Slovenija

Za mleko 600 evrov mesečno

Ljubljana, 27. 10. 2010 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
41

"Sprva smo plačevali 1,72 evra za deciliter mleka, kar naenkrat pa so dvignili ceno na 2,62 evra. Strošek je poskočil na okoli 600 evrov mesečno," je ogorčena mati nedonošenčka. Po novem pa lahko mleko dobi tudi na recept in zanj odšteje 0,65 evra.

Mleko Infatrini je namenjeno malčkom od rojstva do 18. meseca starosti oziroma do osem kilogramov telesne teže, ki težko pridobivajo na teži. Je edina mlečna formula za otroke z motnjami hranjenja, ki jo prodajajo v slovenskih lekarnah.

''Od začetka smo mleko Infatrini kupovali v Lekarni Ljubljana pri Polikliniki, saj so ga imeli vedno na zalogi, drugje ga je treba naročiti. Sprva smo plačevali 1,72 evra za deciliter mleka, kar je na mesec zneslo približno 400 evrov, kar naenkrat pa so dvignili ceno na 2,62 evra. Strošek je tako poskočil na okoli 600 evrov mesečno. Po podražitvi sem preverila ceno še v zasebni lekarni v Dobrovi in zgroženo ugotovila, da pri njih identični izdelek stane 1,55 evra za deciliter, torej še manj, kot smo plačevali pred podražitvijo v Lekarni Ljubljana,'' je sporočila bralka.

Mlečno formulo jim je predpisal pediater gastroentrolog, ''ker je naš malček nedonošenček s precej nizko porodno težo, ki zaradi močnega refluksa slabo pridobiva na teži''. Opozarja na težavo staršev, ki drago plačujejo hrano, nujno potrebno na razvoj njihovih malčkov.

Po novem na recept

Po pojasnilih Damjana Kosa z Zavoda za zdravstveno varstvo Slovenije (ZZZS) je mleko po 8. oktobru mogoče dobiti na recept, pri čemer polovico plača ZZZS, polovico pa upravičenec. Recept lahko izdajo po oceni specialista na pediatrični kliniki v Ljubljani ali v Mariboru. ZZZS ima za izdelek dogovorjeno ceno s proizvajalcem, neodvisno od lekarn, ki je za deciliter 1,19 evra brez 8,5-odstotnega davka. Gre za veleprodajno ceno, ki je enotna za celo Slovenijo.

Različni ceni za mleko Infatrini:

- 1,29 evra na recept (ZZZS in upravičenec si delita stroške, vsak plača 0,645 evra)

- 2,62 evra za samoplačnika (prej 1,72 evra).

Drugače je pri samoplačnikih, saj pri njih lekarne določajo ceno po lastni presoji. Zato Kos vsem upravičencem priporoča, naj pri pediatru zahtevajo recept. Pred 8. oktobrom so namreč v upravičenih primerih na ZZZS izjemoma odobrili mleko Infatrini po sistemu povračila stroškov. Torej, upravičenec je v lekarni plačal kupnino za izdelek, zatem pa je pri ZZZS zahteval polovico dejanske (maloprodajne) cene. Doplačilo je bilo zato različno glede na samoplačniško ceno v posamični lekarni. Po novem pa je zaradi izdaje na recept možno najnižje doplačilo.

Lekarna Ljubljana z nižjimi cenami lekarniških storitev

Urša Vračun iz Lekarn Ljubljana je potrdila, da je mleko Infatrini v lekarnah zdaj na voljo na recept ali brez recepta. Zatrdila je, da si lekarna v primeru izdaje konkretnega izdelka ne zaračunava marže, temveč lekarniško storitev za izdajo izdelka, ki je določena s strani Lekarniške zbornice Slovenije. ''Zadeva pa je zapletena, saj je lekarniška storitev, ki jo lekarne zaračunavajo ZZZS v primeru recepta drugačna, kot je lekarniška storitev v primeru samoplačniškega nakupa. Rezultat takšnega sistema sta dve različni maloprodajni ceni: v primeru samoplačniškega nakupa je 2,62 evra.''

Dojenje starejšega dojenčka
Dojenje starejšega dojenčka FOTO: iStockphoto
Vrednost lekarniške storitve pri izdaji zdravil brez recepta je lahko po priporočilu Lekarniške zbornice Slovenije do 1,58 evra. Vrednost lekarniške storitve za izdajo zdravil je fiksna, ne glede na vrednost izdelka.

Nadalje je pojasnila, da je dogovorjena najvišja prodajna vrednost 1,19 evra brez DDV, ko stranka pride z receptom po Infatrini. ''ZZZS na račun zavarovanja pokrije 50 odstotkov in celotno lekarniško storitev, ki je 0,48 evra brez DDV. Tako stranka doplača le 0,64 evra. Obračunana maloprodajna cena izdelka na recept je namreč 1,81 evra.'' Maloprodajna cena za samoplačniški nakup pa je 2,62 evra, ki jo stranka plača v celoti. ''Sestavljena je iz 1,19 evra, iz 1,23 evra, ki je lekarniška storitev za izdajo zdravil brez recepta, in iz 8,5 odstotka DDV.''

