Slovenija

Aflatoksine odkrili v mleku. Jih lahko najdemo tudi v jajcih in mesu?

Ljubljana, 22. 02. 2013 06.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
48

Kako se aflatoksini prikradejo v mleko? Z zastrupljeno krmo, ki jo pojedo krave, nalagajo pa se v jetrih živali. Tam so prisotni še 14 dni po zaužitju kontaminirane krme. Ali to pomeni, da je lahko sporno tudi meso teh živali? Kako pa je s kokošjimi jajci? Kako nevaren je lahko aflatoksin za ljudi?

Zadnje afere s hrano so marsikoga pripeljale do sklepa, da ne vemo, kaj vse konča na naših mizah in kaj se v tej hrani skriva. Ko je v BiH, Srbiji in na Hrvaškem izbruhnila afera z mlekom, v katerem so odkrili povišane vrednosti aflatoksina, se je marsikdo vprašal, kako lahko oblasti tolerirajo prisotnost omenjene snovi v živilih, četudi le v manjših količinah, če pa je rakotvorna. Potrošniki želijo na svoji mizi hrano, ki je popolnoma neoporečna, pri tem pa večina ne pristaja niti na neznatne količine rakotvornih snovi v mleku ali drugi hrani.

A direktive pravijo drugače. V Evropski uniji velja, da maksimalna dovoljena količina aflatoksina v mleku znaša 0,05 mikrograma na kilogram. Omenjene vrednosti veljajo tudi za tisto mleko, ki se nato uporablja za proizvodnjo mlečnih izdelkov. Za začetne in nadaljevalne mlečne formule in mleko za dojenčke pa veljajo druga pravila – maksimalna dovoljena količina aflatoksina v tej hrani znaša 0,025 mikrograma na kilogram.

Mnogi pa se sprašujejo, kako se aflatoksini sploh prikradejo v mleko in kaj ta snov sploh je. Gre za mikotoksine, ki jih proizvajajo nekatere vrste gliv Aspergillus. Te se razvijejo pri visoki stopnji vlažnosti, pri visokih temperaturah, uspevajo pa tudi v ekstremno sušnih obdobjih. Aflatoksin je v bistvu strup, ki ga izloča plesen, ki napade nekatere vrste rastlin – koruzo, pšenico, oreščke in podobno. Aprila 2008 so slovenski zdravstveni inšpektorji tako na policah ene izmed trgovin odkrili pražene arašide, ki so vsebovali visoke količine omenjenega strupa. Leta 2010 pa so omenjeni strup kar trikrat odkrili v primeru suhih fig in enkrat v primeru pistacij. Suhe fige in pistacije so bile uvožene iz Turčije.

Zanimivo je lanskoletno poročanje srbskih medijev, ki so navajali opozorila njihovih strokovnjakov, da je zaradi suše in izredno visokih temperatur, ki so zajele regijo, letina koruze izredno toksična. Nekateri so celo poudarjali, da je le okoli 32 odstotkov pridelane koruze primerne za uporabo v prehrambne namene ljudi. Koruza pa je tudi na jedilnikih živali.

Krave se zastrupijo s krmo.
Krave se zastrupijo s krmo. FOTO: Reuters

Prav v krmi za živali je jedro težav. Sporna krma – povečini gre za koruzno – je bila že v preteklosti odgovorna za povečane vsebnosti aflatoksina v mleku. Nazadnje so slovenski inšpektorji januarja 2012 aflatoksin odkrili pri mleku blejskega posestva Kmetijsko-gozdarske zadruge Sloga Lesce. Takrat so se krave molznice zastrupile s krmo iz grobo zmlete koruze, v kateri so inšpektorji našli sledi aflatoksina. Ko so vzpostavili nadzor nad krmo in z ukrepi dosegli, da aflatoksina v njej več ni bilo, so izginile tudi težave krav molznic, zadruga pa je lahko znova oddajala mleko v prodajo.

