Drugi tir: že zdaj so tu opozorila o možnosti korupcije in gradbeno prenapihnjenem projektu

Vlada je podjetje 2TDK za projekt drugi tir ustanovila zaradi javno-zasebnega partnerstva, zdaj bo to javno javno partnerstvo. Mednarodno uveljavljeni in spoštovani ekonomist dr. Mojmir Mrak je za 24ur Fokus med drugim povedal, da je javno javno partnerstvo "nebuloza".

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

"Tega koncepta ni. Tu gre za klasično financiranje projekta z meddržavno pogodbo, kar je lahko čisto korektno, ampak nima zveze z javno javnim partnerstvom. Očitno nam je ta beseda "partnerstvo" všeč in kaže na to, kot da se ni nič spremenilo, samo iz zasebnega smo spremenili v javno.  Preprosto povedano – gre za neumnost," pojasnjuje dr. Mojmir Mrak.

Vse, kar morate vedeti o velikem infrastrukturnem projektu drugi tir, si lahko pogledate v drugem delu 24UR Fokus. Zakaj je tema tako pomembna? Že zdaj so tu opozorila o možnosti korupcije in gradbeno prenapihnjenega projekta. Luka Koper seveda potrebuje drugi tir, o tem ni dvoma. A tu so dvomi, ali ne bomo drugega tira morda preplačali, so tudi dvomi o trasi, pa vprašanja o lobijih, deljenju pogače. Alenka Marovt se je vozila tudi po gradbišču nove proge v Avstriji. Kakšne so primerjave?

Drugi tir bo dolg 27 km, načrtovanih je osem predorov, na trasi sta še dva viadukta, dva mostova in galerija. Vrednost naj bi bila slaba milijarda evrov. In prav na ceni se lomi projekt, zato referendum bo.

Že danes so glasna opozorila, da je drugi tir poligon za nov močan gradbeno-politični lobi, kupčkanja in mahinacije. Se je država iz preteklih napak kaj naučila? Je oblast sposobna zgraditi resen infrastrukturni projekt, po katerem se ne bodo vršile preiskovalne komisije, kriminalistične preiskave, ovadbe, sojenja, ob tem pa nenadna izguba spomina ...

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 288
 
pepson99 22.07.2017 19:19:53
Nacionalni interes je, da zgradimo enotirno (enosmerno) na dob in na vlak vse politike in tajkuncke... pa bo dvitirna proga zgrajena v letu dni pa dnar za zdravstco bo, pa za šolo pa ceste...
NoExit 22.07.2017 23:27:13
To bi morali zapisati v ustavo ...pa tiste drekace ki pišejo zakonodajo prvo not strpat ..mtf..
Več komentarjev