Po njenih besedah lekarne nimajo vpliva niti na ceno izdelka niti na vrednost lekarniške storitve za izdajo zdravil na recept. ''Pri izdaji zdravil brez recepta pa Lekarna Ljubljana obračunava vrednost storitve, ki je nižja od priporočene s strani lekarniške zbornice.'' Izdelek Infatrini je sicer na voljo v štirih enotah Lekarne Ljubljana. ''Cene so v vseh enotah enake, razen v Lekarni Vrhnika, kjer imajo na zalogi še pet kosov po ceni 2,65 evra, ker so izdelek nabavili pred uveljavitvijo (znižanjem) nove cene,'' je dodala.

Za samoplačnike je torej mleko, ki je za malčke nujno potrebno, saj jim druga hrana ne pomaga, znaten strošek. Zato se mnogi po mleko odpravijo čez mejo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

laik2
27. 10. 2010 21.39
slisim da je v mirni peči zmagal lah. zopet se je zgrnila tema nad deželo. zopet bodo 4 sušna leta.temne sile so zopet na pohodu.zopet gremo nazaj za nekaj let.pravica se je spet odmaknila.žal mi je mirnopečani.
damirg@email.si
27. 10. 2010 21.38
24 kur in njihova propaganda. nikjer ne piše od katerega proizvajalca prodajajo mleko v Ljubljani in od katerega drugod.
red_star
27. 10. 2010 20.46
nityca...se strinjam, odgovor na tvoje vprasanje pa je BAJE, da so tiste vcasih krave dale zdravo mleko, ker so tudi krave zdravo jedle in so bile v zdravem okolju....danes so one bolj umetne kot naravne, tudi njihova hrana itd. zato se je pojavilo veliko alergij in podobnih bolezni otrok... sem svoji dajala kravje mleko PRED enim letom pa ji hvala Bogu ni nic...ampak kravica je bila iz zdravega in cistega okolja....tako kot vcasih upam pa, da bodo pocenili VSE otroske potrebscine, saj so res PREdrage! Mnogi bi imeli se vec otrok, a stroski so zal preveliki... srecno malcki!
tinetone
27. 10. 2010 19.52
ljubljanjse mlekarne so itak sami nategovalci
nityca
27. 10. 2010 16.11
+1
hm, tudi jaz nisem mogla dojit svoje hčerkice, ker najprej ni hotla vlečt, po parih dneh pa je od stresa mleko izginilo. Do 6.meseca sem dobivala mleko na beli recept, pa mi ni bilo potrebno NIČ doplačat. Tako da ne vem... A ima vsaka občina drugače? v MB je pač tako. Se pa tudi meni zdi, da se malo pretirava glede adaptiranega mleka. Naše babice niso imele vseh teh pripravkov, so otrokom pač dajale kravje, kozje... mleko, pa nikomur ni nič bilo, zdaj pa otro do 1 leta sploh ne bi smel kravjega mleka pit. Kakšna fora je to?
Buena Vita
27. 10. 2010 16.09
MA JE TALE ŽENSKA SMOTANA KAJ POZNA SAMO LJUBLJANSKE LEKARNE NAJ SE OBRNE 360%OKROG SEBE IN POGLEDA OKOLICO, BO PRESENEČENA KO SPOZNA KOLIKO JEPRI SOSEDIH CENEJE,IN TO V LJABLANI
fsmojca
27. 10. 2010 15.47
Pa še to v Avstriji je mleko res ceneje,pa tudi bolj kvalitetno.
fsmojca
27. 10. 2010 15.46
HRVATSKAAA preseravanje....učasih se je normalno dojilo otroke, pa je blo use uredu Lahko povem iz izkušenj,to ni preseravanje.!!! Imam 3 otroke-pa ne trojčke,pa sem jih dojila samo po 2 meseca-vsakega.Verjemite,da se človek muči do konca ,če ne gre ,ne gre...raje bi dala ,,joške ven,,,kot pa s flašami in mlekom v prahu skakali okoli.pa še cenovno je juhuhu..je pa mueller veliko bolj ugoden za npr.aptamil kot lekarna,me pa res zanima zakaj.Mamice pogum ,če ne gre,ne gre,država bi pa mogla pomagati tistim katerim ne gre..Potem se pa borijo ,da bo čim več slovencev,pa nimajo za mleko.
Odpri.oci
27. 10. 2010 15.44
Včasih so to rešili z dojiljami !!!!
scipio
27. 10. 2010 15.42
najboljša pri človeškem mleko je še vedno AMBALAŽA !
lounge
27. 10. 2010 15.01
Pišuka, pa tole je dialog slepih in gluhih. MLEKO JE NA RECEPT 0,64e za dcl, torej 4x manj od teh nesrečnih 2,62e. Če vam katerikoli lekarnar računa več, ga takoj prijavite.
raa18
27. 10. 2010 14.32
Kar koli bi komentiral bi bilo podvrednoteno glede na 2,6€/dcl... se jim bo vse vrnilo. Vsak pride na svoj sekret
buhaa
