Slovenija

MOL bo morala vrniti 1,9 milijona za Stožice

Ljubljana, 05. 10. 2011 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zaradi napak v razpisni vlogi mora ljubljanska občina po sklepu Vrhovnega sodišča ministrstvu za šolstvo in šport vrniti 1,9 milijona od okoli 9,3 milijona evrov, ki jih je prejela za stadion Stožice. Oglejte si sklep sodišča!

Potem ko je več ministrstev in ob predlogu interpelacije zoper ministra za šolstvo in šport Igorja Lukšiča tudi večina poslancev v državnem zboru ugotovilo, da ni sporen sam razpis za sofinanciranje športne infrastrukture, na katerem je sredstva prejela občina za večnamenski stadion Stožice, je to potrdilo tudi Vrhovno sodišče, je pojasnil minister Lukšič. Vrhovno sodišče je namreč prejšnji mesec zavrnilo zahtevo Mestne občine Koper za revizijo postopka razpisa, kar je po njegovem mnenju sporočilo SDS in vsem ostalim, ki trdijo, da je bil razpis prikrojen, naj nehajo širiti neresnice in ugotovijo, da ni res. Sicer bi bilo, kot je dejal, "prav, da se jih o tem prepriča skozi kakšno drugo pot".

Ker je tudi vrhovno sodišče ugotovilo, da razpis za Stožice ni sporen, bi bilo prav, da tisti, ki še vedno govorijo, da je bil prirejen, ugotovijo, da ni tako, poudarja minister Igor Lukšič.
Ker je tudi vrhovno sodišče ugotovilo, da razpis za Stožice ni sporen, bi bilo prav, da tisti, ki še vedno govorijo, da je bil prirejen, ugotovijo, da ni tako, poudarja minister Igor Lukšič. FOTO: Jani Dolinšek

Po njegovih napovedih bodo na ministrstvu podali zahtevek za črpanje evropskih sredstev, ki bo zmanjšan za 1,9 milijona evrov, saj so bile v razpisni dokumentaciji ugotovljene nekatere nepravilnosti. Kot je pojasnil vodja projektne enote za strukturne sklade na ministrstvu Aljuš Pertinač, ni več dvoma, da je projekt celovit, ni več dvoma niti glede vrednosti in ali so bila sredstva namensko porabljena. Je pa občina po njegovih besedah v prijavi na razpis napačno navedla število diskontnega eksponenta in prijavila tudi dela, za katera je vložila terjatev do podjetja SCT zaradi neustreznosti nekaterih del – izkopa gradbene jame. Kot je dodal minister Lukšič, večji del pravne stroke misli, da gre za dvojno financiranje, "čeprav vsi vemo, da tega denarja oni ne bodo videli".

Gre za odločitev v okviru zahteve za izdajo začasne odredbe, medtem ko o samem predmetu spora še poteka postopek na prvi stopnji, na Upravnem sodišču. Vrhovno sodišče

Zaradi omenjenih napak so po Pertinačevih besedah na ministrstvu obnovili postopek in z odločbo občini dodelili manj sredstev – 7,4 milijona evrov, od predvidenih 8,1 milijona evrov jih bodo iz evropskih sredstev počrpali 6,5 milijona evrov. Ostala sredstva prispeva ministrstvo. Razliko v višini skupnega sofinanciranja – 1,9 milijona evrov – ministrstvo zdaj zahteva nazaj od občine, ki pa se ne strinja in je vložila tožbo. Obenem so vložili tudi zahtevek, da se vračilo zadrži do konca sodnega procesa, a sta ga Upravno in Vrhovno sodišče že zavrnila, je dejal. Glede pritožbe sodišče še ni odločilo.

Kot je tudi dodal Petrinač, so na carinsko upravo vložili upravno izvršbo in pričakujejo, da bo izvedena v zelo kratkem času. Tako se bodo sredstva vrnila v državni proračun in po Lukšičevih besedah ostajajo na razpolago za kakšne druge projekte na področju športa. Kot pojasnjuje, sta prioriteti ministrstva evropsko prvenstvo v košarki in univerzijada. Za izgradnjo dvoran in posodobitev objektov imajo po njegovih besedah pripravljenih nekaj več kot šest milijonov evrov.

Župan Zoran Janković v Stožicah
Župan Zoran Janković v Stožicah FOTO: Damjan Žibert

Na vprašanje, kako komentira opazke, da sta omenjena odločitev sodišča in novinarska konferenca ravno v času, ko se ljubljanski župan Zoran Janković odloča za kandidaturo na decembrskih volitvah, je Lukšič odgovoril, da bi bil vesel, če bi sodišča delala še hitreje, čeprav je bila tokrat hitra sodba. "Če bi vlada dobila zaupnico, bi vseeno bila tiskovna konferenca," je poudaril. Dodal je, da so imeli možnost, da sami to naredijo ali pa čakajo na revizijo Evropske unije. Kot poudarja, je bil njihov namen, da rešijo evropska sredstva, da jih Slovenija ne bo vračala.

