Tujina

'Mogoče boš ob prihodu mrtev. A zagotovo boš prišel'

Ljubljana, 08. 04. 2015 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
140

Trije Sirijci so na poti v varnejše življenje tvegali vse. 24 ur so preživeli v rezervoarju za gorivo. "Bilo je peklensko vroče, zadušljivo zaradi izpušnih plinov, smrdelo je po stopljeni plastiki," je opisal eden od njih. Po besedah Mihe Nabergoja, ki pomaga beguncem, status v Sloveniji iščejo tudi mladoletni, ki so se sami podali na nevarno pot.

Sirijska družina v stanovanju v Atenah. Družine v vojnih območjih, kot je na primer Sirija, zberejo denar, da odide oče oziroma mož. Če je vse posreči, se mu pozneje pridružijo ostali družinski člani.
Sirijska družina v stanovanju v Atenah. Družine v vojnih območjih, kot je na primer Sirija, zberejo denar, da odide oče oziroma mož. Če je vse posreči, se mu pozneje pridružijo ostali družinski člani. FOTO: Reuters
V Amnesty International z evropsko kampanjo S.O.S Evropa opozarjajo, da Evropska unija ne zagotavlja dovolj varnih in zakonitih poti, ki bi jih lahko uporabili ljudje, ki bežijo pred vojnami, preganjanjem ali skrajno revščino, in denimo zaprosili za mednarodno zaščito.

Trije begunci iz Sirije so se srečali v Turčiji in uspelo jim je prečkati Grčijo. Želeli so dlje, denarja je bilo vse manj, njihove družine v Turčiji so računale, da jim bodo našli nov dom. Odločili so se, da bodo tvegali vse za dosego cilja – Italije. Vedeli so, da je odločitev za potovanje v posodi za gorivo slaba. Sirijci, ki so že poskusili, so jih svarili, naj nikar ne gredo, vendar so si po dveh mesecih mrzlično želeli iz Grčije. Bili so brez dela, pomoči, možnosti preživetja. Policisti so jih vsak dan nadlegovali, po njihovih pričevanjih so agresivno zahtevali njihove dokumente, je poročal BBC.

Organizatorji prevozov so cele dneve sedeli v bližnjih kavarnah in odprto govorili o možnostih vstopa na zahod. Z letalom, s čolnom, v rezervoarju za gorivo … Slednje je bila najhujša, a najboljša možnost za uspeh. ''Mogoče boš ob prihodu mrtev. A zagotovo boš prišel,'' so se glasile njihove obljube. In ponudila se je možnost: Egipčan, voznik tovornjaka, je ponudil prevoz v rezervni posodi za gorivo za 5000 evrov po glavi. S prijateljema in neznanim Iračanom so s taksijem zapustili Atene in se odpravili v bližnjo industrijsko cono. Pred vstopom v rezervoar jim je voznik svetoval, naj gredo na stranišče.

"Ko sem se stlačil v posodo za gorivo, sem pomislil, da bomo umrli," je izkušnjo opisal eden od njih. "Molili smo, ko smo se začeli premikati, sem vedel, da ne bomo zdržali niti eno uro. Bilo je peklensko vroče, zadušljivo zaradi izpušnih plinov, smrdelo je po stopljeni plastiki. Eden od potnikov je začel razbijati po rezervoarju, zato je voznik ustavil. Kričal je, da ima otroke, da noče umreti, zato ga je voznik pustil ven." Trije so se odpravili naprej. Med potjo so urinirali v pločevinko, prepričani so bili, da bodo umrli. Hlastali so za zrakom, zaradi strahu, da bi jih slišali, so govorili le med vožnjo.

''V rokah sem držal mobilni telefon s fotografijo žene in hčerk. Imam štiriletni dvojčici, Deemo in Reemo. Potoval sem samo zaradi njih. Zapustil sem Sirijo, da bi ju obvaroval. Vseskozi sem razmišljal, kako bosta preživeli, če umrem. Žena je bila noseča, v Turčiji je ultrazvok pokazal, da bo spet deklica. Gledal sem telefon in razmišljal, ali bom kdaj videl najino dojenčico,'' je povedal. Na koncu mu je zmanjkalo baterije.

Lani je na utonilo najmanj 3400 otrok, žensk in moških, ki so na neprimernih plovilih potovali preko Sredozemskega morja. Velik pritisk je na italijanski otok Lampeduso.

Čez čas so zaslišali besede: ''Buongiorno! Grazie! - Prego! Grazie!" (Dober dan! Hvala! - Prosim! Hvala!, op. a.) in vedeli so, da so v Italiji, da jih ne bodo poslali nazaj v Grčijo. Dogovorjeni so bili za prevoz do Milana, a niso mogli več zdržati. Razbijali so po rezervoarju, vendar jih voznik ni slišal. Zato so poklicali organizatorja prevoza v Atene in ga prosili, naj pokliče voznika in mu naroči, naj ustavi.

