FOTO: Brez elektrike ostalo 5100 odjemalcev Elektra Maribor

Močan jugozahodni veter je na severovzhodu države povzročal številne nevšečnosti. Ruval je drevesa, odkrival strehe, motena je bila oskrba z električno energijo. Brez elektrike je po podatkih Elektra Maribor ostalo 5100 odjemalcev.

Fotogalerija (6)

  • podrto drevo
  • podrto drevo
  • podrto drevo
  • podrto drevo
  • podrto drevo
  • podrto drevo

Danes je predvsem na Štajerskem in v Prekmurju ter v višjih legah Notranjske in Kočevskega pihal okrepljen jugozahodnik. Hitrost je v sunkih presegala 70 km/h.

Veter je povzročil številne nevšečnosti. Gasilci PGD Sladka Gora so odstranili podrto drevo, ki je padlo v naselju Sladka Gora v občini Šmarje pri Jelšah. Okoli 9. ure so se zaradi močnega vetra podrla drevesa, ki so padla na cesto Slovenska Bistrica–Devina, Hošnica–Kočno in Slovenska Bistrica–Poljčane v naselju Videž v občini Slovenska Bistrica. Na stanovanjsko hišo v naselju Mostečno v občini Makole se je podrlo drevo. V Makolah je veter odkril streho stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Makole. Gasilci PGD Mozirje pa so odstranjevali poškodovane transparente nad cesto v Mozirju. Gasilci PGD Velenje so razžagali in odstranili drevo, ki je padlo na Ljubljansko cesto v Velenju. Okoli 11. ure je veter odkril streho na šoli v Podlehniku, strehi stanovanjskih hiš v Gorci, stanovanjsko hišo v Strajni in Zaklu, kjer se je podrlo tudi drevo. V Dežnem pri Podlehniku je odneslo streho objekta za shranjevanje drv, na cestišče pa se je podrla smreka. Gasilci PGD Podlehnik so odstranili streho in podrto drevo s cestišča.

podrto drevo

Podrto drevo na Ptuju. (Foto: Cvic)

Okoli 13. ure so gasilci PGD Mozirje odstranjevali poškodovane transparente, ki so ogrožali vozila na cesti v Mozirju. V naselju Breg v občini Majšperk se je podrlo več dreves. Gasilci PGD Majšperk in Majšperk Breg so odstranili 12 podrtih dreves, od tega šest s poškodovanega gospodarskega poslopja. Sanirali so tudi drog kabelske napeljave. Na osnovni šoli v Črenšovcih je odkrilo del panelnih plošč in streho v naselju Žižki. Posredovali so gasilci PGD Črenšovci in PGD Žižki. Močan veter je v naselju Jelce v občini Šentjur porušil polovico hleva, ki je padel na bližnjo stanovanjsko hišo. Aktivirani so bili gasilci PGD Slivnica, ki so zavarovali preostalo poslopje pred rušenjem, očistili streho in okolico in prekrili okoli 10 kvadratnih metrov ostrešja. V Zavrhu pri Galiciji je veter razkril ostrešje objekta. Na kraj dogodka so odšli gasilci PGD Zavrh pri Galiciji in prekrili približno 25 kvadratnih metrov ostrešja.

Okoli 15. ure so gasilci PGD Oplotnica posredovali na regionalni cesti Oplotnica–Slovenska Bistrica, kjer je na odseku med Čadramom in Stražo na cesto padlo večje drevo. Razžagali so ga in ga odstranili s ceste. Gasilci PGD Šoštanj so odstranili podrti drevesi, ki sta padli na Šlandrovo pot v Šoštanju. V Brezovi v občini Celje je veter razkril streho zidanice na površini okoli 25 kvadratnih metrov. Posredovali so gasilci PGD Šmartno v Rožni dolini in streho spet prekrili. Močan veter je malo po 17. uri razkril tudi del ostrešja stanovanjske hiše v Draži vasi v občini Slovenske Konjice. Aktivirani so bili gasilci PGD Draža vas, ki so ostrešje prekrili.

Brez elektrike ostalo 5100 odjemalcev Elektra Maribor

Elektrika

(Foto: Reuters)

Na terenu so bili tudi delavci Elektra. Veter je namreč podrl več električnih drogov, zaradi česar je bila motena oskrba z električno energijo.

V bližini bencinskega servisa v Letušu v občini Braslovče je močan veter nagnil drog električne napeljave. Električni vodniki so ogrožali stanovanjsko hišo na Veliki Pirešici v občini Žalec. Gasilci PGD Velika Pirešica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč delavcem Elektra pri utrditvi drogov električne napeljave. Močan veter je podrl tudi drog električne napeljave na Oplotniški cesti v Slovenskih Konjicah. Ob 13.30 pa je v Tepanju drevo padlo na žice električne napeljave. Prav tako je veter podrl električni drog v Ulici Bratov Mernik v Zrečah. Oskrba z električno energijo je bila motena.

