŠNA BOLNIŠNICA MURSKA SOBOTA) 9.802 9. september 2016 E018015 ZDRAVNIK SPECIALIST V/VI PPD 2 (27782 UNIVERZITETNI KLINIČNI CENTER LJUBLJANA) 9.800 10. september 2016 D010001 ASISTENT (70831 UNIVERZA V LJUBLJANI, MEDICINSKA FAKULTETA) E018014 ZDRAVNIK SPECIALIST V/VI PPD 1 (27774 ONKOLOŠKI INŠTITUT LJUBLJANA) / SKUPAJ 9.779 11. september 2016 E018014 ZDRAVNIK SPECIALIST V/VI PPD 1 (27782 UNIVERZITETNI KLINIČNI CENTER LJUBLJANA) 9.753 12. september 2016 E018014 ZDRAVNIK SPECIALIST V/VI PPD 1 (27782 UNIVERZITETNI KLINIČNI CENTER LJUBLJANA) 9.689 13. september 2016 E018011 ZDRAVNIK SPECIALIST IV PPD 2 (92282 ZDRAVSTVENI DOM OSNOVNO VARSTVO NOVA GORICA) 9.610 14. september 2016 E018014 ZDRAVNIK SPECIALIST V/VI PPD 1 (27928 SPLOŠNA BOLNIŠNICA TRBOVLJE) 9.590 15. september 2016 E018011 ZDRAVNIK SPECIALIST IV PPD 2 (92371 ZDRAVSTVENI DOM RAVNE NA KOROŠKEM) E018014 ZDRAVNIK SPECIALIST V/VI PPD 1 (92363 ZDRAVSTVENO REŠEVALNI CENTER KOROŠKE) / SKUPAJ 9.545 16. september 2016 E018014 ZDRAVNIK SPECIALIST V/VI PPD 1 (27782 UNIVERZITETNI KLINIČNI CENTER LJUBLJANA) 9.480 17. september 2016 E018015 ZDRAVNIK SPECIALIST V/VI PPD 2 (27782 UNIVERZITETNI KLINIČNI CENTER LJUBLJANA) 9.461 18. september 2016 E018014 ZDRAVNIK SPECIALIST V/VI PPD 1 (92053 ZDRAVSTVENI DOM ILIRSKA BISTRICA) E018014 ZDRAVNIK SPECIALIST V/VI PPD 1 (92100 ZDRAVSTVENI DOM KOPER CASA DELLA SANITA CAPODISTRIA) / SKUPAJ 9.336 19. september 2016 E018014 ZDRAVNIK SPECIALIST V/VI PPD 1 (27928 SPLOŠNA BOLNIŠNICA TRBOVLJE) 9.329 20. september 2016 E018014 ZDRAVNIK SPECIALIST V/VI PPD 1 (27928 SPLOŠNA BOLNIŠNICA TRBOVLJE) 9.290 21. september 2016 E018014 ZDRAVNIK SPECIALIST V/VI PPD 1 (27820 SPLOŠNA BOLNIŠNICA MURSKA SOBOTA) 9.242 22. september 2016 E018014 ZDRAVNIK SPECIALIST V/VI PPD 1 (27928 SPLOŠNA BOLNIŠNICA TRBOVLJE) 9.222 23. september 2016 E018014 ZDRAVNIK SPECIALIST V/VI PPD 1 (27782 UNIVERZITETNI KLINIČNI CENTER LJUBLJANA) 9.216 24. september 2016 D010001 ASISTENT (70831 UNIVERZA V LJUBLJANI, MEDICINSKA FAKULTETA) E018014 ZDRAVNIK SPECIALIST V/VI PPD 1 (27782 UNIVERZITETNI KLINIČNI CENTER LJUBLJANA) / SKUPAJ 9.216 25. september 2016 D019001 VISOKOŠOLSKI UČITELJ (70904 UNI
weber1
22. 11. 2016 20.39
+13
vox populi
22. 11. 2016 21.01
+11
in to so uradni podatki. Ne izmišljotine blodnje ampak uradni dokaz.
Anze2497
22. 11. 2016 19.49
+2
Dohtrčki kr jamrajo...po par tisoc evrov place majo delajo pa tak nc kej ne....sestre ko garajo majo pa nekatere minimalce pa nwm ka se....dej res mal se nej u roke uzamejo....jamrajo kolk delajo ko se vejo ne ka je del....kolk je ljudi ko morejo delat fizicno zlo naporne sihte po cele dneve pa ne jamrajo....tih nej bojo!
cilb
22. 11. 2016 19.33
+17
Kuštrin ti kuštra pamet, dobi dnar in na koncu umreš. On pa tudi.
