Slovenija

'Mladića je treba izročiti'

New York, 05. 12. 2007 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po besedah novoizvoljenega predsednika Danila Türka bi EU morala pritisniti na Srbijo, naj izroči Mladića.

Türk je poleg Kosova izpostavil še nujno izročitev haaških ubežnikov ter priseljevanje in rasizem.
Türk je poleg Kosova izpostavil še nujno izročitev haaških ubežnikov ter priseljevanje in rasizem. FOTO: POP TV

Novoizvoljeni slovenski predsednik Danilo Türk je med zasebnim obiskom v New Yorku za ameriško tiskovno agencijo AP dejal, da je predsedovanje EU za Slovenijo velik izziv. Dodal je, da "bodo v nas uprti vsi pogledi, še posebej iz drugih novih držav članic", saj bo Slovenija vodenje povezave prevzela kot prva od članic Unije, ki so vanjo vstopile leta 2004 ali kasneje.

Prednost slovenske majhnosti je sicer v tem, da "se lahko odloča z več prožnosti" kot države z daljšo zgodovino in večjimi interesi, je ocenil Türk. Da lahko relativno majhne države, kot sta npr. Irska in Luksemburg, pomembno prispevajo k sprejemanju velikih odločitev na svetovni ravni, je Türk opazil že kot veleposlanik Slovenije pri ZN.

Novoizvoljeni predsednik je sicer prepričan, da bodo Slovenija kot predsedujoča EU in ZDA dobro sodelovale, še posebej pri reševanju kosovskega vprašanja, saj "ima Slovenija pri komunikaciji z ZDA glede Kosova že bogate izkušnje".

EU mora pritisniti na Srbijo

Mladića je treba aretirati in izročiti Haagu, pravi novoizvoljeni peredsednik.
Mladića je treba aretirati in izročiti Haagu, pravi novoizvoljeni peredsednik. FOTO: Reuters

EU bi morala sicer po njegovih besedah na Srbijo pritisniti tudi glede izročitve nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov, generala Ratka Mladića Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu. "Tu ne more biti kompromisa: Mladića je treba aretirati in izročiti sodišču," je poudaril.

Kosovski premier v odhodu Agim Ceku je v govoru na konferenci Balkan na razpotju v Bruslju dejal, da namerava Kosovo razglasiti neodvisnost v začetku prihodnjega leta, da pa bo to odločitev sprejel v "polnem sodelovanju" z ZDA in Evropo. Evropska komisija pa je po navedbah diplomatskih virov pozvala članice Evropske unije, naj "če bo potrebno", glede vprašanja Kosova nastopijo enotno.

Türk: 'Narcistična Evropa'

Med izzivi, s katerimi se bo morala v času slovenskega predsedovanja soočiti EU, je tudi vse večje število priseljencev in s tem povezano naraščanje rasizma v nekaterih državah. "Težko je sprejeti, da je rasizem resen problem v Evropi," je dejal Türk, sicer strokovnjak za mednarodno pravo in v letih 2000-2005 pomočnik generalnega sekretarja ZN za politične zadeve.

Ob tem je Türk Evropo obtožil "narcisizma" na področju človekovih pravic: "Živimo v obdobju, na katerega še vedno vplivajo ideološki boji iz preteklosti, ko je bilo videti, da do kršitev človekovih pravic prihaja le na Vzhodu in da imamo na Zahodu raj človekovih pravic. Zahod mora postati bolj samokritičen."

Srbija zaostruje stališča glede Kosova

Srbija je pred bližnjo razpravo o vprašanju Kosova v Varnostnem svetu Združenin narodov zostrila svoja stališča do tega vprašanja. Svetovalec srbskega premiera Vojislava Koštunice je danes izjavil, da bo Srbija branila Kosovo "z vsemi sredstvi", če bodo voditelji kosovskih Albancev enostransko razglasili neodvisnost pokrajine.

