Slovenija

'Mladi želijo biti del rešitve, ne problema'

Ljubljana, 17. 11. 2012 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Menimo, da pot, ki jo je država izbrala za izhod iz krize, ni prava," poudarja predsednik ŠOS Mitja Urbanc. Pravi, da mladi ne želijo deliti usode držav, kot so Španija, Portugalska in Grčija, zato pozivajo vlado, naj vlaga v razvoj in napredek.

Učilnica
Učilnica FOTO: Thinkstock

Današnji svetovni dan študentov letos sovpada z demonstracijami zoper način reševanja krize, ki jih je poleg nekaterih sindikatov javnega sektorja organizirala tudi Študentska organizacija Slovenije (ŠOS). Po mnenju predsednika krovne študentske organizacije Mitje Urbanca se položaj mladih v državi slabša, a so študenti vedno bili gonilna sila sprememb.

Urbanc je poudaril, da mladi želijo biti slišani in predvsem biti del rešitve, ne del problema. "Menimo, da pot, ki jo je država izbrala za izhod iz krize, ni prava," je povedal in dodal, da ne želijo deliti usode držav, kot so Španija, Portugalska in Grčija, ki so šle po tej poti varčevanja. Zato študenti pozivajo vlado, naj vlaga v razvoj in napredek, kot to počnejo nekatere sosednje države.

"Mladi želimo opozoriti na svoj položaj, na napake, ki jih sprejemajo politične elite in na potrebne spremembe na področju mladih," izpostavlja Urbanc. "Študenti želimo pri oblikovanju dolgoročnih politik iz sociale, izobraževanja in drugih tem, ki se dotikajo študentov oziroma mladih, postati konstruktiven in strateško pomemben partner," je dejal.

Protestov se sicer udeležujejo tudi nekatere druge mladinske organizacije, med njimi študentske organizacije Univerze v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem, medtem ko bo Dijaška organizacija Slovenije današnji dan obeležila tudi s stojnicami, ki jih bodo postavili na sedmih srednjih šolah in gimnazijah, ter opozarjali dijake na njihove pravice in bonitete.

Svetovni dan študentov sicer obeležujemo vsako leto 17. novembra v spomin na dogodke leta 1939, ko so nacisti zavzeli študentske domove praške univerze, več kot 1200 študentov prisilno preselili v koncentracijska taborišča, devet njihovih predstavnikov ubili, univerzo pa zaprli in jo namenili v uporabo nemškim okupacijskim silam. Študentje iz vse Evrope so zbežali v London, kjer je leta 1941 mednarodni študentski svet 17. november razglasil za svetovni dan študentov, s časom pa je ta dan postal simbol za študentska prizadevanja po vsem svetu.

Napredek je prepočasen

Kot pravi Urbanc, morajo številni mladi v Sloveniji med študijem delati, zato da preživijo sebe in pogosto tudi svoje družine. Z nadaljnjimi rezi sredstev pa je po njegovem mnenju vprašljivo predvsem zagotavljanje kakovostnega visokega šolstva. Uvedba šolnin je zato, tako Urbanc, "realna grožnja", saj bi s tem izobrazba postala privilegij premožnejših.

Ker rednih zaposlitev ni, mladi težko vstopajo na trg dela, s spremembo dohodninske zakonodaje pa se nam obeta, da bo država študentom še od tistega malo zaslužka del vzela, opozarja Urbanc.

Študenti in predstavniki študentskih organizacij sicer vseskozi opozarjajo na težave, s katerimi se soočajo. Čeprav se po besedah Urbanca na nekaterih področjih napredek pozna, je "prepočasen in včasih brez dolgoročne vizije razvoja".

Naletijo na 'gluha ušesa'

Druge evropske države rešitev iz krize po ocenah Urbanca vidijo v raziskovanju in izobraževanju, saj v izobraževanje, razvoj in raziskave vlagajo, zato da bi izboljšali konkurenčnost, v Sloveniji pa ravno na tem področju vlada dela največje reze. Kot pravi Urbanc, sicer ŠOS poskuša biti konstruktiven sogovornik vlade in zato tudi na sestanke prihaja s konkretnimi predlogi sprememb, a na drugi strani večinoma naleti na "gluha ušesa".

So pa študenti denimo pri štipendiranju stvari vzeli v svoje roke in pripravili svoj predlog zakona o štipendiranju. Štipendija namreč mora postati vlaganje v razvoj in prihodnost in ne le socialna pomoč, so prepričani.