LLLEPI
22. 11. 2016 19.51
+28
Ja stari nesposobni prdci so zavzeli svoje pozicije tako v zdravstvu kot v politiki in ne pustijo nobenega zraven
tirolec
22. 11. 2016 19.07
+34
FIDES in njeni člani so leglo, katerega je potrebno diskvalificirati...v vseh pogledih našega življenja....Zame so prevrtljivci....
cefre
22. 11. 2016 19.06
+38
Dragi mladi zdravnik, tudi v drugih poklicih se nenehno izobražujemo ali pa stagniramo na svojem delu, zato spoštujte vse poklice in se OSTRO distancirajte do stavke vaših "VELE" ZDRAVNIKOV. Pretiravanje z izsiljevanjem preseže meje razuma, vsekakor pa z razumno vztrajajte pri urejanju normalnih delavnih razmer.
Morana7
22. 11. 2016 19.01
+18
Plačevanje članarine je znak pripadnosti in porok neodvisnosti sindikata FIDES. Mesečna članarina znaša za - zaposlene 0,5 % bruto plače za redno delo; - zasebnike 0,5 % osnove od katere se jim odmerjajo prispevki za socialno varnost; - upokojence 0,5 % od pokojnine. Letno ustvarijo okoli 380.000 evrov prihodkov in imajo nekaj več kot pol milijona sredstev. Koliko članov je v FIDESU, pa nisem uspela najti. Skatkla zakaj višje plače? Zato...Več zaposlenih mladih zdravnikov pa naj si želijo v sosednji Avstriji, mi jih zgleda ne potrebujemo.
MsPikapiki
22. 11. 2016 18.53
+67
Dragi mladi zdravniki, ne obnašajte se tako med specializacijo, kot se je predsednik Fidesa. Zdravniški stavki na rob! Dolgo sem premišljevala, ali bi javno objavila mojo prvo in edino izkušnjo s predsednikom sindikata Fides. Danes sem se odločila, da jo bom. Pred leti sem bila mentorica za specialno maksilofacialno anesteziologijo na takratni Maksilofacialni kliniki. Nekega dne se je pojavil dr. Konrad Kuštrin, se predstavil in povedal, da bo kot specializant odkrožil maksilofacialno anesteziologijo. No, poznali smo ga vsi, ker je Fides takrat že obstojal. Naslednji dan in naslednje mesece kroženja se ni več prikazal. Zadnji dan pa se je pojavil in želel, da mu podpišem uspešno opravljeno kroženje v naši operacijski sobi. ODKLONILA SEM PODPIS. Odpeketal je na katedro in dobil podpis od takratne predstojnice katedre. Naslednji dan sem izstopila iz Fidesa. Vsaka stavka Fidesa me spomni na ta dogodek in vsako stavko gledam v luči tega dogodka.
cefre
22. 11. 2016 18.59
+29
LLLEPI
22. 11. 2016 19.54
+23
Ze takrat je bil lopov sedaj se je pa specializiral je videl da od postenega dela ni nic.
Karantanija
22. 11. 2016 18.52
+24
Tudi drugi se šolajo leta in leta, da nekam prilezejo. In prav tako se morajo nenehno izpopolnjevati, spoštovati spremembe, se dokazovati. Na vseh področjih.Tudi gasilci, vojaki, policisti rešujejo življenja. Ste se kdaj vprašali, za kakšen denar izpostavljajo tudi svoja lastna življenja?
cefre
22. 11. 2016 19.01
+20
Ampak tu je problem en koštrun z nekaj somišljeniki!
Explainator
22. 11. 2016 18.47
+11
ne vem za kaj se spravljate na koštrina, on je namreč svoje delo opravil z odliko, če bi lahko izbiral nekoga, ki bi me zastopal, bi takoj izbral prav njega, se pa lahko pokakam na ljudi, ki zastopajo v tem primeru mene, in to so zavarovalnice, ki se sploh niso izjasnile, kako bodo pokrile zmanjšane storitve, ker jaz z zdravniki nimam nič, imam pa veliko oz vsak mesec z zavarovalnicami, ki so mi dolžne nudit usluge, kako one izbirajo svoje izvajalce, je pa njihov problem, torej sprašujem zavarovalnice, kje je alternativa, kje je moj povrnjen denar ter ali misli tam kdo odstopit, najmanj
laycan
22. 11. 2016 18.46
-29
ja itak kak ste ubogi,res ni pošteno,v fabrikah delajo za minimalca,pa tudi ne vidijo družin,otrok,ponoči na dežurstvih spite,ko ostali delajo, za trakom.mladi zdravniki,se jokajo,še delat niso začeli.