Kmalu zatem je motor res ugasnil. Po izstopu iz rezervoarja niso čutili nog, zato so se plazili po tleh. Bili so nekje v gozdu v Italiji. Voznik je odpeljal, rekoč, da jih več ne pozna. Približno 10 minut so negibni ležali na tleh. Dihali so. ''Sčasoma se mi je uspelo obrniti na stran, da sem lahko opravil malo potrebo,'' je povedal potnik. Niso vedeli, kje so, s pomočjo GPS na mobilnem telefonu so našli bližnjo vas, kjer so jim pomagali domačini. Pripovedovalec zgodbe je z vlakom odpotoval na Dunaj, kjer se mu je pridružila družina z novo članico, za katero se je bal, da je nikoli ne bo videl. Drugi je s ponarejenim potnim listom odpotoval na Švedsko, tretji je v Leedsu. V posodi za gorivo so preživeli 24ur in vsem so odobrili azil.

Lahko postanejo žrtve trgovine z ljudmi

Center za pribežnike na Lampedusi
Center za pribežnike na Lampedusi FOTO: Reuters

Tudi Slovenija je kot članica Evropske unije med iskalci azila in migranti zaželena, a praviloma ob načrtovanju poti ne ciljna država. Po naznanitvi oblastem ali prijetju jim pomagajo v Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij (PIC), ki ima svojo terensko pisarno tudi v ljubljanskem azilnem domu. Večina migrantov sicer potuje po balkanski poti iz Turčije v Grčijo, Makedonijo, Srbijo. Iz Srbije jih trenutno majhen del potuje skozi Hrvaško in Slovenijo proti Avstriji, Italiji in tudi naprej, velika večina pa iz Srbije pot nadaljuje čez Madžarsko.

K nam prihajajo iz različnih držav. "Če imamo letno okrog 300 prošenj, so lahko iskalci azila iz 30 držav," je povedal Miha Nabergoj iz PIC-a. Najpogostejši pa so Sirijci, Afganistanci, Pakistanci, Kosovci, Albanci, Afričani, med njimi največ Alžirci, Nigerijci in Somalijci, v zadnjem času še Ukrajinci. Po njegovih podatkih so slovenski policisti korektni do njih, zgolj v redkih primerih pride do napak v postopku. Načeloma nimajo pripomb na policijsko ravnanje, kvečjemu ga pohvalijo. Po njegovih besedah pa imajo mnogi zelo slabe izkušnje s policisti v drugih evropskih državah, na primer v Grčiji in na Madžarskem, mnogi seveda tudi doma in na poti doživijo marsikaj slabega.

Po podatkih Miha Nabergoja s Pica je bilo v Sloveniji januarja 15 in februarja 14 prošenj za mednarodno zaščito, kar je malo, saj na Madžarskem prejmejo tudi po 300 prošenj dnevno.

Čeprav je med begunci tudi veliko družin z otroki in žensk, so najpogostejši moški. Za pot morajo organizatorjem plačati tudi po več tisoč evrov. Da lahko nekdo odide v tujino, pogosto pomaga cela družina, vse kar lahko, prodajo. "Zato je situacija za njih še težja. Ob prihodu v Evropo trčijo ob birokratske postopke, lahko jim ne uspe dobiti statusa, potujejo iz ene države v drugo, omejijo jim gibanje, veliko jih prisilno vrnejo. Za vse pa veljajo rigidna birokratska pravila, znajdejo se v negotovosti, veliko je nevarnosti, lahko postanejo žrtve trgovine z ljudmi." Če so pravi begunci, se ne morejo vrniti domov, ker bi bili ogroženi, morda se nimajo kam vrniti, v nobenem primeru ne smejo razočarati družine, ki računa na njih. Po pridobitvi azila v Evropi se jim pridružijo ostali družinski člani, če je vse posreči. Včasih pa ostanejo v matičnih državah, ker enostavno ni denarja za potovanje. "To so zelo težke situacije," je poudaril Nabergoj.

Lahko dobijo status begunca, ki neomejen velja do smrti, subsidiarna zaščita je časovno omejena z možnostjo podaljšanja. V azilnem domu lahko živijo do konca postopka, po pridobitvi statusa se morajo izseliti. Prva tri leta imajo pomoč pri nastanitvi, prvo leto lahko brezplačno v integracijski hiši ali v Ljubljani ali v Mariboru, sicer pa pri financiranju najemnine v višini osnovnega zneska minimalnega dohodka, ki je 269,20 evra. Upravičeni so tudi do socialne pomoči v enaki višini. Večina je manj izobraženih in socialno šibkejših, manj je visoko izobraženih in premožnejših beguncev. Iščejo zaposlitev, ki je v trenutnih razmerah malo verjetna. Zato gredo po pridobitvi statusa pogosto raje v tujino, kjer je več možnosti za delo. Lahko dobijo begunski potni list in tako legalno potujejo.

