Slovenija

Ko kupujete mobilnik za otroka, pomislite tudi na nevarnosti sevanja

Ljubljana, 22. 09. 2014 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
28

Starši v želji po nadzoru in olajšanju vsakodnevnih opravil otroku kupimo mobilni telefon. Pri tem smo pozorni na videz mobilnika, na to, katere vse super lastnosti ima, ne razmišljamo pa o tem, kako močno seva mobilnik. Ste otroku zgled in mobilnika ne nosite v spalnico?

Novo šolsko leto je steklo, s šolskim letom pa tudi otrokove šolske in obšolske obveznosti. Starši se včasih pošalimo, da smo otrokov taksist, ko ga prevažamo od ene dejavnosti na drugo. Da si olajšamo organizacijo, otroku pogosto kupimo mobilni telefon. Prvič se počutimo bolj varne, ker nam mobilni telefon omogoča nekaj več nadzora nad otrokom, drugič se otrok lahko počuti bolj varnega, ker nas lahko kadarkoli pokliče, če nas potrebuje. Predvsem pa letanje od ene dejavnosti do druge, z enega konca mesta na drugega, mobilni telefon vsekakor nekoliko olajša.

Otroci zelo radi uporabljajo brezžični internet, zato poskrbite, da ga bodo izklapljali, ko ga ne potrebujejo.
Otroci zelo radi uporabljajo brezžični internet, zato poskrbite, da ga bodo izklapljali, ko ga ne potrebujejo. FOTO: Thinkstock

Ko se odločimo, da je že čas, da naš otrok dobi mobilnik, je prav, da otroka podučimo o varni uporabi telefona. Jasno mu je treba našteti vse prednosti in slabosti. Od tega, da mu ga lahko ukradejo, da na spletu nanj prežijo številne nevarnosti in da naj bo previden pri navezovanju stikov. Je pa še eno področje, na katerega starši pogosto pozabimo, pa je prav tako pomembno, da o tem spregovorimo z otrokom. To je sevanje mobilnega telefona.

Je ali ni sevanje mobilnega telefona škodljivo?

To je vprašanje, ki je sprožilo številne razprave. Glasni so tako tisti, ki vztrajajo, da je sevanje zanemarljivo, kot tisti, ki opozarjajo, da tega nikakor ne gre zanemariti. Na inštitutu za neionizirna sevanja (INIS), ki je neodvisna in nevladna organizacija, registrirana za raziskave in razvoj na interdisciplinarnem področju problematike neionizirnih elektromagnetnih sevanj, opozarjajo, da so radijski oddajniki zelo majhnih moči, ki oddajajo in sprejemajo elektromagnetna sevanja v področju mikrovalov. Kot navajajo, se med uporabo navadno neposredno dotikajo ušesa ali glave. Največje oddajne moči mobilnih telefonov znašajo 2 W za GSM 900, 1 W za GSM 1800 in 0,5 W za UMTS, medtem ko povprečne oddajne moči ne presegajo 0,25 W. Pomembno se je zavedati, da govorimo o majhnih količinah sevanja, ki pa pri pogostejši uporabi mobilnih telefonov niso več tako zanemarljive.

Kdaj telefon seva? Telefon seva, ko je prižgan, zato ga ugašajte, ko ga ne potrebujete. Kot navajajo na inštitutu INIS, je takšno sevanje skorajda zanemarljivo, je pa sevanje največje, ko telefon vzpostavlja zvezo. Prav tako opozarjajo, da mobilni telefon sproti prilagaja jakost sevanja. "Jakost signala, ki je odvisna tudi od bližine bazne postaje, je nadvse pomembna za sevanje telefona. Močnejši ko je signal, manjša je jakost sevanja telefona in obratno. Razlika je lahko tudi desetkratna, zato je najbolje, da se tam, kjer je signal slab, izogibamo klicanju. To pomeni, da je bolje, če smo kar se da blizu bazne postaje, saj je signal boljši. Čeprav je tudi bazna postaja vir sevanja, je njeno sevanje zelo lokalno omejeno in ne presega nekaj odstotkov mejne vrednosti," še navajajo na inštitutu. Čim bližje smo torej bazni postaji, tem manj moči je potrebno za vzpostavitev zveze. S tem so nižje tudi vrednosti SAR.

Kaj je vrednost SAR?