Študentske demonstracije leta 2010 so prerasle v izgrede.
Študentske demonstracije leta 2010 so prerasle v izgrede. FOTO: Aljoša Kravanja

Med mladimi v starosti od 19 do 24 let je vsak drugi študent, med brezposelnimi več kot 16.000 diplomantov

Po podatkih državnega statističnega urada (Surs) je danes v Sloveniji študent že vsak drugi prebivalec, star od 19 do 24 let. A med brezposelnimi je bilo oktobra letos kar 16.086 diplomantov, od tega 63 odstotkov žensk. Kot navajajo na Sursu, se je od oktobra 2008 delež brezposelnih diplomantov povečal za 155 odstotkov.

Med študentsko populacijo v Sloveniji je bilo v petdesetih letih prejšnjega stoletja manj kot 30 odstotkov študentk, od začetka osemdesetih let pa prevladujejo ravno ženske. V minulem študijskem letu so bili namreč v višje- ali visokošolsko izobraževanje vpisani 104.003 študenti, od tega 60.044 študentk.

Najprivlačnejše študijsko področje je medtem še vedno družboslovje, čeprav se delež študentk in študentov na tem študijskem področju v zadnjih letih zmanjšuje. V Sloveniji se v največjem številu odločajo za študij družboslovnih, poslovnih, upravnih in pravnih ved, kar je v študijskem letu 2011/12 študiralo 34 odstotkov študentov, od tega več kot polovica študentk.