Begunci iz Sirije zaradi trajajoče državljanske vojne v Sloveniji lahko računajo vsaj na status subsidiarne zaščite. Posebej ogroženi posamezniki pa lahko pridobijo tudi status begunca, do sedaj so slovenski organi tako odločili v primeru palestinskih beguncev iz Sirije. Pogost tip iskalcev azila so tudi afganistanski fantje, ki vstopijo v Slovenijo kot mladoletniki ali mlajši polnoletniki. "Tisti, ki so pridobili status mednarodne zaščite zdaj hodijo v osnovne ali srednje šole, nekateri se vpisujejo že na fakultete. So mlajši ljudje, ki se večinoma zelo hitro naučijo slovensko in se razmeroma dobro vklopijo v družbo," je povedal Nabergoj. Nekaj jih ima status begunca, več jih je s statusom subsidiarne zaščite do polnoletnosti. Po izteku je bilo veliko neuspešnih poskusov podaljšanj, ostanejo lahko do končanja postopkov. Medtem iščejo druge rešitve, "saj gre za fante, ki so v Sloveniji že vrsto let, ki govorijo slovensko, hodijo v šolo, so vključeni v družbo". Nabergoj upa, da se bo na koncu tudi za njih tako ali drugače uredilo prebivanje.

Organizatorji "poti v Evropo" veliko računajo. Večinoma potujejo moški, iz Sirije in Ukrajine prihajajo cele družine, iz Afganistana pogosto pridejo mladoletniki sami, je povedal Miha Nabergoj.
Organizatorji "poti v Evropo" veliko računajo. Večinoma potujejo moški, iz Sirije in Ukrajine prihajajo cele družine, iz Afganistana pogosto pridejo mladoletniki sami, je povedal Miha Nabergoj. FOTO: Andrej Trnkoczy

V zadnjem času begunci prihajajo tudi z letalom na Brnik. Pogosto se vkrcajo na letalo s ponarejenimi ali prirejenimi dokumenti, na brniškem letališču prosijo za azil. V takšnih primerih v skladu s Konvencijo o statusu beguncev uporaba nepristnih dokumentov praviloma ni kazniva. Večina sirijskih beguncev je tako prišla v Slovenijo, leteli so iz Istanbula. Najbolj običajno je sicer, da migrante organizator poti pripelje na Hrvaško v bližino zelene meje, ki jo nato peš prečkajo, na drugi strani jih spet čaka prevoz. Tako se prevozniki izognejo morebitnem prijetju ob prečkanju meje. V zadnjem času so bili nekateri skriti v tovornjakih in na tovornih vlakih. Največ migrantov obravnava Policijska Postaja Ilirska Bistrica.

