FOTO: Brez elektrike ostalo 5100 odjemalcev Elektra Maribor

Močan jugozahodni veter je na severovzhodu države povzročal številne nevšečnosti. Ruval je drevesa, odkrival strehe, motena je bila oskrba z električno energijo. Brez elektrike je po podatkih Elektra Maribor ostalo 5100 odjemalcev.

Fotogalerija (6)

  • podrto drevo
  • podrto drevo
  • podrto drevo
  • podrto drevo
  • podrto drevo
  • podrto drevo

Danes je predvsem na Štajerskem in v Prekmurju ter v višjih legah Notranjske in Kočevskega pihal okrepljen jugozahodnik. Hitrost je v sunkih presegala 70 km/h.

Veter je povzročil številne nevšečnosti. Gasilci PGD Sladka Gora so odstranili podrto drevo, ki je padlo v naselju Sladka Gora v občini Šmarje pri Jelšah. Okoli 9. ure so se zaradi močnega vetra podrla drevesa, ki so padla na cesto Slovenska Bistrica–Devina, Hošnica–Kočno in Slovenska Bistrica–Poljčane v naselju Videž v občini Slovenska Bistrica. Na stanovanjsko hišo v naselju Mostečno v občini Makole se je podrlo drevo. V Makolah je veter odkril streho stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Makole. Gasilci PGD Mozirje pa so odstranjevali poškodovane transparente nad cesto v Mozirju. Gasilci PGD Velenje so razžagali in odstranili drevo, ki je padlo na Ljubljansko cesto v Velenju. Okoli 11. ure je veter odkril streho na šoli v Podlehniku, strehi stanovanjskih hiš v Gorci, stanovanjsko hišo v Strajni in Zaklu, kjer se je podrlo tudi drevo. V Dežnem pri Podlehniku je odneslo streho objekta za shranjevanje drv, na cestišče pa se je podrla smreka. Gasilci PGD Podlehnik so odstranili streho in podrto drevo s cestišča.

podrto drevo

Podrto drevo na Ptuju. (Foto: Cvic)

Okoli 13. ure so gasilci PGD Mozirje odstranjevali poškodovane transparente, ki so ogrožali vozila na cesti v Mozirju. V naselju Breg v občini Majšperk se je podrlo več dreves. Gasilci PGD Majšperk in Majšperk Breg so odstranili 12 podrtih dreves, od tega šest s poškodovanega gospodarskega poslopja. Sanirali so tudi drog kabelske napeljave. Na osnovni šoli v Črenšovcih je odkrilo del panelnih plošč in streho v naselju Žižki. Posredovali so gasilci PGD Črenšovci in PGD Žižki. Močan veter je v naselju Jelce v občini Šentjur porušil polovico hleva, ki je padel na bližnjo stanovanjsko hišo. Aktivirani so bili gasilci PGD Slivnica, ki so zavarovali preostalo poslopje pred rušenjem, očistili streho in okolico in prekrili okoli 10 kvadratnih metrov ostrešja. V Zavrhu pri Galiciji je veter razkril ostrešje objekta. Na kraj dogodka so odšli gasilci PGD Zavrh pri Galiciji in prekrili približno 25 kvadratnih metrov ostrešja.

Okoli 15. ure so gasilci PGD Oplotnica posredovali na regionalni cesti Oplotnica–Slovenska Bistrica, kjer je na odseku med Čadramom in Stražo na cesto padlo večje drevo. Razžagali so ga in ga odstranili s ceste. Gasilci PGD Šoštanj so odstranili podrti drevesi, ki sta padli na Šlandrovo pot v Šoštanju. V Brezovi v občini Celje je veter razkril streho zidanice na površini okoli 25 kvadratnih metrov. Posredovali so gasilci PGD Šmartno v Rožni dolini in streho spet prekrili. Močan veter je malo po 17. uri razkril tudi del ostrešja stanovanjske hiše v Draži vasi v občini Slovenske Konjice. Aktivirani so bili gasilci PGD Draža vas, ki so ostrešje prekrili.

Brez elektrike ostalo 5100 odjemalcev Elektra Maribor

Elektrika

(Foto: Reuters)

Na terenu so bili tudi delavci Elektra. Veter je namreč podrl več električnih drogov, zaradi česar je bila motena oskrba z električno energijo.

V bližini bencinskega servisa v Letušu v občini Braslovče je močan veter nagnil drog električne napeljave. Električni vodniki so ogrožali stanovanjsko hišo na Veliki Pirešici v občini Žalec. Gasilci PGD Velika Pirešica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč delavcem Elektra pri utrditvi drogov električne napeljave. Močan veter je podrl tudi drog električne napeljave na Oplotniški cesti v Slovenskih Konjicah. Ob 13.30 pa je v Tepanju drevo padlo na žice električne napeljave. Prav tako je veter podrl električni drog v Ulici Bratov Mernik v Zrečah. Oskrba z električno energijo je bila motena.

"Od 10.30 smo že brez elektrike. Preživljamo čudovit božič v temi in brez možnosti za ogrevanje. Od Elektra Maribor pa imamo popolno ignoranco, še na telefone se ne odzivajo. Popolna sramota," je zapisal bralec.

Za odgovore smo se obrnili na Elektro Maribor. "Močan veter, okrepljen jugozahodnik, je povzročal motnje v oskrbi z električno energijo na območju Slovenske Bistrice, Slovenskih Konjic, Zreč, Lenarta, Ptuja, Vidma, Majšperka, Pragerskega, Poljčan, Rač, okolice Ormoža, Oplotnice, Murske Sobote in Ljutomera ter Kidričevega. Ekipe Elektro Maribor so takoj začele lokalizacijo in odpravo okvar," so zapisali.

Okrog 14.30 je bilo brez napajanja največ, skupaj 5100 odjemalcev. Oskrba vseh odjemalcev na srednjenapetostni mreži je bila vzpostavljena do 18. ure. Odprave okvar na nizkonapetostni mreži so še v teku," so sporočili. Dodali so, da so že zgodaj zjutraj močno okrepili svoje dežurne ekipe, tudi tiste v klicnem centru. "Sodelavci Elektra Maribor so se ves dan trudili, da bi odgovorili na čim več klicev. Žal pa zaradi zelo povečanega števila klicev (veliko okvar na nizki napetosti) nismo mogli odgovoriti vsem."

Veter

(Foto: Thinkstock)

Pred nami deževni dnevi

Jutri zjutraj se bo dež od zahoda okrepil in se čez dan razširil nad vso Slovenijo. Popoldne se bo meja sneženja postopno spustila do nadmorske višine okoli 600 metrov. V noči na četrtek bodo padavine ponehale in do jutra se bo zjasnilo. V noči na petek se bo oblačnost povečala, predvsem v zahodni in južni Sloveniji bo prehodno rahlo deževalo.

Več o vremenu.

Pošlji fotografijo ali video

Polja označena z zvezdico so obvezna.

Opis fotografije ali videa:

Pripneš lahko do 10 datotek

S klikom na gumb "Pošlji" se strinjaš s splošnimi pogoji.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 177
 
mamovam 26.12.2012 17:21:11
kao, uh in ah najboljši portal... slika pa pos tinkštoka pa od reutersa. beda...
Več komentarjev