Študijsko področje tehnika, proizvodne in predelovalne tehnologije ter gradbeništvo je drugo najzanimivejše študijsko področje, zanj pa se v večjem številu odločajo moški, kažejo statistični podatki. V minulem študijskem letu je na tem študijskem področju študiralo 19 odstotkov študentske populacije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (161)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dakota 100
18. 11. 2012 20.51
Čebi teh 16000 diplomantov diplome kupilo bi zaposlitev dobilo,- tako je ne bodo ali pa zelo težko.
jm52
18. 11. 2012 15.35
+1
Ko berem komentarje,se ne čudim,da smo tam kjer smo!Samo negodovanje in razdvojenost.!Dokler ne bomo gledali naprej z optimizmom nam ni rešitve.Za stokanje in metanje polen pod noge,ni pravi čas.
enyoy
18. 11. 2012 14.51
+2
Ni delovnih mest za diplomante, ja seveda saj pa rdeči metuzalemi, do smrti zasedajo dobro plačana delovna mesta. Zda,j ko ni denarja se bodo pa morda spakali v penzijo, je pa tudi vseeno koliko je imel kdo plače,rdeči,črni ali beli levi ali desni-bolj jih boli ker ne vedo ali jo bodo še splph imeli zdaj ko so požrli in razsuli gospodarstvo. Vprašanje je kje bodo zdaj jemali za "plače",ko tudi kreditov ni več.
Sandi Sterkuš
18. 11. 2012 14.56
+1
...imaš takšne parazite, ki se komaj privlečejo ''v službo'', tam pa kofetkajo in obirajo...
Buena Vita
18. 11. 2012 15.32
in takim je odklenkalo,rekli smo,,,,,dost vas imamo,
Dakota 100
18. 11. 2012 20.55
Poglejte na SLOVENSKE ŽELEZNICE-pokopališče odsluženih funkcionarjev.
jansa-arms
18. 11. 2012 13.19
+5
če se vpišete v sds vas čaka v geoplinu sanjska služba.majerca bo pa vaš šef!
biggbrader
18. 11. 2012 11.40
+4
Če imaš RES diplomo in si se nekaj naučil (da se nisi prebil čez 6 - 7 letno obdobje s sami šesticami), pojdi na trg dela, saj je EU praktično še popolnoma odprta za "tujce". Upam, da ti je dala diploma saj aktivno znanje,enega tujega jezika. V nasprotnem primeru se lahko vpišeš na listo balkanskega Špijuna (PS), kjer te verjetno čaka kakšna zanimiva funkcija okoli nategovanja Slovencev. Vzor Vam je lahko komedijant Šarec, trenutni župan Kamnika. LP omladinci.
Sintest
18. 11. 2012 11.35
+5
Če se neumen rodiš..... Ti še fax ne pomaga.
OBK
18. 11. 2012 09.53
+4
Mater ste pametni. Vedno pri čisto vsaki temi razdvojenost. Ni čudno, da smo kjer smo. Kaj je z vami narobe? a so sedaj mladi krivi, da je stanje kot je in da so mladi takšni kakšni pač so? To moramo gledati kot širši družbeni in socialni problem. Krivda je v prvi vrsti na starejših in krivi si bote sami za slabe penzije, ker ste samo nemo opazovali kako vsevprek kradejo in manjšajo pravice.
Principat
18. 11. 2012 12.11
+1
ne bav ... pogle v večini kaj študirajo potem pa vse v en koš tričetrt naših diplomantov tujina z mahanjem njihove pameti tujina ne potrebuje največja teža pa je na profesorjih , ve se katerih
Shisui
18. 11. 2012 12.11
+2
Nic hudega ce mi krava crkne, da bi le sosedu dve. Star slovenski pregovor. Pol ves kje smo :)
Buena Vita
17. 11. 2012 23.57
-10
dobro plačano delo hočete,,,,, ja ,,kaj pa znate delat ,,,,a ste mislili da boste prišli z diplomo in vas bomo potem še učili delati,malo sutra ,,slikajtese
DoomedToFail
18. 11. 2012 10.21
+4
ja valda da hočemo dobro plačano delo, zakaj bi v slo samo politiki in podobni imeli dobro plačano delo, ostali pa lahko crknemo od lakote????!!! mater si blesav!!!
Buena Vita
17. 11. 2012 23.53
+4
prisrčno pozdravim forumaša ki pravi da si z diplomo ta zadnjo teto brišejo,mislim rit,
HooplaToopla
17. 11. 2012 23.38
+3
"'Mladi želijo biti del rešitve, ne problema'" --- Če ne bodo najprej sami povzročili nekaj dodatnih resnih problemov, bo to ostala le naivna želja. --- Ali kot radi rečemo ob takih priložnostih mi starejši občani: "Klin se s klinom zbija."
24Ppkur
17. 11. 2012 21.24
+5