"Od 10.30 smo že brez elektrike. Preživljamo čudovit božič v temi in brez možnosti za ogrevanje. Od Elektra Maribor pa imamo popolno ignoranco, še na telefone se ne odzivajo. Popolna sramota," je zapisal bralec.

Za odgovore smo se obrnili na Elektro Maribor. "Močan veter, okrepljen jugozahodnik, je povzročal motnje v oskrbi z električno energijo na območju Slovenske Bistrice, Slovenskih Konjic, Zreč, Lenarta, Ptuja, Vidma, Majšperka, Pragerskega, Poljčan, Rač, okolice Ormoža, Oplotnice, Murske Sobote in Ljutomera ter Kidričevega. Ekipe Elektro Maribor so takoj začele lokalizacijo in odpravo okvar," so zapisali.

Okrog 14.30 je bilo brez napajanja največ, skupaj 5100 odjemalcev. Oskrba vseh odjemalcev na srednjenapetostni mreži je bila vzpostavljena do 18. ure. Odprave okvar na nizkonapetostni mreži so še v teku," so sporočili. Dodali so, da so že zgodaj zjutraj močno okrepili svoje dežurne ekipe, tudi tiste v klicnem centru. "Sodelavci Elektra Maribor so se ves dan trudili, da bi odgovorili na čim več klicev. Žal pa zaradi zelo povečanega števila klicev (veliko okvar na nizki napetosti) nismo mogli odgovoriti vsem."

Veter

(Foto: Thinkstock)

Pred nami deževni dnevi

Jutri zjutraj se bo dež od zahoda okrepil in se čez dan razširil nad vso Slovenijo. Popoldne se bo meja sneženja postopno spustila do nadmorske višine okoli 600 metrov. V noči na četrtek bodo padavine ponehale in do jutra se bo zjasnilo. V noči na petek se bo oblačnost povečala, predvsem v zahodni in južni Sloveniji bo prehodno rahlo deževalo.

Več o vremenu.

Pošlji fotografijo ali video

Polja označena z zvezdico so obvezna.

Opis fotografije ali videa:

Pripneš lahko do 10 datotek

S klikom na gumb "Pošlji" se strinjaš s splošnimi pogoji.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 177
 
mamovam 26.12.2012 17:21:11
kao, uh in ah najboljši portal... slika pa pos tinkštoka pa od reutersa. beda...
 
ivan 26.12.2012 15:06:29
Danes smo gasilci imeli veliko dela. Nekateri ljudje so klicali na 112 ker jim je padel cigel s strehe. V veliki večini so bili panični. Res vsem gasilcem kapo dol. Prostovolni in poklicni so pokazali da so z srcem in dušo predani svojemu delu.
praškkkkkovtamal 26.12.2012 19:09:32
Čestitke vsem Štajercem, ki znajo v sili pomagati sočloveku.
IRHAELA 26.12.2012 19:19:43
Upam, da vam bosta cerkev in vlada pomagala prispevati in poravnati škodo, ki vam je bila zadana!
Vse je le lepo in prav, da si človek človeku pomaga. ali finančna škoda, kot je podrta streha, kdo bo to nosil? Posameznik sam!
ivan 27.12.2012 00:40:19
Cerkev in vlada nebosta nažalost nič pomagala. Tako je pač da bo stroške moral nositi sam posameznik. Nekoliko pa mo bomagala zavorovalnica
 
liskub 26.12.2012 13:37:39
Za vse je kriv Janša pa to.Moramo imeti krivca ampak najhuje je ljudem ki jim je razkrilo strehe ter veter povzročil škodo na objektih kaj oni doživljajo sedaj to pa tisti ki živijo v blokih nič ne vedo
IRHAELA 26.12.2012 19:21:07
Hej. tukaj pa Janša nima prav nič pri tem? Pa kaj vam je?
 
zorkom 26.12.2012 12:54:58
Tistim ki so poplave uničile hiše niso tako jamrali,bi bili srečni če bi imeli kje jest in spat pa čeprav brez elektrike
Jožajoža 26.12.2012 12:57:59
jara "gospoda" iz desternika je najbolj jamrala
mamovam 26.12.2012 17:21:58
pükšič
Jožajoža 26.12.2012 20:16:06
pukšič in njemu podobni. vsi tam okoli so bili še 10 let nazaj v gumi škornah, danes pa v salonarcah. samo, haložan ostane haložan, pa tudi če živi v ljubljani.
praškkkkkovtamal 26.12.2012 07:41:13
tesarka !!!
Upam, dasi še živa in zdrava. Ali živiš v mestu, ali na vasi ?