Njihove zgodbe so žalostne in pretresljive, vendar Nabergoj ni želel govoriti o konkretnih primerih. V postopkih mednarodne zaščite namreč velja načelo stroge zaupnosti, saj so lahko z razkritjem identitete ogroženi begunci in svojci, ki so ostali v matični državi, je pojasnil. V tujini so bili namreč že primeri vohunjenja v azilnih domovih in sporočanja oblastem, kdo prosi za zaščito, nato pa so doma zaprli njihovo družino. In takrat se v človeku lahko poruši še zadnje upanje za varno in mirno življenje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
08. 04. 2015 21.43
-3
za nemire na bližnjem vzhodu (sirija ) se lahko zahvalite politiki ZDA , ki spretno raznašajo svojo demokracijo in vsiljujejo svoj način , to je pač pol posledica da imamo begunce , za katere je pa potrebno poskrbet
daf3
08. 04. 2015 17.43
+4
ko gledam posnetke kaj se počne po svetu me nihče ne bo prepričal da ljudje niso obveščeni kako naj bi živel kot normalen človek saj vsak v roki drži mobitel to pomeni da so razgledani potemtakem je to ena sama farsa .Da pa ljudje migrirajo in gredo za zaslužkom je pa to normalno se pa bojim da ljudje (migrantje) ne imajo marsi kateri čiste namene vsaj kar se dogaja v svetu Islama žal to nekateri močno izkoriščajo in dajejo slabo luč lastnemu narodu .
asgml
08. 04. 2015 17.27
+3
kakšni komentarji...sram me je, da sem iz slovenije.samo molite, da vas ne doleti kaj podobnega!!!!!!!!!!
PejtGaPogledatBrane
08. 04. 2015 15.48
-15
Jst si pa želim, da nas kmalu doletijo podobne razmere; vojna, lakota, beda...kam bi bežali mi, dragi sonarodnjaki?Vse kar rabi tale država je vojna, apokaliptičnih razsežnosti, pol bi vsaj razumeli kaj ti ljudje prenašajo iz dneva v dan. Komaj čakam, da skupaj zacvilimo kot pujseki in na kolenih prosimo za pol metra prostora v rezervoarju!
pkorosec
08. 04. 2015 16.10
+10
no lepo in ti mislis da si normalen? Ce si zelis, zavij culo in se dol spravi.
PejtGaPogledatBrane
08. 04. 2015 16.19
+5
že cviliš, pa sploh še začelo ni...le prebral si nekaj, kar zate ni sprejemljivo..hahahahhahaha! napenjaš spletne mišice vsak dan in misliš, da si superioren? pustite vendar uboge ljudi pri miru in upajmo, da se nam kaj takega ne zgodi!!!
pkorosec
08. 04. 2015 16.36
+2
upamo da se kaj takega nam ne zgodi, a v prvem komentarju komaj cakas da se kaj takega nam zgodi. Odloci se katera osebnost bo pisala.
PejtGaPogledatBrane
08. 04. 2015 18.33
+0
predstavljaj si,da sem Severina ali pa Ronaldo...mogoče Pia, pardon Elvis...sam izberi kar ti paše. Lahko sem celo Oprah!
King 1
08. 04. 2015 20.51
+0
Jao kraljica ko je govora o cerkvi si prva ki govoris kako usi zupniki posiljujejo tukaj oa branis te ki bodo nekoc morda unicili drzavo... Ko sem uno bral sem vedel da se tukaj samo delas z to tvojo pravicnostjo.. Po nassem pluvas. Po drugi strani pa govoris niso usi muslimani taki dej tiho bodi dvolicnica svoji branite svoje
Misija1
08. 04. 2015 21.54
+5
maudinho, smo imeli tudi tu stoletja boje, masakre, pobijanje naroda s strani tujcev, domacih ljudi, izberi si kaj si zelis, vse je dala Evropa skozi, vse! Pa se ljudje tudi niso selili tako kot to zgleda danes. In ravno zato smo lahko hvalezni, nasi predniki so prelivali kri da imamo danes to kar imamo! Najlazje je pobegnit! Se bolj smesno pa je, da itak vec kot 95 procentov teh prebeznikov je moskih! Ki so v polovici primerov tudi ze ubijali, klali v lastnih drzavah! Kam so bezali nasi predniki? Borili so se! V vseh drzavah Evrope! Zato imamo danes to kar imamo, da lahko eni se pljuvajo po tem, drugi pa izkoriscajo sistem!
RotrigeZ
08. 04. 2015 22.48
+2
Misija1 tle se pa končno enkrat z tabo strinjam in ti ne nasprotujem. To je patriotsko vedenje!
ficfiric 1
09. 04. 2015 05.31
+1
Misija1...poklicte vse slovence ki so v argentini...tle nabijas o tvojih prednikih kako so kri prelijali zraven pa izdajalce povelicujes...se pravi slovenci so bezali, komunisti so vam pa drzavo branil...
pkorosec
09. 04. 2015 07.59
+1
ficfiric, najdi en primer, kjer se argentina pritozuje cez tamkajsne slovence! Najdi en primer kjer se v ZDA pritozujejo cez slovence. Najdi en primer kjer se v zlobni rasisticni in ksenofobni Evropi pritozujejo nad slovenci! En primer prosim! Tezko ga bos nasel, to pa zato, ker so tile "izdajalci" kot pravis ti, delavci, ki so se prilagodili gostitelju in za svoj obstoj delajo, ne pa cuzajo fajn socialnega sistema.
Misija1
09. 04. 2015 09.22
+1