da bi bili mladi del rešitve in ne problema, morajo tudi sami nekaj postoriti ..... kot prvo ..... dvigniti lene riti, stopiti do volišča in voliti razumno in ne apriori proti vladi ali nasprotni strani.
pacifik12
17. 11. 2012 18.19
+3
Situacija danes me spominja na Kosovo v zgodnji 80ih. Takrat so tam vsi študirali, služb ni blo, mislim da je bla takrat uradna 30% brezposelnost tam. Prav žalostno je pomislit da so vsi tisti diplomirani kosovski pravniki, ekonomisti,.. končali kot zidarčki v Sloveniji. Še se spomnim da se je takrat 81` tam študentom zmešalo zaradi nekega hrane v menzi in so pol več tednov protestirali. Podobno kot pri nas kockice v parlament
Principat
18. 11. 2012 12.21
+1
točno : Fakultet di na Pristin takrat so v Gnijalanah postavili najmodernejšo v evropi tovarno radiatorjev z trenutnim zelo konkurenčnim izdelkom lenoba je proizvajala 33% učinek in kvaliteto da ne govorim , takrat miljardna naročila za vzhodno evropo ,,, nič v prednosti je bil sex in osamosvojitev kosova , včerajšnji govorec , predstavnik študentov kot da bi imel deset llet delovne dobe , tri stečaje a žulja še ni videl
rossi66
17. 11. 2012 14.11
+13
Vsak drugi student? Studij v SLO je ocitno postala popolnoma samoumevna izbira po gimnaziji. Nihce ne razmislja o tem, kako naprej, po diplomi... Biti student je za danasnjo Generacijo Y (in tudi ze X) naravna in edina zvelicavna odlocitev, saj enostavno vecina po gimnazijah oz. srednjih solah ne ve, kaj poceti sama s sabo... Da o podiplomcu ne govorim: nestetokrat na vprasanje, "kaj pa po diplomi", avtomaticno sledi odgovor -- ja na magisterij/doktorat seveda... Oh, ljuba preproscina... V temo, kako bi moral biti urejen studij v SLO finacno, da bi se dvignila kvaliteta in skrajsali studijski stazi..., pa se raje ne bom spuscal. Zapomni si danasnja mladina: studij NI OSNOVNA IN DANA PRAVICA AMPAK PRIVILEGIJ!!! Pri tem seveda ne mislim samo na financni privilegij, ampak predvsem za privilegij za tiste, ki so intelektualno sposobni, emocionalno motivirani in zeljni znanja! Samo taksnim bi se moralo omogociti studij, ne pa kar vsem povprek, ker je pac to "ustavna in ne vem kaksna pravica socialne drzave v Sloveniji" Na tem podrocju je sla Slovenija v zadnjih 20 letih strmo navzdol. Po moji srednji soli (sem produkt usmerjenega izobrazevanja) sem moral opravljati sprejemne izpite na treh faksih: elektrotehnika, racunalnistvo in strojna. Opravil vse, ampak sem se na koncu odlocil za fiziko, kjer seveda ni bilo sprejemcev, ampak je 80% populacije odpadlo nato v 2-3 letniku... Samo pescica nas je koncala. Kakorkoli ze, sprejemni izpiti bi morali postati zelo rigorozna in selektivna stalnica na nasih fakultetah, pa bi se hitro znizal delez studentske populacije v SLO na tiste, ki jim je to res zivljenjski cilj in so pripravljeni storiti VSE, da diplomirajo (taksnih ponavadi ne najdes na studentskih okopih in demonstracijah, ker visijo v citalnici NUK...) In taksni studentje vecinoma nimajo najmanjsih problemov dobiti zaposlitev po studiju, kar je tudi osnovni namen... Dokler pa bo studij v SLO "osnovna zivkjenjska pravica" za mnozice, bo pac tako kot je. LP.
Bojan G.
17. 11. 2012 15.52
+9
Studij ni nobena pravica ampak ukrep drzave da preusmeri nezaposljivo mladino v vecni studij ker lepse zgledajo statistike glede mladih. Temu je tudi primerna kvaliteta. Koncal sem 4.5 letni univerzitetni program na FRIju zdaj pa po bolonjskem 1. in 2. stopnja ima v petih letih manj snovi in nizjo zahtevnost kot smo jo mi imeli do 3. letnika.
choco_muffin
17. 11. 2012 16.02
-7
Ahahahaha Smešni ste tisti, ki pravite, da imamo bolonjci manj znanja. Jaz sem na pravu in vem, da to ni res. Profesorji pravijo, da predelamo več snovi v krajšem časovnem obdobju. Če je to lažje, potem pa ne vem...
Mawsyy
17. 11. 2012 16.42
+7