Mobilni telefon najbolj seva, ko vzpostavlja zvezo. Takrat naj bo čim dlje od vaše glave.
Mobilni telefon najbolj seva, ko vzpostavlja zvezo. Takrat naj bo čim dlje od vaše glave. FOTO: Thinkstock

Na inštitutu pojasnjujejo, da med uporabo mobilnega telefona okrog glave, ušesa in roke nastane območje sevanja. Porazdelitev stopnje specifične absorpcije (SAR) v glavi se razlikuje od mobilnika do mobilnika. In če nas pri nakupu mobilnika zanimajo, katere znamke je naš novi telefon, kako velik je in težek, kakšen fotoaparat ima, bi belega ali črnega, pa se bolj malo ljudi vpraša, kakšne so njegove vrednosti SAR. Pred nakupom lahko podatek o SAR vrednosti posameznega telefona preverite na spletnih straneh proizvajalcev in pri neodvisnih organizacijah. "Razlika v vrednostih med najslabšim in najboljšim mobilnikom je lahko tudi desetkratna. Veliko lahko naredimo, če se odločimo za telefon z najnižjo vrednostjo, čeprav v Evropi vsi telefoni ustrezajo evropskim standardom, ki pravijo, da je mejna vrednost pri 2 W/kg," opozarjajo na inštitutu.

Zato naj postane pri nakupu novega mobilnega telefona vrednost SAR pomembno merilo. Vrednosti lahko preverite tudi na strani inštituta INIS. Pomembno se je zavedati, da so dejanske vrednosti SAR navadno nižje od navedenih, saj mobilne telefone preizkušajo v laboratorijih pri največji oddajni moči.

Sevanje mobilnika uvrščeno v skupino možno kancerogenih snovi

Na inštitutu še opozarjajo, da je sevanje mobilnega telefona uvrščeno v skupino možno kancerogenih snovi (2B), zato pri uporabi svetujejo previdnost ter zmanjšanje izpostavljenosti na najmanjšo možno mero. Še posebej to velja za naše otroke. Kot še navajajo na inštitutu, "obstajajo hipoteze, da so otroci med 3. in 15. letom občutljivejši na elektromagnetno sevanje, zato je otroke smiselno osveščati, naj čim manj uporabljajo mobilnike."

Zato strokovnjaki INIS in foruma EMS otrokom odsvetujejo pogosto rabo mobilnikov. Velja nekaj pravil uporabe mobilnikov, o katerih se pogovorite s svojim otrokom in poskrbite, da se jih bo držal. Teh pravil se držite tudi odrasli, kot dober zgled otrokom in predvsem za vaše zdravje.

Nekaj preprostih pravil za varnejšo uporabo mobilnika

- Mobilnike uporabljajte le, ko je to nujno. Klici naj bodo kratki. Za daljše pogovore uporabljajte klasičen stacionarni telefon, če ga imate.
- Izognite se klicem in raje pošiljajte SMS sporočila, ker takrat telefona nimamo blizu glave.
- Če je le možno, uporabljajte komplet za prostoročno telefoniranje ali uporabljajte vgrajeni prostoročni zvočnik.
- Ko aparat vzpostavlja zvezo, ga držite stran od glave, saj takrat deluje z največjo oddajno močjo. Telefon položite k ušesu šele tedaj, ko je zveza vzpostavljena.
- Izogibajte se pogovorom, ko je signal slab, ker je takrat sevanje večje.
- Ko kličete, telefon držite tako, da z roko ne prekrivate antene. Če z roko prekrivamo anteno, bo moral telefon zaradi premagovanja izgub oddajati z večjo močjo.
- Otroci zelo radi uporabljajo brezžični internet, zato poskrbite, da ga bodo izklapljali, ko ga ne potrebujejo.
- Telefon naj otroci zvečer izklopijo, da ni nepotrebnega sevanja. Prav tako otrok ne potrebuje telefona odnašati v posteljo.
- Dostikrat opažam, da otroci svoje mobilnike prenašajo v torbicah, ki jih imajo obešene okoli vratu ali zataknjene okoli pasu. Otroku pojasnite, da tesen stik telefona z vašim telesom ni priporočljiv, zato naj telefon prenašajo v torbah.
- Izberite mobilni telefon z nizko vrednostjo SAR. Priporočilo je, da je SAR manjša od 0,6 W/kg.
- Ne kupujte različnih nalepk in zaščit, ki naj bi zmanjšale sevanje mobilnega telefona, saj niso učinkovite.

So prednosti in slabosti. Zakaj se ne bi zaščitili pred slednjimi?

Obstajajo tudi tisti, ki verjamejo, da je sevanje med uporabo mobilnega telefona tako zelo majhno, da je zanemarljivo. Še posebej glasni zagovorniki te teorije so proizvajalci mobilnih telefonov. Prepričani so, da uporaba mobilnih telefonov ni nič bolj nevarna za človeka, kot uporaba indukcijskega štedilnika.