Kaj je z jajci in mesom?

Aflatoksine so odkrili tudi v jajcih kokoši, ki so zaužile zastrupljeno krmo. Ali to pomeni, da je aflatoksine moč najti tudi v mesu živali, ki nam dajo zastrupljena jajca in mleko?

Z Uprave za varno hrano so nam razložili, da se aflatoksini primarno nalagajo v jetrih živali. Tam so prisotni še 14 dni po zaužitju kontaminirane krme, iz telesa živali pa se izločajo z blatom in urinom, pri visoko proizvodnih mlečnih kravah pa tudi z mlekom. Tako se lahko pet odstotkov zaužitega aflatoksina izloči z mlekom.

Kaj pa to pomeni za meso, ki konča na jedilnikih ljudi? Na upravi pravijo, da je možnost, da se "aflatoksini nalagajo tudi v jajcih ter v mesu, vendar bi njihova prisotnost v omenjenih matriksih pomenila, da so živali zaužile močno kontaminirano krmo, pri čemer pa bi živali že kazale znake akutne zastrupitve z aflatoksini, ki se lahko končajo tudi s poginom živali".

Ravnajmo preventivno in se zaščitimo

jajca
jajca FOTO: Reuters
Strokovnjaki sicer opozarjajo, da aflatoksini v manjših količinah ne morejo škodovati človeku, a kronična izpostavljenost tem strupom lahko povzroča raka na jetrih.

Na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja so zapisali, da izpostavljenost mikotoksinom in aflatoksinom zmanjšamo na najnižjo možno mero z uživanjem pestre in mešane prehrane.

"Ker nas plesniva hrana že naravno odbija, se ji izogibamo, plesniva živila pa v celoti zavržemo. S tem preprečimo širjenje okužbe na ostala živila. Ker so najpogosteje okuženi zemeljski oreščki (arašidi, indijski oreški) in pistacije, zanje priporočamo občasno uživanje. Tovrstna živila kupujemo v trgovinah, kjer kupuje veliko ljudi, saj to do neke mere zagotavlja, da so živila na policah in v skladiščih krajši čas in je s tem zmanjšana možnost okužbe z glivami," so razložili in dodali, da so aflatoksini genotoksični (lahko poškodujejo genetski material, DNK) in rakotvorni ter verjetno teratogeni (lahko poškodujejo zarodek).