RotrigeZ hvala! Kar pa se tice tebe FICFIRIC, pa si prav smesen, kaksne stresas. Mesas komunizem in partizane, kar je velika napaka, saj partizan pomeni vse drugo kot pa kakrsnokoli povezavo s komunizmom. Preberi si, kaj pomeni pojem PARTIZAN! In pa se en podatek zate fantic, ko se je zacela vojna pri nas, so nemce napadali slovenski patrioti, partizani, ki NISO bili komunisti, ker takrat komunizem se ni izkoristil prilike da pod svojo taktirko zdruzi patriote! Zakaj so se borili? Za svojo zemljo, za svojo hiso, njivo, druzino, otroke,...ne pa za komunizem. Se vidi, da si se mlecni, ker nimas niti L od logike, resno! Mesat komunizem in partizane je smesno, namrec, partizani so bili povsod - od Poljske, do Ukrajine, do Francije, do Jugoslavije. Ni ta pojem rezerviran za jugoslovanske borce in pouci se enkrat za vselej kaj pomeni PARTIZAN! Slovenski borci, patrioti, so izvajali gverilsko borbo nad nemci se preden je komunizem vzklil v Jugoslaviji! In tile borci so bili partizani, gverilski borci, ki so se borili za ZEMLJO; DRUZINO! In niso bezali. Komunizem? Naiven si, ce mislis, da so se ljudje borili za komunizem! Ne naiven, celo neumen! Ko so videli doloceni ljudje, ki so bili komunisti šolani v Sovjetski Zvezi, da se narod bori proti okupaciji, so izkoristili priliko in zagnali boj komunizma proti nacizmu, zaceli zdruzevat ljudi pod komunizmom, boj pod zvezdo! Partizani se NIKOLI IN NIKDAR niso borili za komunizem, ampak za svoj dom, domovino, zemljo, druzino! In niso bezali, ker so vedeli, da bodo izgubili vse. Na drugi strani so bili tisti ki jih imenujemo BELI, ki so pravtako BRANILI SVOJO DOMOVINO, ampak ne pod sloganom komunizma in so bili zato sovraznik komunistov. Ne bos verkel koliko kmetov je bilo na strani belih, pa to ne pomeni, da so ubijali sonarodnjake. Vsak je zelel potegnit kar se da najvec. V Srbiji so bili tudi cetniki in komunisti, najprej skupaj v boju proti nemcem, nato pa cetniki pridno skorabolirali z nemci, pa jih to ne naredi antipatriotov. Bo zdaj slo? Bos zdaj kaj potegnil iz tega dejstva, da ne bos vec stresal bedarij?
aaaaaa122121
09. 04. 2015 16.59
-1
pol tistih ki so se zrtvoval za svobodni svet, se danes obraca v grobu. ce bi vedel za koga so se boril, noben za pusko nebi prjel.
Misija1
09. 04. 2015 23.45
+1
Res je. Ceprav za druzino se bi vsak boril, ne glede na prihodnost.
appollyon
08. 04. 2015 15.25
+9
Vse immigrante, z levico vred bi mogl izgnat iz evrope!
pkorosec
08. 04. 2015 15.26
+6
a jih pa v ze izgubljeno Bosno in Kosovo naselit, pa naj tam naredijo raj na Zemlji.
kraljicavesolja
08. 04. 2015 15.38
-1
Sej sem že rekla, da SPET fašoti začenjate. A vas bomo moral še enkrat nabit.
pkorosec
08. 04. 2015 15.42
+6
fasoti ... gospa, vi ste del fasotov, samo se tega ne zavedate. Delate se pravicno, ampak kdor vas malo spremlja se vidi, da se za vsem tem kvazipravicnistvom skriva
adamantin
08. 04. 2015 15.52
+3
Dajte prosim nehati enačiti levico s tem. Ker muslimani so bolj desničarski po naravi, če smo že pri vseh socialnih tematikah, ki so še sploh v zadnjem času aktualne...
kraljicavesolja
08. 04. 2015 16.19
-5
Korošec, a se greva kregat, kdo je večji fašo. DEj, prosim, no. Ti maš svoje mnenje, jst mam svojga, itak naju pa nihče ničesar ne vpraša.
pkorosec
08. 04. 2015 16.56
+7
jaz se ne kregam, ce imam obcutek da argumenti kaj zalezejo argumentiram. Moti me pa ko se zacnejo obkladki s tem kdo je faso ipd ...
abigail
08. 04. 2015 17.45
+0
strel?ek
08. 04. 2015 17.45
+1
appollyon,take kot si ti in podobni veš kam včasih peljejo?,ne misli koliko si pameten,da ne boš naletel na mino,a ne...
jebivoje
08. 04. 2015 21.59
+3
tako majhna država kot smo mi je že zdavnaj presegla normalen limit priseljevanja tujcev, pa še kar ni videti konca, kako ne boš jezen ,če si pa domačin zato prikrajšan pri stanovanju, službi....itd
Maday
08. 04. 2015 15.02
+9
To ni drugega kot napad na zahodno civilizacijo če ne gre prvič ponovi vajo...
Maday
08. 04. 2015 15.04
+7
Slovenci to dobro poznajo kradejo krompir po njivajh, sunejo transformator..pa še tri šine na štrekni, pa internet, komunalo, vrtec in ostalo zastojn....Ostalim pa Komunalo na faktor 3...
Maday
08. 04. 2015 15.04
+0
strel?ek
08. 04. 2015 17.52
-3
mady,moraš malo prebrati o civilizacijami,a solidarnost to tebi ni vrlina,a ne...
MUNGATUMBA
08. 04. 2015 14.57
+4
Nobeden na forumu, nima "egsov" prebrati knjigo " Bes in Ponos" žal pokojne Ital. novinarke Oriana Falaci..vse je že predvideno- planirano.. ŽAL :-(
mare.florida
08. 04. 2015 14.53
+15
