Slovenija

'Ljudje so zelo potrpežljivi in hvaležni gasilcem, ki so se res izkazali'

Ljubljana, 24. 10. 2014 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Neurje je po prvih grobih podatkih na območju Poljanske doline povzročilo za več kot 30 milijonov evrov škode. Občine od države ne morejo pričakovati vseh sredstev za sanacijo, bo pa država zagotovila interventna sredstva v višini 400.000 evrov za očiščenje strug in tudi sredstva za sanacijo cest.

Na regijskem centru za obveščanje v Kranju so v četrtek zvečer in ponoči prejeli vrsto klicev, saj je bil veter zelo močan. Posledice vetra tokrat k sreči niso bile zelo hude.

Gasilci so posredovali na Blejski Dobravi, kjer je sunek vetra odpihnil strešno kupolo na proizvodni hali. Kupolo za odvod dima so postavili nazaj in jo z notranje strani pritrdili z zapiralnim mehanizmom. Na območju Kranja je veter medtem poškodoval dimnik stanovanjske hiše, na območju Tržiča pa ostrešji dveh objektov. 

Veter je podrl tudi nekaj dreves. Pet dreves je padlo na cesto Letenice–Kamnjek, drevo je padlo tudi preko Kranjske ceste v Tržiču in za predorom v Podljubelju. Gasilci so vsa podrta drevesa že odstranili. Prav tako so odstranili nekaj reklamnih transparentov, ki so viseli na cesto.

Močan veter je povzročil nekaj preglavic tudi drugod po državi. Tako je odkril streho stanovanjske hiše v naselju Žahenberc v občini Rogatec. Na cesto Podvelka-Ribnica na Pohorju pa se je nagnilo drevo.

Več o vremenu.

Narašča še reka Krka

Reka Krka poplavlja na območjih pogostih poplav in še nekoliko narašča, obvešča agencija za okolje. Danes zvečer bo na vodomerni postaji Podbočje dosegla največji pretok okoli 260 m3/s. Ponoči bo pričela upadati. Drugod v vzhodni in južni Sloveniji pa so se hidrološke razmere že pričele umirjati.

hidrološko opozorilo
hidrološko opozorilo FOTO: ARSO

Sanacija prizadetih območij se nadaljuje

Žirovski župan Janez Žakelj je povedal, da je bilo danes na območju njihove občine na terenu še vedno deset ekip z gradbeno mehanizacijo, ki se trudijo zagotoviti dostopnost do vseh hiš. Do nedelje bo predvidoma vzpostavljen tudi pontonski most med Žirmi in Vrhniko po prometni občinski cesti čez Podlipo. Po njegovih besedah sedaj s strani občanov že prihaja tudi vrsta drugih zahtev in želja po pomoči pri odpravljanju škode na objektih in pri plazovih. "Vendar za zdaj še vedno skušamo sanirati najnujnejše. Še nekaj dni bodo tako tekla interventna dela, potem pa se začenja redna sanacija," je pojasnil in dodal, da tudi vodarji za zdaj še opravljajo nujna dela po grapah, s ponedeljkom pa bodo začeli čistiti vodotoke.

Poveljnik Civilne zaščite Občine Gorenja vas-Poljane Pavle Razložnik je dejal, da so v njihovi občini še vedno na terenu vse gasilske enote, vojska in vzdrževalci, ki bodo skušali čim prej vzpostaviti normalne razmere. Ker je vodovod v Poljanah na več mestih pretrgan, vodohrane sedaj polnijo z gasilskimi cisternami, uporabniki pa morajo vodo prekuhavati. Največ težav je sicer še vedno v dolini Hotovlja, kjer je odneslo precej ceste, oporni zidovi pa so porušeni. Dostop do hiš je sicer že zagotovljen, pri čemer si ponekod pomagajo tudi z obvozi. "Huje bo, ko bo treba stvar sanirati za daljše obdobje. To bo povezano z velikimi stroški, na potezi pa bosta občina in država," je poudaril Razložnik.

"Ljudje so zelo potrpežljivi in hvaležni gasilcem, ki so se res izkazali. Pokazala se je tudi velika solidarnost. Zelo sem ponosen, saj, ko je potrebno, znamo stopiti skupaj," pa je dogajanje na prizadetem območju opisal škofjeloški župan Miha Ješe. Tudi tam se danes s pomočjo mehanizacije prebijajo še do zadnjih hiš, tako da bodo vsi dostopi stanovalcev do glavnih cest normalno prevozni. Delavci železnic pa so uspeli sprostiti promet na odseku železniške proge med Mostom na Soči in Podbrdom.

Na območju občine Dobrova - Polhov Gradec se zaradi posledic neurja še vedno ni mogoče pripeljati z avtomobilom do osmih hiš v dveh naseljih na območju Sela nad Polhovim Gradcem, je povedal župan Franc Setnikar. So pa pristojni v stiku s prebivalci. Škodo po eni najhujših ujm v občini ocenjujejo na več kot tri milijone evrov. Ujma je bila ena najhujših, vode je bilo toliko, kot je verjetno ni bilo zadnjih 90 let, je dejal Setnikar, ki dodaja, da je bila praktično cela dolina od Dobrove proti Polhovemu Gradcu eno samo jezero. Uničena je vodna in cestna infrastruktura, od skupno 270 kilometrov cest jih je 40 kilometrov popolnoma uničenih, ostale so poškodovane, tako da bo potrebna resna sanacija vseh cest, je dejal župan. Voda je zalila 25 hiš, poleg tega so v vaseh Hrastenice, Osredek, Gabrje in Selo nad Polhovim Gradcem do hiš prišli plazovi blata in vode, ki so vdrli v kar nekaj objektov, en kozolec je podrlo. Ponovno sta bila prizadeta dva večja proizvodna obrata v Polhovem Gradcu in eden v Gabrju ter še več manjših proizvodnih objektov, prav tako dva gostinska obrata v Polhovem Gradcu in v Gabrju.

Žirovski vrh sv. Urbana
Žirovski vrh sv. Urbana FOTO: Borut Selak

Na območju Ljubljane je bilo po ocenah poplavljenih okoli 900 objektov, natančni podatki pa bodo znani, ko bo škoda popisana, pravi vodja oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo na ljubljanski občini Robert Kus. Po njegovih besedah so s črpanjem vode iz objektov praktično končali, nadaljuje pa se čiščenje in odvoz kosovnega materiala. Kot je razvidno s spletnih strani Snage, danes poteka odvoz na območjih Rožne doline, Vrhovcev, Brda in Viča, danes in še v soboto pa na območju Podutika, Šmartnega pod Šmarno goro, Gameljn, Kozarij, Kosovega polja in ulice Staneta Severja. Popis škode zaenkrat še ne poteka. Kus je pojasnil, da mora najprej vlada izdati sklep o začetku ocenjevanja, nato pa bodo lahko komisije na terenu začele z delom. Pričakujejo, da bo ocenjevanje steklo konec prihodnjega tedna, še bolj verjetno pa v ponedeljek po praznikih.

V Baški grapi se razmere počasi umirjajo. Prebivalci čistijo objekte in okolico. Regijski štab civilne zaščite severne Primorske je sporočil, da nobena hiša ni huje poškodovana. Škoda bo velika predvsem na infrastrukturnih objektih. Samo na dveh malih hidroelektrarnah je škode za več kot 100.000 evrov, dodajajo.

Razmere se izboljšujejo tudi na območju občine Cerkno. Pristojne službe spremljajo tudi stanje velikega plazu pri zaselku Laharn. Ta je že v preteklosti ogrožal tudi stanovanjske objekte, zadnje deževje pa bi lahko spodbudilo njegovo premikanje.

Tudi na idrijskem ni več večjih težav. Po podatkih poveljnika civilne zaščite Ivana Jereba je še vedno neprimeren za bivanje en stanovanjski objekt v Spodnji Idriji.

Kakšna je škoda?
 
Neurje je po prvih grobih podatkih na območju Poljanske doline povzročilo za več kot 30 milijonov evrov škode. Na občinski infrastrukturi in na objektih v občinah Žiri, Gorenja vas – Poljane in Škofja Loka škoda znaša od 13 do 18 milijonov evrov, za okoli 17 milijonov evrov škode pa naj bi bilo na vodotokih.

Medtem ko točna višina škode še ni znana, pa je že jasno, da občine od države ne morejo pričakovati vseh sredstev za sanacijo. Bo pa država zagotovila interventna sredstva v višini 400.000 evrov za očiščenje strug in tudi sredstva za sanacijo cest.

Zavarovalnica Triglav: Škode za osem milijonov evrov

Zavarovanci naj se o nastali škodi najprej posvetujejo s svojim zavarovalnim zastopnikom, za pomoč pri prijavi škode se lahko obrnejo na najbližje predstavništvo oziroma zastopniško pisarno ali na sedež območne enote Zavarovalnice Triglav. Za prijavo škode so na voljo dežurna brezplačna telefonska številka 080 555 555 ali 080 2864 oziroma e-prijava na spletni strani www.triglav.si.

Zavarovalnica Triglav na osnovi preliminarne ocene škodnih zahtevkov iz naslova aktualnih vremenskih nevšečnosti zaradi poplav ocenjuje, da bo zavarovana škoda za zavarovalnico znašala okoli 8 milijonov evrov. Najbolj prizadeto je območje severozahodne in osrednje Slovenije. V zavarovalnici pričakujejo več kot 5.500 prijav škodnih primerov.

Do zdaj so prejeli več kot 700 prijav škode, na prizadeta območja Slovenije pa so že poslali okrepljene ekipe cenilcev, ki obiskujejo zavarovance in ocenjujejo nastalo škodo. Čeprav za prijavo škode velja tridnevni rok po njenem nastanku, v primeru tovrstnih nesreč zavarovancem svetujejo, naj s prijavo ne hitijo, saj bo zavarovalnica upoštevala tudi prijave, ki jih bo prejela po tem roku. Oškodovanci naj pred prijavo škode preverijo ustreznost zavarovalne zaščite oziroma zavarovano kritje na svojih zavarovalnih policah.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

volek
25. 10. 2014 19.44
+1
Gasilcem je treba znižat vse subvencije in plače, sej bojo tud brez podpore pomagal ljudem. Zvišat je treba direktorjem ker so v šolo hodil.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
25. 10. 2014 08.50
+5
no zdej jim pa place zmanjsat, direktorjem agencij in direkcij pa povecat, z 10.000 se res ne da vec prezivet
piko112
24. 10. 2014 21.40
Kar je glede nasipa naj ga pustijo in rečejo da so ga morali intervencijsko narediti.
piko112
24. 10. 2014 21.41
+1
Na ravni države bodo to reševali 15 let kar pomeni kar nekaj poplav. In veliko privarčevanega časa zaradi reševanja
Matakokojama
24. 10. 2014 16.21
+2
Kaj se dogaja na slovenskem nebu?
Ramzess
24. 10. 2014 13.11
+1
Naslov se vam ni ravno posrečil, ... kaj že ljudje kličejo gasilce zaradi močnega vetra, ... ne morda posledic le tega, denimo prevrnjenih dreves in podobno.
ginger 1
24. 10. 2014 16.13
+1
Gorenjci klicali gasilce naj ze enkrat za bozjo voljo ugasnejo ventilator...hehe
tepee
24. 10. 2014 11.59
+1
sanacija škode poteka,g.Mramor,ljudje delajo na črno,prostovoljne gasilce obdavčit,policijske nadure ukinit,da ne omenjam vojske......
tepee
24. 10. 2014 11.53
+4
ljudje naj kličejo Mramorja,bo on zrihtov posledice ujme
bajojoba
24. 10. 2014 09.43
-3
zakaj je na sliki Škofja loka?
Padra
24. 10. 2014 09.45
+7
lord_m
24. 10. 2014 10.03
+9
ovratnik
24. 10. 2014 09.17
+7
SE JE MINISTRISTVO POKAZAL KOLIKO SO VREDNI VCERAJ PRI ODMEVIH 6 LET ZA ŽELEZNIKE 7 MILJONOV EVROV ZAPRAVLI POVRH VSEGA ŠE VEJO NE ZAKAJ ZA VSE JE KRIVA BIROKRACIJA
hondica
24. 10. 2014 09.15
-1
Država vsak dan bolj revna in potem jasno, da kmalu ne bo več od kje jemati. Ko boste naslednjič volili, pomislite na takšne trenutke.
9201950313
24. 10. 2014 09.26
+7
seveda ,ko takim kot si ti šenkajo penzijo ...
deathbite
24. 10. 2014 09.40
+3
Pomislite, kdo nas je 23 let vodil in pripeljal v takšno situacijo. Predvsem2004-2008!
Fox Knox 1
24. 10. 2014 09.13
+4
Kaj se dogaja na slovenskem nebu ?
LokiS
24. 10. 2014 09.36
+4
korintos22
24. 10. 2014 09.09
+17
Ptičarji, žabcarji in jagri pa nič ne pomagajo čistiti te svinjarije, so je dosti oni zakuhali! Potoki so zarasli, kositi se ne sme, drevesa morajo rasti nad potoki da se ptiči v vodo gledajo kako so si perje uredili, sedaj pa imamo. Največ smo si pa sami krivi ker smo se polenili in mislimo da bo država vse namesto nas uredila! Malo jutri.
biser2011
24. 10. 2014 08.56
+7
Če bodo takšne škode v bodoče še pogostejše jasno,da država ne bo več kos financirati vsega. Treba bo tudi organizacija civilnega prebivalstva in narediti nakaj "udarniško", tako, kot se je gradilo po vojni, bo tudi v bodoče potrebno stopiti skupaj in z dobro organizacijo hitro in učinkovito delatti. Tako pa sredstva namenjena za te stvari že v večini poniknejo do takrat ko se kaj naredi in veliko denarja gre neznano kam. Ko je denar - stopiti skupaj in narediti "akcijo", drugače nas bo narava "prehitela" in nam zadejala še večje udarce.
Witmajer Franc
24. 10. 2014 09.11
+4
pol je treba ukint zakon "čnega" dela..će ne bo preveč kazni..
ajdova kasa
24. 10. 2014 11.43
+5
Od zacetka tistih butastih vstaj je ze vec kot 2 leti. Zakaj paralment se ni pozgani in glave poslanecv na kolih na trgu republike??
hotchilipoper
24. 10. 2014 07.50
-2
Meni je pa Jeti všeč
Kwaj
24. 10. 2014 07.20
+0
Pišejo da bomo na zemlji 21,22,23 decembra 2014 v temici.......tako piše NASA!Baje bo sonce delalo težave z izbruhi in sončnimi nevihtami!!
me987
24. 10. 2014 08.45
+8
tepee
24. 10. 2014 11.56
+2
v temnici bi bilo lahko tudi nekaj politikantov,pa jih ni
LovecNaKomuniste
24. 10. 2014 07.10
+4
Dobr je tale Steyr da tkole orje po vodi.