Otroke podučimo tudi o nevarnostih sevanja in jim pojasnimo, kako varno uporabljati mobilnik.
Otroke podučimo tudi o nevarnostih sevanja in jim pojasnimo, kako varno uporabljati mobilnik. FOTO: Thinkstock

Na nas samih je, da tehtamo med prednostmi in slabostmi, ki nam jih telefon prinaša. Nihče ne bo namesto nas prevzel odgovornosti. Če vemo, da ni priporočljivo spati v prostoru, kjer sta televizor ali računalnik, da v stanovanju postavimo brezžični usmerjevalnik čim dlje od naših spalnih prostorov, da tudi mikrovalovna pečica med uporabo seva in da ima sevanje škodljive posledice na človeka, potem je čas, da otroka podučimo tudi o teh nevarnostih in o varni uporabi mobitela.

So še druge možnosti

Če iščete odgovor na vprašanje, kdaj otroku kupiti pametni telefon, potem razmislite še o naslednjem vidiku. Velika večina otrok uporablja mobilnik za igranje igric in dostopanje do družbenih omrežij. Poglejte malo po igrišču ali po garderobi na šoli vašega otroka, pa boste videli, o čem govorim. Vaš otrok dlje časa dnevno strmi v zaslon svojega mobilnika, kar pušča posledice tudi na njegovem vidu. Zato v primeru, ko otroku kupujete pametni telefon, da se bo lahko pohvalil pred prijatelji in igral igrice, raje razmislite o nakupu tabličnega računalnika in mu kupite omejen dostop do interneta. Zaslon bo večji in manj naporen za njegove oči, vas pa bo lahko poklical prek aplikacije Skype ali Viber. To je zgolj ena od možnosti.