V nedogled Evropa ne more in ne sme spuščat teh (ubogih revežev) prebežnikov.Tudi Evropa ima več kot preveč revežev,ki pa jih ni sposobna preživljat.Sčasoma te begunci začnejo izkoriščat dobroto,ki jo nudimo in še na VELIKO se množijo.S tem pridobijo tudi pravico do večjih financijskih vložkov za svoj žep in pravico do verskega objekta oziroma mošeje.Evropa z svojo dobroto že čuti krizo in vedno večja bo...NA ŽALOST JE TO RES :(
ONniON
08. 04. 2015 21.45
ONniON
08. 04. 2015 14.52
+1
pa saj te razmere so hujše kot vsaka vojna a lahko gremo še na nižji nivo
DonMiltonFriedman
08. 04. 2015 14.15
+28
Ja, ubogi ljudje. Ampak dokler je na ulicah več kot 0 avtohtonih prebivalcev brezdomcev, čeprav so njihovi predniki v blagajno metali denar celo življenje, naj se nikomur ne podari socialna podpora in zastonj stanovanje. V Angliji so na ulicah brezdomci vojni veterani, to so ljudje, ki so dali življenja svoji državi in kulturi. Po drugi strani pa imaš priseljence, ki niso mignili s prstom za dobrobit, niso se asimilirali, država (Anglija) pa jim nameni zastonj prebivanje v državnih stanovanjih s tržno vrednostjo več kot 200000 GBP. Če bi bila Slovenija res že nova Švica, bi jo sestavljalo že 50% priseljencev iz Pakistana in podobnih divjin. V Belgiji recimo je najnižji mesečni prihodek okrog 1000€. Dobi ga prav vsak, ki je dosti star in nima službe. Tisti avtohtoni Belgijci po koncu šole mogoče par mesecev koristijo ta vir denarja, potem pa si najdejo službo. Tisti priseljeni pa ponavadi niti nimajo namena dobiti kaj več od 1000€, če ni zastonj, brez dela. Nikakor nisem nestrpen in vsekakor želim vsem vse najboljše. Ampak da delaš non stop, da gre denar za priseljence, ki blatijo državo in kulturo, to pa ni prav. Ne rabiš biti nek ekstremističen desničar, da ti je to jasno. Od Emwazija družina je živela v 5+ stanovanjih plačanih s strani poštenih davkoplačevalcev. Vsa stanovanja so imela vrednost na trgu več kot 200k GBP. Koliko časa mora delat povprečna angleška družina za tako stanovanje? Koliko davka mora plačati na poti do tega stanovanja? Davek iz plače, profit bankam... Ni pravično, v bistvu je podlo. Anglija, Švedska, Norveška, Belgija... Vse s super socialnim sistemom. V Anglijo pride 50-letna Pakistanka, se prisesa na socialno podporo, katera znaša recimo 800€, s prvim denarjem kupi letalsko karto nazaj za v Pakistan kjer je povprečna plača okrog 200 dolarjev in tam živi kot kraljica. Tudi če se 1x na mesec javi nazaj v Anglijo, še vedno ji ostane dvojna povprečna Pakistanska plača za prav nič dela. Jaz ne bi rad plačeval davkov za takšne parazite. Kdor pa to zagovarja, pa naj iz svojega žepa pokrije stroške. Ne rečem, da noben avtohton prebivalec ne izkorišča socialnega sistema in državnega proračuna, ampak razlika v % med priseljenci in avtohtonimi prebivalci je ogromna. Edini dober sistem bi bil pogojno državljanstvo in vstopnina v Evrih. Vsak naj se ima možnost priselit, samo naj plača 1000€ vstopnine in naj ima državljanstvo pogojno za 10 let. V teh 10 letih naj ne dobi socialne podpore, naj ne berači in naj ne hodi na ulice protestirat in zahtevat sistema države iz katere je pribežal. Če se tega ne drži, naj tistih 1000€ vstopnine služi za njegovo deportacijo, brez vsakršnih vprašanj. Dokler država ne more poskrbet za tiste svoje, ki živijo tle že generacije in so prispeval h kulturi kakršno imamo dandanes, naj se ne nosi po rokah nobenih priseljencev. Dokler ne bo tko, ne bo OK.
mare.florida
08. 04. 2015 14.44
+6
pkorosec
08. 04. 2015 15.22
+5
se strinjam. Ne vem kdo se boji postenega sistema?
Fox Knox 1
08. 04. 2015 13.28
+13
V grčiji niso imeli dela, pomoči, možnosti za preživetje, a od kje jim pol 5 jurjev po glavi za transport ??????
antiantifa21
08. 04. 2015 12.51
+1
antiantifa21
08. 04. 2015 12.52
-1
FCL
08. 04. 2015 12.50
+7
Stvari resnično niso preproste in gre za življenske zgodbe ljudi. Prav zato je potrebno tem ljudem, ki so resnično zapustili svoje domove, družine in sorodnike pomagati. Bi pa dodal k tem kar je povedal Miha mogoče le še to, postopki za priznanje mednarodne zaščite niso enostavni, potrebno je namreč preveriti veliko podatkov in dejstev in k temu pripomore prosilec sam tako, da kot prvo navede vse podatke resnične (priloži tudi kakšen dokument, če ga ima) in pa da je njegova situacija resnično življensko nevarna, kar podpre s kakšnimi dokazi, če jih ima seveda. Bili so primeri pri nas, ko je oseba že po dveh mesecih dobila status begunca, so pa tudi primeri, ko postopki tečejo leto in še kaj več. Največji problem so prosilci, katerih cilj ni Slovenija in ki tukaj natvezijo neko x zgodbo, poleg tega pa si zmislijo tudi vse osebne podatke, seveda, tako jim je bilo naročeno s strani sprovajalcev in posledice tega so lahko tudi omejitev gibanja itd., kakor opisuje Miha zgoraj. In na žalost je velika večina prav takšnih, ki kljub vsem pojasnilom, vsej pomoči in podpori še vedno samovoljno odidejo naprej v druge države. Ali je to dobro ali ne, pa naj vsak zase presodi.