O, ljubi Bog pomagaj Tem ljudem!

tesarka ne boj se - vse bo še dobro - vem - težko je čakati v negotovosti !
divus 26.12.2012 08:17:51
hvala tinta še migam, lepo sem celo noč sedela ob oknu in opazovala, sem na vasi - me pa prav zanima koliko časa bom čakala,ker sem potrpežljiva in ne paničarim, hvala za ti za toplino...
Dobri Ivek 26.12.2012 12:36:58
tesarka
pa tak sama, pa to?
 
divus 26.12.2012 00:57:18
pri meni je podrlo električni drog, kabli se po strehi čohajo, ne upam iti spat, ker me je strah kakšnega požara vse skupaj mi bo odtrgalo, poklicala 2x pa nič grozno mi ropota 2m od vhoda, sem razočarana zelo, vem ,da nisem edina pa vendar je nevarno...
proofreader 26.12.2012 01:13:09
Kam pa kličeš? 112?
roža26 26.12.2012 01:41:14
moj fant dela na elektro in je CELOTNA SKUPINA že od 6H ZJUTRAJ na terenu.. tako da prosim, ne pljuvajte po njih, ker DELAJO
aquauris 26.12.2012 06:48:46
Oni že delajo, ampak njihovo vodstvo jim klesti sredstva, resurse in plače, čeprav imajo dobiček. Dober gospodar vlaga dobiček tudi v posodobitve in napredek, ne pa samo v svoj žep. Če bi to delali tudi v naših elektro podjetjih, bi imela velika večina končnih odjemalcev elektriko že v zemlji, drogovi bi bili v veliko boljšem stanju, prav tako vsa ostala infrastruktura. Ampak en malenkostni pogoj mora biti izpolnjen, kot sem rekel: dober gospodar...
Dejan Zajebancije 26.12.2012 06:58:22
in kdo je ta, ki klesti razvoj: DRŽAVA, saj je država večinski lastnik in nastavlja direktorje. Po novem letu boste imeli na položnicah višje zneske prispevka za to, da lastniki foto-elektrarn služijo na vaš račun, ker prodajajo elektriko po 4x višji ceni kot vi kupujete elektriko in to mora nekdo plačat. Poleg tega pa bo znesek za vzdrževanje omrežja za 5% nižji kot letos.

In potem se folk sprašuje, zakaj je tako stanje?! Zato! In še slabše bo. Dražja elektrika bo a na račun lastniko foto-elektrarn, vzdrževalci omrežja pa bodo dobili še manj kot letos. Pripravite se na še več časa brez elektrike ob raznih naravnih dogodkih. Potem pa pokličite vlado in ne vzdrževalce, ko se buste bunili, da nimate elektrike! Vlada zmanjšuje sredstva za vzdrževanje omrežja!!!
divus 26.12.2012 08:11:50
Kličem elektro na pravi naslov vendar kot sem napisala nisem edina -roža26 ne pljuvam po nikomer vendar bi morala videt kako zgleda.....
Dobri Ivek 26.12.2012 12:32:20
roža26
da nebo tvoj fant ušel s kako kelnarco, pa to?! Si sigurna, da dela? Vem , naj bi, ja. :-))
Samos75 26.12.2012 13:14:32
Tesarka za to imaš sama pravici poskrbet, in odstranit nevarne kable, oz. zahtevat izklop elektrike, na način da ni mogoče ponoven vklop, tudi slučajno.
IRHAELA 26.12.2012 19:24:55
Naše elektro proizvajalci elektrike bodo kmalu prodani! Državni holding je sprejet, tako bomo, ko bomo dobili nove lastnike, bomo veliko več plačevali elektriko....
 
blasus 26.12.2012 00:51:49
Da se slučajno Kangla ne maščuje? On ima veze vsepovsod
 
ivan 26.12.2012 00:38:40
Gasilci so se danes še 1krat več izkazali kako so predni svojemu PROSTOVLNEMU delu in pomaganju ljudem. Vsem gasilcem kapo dol.
Dobri Ivek 26.12.2012 12:30:17
+20%
Podpišem!
 
petelin7 25.12.2012 22:11:11
matr,da bi se men to v mojem kraju zgodilo 21. bi me kap zadela!!
Ata_Smrk 25.12.2012 21:55:49
fajn admin ne
Dobri Ivek 25.12.2012 21:58:46
Ata
...kaj še te kar natepava? :-)
Popoldan sta se ful razumela, ko si pohvalil PS+ :-)
Ata_Smrk 25.12.2012 22:25:55
brez milosti, direkt ja...
ocitno je pozitiven ja.
mu manjka samo se faza, pa je gotof :)
srecno ivek.
Dobri Ivek 25.12.2012 22:33:47
Srečno!
idiu3krasne 26.12.2012 09:08:24
fino da je cenzura ...hahaha ne me je...nikak da napišem post do konca...
Več komentarjev