27. 10. 2010 14.27
In primer..predčasno rodiš dvojčke in nekaj dni trepetaš, če bo sploh vse ok z njima. Od vsega stresa itak nimaš mleka, otrok niti dojit ne moreš, ker jih lahko gledaš le skozi steklo na inkobatorju. In kaj ti preostane? Kopuješ mleko v prahu za 2 otroka! Dajmo pomagat takim ljudem! Za mala nedolžna bitja se gre..
MOSSAD001
27. 10. 2010 14.25
Tale mol pa ni več socijalen,še mleko osnovno živilo novo rojenčkov BRUTALNO podraži!! SRAMOTA!!! Kako bo podmladek na stožicah ŽOGE IGRAL ??? Jankovičevi vnuki se pa nažirajo da je kej!!
siva_kucma
27. 10. 2010 14.20
O vsaki temi vsak in vsak ima vsaj malo prav. A eni so deležni pogroma, drugi neupravičene hvale. Ne zagovarjam ne enih ne drugih, sem pa proti skrajnosti. Imam otroke. Vsi so bili dojeni. Menim pa takole. Če otrok ne more biti dojen, ker mati nima mleka, mu je treba pomagati. Tu ni debate. Poti pa so različne. Če pa mati ne želi dojiti iz kakršnegakoli razloga, posebej če ji je odveč ali se boji za obliko prsi tudi ne sme biti kaznovan otrok. Vendar v tem primeru se mati ne sme sklicevati in skrivati za dojenčkom. Pika. Omenjena gospa govori o 600 evrih mesečno. Takole vem in mislim. Marsikatera slovenska petčlanska družina ne more nameniti toliko denarja mesečno za hrano za vso družino. Živijo z dosti manjšim budžetom. Torej, kdor si lahko privošči "samo" za mleko, za otroka 600 evrov na mesec, ni revež in mu tudi ne bi smelo biti problem nekaj centov več ali manj. Meni osebno se zdi to oderuštvo, ki si ga ne bi mogel privoščiti, pa če bi otrok umiral. Še za kakšen redek posladek sem moral dvakrat obrniti žepe. Tista deklica, ki piše, da je kupovala mleko v Avstriji, ker je tam "enkrat ceneje", je verjetno imela matematiko cvek, saj ne upošteva potnih stroškov, časa in še česa. Razen če ne kupuje tam obleke in čevljev, pa spotoma kupuje še mleko. In prvemu komentatorju, ki je požel tak pogrom. Res je, včasih je bilo drugače. A veliko otrok tudi ni preživelo. Danes dela medicina čudeže, merila so drugačna. Denarnice tistih, ki pišejo po forumu pa še posebej. Zdrav razum, je pa tisto, kar potrebujemo vsi, tudi mlade mamice in farmacevti. Pozdrav
proofreader
27. 10. 2010 14.13
Direktor Lekarn Ljubljana pa se nasmehne in se s svojim luksuznim avtomobilom odpelje domov. Zdajle ko je v Ljubljani posijal sonček.
mucek4
27. 10. 2010 13.54
@444479... Mleko ni isto... To pri nas je narejeno za balkanski trg, tisto v Avstriji pa za evropski trg, kar pomeni, da je boljše...
gabryk
27. 10. 2010 13.47
aja, pa spuko, malo bitje poje najmanj od 100 mll pa tja do 200 mll... nedonošenček vsaj 100 mll poje in zagotovo je nekje na 3 ure, pol pa računaj :) količina se hiter nabere pa vzam kaj hitro nazaj, glede tega če ma za hrano, ker mleko je ziher predrago... pa ni si sama kriva, da ima nedonošenčka... in za slabe 3 evre ima že odrasel človek skoraj malico v šparu, bogo otrok pa komi za deci mleka... mislim kje vam je logika...
gabryk
27. 10. 2010 13.44
pravkar mam 6 tednov starega dojenčka... se ne dojiva in moram kupovat adaptirano mleko... ne kupujem pa ga v lekarnah ker je za 10 eur dražje kot v dm-u npr... pa HRVATSKAAA, nekatere bi ful rade dojile... jaz sem nažalost mleko izgubila, še pred tem pa je moj mišek pričel bruhat in driskat po mleku, tak da tut če bi mela mleko ga nebi dojila, ker bi pričel hirat... eni mal pazite kaj govorite, ker nekatere spravljate v depresijo itd..., ker jim dajete občutek da so one krive zato, pa čeprav jih že dovolj udari po žepu, če že drugje ne...
lounge
27. 10. 2010 13.37
Dragi histeriki, kaj ko bi najprej prebrali članek do konca in se šli potem usajat? Mlečna formula je po novem na recept s fiksnim minimalnim doplačilom, torej ga država krepko sofinancira (in prav je tako). Zastonj pa danes ni nič, ne pri nas ne kje drugje.