Misija1
08. 04. 2015 14.16
+2
Dobro je, da ne ostanejo pri nas. Slabo pa je, da jih tudi drugje sprejmejo.
Maday
08. 04. 2015 12.18
+18
Nemci so naredili konec temu socijalnemu Turizmu svoj prav so dobili tudi na Evropskem sodišču.
santamaura
08. 04. 2015 12.29
-5
Nemci imajo izkušnje Že leta 1940 so imeli toplice z savnami a ne?
antiantifa21
08. 04. 2015 12.50
+1
ochi
08. 04. 2015 12.05
+8
a kamiondzija se vam pa nic ne smili? revez mora racunat 5k na glavo da si futr placa. keri heroji, kr solze mi tecejo.
banananjamm
08. 04. 2015 12.03
+39
Samo v razmislek, ker zelo dobro poznam zadeve. Ilegalni prebežnik lahko zaprosi za azil ali kakšno drugo obliko zaščite v prvi državi evropske unije, recimo hrvaška ali pa madžarska, sam to niso ciljne države, niti slovenija ni ciljna država. No zdaj se pa vprašajte zakaj? Zato, ker njim ni osnova kao "varnost" ampak izkoriščanje predpisov in prebeg do najbolj razvitih držav tipa švedska, finska, anglija. Zakaj ? Zato, ker tam dobijo več denarja, kot pri nas medicinska sestra z naduram za cel mesec. Ko se pogovarjam z njimi mi povejo, slovenija je slaba, jih ne zanima..... premalo denarja, verjemite mi točno vedo kje se koliko dobi na mesec. Problem nastane, ker po nekaj časa jim tudi to postane premalo in zahtevajo več. Seveda obstajajo izjeme, ki so v življenski nevarnosti, družine ipd, vendar je teh zelo zelo malo.......
kraljicavesolja
08. 04. 2015 12.20
-21
Banana, a tko se ti tolažiš, da se ti ne sfuzla, če bi se zavedel, da otročki umirajo. SEj to je čist naravno, zanikanje.
FCL
08. 04. 2015 12.27
+9
FCL
08. 04. 2015 12.27
+16
kraljicavesolja...banananjamm je čisto pravilno napisal, točno tako tudi je pri nas! Bom takole rekel 80% ilegalcev je ekonomskih migrantov, ki bežijo dalje v S Evropo, predvsem skandinavijo. Tisti, ki res beži zaradi ogrožanja življenja ostane v prvi državi EU kjer zaprosi za mednarodno zaščito. Slovenija ima 70-80% samovoljnih zapustitev oz. da ti prevedem, tak procent ljudi po nekaj dneh odide naprej, v EU, pri nas se malo odpočijejo, oblečejo in najedo. To je realnost, ne se pustiti slepit medijem...
kraljicavesolja
08. 04. 2015 12.29
-9
Fcl, in, kaj to pomen, da se mi naj ne smiljo, naj jih sovražim, al kaj.
banananjamm
08. 04. 2015 12.32
+17
kraljicavesolja.......žal po tvojem pisanju je vidno da zadeve ne poznaš popolnoma nič. Da ti zdaj ne govorim o % koliko je moških prebežnikov, koliko je ženskih in koliko otrok. Verjemi največ je moških od 20 do 40 let. Pa še ena zadeva spet malo v razmislek. Ta oseba pride in zahteva azil, in je avtomatično pobegnila od vojne in je boga? Kako pa ti to veš? Kaj pa, če je dol ubila in posilila nevem koliko ljudi? Aja seveda vse podatke dobimo z klikom na računalniku?? Ni ti to televizija.......o teh osebah je praktično nemogoče dobiti kakršne koli podatke, kdo so, kaj so počeli dol, od kje so dobili tisoče in tisoče evrov za prevoz..........sam nima smisla prepricavati prepričane, ki mislijo, da vse vedo v bistvu pa nič......pa lp
FCL
08. 04. 2015 12.35
+5
kraljicavesolja...meni se smilijo tisti, ki so resnično pobegnili zaradi ogrožanja njihovega življenja, nikakor se mi pa ne smili nekdo, ki je ekonomski migrant in ki se zlaže vse kar pove, ker s tem slabo luč vrže na vse tiste resnične reževe. Zato pa postopek priznanja traja toliko časa, da se vse te navedbe in osebni podatki preverijo in prav je tako!
kraljicavesolja
08. 04. 2015 12.35
-9
Bananca, men ni treba poznat in vedet čist nč, sam človk hočm bit, zase.
banananjamm
08. 04. 2015 12.45
+7
aha, razumem in zato bi ti brezpogojno spustila v državo kriminalce, pobijalce in posiljevalce, zako ker je človek in ker je rekel na vstopu v državo, da ga hočejo tam doli ubit, pa še all inclusive pa še 1000 € žepnine, res to pomeni da si dober človek res kraljica...........sem ti že napisal tisti, ki so resno ogroženi morajo dobiti zaščito sam takih ni niti 5%......
kraljicavesolja
08. 04. 2015 12.53
-10
Banana, ti mene mal prcaš u glavo, a je tko. A otroci so že kr posiljevalci pa morilci. DObr, no, če ti tko pravš. Sam povej mi, kako je svet bolši s tvojim razmišljanjem, če si že tok brihten.
banananjamm