ma buci buci na pravu... ko bos prsu v prakso bos vidu, da je koncept pravnega studija popolnoma sfaljen. ampak vazno da se diplomira, da faks pobere kes, pol kaj se z diplomanti, ki ne dobijo sihta ker nimajo izkusenj saj jih fakulteta pac ne zagotavlja in zato ne znajo nit ene tozbe boge spisat, no kaj se z njimi dogaja po diplomi pa nobenga ne briga, ne faksa ne vlade. vazno da se volontira. js bi ti svetovala da se prepisi nekam v naravoslovje, ce si hoces dobro. + se neki... vsaka od treh fakultet bi morala vsake dve leti sprejet po 25 novih studentov, ki bi se najbolje izkazali na sprejemnih izpitih. ker pravnikov je ogromno in vecinoma so jobless al pa volontirajo ali pa celo delajo neki cist tretjega. Ce nimajo srece da so v zlahti s kakim VIP.
Mawsyy
17. 11. 2012 16.44
+10
p.s.. IN JA... NIMATE POJMA. BOLONJC JE SE BOLJ ZGRESEN, KOT JE BIL STARI PROGRAM. AMEN
choco_muffin
17. 11. 2012 16.49
-3
Buci buci, brez teoričnega znanja ti praksa nič ne pomaga.
Mawsyy
17. 11. 2012 17.09
+5
choco_muffin
17. 11. 2012 17.10
-6
Najboljši bomo vedno dobili šiht. Vi ostali pa...
Mawsyy
17. 11. 2012 17.36
+3
Ljubci, jst siht k sreci ze imam pa ti govorim na podlagi realnega stanja;) Pa ne bit tko vase zaverovan pa jeznorit pa visokoletec, da ne bo pristanek na realnih tleh trd. Posebej ko ti bo kak skopuljas odvetnik prav prijazno dal vedet, da si z diplomo lahko sam se rit obrises in delas zanj zastonj (volonterje imajo povsod najbolj radi. ce bos reku da ne bos, bo pac vsak reku, ja prav pa nc, bo pa kak drugi). In ko bos prvic gledu v sodni spis kot tele v nova vrata, pa tuhtal kako pr madoni se napise zacasno odredbo, bos spoznal, da nimas pojma. Ne skrbi, smo bli vsi na podobnem. Pa to ni tvoja krivda, ampak krivda nasega solstva in studija, kjer je koncept skregan z zdravo logiko. Posebej ker se mors za pravosodni ucit se enkrat skor celo snov od faksa. Eh... dej... prepis se na naravoslovje al pa pejdi delat v tujino pa ne zamujaj cajta s pravom, ker nima smisla. Posebi zdej ne.
Mawsyy
17. 11. 2012 17.39
+1
p.s. ce se imas ti za najboljsega se ni nujno, da bojo potencialni delodajalci istega mnenja ;)
choco_muffin
17. 11. 2012 17.48
+1
Ok, ljubica, se bom jutri prepisal ali pa bom tebe poklical, da mi zrihtaš šiht. Saj ti verjamem, da situacija ni rožnata, ampak vseeno upam, da bom imel vsaj malo sreče. Na drug faks se mi zdaj sploh ne splača več prepisovat, poleg tega pa me pravo zelo zanima.
luciluk
17. 11. 2012 21.58
+1
Dakota 100
18. 11. 2012 21.06
+1
Vsi na univerze vsi na fakultete ,sami doktorji ,sami inženirji in profesorji. Kdo bo pa delal mogoče sveti Peter?
Dakota 100
18. 11. 2012 21.10
Ko pa diplomirajo - sami visoko brezobrazni --oprostite izobraženi.
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
17. 11. 2012 14.08
+7
SEJ STE SAMI IZGASOVAL STUDENSTSKI SERVIS, A TO JE ZA VAS REŠITEV HHAHAAHAHAHAHHAHAHA
pegazus
17. 11. 2012 13.43
+5
@I_xtc_I: Politika, stanje, morala,... neglede na kaj se nanaša tvoja izjava, premisli še enkrat. Nobene vojne nisi doživel, nikoli nisi stradal, nikoli te ni zeblo, nikoli nisi bil bolan in, da ti nihče ni pomagal,... premisli kaj govoriš in na koncu se boš spomnil, da si lahko ponosen kje živiš!!!! Glede zaposlovanja pa beri dalje... @SonyGirl: Delno res. Jaz sem za usmerjeno študiranje, s tem mislim, da bi gospodarstvo diktiralo koliko vpisnih mest bo na katerem faksu. S tem bi se izobraževalo kader, ki ga gospodarstvo potrebuje. Nimam nič proti družboslovcem a primerjalno število z naravoslovci je skoraj 4:1. To je podobno, kot bi imel en vojak štiri povelnike ali en delavec štiri psihologe ali en vernik štiri duhovnike ali.... Sistem se prej ali slej podre, ker en naravoslovec s proizvodno dejavnostjo ne more zadovoljit potreb še štirih (podpornih) družboslovcec. Se razumemo? Razmerje za to da deluje mora biti obratno. ;) Drugi moj predlog bi bil princip "perpetuum mobile". Kjer bi študenjte fakultet, katerih gospodarstvo/sistem ne potrebuje v velikem številu, s svojimi šolninami štipendirali študente fakultet katerih diplomanti se v gosp./sistemu potrebujejo. Tako bi preusmerili bodočo delovno silo tja kjer se ta potrebuje in posledično na srednji rok izredno znižali odstotek brezposelnosti. Mogoče se nekaterim ta ideja zdi nepoštena a smo v točki, kjer ne rešujemo več posameznika, temveč nacijo!!!