Z Uprave za varno hrano so nam sporočili, da so pri ljudeh akutna obolenja kot posledica uživanja aflatoksinov redka, saj bi bilo za njihovo povzročitev treba zaužiti veliko količino z mikotoksinom M1 kontaminiranega živila, da bi v telo vnesli dovolj mikotoksinov. Naj razložimo, da aflatoksin B1 najdemo v krmi, M1 pa je presnovek toksina B1, ki konča na primer v mleku živali. "Pomembnejša obolenja pri ljudeh so tista, ki so posledica uživanja manjših količin aflatoksinov daljši čas. Mikotoksini se pri ljudeh kopičijo v mišicah, srcu, predvsem pa v jetrih. Leta 1993 je Mednarodna agencija za raziskavo raka (IARC) potrdila kancerogenost aflatoksina B1 in aflatoksina M1. Z raziskavami je bilo dokazano, da je aflatoksin M1, kljub visoki strupenosti, desetkrat manj toksičen kot aflatoksin B1," so še dodali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Castro*
23. 02. 2013 02.36
+6
DA. nehite že žret hrano živalskega izvora in osvobodite živali iz teh mučilnic, obupa in morije. DANES!
mkoshi
22. 02. 2013 11.16
+3
Zakaj pa nikjer ne napišejo, da je soja škodljiva zlasti gensko spremenjena. Tlačijo jo pa v skoraj vso hrano Poglej- We Are Change
borko 78
22. 02. 2013 11.27
+0
edin slovenski proizvodi ki ne vsebujejo gensko spremenjene soje so izdelki mlekarne celeia.
ekolog
22. 02. 2013 13.36
+3
Soja je lahko toliko škodljiva kot meso - če seveda pretiravaš z količino. Kak liter mleka na teden ter kak dober kos tempeha, tofuja ali pa kar tako kuhana, pa te ne bo ubilo :)
novaroza
01. 03. 2013 21.20
soja nikakor ni primerna hrana za ljudi. Niti za živali.
Trapist
22. 02. 2013 10.25
+2
Zdaj je jasno zakaj so v Bosni in na Hrvaškem strupeno mleko izvrgli, pri nas pa ne. Prvi razlog je verjetno ostrejša kontrola uvoženih izdelkov. Drugi razlog pa je ta, da EU norme postavljajo drugačen tolerančni prag, kakor denimo norme v nečlanicah. Začuda so drugje predpisi strožji. Zakaj je tako postane jasno, če se spomnimo dokumentiranih primerov podkupovanja evroposlancev Zorana Thalerja, Adriana Severina in Ernsta Strasserja. Na tak način so lahko in so tudi že bili sprejeti zakoni v prid katerekoli mafije.
borko 78
22. 02. 2013 09.19
+11
Vsak dan ko odamo mleko v mlekarno se vzame vzorec mleka iz našega bazena,prav tako ko voznik pripelje mleko v mlekarno,vzamejo vzorce in analizirajo mleko preden se iztoči iz cisterne.Če zaznajo kake nedovoljene snovi v mleku se cisterna odpelje na uničenje. Kar se pa tiče oporečne krme,je pa po večini kriva koruza ki se uvaža iz amerike.V ameriki koruzo posušijo na 13% vlage,kar zadošča de se koruza v silozih ne greje,taka koruza se lahko skladišči več let ne be bi bilo z njo kej narobe. Problem nastane ko koruzo naložjo na ladje ki jo pripeljejo v evropo.Ladja potuje več dni umes se spreminja tudi vreme,tako de začne koruza včasih kondenzirat,stem se lahko poveča vlaga za kak odstotek ,glih tolk de se bakterije začnejo razmnoževat,s to koruzo nebi bilo neč narobe če bi jo posušil nazaj na 13% vlage,vender to je strošek. Ta koruza se potem razgubi po celi evropi in nikol neveš kdaj lahko pride tut na slovenske kmetije. Veči problem bo nastav sedaj ko je evropska unija dovolila uvoz mesa iz amerike,sedaj bote vidl kaj bodo vse prpelal do nas,pa čas si zračunite od zakola pa de pride do naših trgovin,potem nebo več besede sveže. Pa dobr tek