1112131415
22. 11. 2016 19.06
+28
Res škoda, da niso vsi ti zaposleni za trakom naredili medicinske fakultete, vsa fizika, kemija, biologija in potem klinika je res enostavna, vse ti itak plačajo davkoplačevalci, ti sploh ne rabiš bit med najbolj sposobnimi, pridnimi in pametnimi v generaciji. Na fakulteto se seveda lahko prijavi vsak, sploh ne rabiš imet narejene gimnazije in bit zlati maturant. Tudi delo zdravnika ne zahteva nadpovprečne sposobnosti in inteligence, zmore ga vsak, pa še itak vso grdo delo opravijo sestre in seveda prevzamejo.tudi vso odgovornost. V Sloveniji smoje itak vsi enako sposobni in vsa dela so enako odgovorna, tako da je važno le koliko ur delaš in ne kaj delaš. Res ne vemvem zakaj nismo vsi enako plačani le glede na oddelane ure. Pa ne pravim, da niso vsa dela častna, ker so, niti ne pravim, da je prav, da je v Sloveniji minimalna plača kakršna je, ker ni prav. Vendar pa tudi uravnilovka ni v redu. Plača mora biti v skladu z odgovornostjo in.potrebnimi kvalifikacijami za delo, vendar mora biti tudi plačanajnižjega delavca, ki ne sprejema nobenih odločitev ampak le za tekočim trakom brez izobrazbe izpolnjuje naloge, ki mu jih da nadrejeni, dovolj visoka za spodobno preživetje. In to je kriminal, se strinjam, niso pa za tospoznavanje krivi mladi zdravniki in drugi izobraženi kadri v Sloveniji, ki si želijo primernega plačila. In res je, tudi policaji, vojaki, gasilci in še kdo so bistveno premalo plačani, vendar ne za to krivit mladih zdravnikov. Mogoče bi bili raje jezni na korupcijo, pa na denar, ki izginja v naših cestah in je izginil v naših bankah, pri naših gredbincih in še kje.
fiftgear
22. 11. 2016 19.22
+2
kdaj pa je kakšen zdravnik prevzel kakšno odgovornost - ne ti o odgovornosti ker nihče za nič ne odgovarja
bondjanez
22. 11. 2016 19.26
-2
Timmi sam povej a je 11 k za direktorja ZD velik al mal.
LLLEPI
22. 11. 2016 19.59
-1
LLLEPI
22. 11. 2016 20.07
-1
Kaj pa inzinirji elektronike in informatike oni so pa samoumevni ane ??Oni se niso dolga leta izobrazevali so ze ob rostvu vse obvladali in razvoj ne gre zanje naprej.Kakor kaze je studij medicine najtezji na svetu in tam ste zbrani najitiligntnejsi ljudje na svetu.Na zalost pa velikokrat ne znate vklopit najenostavnejsih naprav. To morajo pac naredit po vasem misljenju nizja kasta ki vas velikokrat presega
nokintos
22. 11. 2016 18.26
-14
Ma kako ste ubogi zdravniki najbolj izmučen delavski sloj mi ostali frji pa samo počivamo pijemo pivce se mastimo in dobijamo leviji delež v denarju kaj hočeš bolje a zdravnik brez meja!?
Lexys
22. 11. 2016 18.21
+27
Košritn je in bo poskrbel zase in za klientelo. Ostali pa... Lepo vas prosim, kdo pa je, da izsliljuje Vlado, predvsem pa nas uporabnike in plačnike. Kod pa ste..., izšolala vas je država, posredno vsi državljani in državljanke Republike Slovenije, Vi pa nas enostavno jemljete za talce, za koga že???
mita1
22. 11. 2016 18.21
+25
Zbrcajte že tega kuštrina in njegove vazale iz zdravstva. Pa na zbornico ne pozabite,tudi tam so same pijavke.
johanca123
22. 11. 2016 18.16
+4
Babnca je pravi strah s Sokolskega gradu
Megaclite
22. 11. 2016 18.15
+19
Že skoz trobim, da mlade zdravnike, edini ki dejansko delajo, so čisto izpustili. Najvišje plačne razrede si bodo delili on9i na najvišjih položajih in z najdaljšim stažem. Mladi pa bodo isto delali naprej. Mi državljani pa od stavke ne bomo čisto nič dobili, ker čakalne dobe bodo isto dolge, oz. sedaj še dalješ zaradi stavke. Banda zdravniška!
dr.dare
22. 11. 2016 18.22
-10
a tile zdravniki ne bodo stari enkrat? kaj mislijo do konca življenja tako mizerne plače imet? lahko se samo zahvalijo starejšim, čeprav jaz osebno vem da stavko podpira 95% zdravnikov!!