pegazus
17. 11. 2012 13.47
+3
Pa še dodatek k naslovu članka. Nedelovni razred (študentje in upokojenci) bodo vedno del "problema". Zato pa je potrebno usmerjati mlade, da bo tisti procent brezposelnih v delovnem razredu čedalje manjši in bo tako razmerje delovnega in nedelovnega razreda toliko večji, da bo zagotovil obstoj vseh razredov.
I_xtc_I
17. 11. 2012 13.53
+2
no doživel ali ne... ko je bila vojna za slovenijo sem se s straši moral preseliti, ker so v naši hiši bili vojaki. takratna TO (teritorialna obramba) tako da se spomnem vojne. Ponosen sem kjer živim??? Kdor je na oblasti krade kot sraka po dolgem in počez, uspeh je če se dobijo veljaki za isto mizo ter rečejo da se bodo pogovarjali ter da je uspeh sestanka da so se dogovorili da se bodo pogovarjali? pegazus povej mi v kateri državi sloveniji ti živiš če ti gre tako dobro, ali pa katerega strica oz starše imaš da si pri koritu ki ga napajamo vsi slovenci ki ga tako neutrudoma izpraznjujejo/te?
I_xtc_I
17. 11. 2012 14.00
+4
stradal nisem zablo me ni bolan sem bil velikokrat.... in ja vse se je zaenkrat dobro končalo ker imam starše ki so delovni ter so mi to lahko omogočili. Kaj mi je dala država? do sedaJ zastonj študij ki pa ga več kot očitno ne potrebujem, vsaj sedaj. zdravje hja... rahlo dvomim ker sem sam zaradi zdravniške napake skoraj za vedno zaspal... pa tako ali tako če hočeš pravočano pri zdravniku kar koli odkriti ter se uspešno pozdraviti treba iti k privatniku. vsaj kaj naredijo. žalostno ampak resnično! no ja pa še to sm od države dobil :) vsako leto ji morem davek plačat torej položnico in za kaj? za to da se lahko banda nesposobna opija z vrhunskimi vini ter vozijo luksuzne avte... no ter nekateri da lahko v hotelih žgejo študentke da si one lahko plačajo preživetje....
pegazus
17. 11. 2012 14.09
+1
Ne oziraj se name, ampak bodi realist. Poglej celotno sliko. Ne vem iz katere stroke si in kam sega tvoja razgledanost. Verjetno, če bi potoval po svetu, bral tujo literaturo bi videl, da imamo tu (za enkrat še) vsega veliko. T.i. "srake" so v vsakem sistemu. Je ni družbe, kjer bi bili samo poštenjaki. Ko boš enkrat naštudiral zgodbo boš videl, da trenutna grožnja niso te srake, temveč javni dolg, ki je baje že 10kE/državljana!!! Naštudiraj, kaj to v resnici je in kakšne so posledice. Razni Kanglerji, Jankoviči, Šroti,... so napram javnemu dolgu le "blow in the wind".
Stajerc22
17. 11. 2012 13.39
+5
TAKO KOT JE RAZPADLA SAMOVA PLEMENSKA ZVEZA,KARANTANIJA,JUGOSLAVIJA,....TAKO BO SEDAJ SLOVENIJA IN EVROPA!!
I_xtc_I
17. 11. 2012 13.32
+17
Sam sem študent.... večni kot jim radi pravite... naredil sem dva faksa, pri enem mi manjka še izpit ter diploma na drugem sem diplomiral. sedaj delam magisterij ker nočem jemat socialne podpore. šihta ne dobim ter zato študiram (REDNO) da lahko preko študentskega servisa delam ter si vsaj zaSLUŽIM ZA ŽIVLJENJE... Sramota je to od države, da morm hodit v šolo ker drugače sem tak socialni problem, izobrazbo imam ampak dela ni! sramota je to za slovenijo in takih je vrjetno kar veliko kot sem sam. Kot zgleda res ne bo šlo drugače kot pa da se nekdo zgani ter dobesedno Ubije ali resno poškoduje \"Upravljalca\" naše slovenije, ker mogoče se bojo pa takrat začele neke spremembe ki bodo dejansko dobre za mlade. SRAM ME JE DA ŽIVIM V SLOVENIJI!!!!! preberite si politiki mal to, ne pa da se samo opijate, pa pred kamero trezni zgledate...(npr Vizjak ter še kater....*