Tonček Balonček
22. 02. 2013 09.56
+4
Borko, ni čisto tako! Če imaš v mleku dodano vodo, se mleko ne zavrže, dobiš pač mandatno prepoved oddajanja! Č imaš preveč bakterij in somaatskih celic, mleka pač ne zavržejo, le manj plačano ej. Drugo pa so antibiotiki recimo, analizea na aflatoksine pa niso rutinske!! Ljudje si itak vs eskupaj predstavljajo izjemno naivno, vs ebi imeli analizirano in npreverjeno, kot d aje vs eto zastonj?! Imeli bi melko po 0,60 EUR, minimum javnih uslužbencev, vs ena pol zastonj, hkrati pa vs enadzirano ter preverjeno. To je nemogoče. ZAkaj so anZAghodu vsi uspešni, zato ker je vs ele navidezno, v resnici pa nekelj na belgisjsko luksemburški meji recimo obstaja obrat, kjer predeliujejo vs edirkalne konje Evrope, ne v Romuniji! Kvaliteta in zdr. neoporečnost hrane s eje v času demokracije in "razvoja" izjemno poslabšala, to je dejhstvo! Ampak mi se ukvarjamo s problemom, zakaj premalo izonešamo tazstave SWlovenije in EU, to je seveda najcenejše, spremeni s epa nič, gre le za poneumljanje ljudi. Ti obesi zastvo in kupi tiste konjske čufte iz Unije in vsi bomo rsečni ter zadovoljni! Izdelano v EU, ne pa v Gavriloviću, Pomurki ali Emoni Zalog!
borko 78
22. 02. 2013 10.16
+2
Ja to je res,sam drugače ti pokaže vodo v mleku zaradi nepravilnega zračunanega obroka.Kar se tiče somackih celic ,pri nas je meja 400 tisoč,naprimer amerika ma 750 tisoč,pa vse mleko popijejo,zaradi somackih celic še ni noben umru. Glede cene je tako,lahko bi bila večja če nebi tolk vzele trgovine.Kar se pa tiče konjskega mesa,sm gledu eno odajo na nemški televiziji ,res so zelo nadzorno predstavili afero o konjskem mesu.Večino konjskega mesa prihaja iz romunije in španije,ko pa je pokazal kake konje koljejo,pa je če po domač povem ,za kozlat.Nikjer nobenga veterinarskega nadzora ,živali take de konmi hodjo,je pa lastnik reku de vse meso izvozjo v druge članiče EU. Pa nej še to napišem,velikokrat sm zaslediv komentarje de so nekateri napisal de bojo raj kupovali meso v avstriji in nemčiji,v teh dveh državah so našli meso v skoraj vseh trgovskih verigah. Najbolj zdravo bo še zmeri od lokalnega mesarja ,čeprav je nekoliko dražje.
Tonček Balonček
22. 02. 2013 10.39
+1
wingspan15
22. 02. 2013 14.26
+2
Slovenski pridelovalci hrane naj se združijo, slovenskega potrošnika ozavestiti, pa še za samooskrbo bo poskrbljeno. Veliko nas že sedaj kupuje direktno od slovenskega kmeta.
borko 78
22. 02. 2013 15.12
+1
slovenski pridelovalci bi se že združil ,sam so uzadaj interesi države ,trgovine in še nekaterih ki so striktno proti,taki združitvi,in kakor vidte jim zaenkrat uspeva
vlak
22. 02. 2013 09.17
+5
Človek napiše resnico pa te zbrišejo.V trgovinah pri mesarju piše,da je naše slovensko meso v resnici pa je uvoženo.Žal je tako papir vse prenese tudi laži.
wingspan15
22. 02. 2013 14.28
+1
Na veliko mestih po trgovinah visi napis, da je blago slovenskega distributerja. To pa zavede. Vsi smo lahko distributerji, uvažamo pa fižol, pa česen, pa ne vem še kaj vse iz Kitajske.
Sulc1970
23. 02. 2013 06.14
Distributerji so večinoma slovenski kar se mesa tiče, je pa razlika med distributerjem in dobaviteljem. Pa tudi če je govedina naprimer iz avstrije je lahko slovenska, pač so govedo odpeljal v avstrijsko klavnico na zakol
Uporabnik113189
22. 02. 2013 09.01