08. 04. 2015 13.00
+11
Ja od 700 ilegalcev, ki je prišlo v slovenijo leta 2014 ni bilo niti 1% otrok, raje nehaj pisat takšnih zadev, ker se smešiš....in zdaj ko vidiš , da nimaš prav izpostavljaš otroke....ta je res nizka...in potem se imaš za človeka.......
kraljicavesolja
08. 04. 2015 13.08
-5
Banana, dobr si, a se spomniš kake ste zganjal s tisto deklico SOmalijko. IN nisi mi odgovoru, kako je svet boljši s tvojim razmišljanjem. Izpostavljam otroke, itak, "za otroke gre". ZIh si podpisal.
FCL
08. 04. 2015 13.20
+2
kraljicavesolja....takih deklic je na milijone, če bi želela, zakaj so le to pripeljali sem???
banananjamm
08. 04. 2015 13.25
+2
Ne mislim debatirat z ljudmi , ki zavračajo logiko, ki zavračajo podatke ampak samo izpostavljajo otroke. Pač ni tvoja tema, pač ne razumeš, pač si nekaj prebrala in nimaš niti približno realne slike. Zato nima smisla nadaljevati debato. Raje pojdi pomagat v kakšno zavetišče za živali, v kakšen dom za ostarele ali pa v kakšno dobrodelno organizacijo, kot da pišeš o stvareh o katerih je očitno da ne veš popolnoma nič, čas bo bolje izkoriščen in potem boš tudi večji človek za katerega se imaš.
kraljicavesolja
08. 04. 2015 14.31
-4
Banana, še zdej mi nisi odgovoru na čist lahko vprašanje, da nis politik. Kako tvoje razmišljanje pripomore k boljšemu svetu?
pizzamargerita
08. 04. 2015 17.53
+2
FCL. ko bi vsaj vsi šli kam naprej... ampak glede na to, kak folk vidim hodit naokoli po ljubljani jih je še vedno ogromno tu (preveč, vsekakor).
abigail
08. 04. 2015 18.02
+2
Banananjam in FCL, kaj bi pa odgovorila vsem tistim državljanom, ki se tako blazno bojijo, da imajo zaradi takšnih in drugačnih ubežnikov iz svojih držav manj pravic in se čutijo kot avtohtoni prebivalci ogroženi? Se mi zdi, da je takšnih komentarjev veliko, celo preveč, razpravljata pa samo s kraljico vesolja, ki njihovih prepričanj pač ne deli...
Maruša Šuštar
08. 04. 2015 11.59
-20
Kaki glupi in sebični komentarji! Sram me je, da živim med takimi brezsrčneži.
Maruša Šuštar
08. 04. 2015 11.56
-9
Ubogi reveži!
kraljicavesolja
08. 04. 2015 11.56
-10
Če se vam te ljudje niti mal ne smiljo, kaj naj si mislim o vas, med kakšnimi jst živim, nč, mislim si, če je tem revežem prov, pol je vsem nam prov, za vse, tud če zbolimo al nam pa otrok umre. Mi je kr hudo. Žleht ste, Slovenci, ful žleht.
fakinshit
08. 04. 2015 11.58
-9
Desade
08. 04. 2015 14.22
+5
Men se že smiljo, reveži so to ni kej. Samo ne moreš vseh svetovnih revežev prepeljat v razviti svet, preveč jih je. Na dolgi rok tko ne pridemo nikamor... Tuki je potrebna neka druga rešitev, sam kaj ko je ni na vidiku. Se mi zdi da je človeštvo itak obsojeno na propad, vse gre v to smer... Močno povečevanje prebivalstva v revnih delih sveta, pomanjkanje resursov, vode, hrane, onesnaženje, vse večje socialne razlike... Pot v prepad. neki je treba narest za stabilizacijo kriznih območij, množično preseljevanje je slaba rešitev.
appollyon
08. 04. 2015 15.23
+3
Če se ti smilijo jih vzamei domov. Meni osebno se niti malo ne smilijo! konec koncev so zaradi jihada tukaj in jaz sem njihov sovražnik! Do danes se mi še eden sovražnik ni smilil, tudi ko ga je zbil kamion, mi je samo polepšal dan! njihova dejanja pa povedo vse, ni ga muslimana ki bi semi smilil!
Tomozuki
08. 04. 2015 11.50
+19
Tako bom rekel; Alžirija je francoska kolonija, ker se je odvijal zelo podoben scenarij kot sedaj na Bližnjem vzhodu. Ko je bila vojna, so lahko begunci pribežali v Francijo in so jim bili pripravljeni nuditi celo vrsto ugodnosti. Kam jo je to pripeljalo sedaj, verjetno ni vredno izgubljanja besed?
fakinshit
08. 04. 2015 12.00
-9
ja kaj pa naj bi pustili da jih vse pokoljejo a kaj ?? sej alzirci niso tolk velik problem v FR tolk da ves, so kar lepo integrirani
adamantin
08. 04. 2015 12.19
+3
Alžirci niso problem v franciji in so lepo integrirani? A si se ti že pogovarjal s kakšnim francozom? Sem bil lani v franciji in oni govorijo drugo zgodbo. Tako na cesti kot po medijih se ne strinjajo s tabo...
fakinshit
08. 04. 2015 12.53
-2
Haha amater, zivim v franciji tako da ta geule"
adamantin
08. 04. 2015 13.03
+4
Ja, seveda. Ti zaupam, ker anonimno komentiraš na internetu in res ni razloga da bi o sebi lagal v lastni prid ko ti zmanjka argumentov. Sem bil pri sorodnikih in tam živijo že najmanj 30 let, tako da ne sprenevedaj se. Ta gueule* se napiše
appollyon
08. 04. 2015 15.24
+5
V franciji, predvsem Marsejl, lyon imado hude probleme z alžirci in muslimani ,ker se gruperajo, delajo državo znotraj države!