Svetovalec srbskega premiera Aleksandar Simić je dejal, da bo moral generalni sekretar ZN Ban Ki Mun razveljaviti morebitno razglasitev neodvisnosti Kosova, saj bi bila v nasprotju z resolucijo VS ZN 1244, ki potrjuje srbsko suverenost nad Kosovom. "Ko nekdo ne spoštuje varnostnega sveta, ki je edini odgovoren za posredovanje, ko nekdo grozi z agresijo in vojno, potem država nima druge izbire," je še izjavil Simić.

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nemejugat
10. 12. 2007 00.59
Nisem nacionalist toda tu je že marsikaj napisanega, kar stoji na bolj slabih temeljih. Piše se kako je Kosovo Srbija.....Slovence je rešili Srbija itd, itd.... Na Kosovu so se v zgodovini odvijale mnoge bitke, med bolj znanimi je bila tista s Turki leta1389, katero so Srbi lahko rečemo izgubili. Zaradi bega na sever in preseljevanja Srbov pred Turki se je spraznilo precejšnje ozemlje, katero so kasneje iz okoliških kamnitih bregov na rodovitno zemljo naselili Albanci . Da so Srbi narod bojevnikov je znano iz davne in novejše zgodovine, kar smo čutili tudi po letu 1945 ko so mnogi svoje stado ovac zamenjali za dobro plačane položaje v državnih službah policije in vojske (tako so se tudi naselili po celi YU). V zadnji vojni so vojno politiko uporabili tudi Hrvati (uzmi šta se ti pruža) in tu je prišlo do spora interesov, velikih žrtev in to ob blagoslovu USA...njihovi interesi...Hrvati imajo še danes težave na mejah, morska Slovenija, BiH, Črna Gora, pa tudi kopenske. Kaj je Mladič branil bi se lahko na dolgo pogovarjali, toda nikakor ni branil svoje grudi po ozemljih Bosne, Hercegovine, Slavonije, Krajine, Korduna, Dalmacije.... Če je heroj pa bi lahko komentiral z mnogim tu razumevajočim rekom: "nekome je i komarac muzika". Kaj je Sloveniji rešila Srbija bi pa res rad vedel???? Morda Benečijo???....ki je ostala Italiji, Koroško???....ta je v Avstriji....bolj so se grebli za svoj Egejski pašaluk, tam so imeli interese za pristop na Sredozemlje... ....OF pa smo v Sloveniji imeli tudi brez Srbije....
thematrix@email.si
09. 12. 2007 07.00
ruski_carcek a ti povem zaka... zato ko so vsiii prav vsi so ljubosumni na srbijo, ne vem zaka kar se tice Kosova da vam povem... KOSOVO JE VEDNO BLO OD SRBIJE VEDNOOOOOOO zapomnite si to... albance je pa tito vselil v kosovo in zdej albanci hocejo met kosovo za sebe.. evo jim k.... nemorejo te zemlje dobit ce je od srbije, to je enako kot bi ena drzava hotla slovenijo a ni njihovo tako je pa tud pri srbiji... pa ce bo kosovo odvisno, bo fertik, srbija se ne da so tud zajebani hah niso oni kr tk...in potem pride ZDA, branit kosovo, Rusija pa srbijo... tk da brezveze bojo pobijal nedolzne ljudi, se enkrat SRBIJA JE KOSOVO, pa vi SLOVENCI je vas srbija(jugoslavija) resila to sami dober vete...eh nerazumem js sploh ka vi hocete s tem... eh po***ni narod
...Lejga...
07. 12. 2007 20.28
Srbija si je hotela tako in tako prilastit celotno ozemlje JUGE.Po mojem Srbija ni bila nikoli tako velika.
...Lejga...
07. 12. 2007 20.23
ruski-carcek a ti sploh poznaš zgodovino Srbije inKosova?Kdaj je segala Srbija do Hrvaške in od koga je Srbija vzela Kosovo.Jaz bi se bal še za Vojvodino da vam jo Mađari ne v.zamejo
manjakranjc@hotmail.com
