Slovenija

Mladoletni begunci z avgustom v dijaška domova v Postojno in Novo Gorico

Ljubljana, 28. 07. 2016 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je sprejela sklep, ki bo podlaga za namestitev mladoletnih beguncev brez spremstva v dijaška domova v Postojni in Novi Gorici. Državni sekretar na MNZ Boštjan Šefic je ob tem izrazil zadovoljstvo, da so začeli to področje sistemsko urejati in da so naleteli na izjemno razumevanje vodstev domov.

Sklep, ki ga je na današnji seji sprejela vlada, predvideva uvedbo pilotnega projekta, ki bo trajal od 1. avgusta letos do 31. julija prihodnje leto. Mladoletnike bodo v okviru projekta nastanili v dijaškem Domu Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna ter Dijaškem domu Nova Gorica.

Boštjan Šefic
Boštjan Šefic FOTO: POP TV

Dijaški dom v Postojni naj bi sprejel 18 mladoletnikov, tisti v Novi Gorici pa 10. Če bodo nastanitvene zmožnosti v omenjenih dijaških domovih premajhne, bo dodatne namestitve določila vlada. Kot je dejal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic, imajo nekatere dodatne lokacije že pripravljene. Ob tem pa je poudaril, da večjega števila novih primerov mladoletnikov brez spremstva v zadnjem času niso zabeležili.

Kot v sklepu ugotavlja vlada, je uvedba pilotnega projekta ocenjena kot najustreznejša rešitev za namestitev teh beguncev. Gre namreč za najbolj občutljivo kategorijo ranljivih oseb, ki se je ne more in ne sme prepustiti takšni obliki nastanitve, kot jo omogoča azilni dom. Pri tej kategoriji je potrebna celodnevna strokovna obravnava in ločena ter s tem tudi varna nastanitev.

Stroški za nastanitev mladoletnih beguncev ter strokovnega dela z njimi dosegajo po vladnem izračunu skupaj nekaj manj kot pol milijona evrov.

Na to je posebej opozoril tudi Šefic, ki je izpostavil, da je čim hitrejša vključitev takšnih oseb v družbo ključnega pomena, česar pa brez ustrezne nastanitve ni mogoče doseči. "Še posebej za mladoletnike je to izjemnega pomena, ker so dovzetni na dogajanje v okolju, spremljajo internet in medije in posledice nesistematičnega dela z njimi lahko potem spremljamo v svetu," je izpostavil državni sekretar.

Takšna nastanitev in oskrba bo mladoletnikom na voljo v dijaških domovih. V ta namen bodo za izvajanje strokovnega dela v dijaških domovih lahko zaposlili strokovne in administrativno-tehnične delavce.

Kot je pojasnil Šefic, bodo oblikovali tudi delovno skupino, ki bo celotno zadevo spremljala in po potrebi sprejemala določene popravke. Na koncu bo opravila evalvacijo in predlagala sistemske rešitve, ki bodo zagotovile tovrstno oskrbo tudi v prihodnosti.

V Sloveniji je po Šefičevih besedah trenutno 22 mladoletnikov brez spremstva. Od tega je 15 prosilcev za mednarodno zaščito, sedmim pa so status že rešili. V azilnem domu je nameščenih devet prosilcev, šest pa v kriznih centrih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou