Slovenija

Močno poslabšana prometna varnost: neustrezno šolanje in sporna potrdila o brezhibnosti vozil

Ljubljana, 04. 11. 2016 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Sloveniji se je prometna varnost v zadnjih dveh letih močno poslabšala. Na lestvici Evropske komisije o stanju prometa smo padli za kar deset mest. Pristojni so navedli kar nekaj vzrokov za tako stanje, med drugim so opozorili na neusposobljenost voznikov in infrastrukturne pomanjkljivosti.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Policisti nad pijance
    02:08
    Iz SVETA: Policisti nad pijance
  • Iz 24UR: Pretresljiva zgodba iz UKC Ljubljana
    03:23
    Iz 24UR: Pretresljiva zgodba iz UKC Ljubljana
Prometna nesreča
Prometna nesreča FOTO: Thinkstock

Prometna varnost v Sloveniji se je v zadnjih dveh letih izrazito poslabšala. Število smrtnih žrtev prometnih nesreč se povečuje, na slabo stanje je pokazala tudi nedavna evropska raziskava o stanju prometa, so opozorili pri AMZS. Pri tem so izpostavili odgovornost javne agencije za varnost prometa (JAVP).

V poročilu Evropske komisije Transport Scoreboard 2016, ki ocenjuje stanje prometa v državah članicah EU, se je Slovenija se je uvrstila 24. mesto med 28 članicami. Slovenija je v minulih dveh letih na tej lestvici padla kar za deset mest. Da se naša država ni dobro odrezala, je priznala tudi evropska komisarka za transport Violeta Bulc, medtem ko se pristojni za prometno varnost pri nas na podatek praktično niso odzvali, so opozorili sogovorniki.

Sistemske pomankljivosti

Generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) Robert Štaba je opozoril, da tudi število umrlih na slovenskih cestah v zadnjih dveh letih kaže na prekinitev pozitivnega trenda. Po podatkih AMZS je tako v obdobju med 1. januarjem in 3. novembrom letos umrlo že 117 ljudi, kar je 11 več kot v enakem obdobju lani in celo več kot v celotnem letu 2014 (108).

Štaba vzrokov za poslabšanje prometne varnosti ne vidi le v dejavnikih, kot so policijska stavka ali vožnja pod vplivom alkohola, pač pa tudi v sistemskih pomanjkljivostih. Odgovornost bi po njegovem mnenju moral prevzeti ali minister za infrastrukturo Peter Gašperšič ali pa organ, ki je bil za zagotavljanje prometne varnosti ustanovljen, torej JAVP.

Agenciji Štaba očita zlasti pasivnost. Tako je bila JAVP po njegovih besedah že leta 2013 seznanjena s policijskim poročilom o več kot 4000 ponarejenih vozniških dovoljenjih, skoraj 3000 spornih zdravniških spričevalih in več kot tisoč spornih odobritvah tehnične brezhibnosti vozil. Po prepričanju Štabe bi agencija lahko vsaj skušala vplivati na pristojne, naj sistemsko rešijo problematiko, ne pa da nezadostno usposobljeni vozniki še vedno vozijo po slovenskih cestah.

Reševalno vozilo
Reševalno vozilo FOTO: Thinkstock

(Pre)poceni šolanje?

Direktorica AMZS Lucija Sajevec je med drugim opozorila na neurejene razmere oz. na nelojalno konkurenco v šolah vožnje. Te ponujajo tudi zelo poceni šolanje, kar pa mnogokrat ne zagotovi ustrezne ravni kakovosti. Podoben boj za stranke se bije tudi pri tehničnih pregledih, je dodala.

Aleš Kocjančič iz Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov je ob tem predstavil aktivnosti njihove zveze, a dodal, da jim JAVP namenja bistveno preskromna sredstva za učinkovito delovanje. Tako letos pričakujejo vsega 10.000 evrov. Toliko bolj je sicer Kocjančič zadovoljen nad sodelovanjem z AMZS.

Infrastrukturo bi lahko izboljšali

Peter Lipar iz Fakultete za gradbeništvo in geodezijo pa je spregovoril o infrastrukturnih dejavnikih, ki vplivajo na varnost prometa. Kljub temu, da je v več kot 90 odstotkih za prometno nesrečo kriv človek, je tudi na izboljšanju infrastrukture mogoče še marsikaj postoriti.

Prometna nesreča
Prometna nesreča FOTO: Thinkstock

Tudi zaradi podatka, da kar 90 odstotkov voznikov ni povsem skoncentriranih na vožnjo, bi bilo stanje mogoče bistveno izboljšati z gradnjo "cest, ki odpuščajo napake", je povedal Lipar. Na ta način bi bilo po njegovi oceni mogoče tudi za tretjino zmanjšati število smrtnih žrtev. Bi bila pa za to potrebna tudi višja vlaganja, saj trenutna zadoščajo samo za to, da se stanje ne poslabša, je povedal.

Do molka JAVP ob zaskrbljujočih podatkih o varnosti prometa sta bila kritična tudi ambasadorja zavoda Varna pot Roman in Lili Mavec, ki sta v prometni nesreči pred leti izgubila hčer. Klinična psihologinja Alenka Sever pa je dodala, da je šokirana, da ob takšnem poslabšanju prometne varnosti ustanovitelj in agencija molčita. Je pa dodala, da "motiv biti pomemben, voditi neko agencijo in ta položaj zadržati za vsako ceno, ni združljiv s prevzemanjem odgovornosti".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (341)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomvojo
06. 11. 2016 16.36
Ležeče polcaje na vseh cestah, tud AC , nič ne stanejo, promet bi se pa umiril do skrajnosti ki jo predlagajo naši strokovnjaki; 10k/h
kapljač1
05. 11. 2016 17.51
-3
Se nimamo kaj menit. Ženska ne more bit minister MNZ. Poročilo tudi zajema zadnji dve letI, odkar je na čelu Cerarjeva vlaDa in ženska ministra. Za povečano število žrtev v času stavke policistev , pa poiskati krivce v vrstah sundikata in enot in to nagnat, da se bo kadilo na sodišča. Ministra MNZ pa sam "cvili", namest, da bi usekala po mizi, "kot da z macolo".
kapljač1
05. 11. 2016 17.46
+2
Nadzora ni. Nihče ne preverja obnašanja. Se napake zarežejo v način vožnje."Cestni bolniki", se obnašajo vedno bolj objestno. Drugače bi bilo, če bi obstajala bojazen, da "za naslednjim ovinkom" lahko naletijo na kontrolo v civil maskiranih policistov. In da to pomeni za nekaj časa konec voženj in kaksen mesec resta.
SDS_je_poden
05. 11. 2016 12.15
+1
Se pravi, spet se opozarja na pavšalne rešitve, ker sistemskih tako ali tako ne zmoremo se domislit. Mene je počasi sram, da plačujem davke za tako nesposobne ljudi.
ivan.z Doba
05. 11. 2016 12.15
+1
Prometna kultura je že dolgo na psu. Z uporabo mobilnih telefonov je še slabše. Če poznaš koga na TP, lahko spraviš skozi pregled vozilo, ki je na meji še voznega. Poostriti kontrolo na TP in policiste poslati na cesto, kjer naj delujejo predvsem preventivno, manj pa sankcionirajo. Sedaj jih vidimo samo takrat, ko je kaj hudo narobe ali pa, ko kasirajo ob cesti. Za začetek bi lahko uvedli avtocestne patrulje, da bi prehitevalni pas postal zopet prehitevalni in ne vozni.
SDS_je_poden
05. 11. 2016 12.17
+1
Baje ni denarja za AC policijo. Pa če bi jo uvedli, bi samo z pobranimi prekrški hitro pokrili svoje stroške za obstoj.
NiVseRes
05. 11. 2016 11.38
+0
Tehnicni na pol leta...to je cilj tega prispevka
proofreader
05. 11. 2016 11.11
+2
In kako komentirajo svoje "uspehe" policijski sindikalisti? Imajo višje plače, mrtvih davkoplačevalcev pa je več.
Adolph
05. 11. 2016 11.05
+3
Cudno,da noben komentator ne dvomi v brezhibnost svojega auta,jaz poznam vmoji okolici pretezno soferje,ki se hvalijo,kako so zaobrnili tehnicni pregled. . .
SDS_je_poden
05. 11. 2016 12.19
+1
Moji dve vozili sta tehnično brezhibni, ker ne želim, da se za mojih prišparanih nekaj 100 eur nekdo od bližnjih v njem ubije. Tudi gume kupujem samo top znamke, ker Sava se nebi smela imenovati guma ampak plastika, da o kitajskih sploh ne govorim....
murkecc
05. 11. 2016 11.04
+3
Če bi malo dvignili omejitve hitrosti, tam kjer je to varno (praktično povsod, sploh pa avtoceste), bi tudi bilo bolje. Nismo več v yugi, ko smo se vozili z yugeci, ki so pri 130km/h že pregoreli. Jaz osebno dosti bolj varno vozim pri recimo 160km/h ko sem skoncentriran na vožnjo, v primerjavi s 100km/h, ko zraven skoraj zaspim ali pa mi misli uhajajo na vse možne konce. Seveda bi najprej bilo potrebno spedenat ceste, ker to, da vsako leto menjam roke na avtu, veliko pove. Tudi večina con 30 je popolnoma nepotrebnih, prej desetletja ni bilo problemov, sedaj pa kar cela področja cona 30, kar je skoraj pol manj. Naj dodam še to, da hitrost vedno prilagodim razmeram na cesti, kar ponavadi pomeni, da sem malo hitreje od omejitve, včasih pa tudi pod omejitvijo seveda. Je pa tudi neumno in nevarno nonstop gledanje v števec, samo zaradi nekih glupih radarjev, ki so na najbolj neumnih mestih(kjer se največ dnarja potegne). Kar pa se tiče šolanja, se mi ne zdi slabo. Potrebno pa bi bilo osvežiti znanje starejših, ki so delali izpit v nekih drugih časih. Tehnična brezhibnost mogoče predstavlja 1% razlogov za nesrečno. Objestnim pa tako ni pomoči.
Brakedirt
05. 11. 2016 11.28
+1
v slo imate take eksperte na cestah da bi bilo treba znizati hitrost na 50 in to povsod
Morana7
05. 11. 2016 11.51
-1
In to murrkec sklepaš po tem ker si sam strokovnjak za prometno varnost in po tvoji presoji folk sledi napredku v avtomobilizmu? Ne žal temu ni tako tako da avto je lahko tesla notri pa sedi teslo rezultat pa?Malo kaj preberi tudi o gostoti prometa, ta namreč ni enaka tej 10 let nazaj, ki jo imaš v spominu. Neumno se boš pa dejansko počutil sam, ker ne boš gledal na števec nabasal na radar in plačal za brez veze.
Psiho1
05. 11. 2016 12.46
+1
murkec, resno bo to priporočal obisk zdravnika, kajti če skoraj zaspiš nisi za na cesto. Lepo te prosim, da dokler te ne pozdravijo, uporabljaš javni prevoz. Bi pa morali zakon tako spremenit, da se take kot je murkecc izsledi po IP naslovu in se jih pošlje na ustrezen pregled oz. se jim odvzame vozniško.
Adolph
05. 11. 2016 11.01
+1
Ce bi se dosledno kontrolirali organi ki dajejo tehnicna dovoljenja za vozila,bi se ta bilanca takoj poboljsala... . . . Pa Bulcovko izmenjat v Bruslu . . .
Tdk Tdk
05. 11. 2016 10.58
+1
Slovenske ceste so odraz "uspešnega slovenskega kapitalizma", ki ga naši učeni strokovnjaki aplicirajo na ceste - čim manjši stroški in čim večji dobički. Kaj pomagajo visoke kazni, ko na cesti ni nikogar, ki bi jih pobiral. Jaz sem za politiko brez kazni in policaja na vsakih 100 m, ki bi opravljal redno kontrolo pri vseh, ki bi prekršili pravila. Težko verjamem, da bi še kdo prekršil pravila, ko bi vedel, da bo ustavljen in mu bo vzeto 20 minut. Če omejitve hitrosti vsak upošteva po svoje oz. po nekem svojem principu (števec + 7 km, GPS, ...) in če se družbi zdi sprejemljivo teženje vsem, ki se tega ne gredo, kaj se potem pogovarjamo? Vsi imamo v avtomobilih certificirane števce, ki za čuda po vsej Avstriji pravilno oz. vsem enako kažejo. Ko policaj zazna nekoga, ki izkorišča sivo cono med dejansko omejitvijo in zakonsko mejo za kaznovanje, bi moral narediti "pol urni rutinski pregled vozila". Nenazadnje pa se odraz oblasti do voznikov zelo izraža tudi s samo-upoštevanjem pravil. V zakonu piše, da vsak znak izgubi veljavnost na križišču; pri znaku, ki preklicuje prejšnjo omejitev ali pa je območje/razdalja že podana na samem znaku. Nikjer ne piše, da če je omejitev zaradi dela na cesti, da se voznik sam odloči, kdaj je konec območja dela na cesti in zato omejitve ne veljajo več. Zakaj potem na avtocesti, skoraj nikoli ni znakov za konec omejitve, ko je konec območja dela na cesti?! Da ne omenjam, zakaj je potrebna omejitev 60 v dolžini 25 km, ko je zaprt odstavni pas? Kjer pa tako ali tako nihče ne vozi manj kot 100. Cela naša cestna infrastruktura, s porabniki v red, je prirejena modernemu življenju. Predvsem si vsak razlaga svoje pravice in dolžnosti drugih - "Ko se sam vključujem na glavno cesto, morajo biti vsi razumevajoči in me spuščati. Ko pa se sam peljem po glavni cesti, se mi pa nima kdo kaj vsiljevat."
SDS_je_poden
05. 11. 2016 12.22
Kukulkan
05. 11. 2016 10.49
+3
Ta prvo naj te ceste pošlihtajo, potem naj se nekateri naučijo žmigavca dat v križišču posebaj krožnem, kolesarji naj se vozijo po stezi zdraven ceste in ne po cesti, motoristi in policaji naj se vozijo po omeitvah. Potem lahk ostalo varnost na cesti
don_samo
05. 11. 2016 10.48
+4
V sloveniji nredijo največ nesreč mladi! Njihova objestnost, neizkušenost in podobno! Na dodatne kontrole se pošilja le starejše voznike, čeprav v % naredijo manj nesreč, so pa res oni eni tistih ki se mladim znajo izogniti! Zakon bi moral za mladega voznika predpisati max moč motorja avtomobila, ne pa da jim že prv dan dovoli neomejeno! Žal se naši zakonodajalci vdno lotijo stvari na napačni strani! Ceste.... obvezno jih urediti saj takšna infrastruktura ne zagotavlja varnosti, res pa je, da je prometni znak z opozorilom cenejši kot 500m preplastitve, življenja so pa za naše brez vrednosti! Naj vas spomnim, 20 ali 30 let nazaj so bili avtomobili v veliko slabših stanjih, z veliko manj varnostne opreme, bilo pa je tudi manj nesreč sloh s smrtnim izidom, vprašati se je potrebno zakaj?!
Morana7
05. 11. 2016 12.21
Ne statistika pravi, da je največ povzročiteljem med 34-44 letom torej osebe z 10 plus vozniškim stažem..... Glede ostalega pa se strinjam manj močni motor avtomobila itd...ceste so itak v riti...tole zadnej kar praviš pa gostota prometa v Sloveniji je močno narastla toliko za info je registriranih cca 1 mio vozil, javni promet pa je na psu, torej se ljudje vozijo večinoma sami s tem pa se poveča tudi verjetnost prometnih nesreč...
kemuri
05. 11. 2016 10.34
+5
1 . Ni znanja..ljudje ne vedo kako se ravnati v krožnem križišču, ne vedo kaj pomeni varnostna razdalja, ne vedo kaj pomeni prehitevat preko polne črte v nepreglednem ovinku itd. 2. Objesnost..velike hitrosti, ljudje svoje težave rešujejo na cesti, bolj kot vozi, bolj se sprošča..torej tempirane bombe v človeški podobi . 3. Ljudje zapiti, zadeti in na pomirjevalih na cesti. Preganja se še zmeraj zgolj tiste pijane. To je velik problem . 4. Kultura...oziroma nekultura..izsiljevanje prednosti, nevarna prehitevanja , vožnja z meglenkami ko to ni potrebno itd.. 5 . Motoristi, še zmeraj prehitri, nevarni sami sebi. Ampak opažam da je vedno manj takih, pohvalno. Kolesarji..ustvarjajo kolone, imajo kolesarske steze na obeh straneh ceste, pa cijazijo po cesti..policija ? Policija pa NIČ.
martinov
05. 11. 2016 10.29
+4
V Mariboru imamo neko društvo ali klub "Mariborska mreža" pa kolesarjev ne znajo izobraziti. Čez stari dravski most je toliko angrežev (vozijo po levi strani vozišča), da se z levega na desni breg in obratno skoraj, ne moreš varno peljati, če ne bi trčil v pešca !!! Pa neki predsednik teh in celo mariborski občinski svetnik melje v nedogled samo in le kolesarsko infrastuturo. Najprej je treba izobraziti uporabnike, nato pa jim postaviti pogoje. Ceste so nikakršnje, od voznikov pa zahtevajo, tudi nemogoče !!!
kemuri
05. 11. 2016 10.36
+1
Najbolj žalostno je da imajo malo morje kolesarskih poti, na pločnikih imajo označene kolesarske steze, vozijo se pa po glavnih cestah.
Morana7
05. 11. 2016 12.15
+1
Morda ti kolesarji, ki so slepi za vse označbe rabijo poduk policije in mestnega redarstva, kajti to, da folk dela kar mu paše v prometu je izključno posledica pomankanja izvajanja nadzora...če bi se ti kekci zavedali, da jih vsak moment lahko doleti kazen npr. 50€ bi šele takrat pričeli vozit tam kjer bi morali...do takrat se bodo pa zajj.. vsepovsod in seveda bili nič krivi kot se za enega povprečnega udeleženca v prometu v tej naši ljubi državi spodobi. Besede so žal le besede, ko udari po tošlju, pa folk naekrat razume kar ej bilo povedano.
sloZebra
05. 11. 2016 10.13
+5
Nekaj malega je lahko na strani tehničnih pregledov itd. ampak glavnina krivde je na voziščih, predvsem pa na ošabnih in prepotentnih voznikih, vse skupaj pa je samo odraz stanja v državi (pa ne mislim ekonomskega in političnega ampak moralnega)
martinov
05. 11. 2016 10.11
+1
Ta ŠTABA kritizira tudi svoje delo in se dela pametnega. Tehnični pregledi se opravljajo tudi na AMZS, pa greš skozi, ker ti ponujajo popust pri ceni in spregledajo kako napakico. Dobiva neko birokratsko plačo in si lahko privošči kritiziranje, vsaj zame, tudi državljanov in neke nepotrebne Agencije za ...ne vem že kakšno varnost..., kjer so pa tako ali tako sami sebi namen. Ves denar za promocijo varnosti in plače nekih direktorjev, tajnic in vzdrževanje fikusov, bi namenili v obnovo cest, pa nihče ne bi jamral. Statistika govori eno, umrli nekaj drugega! Slovence postavlja na mesto, kjer bi naj bili. Saj za stanje na cestah ni važno koliko od mrtvih je državljanov Slovenije. Mislim, da je 50/50 % s tujci !
martinov
05. 11. 2016 10.17
+1
Ko opazim tega birokrata na nekem TV preklopim raje na drugi program, kjer so reklame, katere absulutno sovražim ! Reklame vsaj niso tako besedno pocukrane !!
Morana7
05. 11. 2016 12.59
Martinov za začetek si poglej definicijo AMZS gre namreč za zvezo društev, ki ni ne ustanovljena ne plačana iz strani države, gre namreč za envladno organizacijo...zdaj če te prav razumem si ti s potezami agencije, ki jo je ustanovila in jo plačuje država torej posredno MI povsem zadovoljen? Samo 4 države v EU so slabše od nas kar se tiče prometne varnosti in ti bi kaj? Da Štaba čestita pristojnim kot neodvisna nevladna organizacija al kaj?
Morana7
05. 11. 2016 13.00
Res vas ne razumem ljudje....vsi kritizirate državo seveda anonimno na forumu, ko pa nekdo v imenu nevladne org. stori enako, pa lop po njemu/njej.....torej kaj je vaše sporočilo MOLČIMO...saj bo bolje...
Uporabnik113089
05. 11. 2016 10.07
+2
Poldrugo leto nazaj sem kupil vozilo od starejšega gospoda iz okolice Kranja. Tehnični pregled je bil opravljen pri AMZS Kranj, dan pred nakupom. Zraven sem dobil še račun in izpisek o opravljenem pregledu in optični nastavitvi podvozja z najsodobnejšimi napravami. Par ur po nakupu sem imel zelo eleganten izlet v grmovju ob cesti. Tehnik AMZS iz omenjene baze ki mi je pomagal spraviti avto do najbližje delavnice je ugotovil da je bila zlomljena vzmet sprednjega amortizerja vzrok za mojo akrobacijo. Del vzmeti naj bi manjkal kar nekaj časa ( na mestu loma je zelo dolgo kraljevala rja). Ko sem se oglasil pri "strokovnjaku", ki je delal pregled podvozja (in lepo podpisal zapisnik o tehnični brezhibnosti vozila), mi je zelo osorno rekel da sem "sam nekaj šuštral okoli podvozja" in da sem podpisal pogodbo, kjer lepo piše "videno - kupljeno". Ne vem kako je drugod, a AMZS Kranj ni nič drugega, kot baza za podporo južnih prekupčevalcev z avtomobili iz Kranja in širše okolice. Avto sem seveda. popravil in letos opravil tehnični pregled na Laborah. Tehnika sta se zadeve lotila zelo profesionalno. Poseben poudarek je bil na zavorah in podvozju. Pregleda zaradi par malenkosti mi ni uspelo narediti, a po popravilu je bilo vse tako kot je treba. Mislim da se eden od gospodov pisal Sušnik ali nekaj podobnega. Zaradi njegove natančnosti in vztrajnosti sem izgubil par ur in par evrčkov, sem pa vseeno mnenja da je tako tudi prav. Varnost pred vsem!
maijster
05. 11. 2016 10.16
+1
..težko ti verjamem to kar si zapisal kajti ko ti poči vzmet-fedra ti ob sukanju volana zelo glasno po domače poka na strani kjer je poškodovana vzmet,če pa se del vzmeti odlomipa se vozilo kar lepo povesi na tisto stran in ob prvih 10 metrih bi čutil in slišal in,....poškodbo vzmeti,......
Uporabnik113089
05. 11. 2016 10.29
+1
Seveda, po cestah se vozimo sami jedrski fiziki,ki po 10 m. vožnje vedno pogruntamo kaj vse je narobe...
Paskakvali
05. 11. 2016 10.33
-2
Hehe......zato ker ste taki jedrski fiziki se vam pa dogaja.......
murkecc
05. 11. 2016 11.00
-1
aspirin1
05. 11. 2016 09.31
-1
Uboga AMZS. Opravljajo tehnične preglede, ukvarjajo se z avtošolo, izvajajo tečaje za mlade voznike - očitno delajo narobe ali pa slabo, saj oba vodilna AMZS kritizirata ravno te dejavnosti. Sicer so po njihovem krivi samo ostali izvajalci. Žal pa se za vsem skriva samo pohlep do dodatnem denarju, vse ostalo je nakladanje. AMZS se je npr. "priključila" aplikaciji Radar - kar je nelogično - saj s tem spodbuja uporabo mobilnega telefona med vožnjo, poleg tega pa spodbuja voznike da ne upoštevajo hitrosti, razen ko so opozorjeni na prisotnost radarja. Policija mora okrepiti nadzor - več nadzora in to redno (brez najave in akcij).
Morana7
05. 11. 2016 12.10
Aspirin ja in če ima AMZS to aplikacijo? Tudi tuji avtoklubi imajo takšne aplikacije...kakorkoli pa pogledaš pa vpliva na umiritev prometa. Zadnjič se vozim in je nekdo očitno imel nek app morda ravno tega smo se peljali ne 50 ampak 40 za ziher...
HorstWiesel
05. 11. 2016 09.22
+4
Glavni razlogi za nesreče so oholost, egoizem, predrznost, brezobzirnostm, nastopaštvo, objestnost,...