kiboko
17. 11. 2012 13.56
+4
Ampak ŠOS trdi, da bo več denarja za tvoj študij preprečilo zdrs države v Špansko-Grški scenarij. Kako bo tvoj tretji faks prispeval k rešitvi tega problema? Še vedno boš brez službe.
I_xtc_I
17. 11. 2012 14.03
+5
ŠOS je pa isti*. samo drugače zapakiran.... Ja tako rešujem vsaj trenutni problem nezaposlenosti, vsaj lahko zaslužim 500-800€ na mesec da lahko plačam flet, hrano, avto ter da še na pivo lahko grem če mi zapaše...-. z socialko 300-400€ ne pokrijem stanovanja ter hrane za mesec...
rossi66
17. 11. 2012 14.21
+1
@ I_xtc_I, a lahko zaupas prosim, kaksno podrocje izobrazbe imas? Ne glede na trenutne pogoje v Sloveniji se mi zdi zelo nenavadno, da bi bil z dvema diplomama izpostavljen taksnim problemom zaposlovanja... Tudi sam imam tehnisko in naravoslovno izobrazbo, podiplomski nivo ampak v zivljenju se nisem napisal prosnje za sluzbo... Od tretjega letnika faksa naprej zaposlovalci prihajajo k meni s ponudbami za sluzbo, ze zadnjih dvajset let... No, mogoce imam pa samo salamensko sreco...
spuko
17. 11. 2012 14.23
+7
a ni socialka like 150-200€? drgač pa flet je velik luksuz. folk še ko je zaposlen ne uspe sam it živet na svoje
I_xtc_I
17. 11. 2012 14.42
+6
@rossi66 biosistemsko inž. diploma, vinogradništvo vinarstvo in sadjarstvo manjka še diploma, podiplomski pa splošno kmetijstvo.... Veliko znanja imam iz mehanizacije, eko kmetijstva.... bla bla bla Če mi lahko pomagaš glede šihta... bi bilo super :) feri_c2h5oh@hotmail.com
rossi66
17. 11. 2012 15.47
+1
@I_xtc_I si pripravljen zapustiti Slovenijo? Jaz sem jo se pred 18 leti... Ko se enkrat odlocis za tak korak, je s sluzbami precej bolj enostavno.
Te vidim
17. 11. 2012 17.43
+3
@I_xtc_I Bi rad zaslužil? Začni prodajat v Hoferju slovensko zelenjavo. Včeraj sem opazu da poreklo zelenjave je od povsod samo iz Slovenije ni nič ŽALOST ŽALOST in še enkrat ŽALOST.
SonyGirl
17. 11. 2012 13.16
+10
Bom povedala to, kar mi je povedal sošolec, drugače predsednik Koroških študentov. Mi mladi smo se odpovedali prihodnosti, tastari so se pristali na znižanje penzij, kaj pa je srednja generacija naredile za rešitev krize? Nič. Dobesedno nič. Mlatijo prazno slamo, nam pesek v oči mečejo. Študij je eno veliko sranje. Kje piše da moraš takoj po SŠ it na študij? Kje piše da moraš do 28.leta doktorirat? KJE??? To je eno navadno zavajanje. Študirat naj grejo tisti, ki bodo začutili potrebo po tem, ne pa nevedne mladiče fujtrat s teorijo, ker za drugo delo itak niso. Študirat bi lahko šli samo tisti, ki imajo vsaj eno leto delovne dobe za sabo, pa še to s priporočilom delodajalca.
kiboko
17. 11. 2012 13.57
+16
Srednja generacija dela in plačuje tvoj študij in pokojnine tastarih.
povrsniste24kur
17. 11. 2012 17.20
+1
ker nima hrbtenice, da bi udarila po mizi...
urbanko
18. 11. 2012 05.55
+4
Mladi pojdite se učiti kakšen poklic in boste kmalu dobili delo ne pa samo na fakoltete.
Buena Vita
17. 11. 2012 13.03
+3
pokažite mi študente ki imajo diplome kateri vedo zakaj te diplome imajo, prosim ,oprostijo naj izjeme ,samo da tiste izjeme so že v delonih razmerjih,tak ki ve zakaj je šel študirat ,tak dela in ustvarja že ves čas študija, pustimo stat tistim ki hodijo okulj šul,itak nkol nič nebo iz njih,
soniksk
17. 11. 2012 12.46
+12
včasih so šli z odličnim osnovnošolskim uspehom na gimnazije, prav dobrim na tehnične, z dobrim na poklicno šolo itd itd. Danes se z zadostnim in dobrim uspehom vpisujejo na gimnazijo. Študirat grejo pa itak vsi. Ko so pa študenti pa spijo do 10ete ure in podobno. Sistem je zanič.
Principat
18. 11. 2012 12.29
predpisali so ga profesorji sami sebi in potem delajo kot hočejo saj so NEDOTAKLJIVI in tu je poanta