+13
So stvari, ki se jih naša družba ne zaveda, ker nima časa. Izgubili smo stik z naravo, kar prinaša mnoge težave. Največja je ta, da ljudje več ne razumejo kako hud je boj z naravo, da ohraniš lep pridelek. Hrano imajo namreč vsi radi, od tako imenovanih škodljivcev do kupcev in vsak si poskuša odtrgati svoj delež ter preživeti Kdor živi na deželi, je že opazil, kako velike so spremebe pri živinoreji. Košnja trave se je zelo spremenila od trikrat letno na neprestano striženje, tudi koruza se zadnje čase kar zmelje na njivi in vse skupaj gre v silažo.. Velika razlika je med prosto pašo živine in hrano iz bale, ki je silirana. Krava, ki se hrani na travniku se izogiba nekaterih rastlin, ker ji ne ustrezajo. Ko so krmili seno, ga je tudi del odvrgla na tla, ker ji ni bilo vse dobro..Skratka krava je imela možnost izločiti za njo škodljive hrano. Silirano mora pojesti vso, zdrava li strupena ni važno. Pri silaži pa se razvijajo tudi razne plesni, ki so lahko kot krma še ( za silo) užitne, v mleku pa so že toksini. Nikogar ne zanima ali to škodi tudi kravi.
Uporabnik113189
22. 02. 2013 09.04
+7
Bolezni pa se pri kravi nimajo časa razviti ( in jih zato ne odkrijemo) , ker gre po intenzivnem izkoriščanju še relativno mlada po kar najkrajši poti v klavnico.
vlak
22. 02. 2013 09.06
+2
Kukulkan
22. 02. 2013 08.55
+5
Seveda da lahk najdemo še hujše stvari, briga proizvajalca za zdravje važn je zaslužk in z inšpektorji pa se bo že zmenil. narod pa itak kupuje sm cenejše stvari, odvisno od žepa. Danes je važn sm profit in nič drugega
Kaj_je_res
22. 02. 2013 08.43
+7
Pohlep za dobičkom je neizmeren. treba se je vrniti na kmetije, lastna pridelava, ceniti lokalno pridelano in tistega, ki prideluje brez "čirul-čarul".
vrtnar01
22. 02. 2013 08.46
+2
sam pol bo pa treba precej bolj globoko poseči po soldih,hmmmm,kwa pa pol a? Saj pridelovalci si samo to želijo,da bi kaj imeli od tega,ampak jih nizke cene silijo v to
DrTrdina
22. 02. 2013 08.48
+5
pa še teh verjetno bolj malo najdeš, oz. neveš, če jim lahko zaupaš...
Janezova Andreja
22. 02. 2013 08.39
+17
Vse je narejeno tako, da bodo kmete uničili, velike frme pa bodo v celoti prevzele trg. Nafilali nas bodo s strupi, število ljudi na planetu pa se bo zmanjšalo. Ne razumem, zakaj ne bi v Sloveniji spodbujali ekološko kmetovanje in čimbolj poskrbeli za samooskrbo države. Tako pa imajo tisti trapi v LJ toliko dela s tem, ko se ukvarjajo sami s seboj.... Prisegli so, da bodo delali v korist države. Niso pa pvedali katere....
MR-1919
22. 02. 2013 08.47
+0
21tara
22. 02. 2013 09.00
-1
Živa hrana
22. 02. 2013 11.16
-2
vse je narejeno tako da bodo tebe uničili ovčka
Živa hrana
22. 02. 2013 11.17
-2
in jamo si boš izkopal sam s svojimi zobmi
Red_October
22. 02. 2013 08.31
-2
Ah, Mcdonalds, al pa kakšen burek pojest, pa ni nobene panike...
Živa hrana
22. 02. 2013 11.18
+1
ti sploh obvladaš kopat poslednje prebivališče na tej zemljici
?ilas
22. 02. 2013 08.29
+9
takšna je direktiva iz eu, naši državniki pa samo podpisujejo akte na akt, pa čeprav se zavedajo da delajo škodo svojemu lastnemu narodu. potem pa izjave delamo za dobrobit slovenije
COSANOSTRA008
22. 02. 2013 08.26
+11
PREVERITE GOSPODA ROMANA GLASERJA DIREKTORJA PERUTNINE PTUJ IN NJEGOVO FIRMO V TUJINI! !!! PREKO KATERE UVAŽA KRMO ZA PIŠČANCE !!!! TUDI EN VELIK LOPOV KATERI MISLI , DA BI LAHKO PERUTNINO PTUJ SPRIVATIZIRAL !!!!!