06. 12. 2007 21.48
ruski_carcek, prav imaš. Jaz ne zagovarjam albancev, ker gre samo za kuhinjo z ameriškim pedigrejem in nič drugega.
Aljoša Rebra?a
06. 12. 2007 21.40
Mene pa zanima kako imajo o takih stvareh pravico razpravljati ljudje, ki nič ne vedo o tem. Še sami ljudje z balkana ne vedo kaj se je točno dogajalo kje šele američani in Carla del Ponte in ne razumem kako se lahko ima nekdo pravico vtikat. Glede Mladića pa? Je greh branit svojo zemljo? zakaj je srbom sojeno za nekaj kar sploh niso naredili medtem ko so hrvati u Jasenovcu pobili skoraj milijon srobv pa jim je kdo sodil? In ne govorit, da je to laž, ker vsakega srba, ki ga vprašam ti lahko našteje vsaj dva sorodnika, ki sta mu umrla tam. Ne razumem pa slovencev, ki držijo z albanci, kako se vam bom smejal ko se vam bo zgodilo enako. Zdej se vam že smejejo te sadje in zelenjava pa prodajalci sladoleda, pol k bojo pa zahteval kosovo republjik 2 se vam bom pa smeju. Če krajina ni srpska potem kosovo nikol ne more bit albansko. Pa ne komenterite če niste bli tm al pa niso bli vaši sorodniki vpleteni
deattack@email.si
06. 12. 2007 18.03
nemorm verjet da prvic celo berem pametne komentarje .. mladic je kot junak tudi vojni zlocinc .. genocid ne zastara, ce hoce kokr tok dobr koncat use skp nej se ubije .. sam dvomm da bo prsu na obtozno klop zaradi .. kokr so nekateri sami rekl "svinarij" k se skrivajo v ozadju vojne na balkanu, predvsem BiH.
Tonček Balonček
06. 12. 2007 17.19
Vsem (Srbom, OZN-u, DelPontejevi itd.) je jasno, da teh dveh tipov noče aretirati in jim soditi prav nihče, saj bi na dan prišle marsikakšne svinjarije. To pozivanje je le za folk in medije, saj nihče resno ne misli s tem!
Johny B ?ati?
06. 12. 2007 16.59
AKCIJA TURK AKCIJA DEJMOOOOO
vodka-don
06. 12. 2007 12.38
Türk kot turk definitivno
euro
06. 12. 2007 11.27
Turk, zmotil si se v svoji vlogi, saj nisi več funcionar ZN ampak le presednik SLO.
pervan@mail386.com
06. 12. 2007 11.16
aurelius | 06.12.2007 | 10:18 in pol bo pa slovenija v jok pa na drevo... al kaj???
theykilledKenny
06. 12. 2007 10.18
Jaz bi bil pri teh trditvah bolj previden. Srbi lahko mimogrede prekinejo gospodarsko sodelovanje s Slovenijo...
Tonček Balonček
05. 12. 2007 21.17
Zakaj pa ni predlagal še Karadžića?
mikis@mail386.com
05. 12. 2007 19.55
Da bi Srbija izročila Mladiča. Ni šans. Pvič je Mlčadič srbski nacionalni junak. Drugič ga pa zahod niti najmanj noče na zatožni klopi, ker bi zapel o trgovini s Srebrenico.
srpko
05. 12. 2007 18.51
Naš predsednik je pohitel, da se prilizne amerom. Na račun srbov seveda. Škoda da sem ga volil.
kanal@email.si
05. 12. 2007 18.34
Po karadžiču in mladiču pa bojo na vrsti še ostali, ki so prisustvovali na tem genocidu, vsi po vrsti.....
Tonček Balonček
05. 12. 2007 16.47
Carla del Ponte bi se že zdavnaj potrudila, tudi srbske oblasti bi se, vendar so čakali na odločilni korak in klic našega fanta od fare! Dame in gospodje: Danilo Türk! Menda bo zahteval še izročitev Ribičiča!!
clementia555@yahoo.com
05. 12. 2007 15.29
eiffel: A v Sloveniji se ne godijo krivice, da se predsednik nic ne oglasa? :-)
DarthRevan
05. 12. 2007 15.27
Hja no izgleda da Türk do Dimsi Rupsija ne bo popustljiv :)