Še najbolj pa se mi zdi primerna rešitev, da otrok za dosegljivost oziroma zato, da vam sporoči, kje je oziroma kam morate priti ponj, uporablja klasični mobilni telefon. Za vse ostalo pa stacionarni računalnik, nad katerim boste starši imeli nadzor.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Puppupapa
23. 09. 2014 08.12
+2
otrok ne potrebuje mobilnega telefona.
Ramzess
22. 09. 2014 18.24
+0
Do konc članka ste zadevo lepo zakomplicirali.
hotchilipoper
22. 09. 2014 15.55
+7
Raje naj ugotavljajo,kaj otroci jedo,je bolj škodljivo kot telefon
rezervni
22. 09. 2014 15.34
+4
JA drage "novodobne" mamice bi rade svojim otročkom vse h riti prnesle a otrok vam pri 5ih letih komi da zna hodit kaj šele da bi žogo brcnu... drage mamice mal se zamislte
dugi159
22. 09. 2014 15.03
-1
Pol je najbolj da sploh ne gre vn
trava@pinkponk.com
22. 09. 2014 15.10
+4
in zakaj ne.kako pa smo živeli leta 1980 dalje predno so prišli mobiteli kot jaz vem smo ravno tako hodili ven in se zabavali in čudno brez telefonov,pa smo vsi zrasli.daj ne paničarte,otroc pri 6,7,8,9,10 nima kaj imeti telefona.a za to da vas 1x na dan pokliče.oh ne.mora 2uri klepetati po telefonu.mislim halo.
dugi159
22. 09. 2014 21.16
+1
mraxxx
22. 09. 2014 13.28
-5
Najboljša je ta, da telefonov ne nosimo v spalnico. Zakaj že? Namreč, telefon seva samo v primeru, ko oddaja signal. Kadar je na stand by ju je sevanje nično. Pa še to samo takrat, ko kontaktira z bazno postajo. Vsak ima doma v hiši električno napeljavo. Namreč, okrog električnih vodnikov nastaja bistveno večje sevanje, ki je stalno prisotno (24h/dan), tudi v spalnici. Ali ljudje, ki komplicirajo pri mobilnikih potlej doma nimajo elektrike?? Dvomim. Jaz pravim takole. Če telefon uporabljaš normalno, t.j. do pol ure na dan zaradi tega ne boš umrl. To je tako kot alkohol. Če ga boš vsak dan spil 1 dcl vina boš zrav, če ga boš vsak dan spil 2l boš pa umrl zaradi ciroze jeter. Zato prosim, dajte se že enkrat umirit s tem sevanjem, ki sploh ni škodljivo.
Budjola
22. 09. 2014 20.37
+1
jaz pa pravim: če pokadiš enega ta zelenega si zadet, če pa dva,tri ali več si pa čist zadet.
trava@pinkponk.com
22. 09. 2014 13.23
+17
veste kaj.starši otrok do vsaj 15 leta ne bi smel imeti telefona.sploh pa jaz sem zrasla brez njega pa sem čisto ok.drugič namesto da starši mulcem kupujete telefone v vrednosti 300 eu kasneje še 50 eu naročnine raje poskrbite da vaši otroci ne bodo v šoli lačni.zakaj sem to napisala ker se vsi derete da so otroci v šoli lačni starši pa denarja nimajo.vsem mulcem ukiniti telefon,naročnino pa denar bo.seveda starši pa naj se odrečejo cigaretam in alkoholu kavicam.dokler boste imeli denar za to ga imate še preveč.moja otroka nista imela telefona do 16 leta pa sta čisto ok.ne vem kaj bo narobe če ga otrok ne bo imel.to je sam grda razvada,enako velja za kofetkanje v gostilni in pijača potem pa jamrate da nimate za hrano.a vas ni sram.
trolololol
22. 09. 2014 13.09
+3
Sonce seva veliko bolj kot pa katerkoli mobitel. Najbolj, da jih tut vn iz hiše ne spustimo več.
rezervni
22. 09. 2014 13.00
+14
kupte jim raj žogo ne pa telefonov pa tablc pa nevem kaj še use
mary6123
22. 09. 2014 12.52
+18
Knjiga nima sevanja. To sem jaz imela, ne pa neki "pametni" telefon za neumne otroke!!!???!??
GlasModrosti
22. 09. 2014 12.47
+4
Kaj je to ninica??
CyChick8
22. 09. 2014 13.56
+2
lordslayer
22. 09. 2014 12.34
+12
otrok do srednje šole ne potrebuje mobitela ... že tako se kot zombiji vlečejo po mestu in bulijo v napravice
METKA102
22. 09. 2014 12.28
+12
Ali otroci res nujno potrebujejo telefone z internetom? Ali se ne govori, da so otroci lačni, da nimajo za šolske potrebščine in, da so organizirane razne dobrodelne akcije, ki bi jim to omogočile? Prejšnji dan je bila na POP tv oddaja o zavrženi hrani, naj mi nekdo pove, kaj je resnica.
laycan
22. 09. 2014 11.20
+23
igrišča pa prazna,ker otroci nabijajo igrice,in se debelija,ker hočejo starši nadzor.
rezervni
22. 09. 2014 13.05
+4
ehh, sej veš kaki so dandanes starši.....
poluks25
22. 09. 2014 11.18
+9
Priporočilo je da je SAR vrednost manjša od 0.6 W/kg Vsi iphoni majo okrog 0.9 W/kg ..... docim majo samsungi v istem cenovnem razredu okrog 0.3-0.4 W/kg, googlov nexus pa 0.48 W/kg :D In zdej si kupi iphona,ne hvala ....
matej1111
22. 09. 2014 11.11
+22
Kak bo te mladina boljša, če njihovi vzorniki ala Severina vsaki dan lepijo na pol gole fotografije na socialna omrežja, da si samozavest nabijajo, vi mediji pa tem zafustrirancem pozornost dajte in jih na naslovnice lepite. Sevanje še je pri tem najmanj kaj je škodljivo. Saj ta današnja mladina te na cesti niti več v oči ne pogleda, če nonstop drkajo po teh mobitelih. Da se ne menimo v kakšnih čakalnicah in podobnih zadevah.
ONniON
22. 09. 2014 10.59
+18
mladina je vedno slabša , ukinili so vojaško služenje
upornik22
22. 09. 2014 11.29
-1
če ti je všeč bit vojak pa pejt v vojsko.........
mary6123
22. 09. 2014 12.53
+2
Vojaško služenje bi morao ostati kot npr. v Avstriji. Se vsaj malo kulture pa discipline naučijo.
flojdi
22. 09. 2014 15.03
+1
.zakaj se je pa ne morejo še kje drugje ???
flojdi
22. 09. 2014 15.06
+1
.in služenja vojske, kot je bila nekoč, NI več. ( vem po pripovedih mojih tamalih v Zdajšnjih cajtih..
me987
22. 09. 2014 10.58
+24
če imate otroka radi, boste zanj poskrbeli po svojih najboljših močeh. to pomeni tudi, da mu boste brez problema lahko dopovedali, da ne hodi spat z mobitelom in sin ali hči vas bosta razumela. če pa otrok nerga in se cmeri, ker nima mobitela (kar je, objektivno gledano, res malenkost - nima zlomljene noge in pretresa možganov) pa si še enkrat preberite moj prvi stavek. kar daš, to dobiš..
BobbyP
22. 09. 2014 10.54
+24
Že zrak in hrana sta dandanes bolj škodljiva kot ta "mobilna sevanja". Otroci bi morali imeti malce več klasične interakcije namesto telefona v rokah in "visenja" na socialnih omrežjih in video igricah. To je realni problem ne pa sevanje.