Castro*
23. 02. 2013 02.40
+3
roman glaser gor al dol. perutninarstvo (beri: klanje nedolžnih piščancev) je skrajno bolana zamisel. s tem bo enkrat konec! konec!
delovec
22. 02. 2013 08.16
+10
treba je it mal po kmetijah gledat kaj vse ljudje krmijo zivini ,,, kok umetnega gnojila porabijo čez leto kok škropila ,,,mislim po potem je nemogoče da bi bla hrana zdrava zato pa vsak zboli za rakom ,,,, zato se more pa to enkrat nehat take svinjarije ne mormo več jest
zvizi
22. 02. 2013 08.08
+16
počasi boste videli, kakšno "sranje" kupujete v trgovinah... vsa resnica bo pa sigurno ostala skrita
BožjiSvetovalecPolde
22. 02. 2013 08.07
+1
Vsak jutr pijem mleko zdaj še tega ne bom smel več. =(
Masssssd
22. 02. 2013 08.23
+0
Že prej bi ga nehal će bi vedel da vsako mleko vsebuje somatske celice!!!! :)
zvizi
22. 02. 2013 08.04
+2
točno lahko povejo, od kje je prišel toksin, saj ob vsakem odvzemu mleka iz kmetije, vzame voznik tudi vzorec mleka, tako da so podatki čisto transparentni... če ni prišlo do okužbe med predelavo, v kar najbolj vrjamem ;)
mitas
22. 02. 2013 08.34
+1
ti vzorci, ki se jemljejo vsak dan se po potrebi uporabijo za ugotavljanje zaviralnih snovi v mleku, ali pa za analizo za plačilo mleka. Mlekarna pa ne more dati vsak dan teh vzorcev v analizo za aflatoksin,ker bi bankrotirala, analiza ni tako poceni, plača pa jo mlekarna. Med proizvodnjo pa nikakor ne more priti do okužbe z aflatoksini.
zvizi
22. 02. 2013 08.41
ampak v primeru zaznane okužbe, lahko pregledajo tudi na aflatoksine. tako bi lahko izločili vir okužbe in oprali svoje ime, ker tudi oporečnost njihovih proizvodov lahko privede do velikih izgub...
mitas
22. 02. 2013 08.46
vsak dan se analizirajo skupne cisterne, to so cisterne, kamor se pretoči mleko iz večih kamionov, držijo cca. 100 000 l, če se odkrije aflatoksin v njih, se analizirajo naprej še proge v cisternah, to je cel postopek, ki po potrebi pride tudi do analize mleka iz kmetije
joze drugi
22. 02. 2013 07.44
+2
Vse živali iz reje so toksične od rib do krav, ker se ne krmijo s pravo hrano in jim je omejeno gibanje. Tisti kmet, ki uživa pravo hrano, ne bi jedel "umetne" živali ker je navadna plastika. Tisti, ki jim je še ostalo kaj okusa, razliko zaznajo takoj, sploh je pa razlika že v sami strukturi mesa, kar je že gensko spremenjeno živilo. Gensko spremenjene hrane se na vse pretege izogibate, gensko spremenjene živali pa dnevno uživate. Uživajte samo tisto kar ulovite v naravi in sami zakoljete.
mastablasta
22. 02. 2013 08.10
-1
eh dej no. gensko se je hrana že od nekdaj spreminjala. s križanjem raslin so se dobile razne sorte. namerno križanje vrst se že dolgo dela.
divus
22. 02. 2013 08.53
-1
ne bi rekla, da je križanje gensko spremenjeno, vem pa da tem rastlinam dajejo oz vcepljajo živalske celice se mi zdi , da prašičje- to bo prej kot pa križanje oz cepljenje po domače no ne vem tako si predstavljam
Melancan666
22. 02. 2013 07.20
+11
moderno "mleko" iz trgovin je strup
PeoplePower
22. 02. 2013 07.16
+10
Balkanske tolko kolikor bido imele koristi od EU,toliko vec bodo imele skode..."".mi smo pac zabredli"".Naj se kar pocasi navadijo na strupe,centralizacijo ljudi ter delitev na revne in bogate,,mentaalno okuzbo in vse kar pase zravn!!