Občina se je odločila za sodno pot

Šolski minister Igor Lukšič danes v isti sapi ugotavlja, da je Vrhovno sodišče zavrnilo zahtevo Mestne občine Koper za revizijo postopka razpisa, na drugi strani pa izpostavlja, da so bile v razpisni dokumentaciji ugotovljene nekatere nepravilnosti. Njegove današnje izjave kažejo zgolj na to, da je interpelacija zoper njega, ki jo je lansko leto vložila tretjina poslancev državnega zbora, bila še kako upravičena. S svojimi današnjimi izjavami pa je minister tako interpeliral kar samega sebe. Žal pa so bile zaradi neustreznih odločitev ministrstva za šolstvo in šport ostale občine po Sloveniji prikrajšane za mnoge investicije v infrastrukturne objekte z delovnega področja ministrstva. SDS

Na občini se sicer ne strinjajo z vračilom denarja, zato so vložili tožbo, obenem pa je Vrhovno sodišče že zavrnilo njihov zahtevek po zadržanju vračila denarja do konca sodnega procesa, je še povedal Petrinač. Župan Janković pravi, da se dela škodo Ljubljani in da so na ministrstvu naredili veliko napako, kar jim priznava celo finančno ministrstvo.

Trdi, da niso navedli napačnih stroškov, da so navedli stroške, ki so plačani. Poudarja, da so izkop plačali Grepu, ker SCT tega ni izvedel. Šolsko ministrstvo pa zdaj trdi, da gre za dvojno financiranje, kar po županovih besedah ne drži, saj od SCT ne bodo dobili nič denarja. Del, ki jih SCT ni opravil, oni pa so dali v stroške, so morali prijaviti v postopku prisilne poravnave, kot zahteva zakonodaja. Fakture namreč niso izdali, SCT so zgolj pozvali k izkopu. Glede politične dimenzije pa je Janković dejal, da je lahko pravi čas za potezo ministrstva in da kolegu Lukšiču želi vse dobro. Pravi še, da bodo zdaj poskušali pravico doseči še po sodni poti.

Kucler Dolinarjeva: Dovolj je sprenevedanja!

"Dovolj je sprenevedanja in prelaganja odgovornosti! Janković je zavajal, Lukšič in Pertinač pa sta gledala skozi prste!“ pravi predsednica ljubljanskega mestnega odbora NSi Mojca Kucler Dolinar.

Po njenih besedah je ljubljanski odbor NSi na Lukšiča že lani poleti naslovil poziv, s katerim je postavil pod vprašaj odločitev strokovne komisije ministrstva in podatkov, predloženih s strani MOL. Prav tako je tako župana kot ministra opozoril na vprašanje pravilne porabe evropskih sredstev.

Rezultati prevelike naglice pri razpisu se po njenem mnenju kažejo zdaj, ko se naknadno ugotavljajo napake in zavajajoči podatki. S tem so tako državi kot občini povzročeni dodatni stroški. Negospodarnost ravnanja s sredstvi Ljubljančanov je očitna. "Ogorčeni smo, ker bo izvršba MŠŠ dodatno načela že tako oslabljen proračun MOL, ki se ga bo v oktobru popravljalo, župan pa bo občino zadolžil še za dodatnih 12 milijonov evrov,“ je še dodala.

Sklep Vrhovnega sodišča
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marcel Korošec
06. 10. 2011 11.14
Tone balone ti si en *,govori se o Jankoviču ! Druge zdele pusti pri miru !
Tonček Balonček
06. 10. 2011 09.00
Govorimo o denarju in dolgovih!
Tonček Balonček
06. 10. 2011 08.34
Iz čigavega denarja je gradila pa mariborska škofija, da je samo NLB-ju dolžna 80 mio EUR. In kaj so gradili, nove katedrale za vse slovenske škofije, saj je izpuhtelo 800 mio EUR?
resslovenka
06. 10. 2011 08.34
Resnica je, da je bilo marsikaj storjenega v mestni občini Ljubljana pod taktirko aktualnega župana. Več kot kdaj prej , vendar pa se je potrebno zavedati dejstva, da vse temelji na kreditih. Župan je iznajdljiv v udejanjenju svojih ciljev in neomajen v svojih odločitvah, bo pa potrebno enkrat račune poravnati in kredite vrniti. Ko je potrebno zategniti pasove do konca, vsa fama o uspehih zbledi. To so dejanska dejstva.
cyklon
06. 10. 2011 08.29
Tonček Balonček05.10.2011, 23:31-2 Še sreča, da stadiona ni gradila RKC, potem bi zmanjkalo eno milijardo! Morda imaš prav,vendar to še vseeno ni opravičilo za Jankovićevo polomiado. Aja! Glede na stanje stadiona bi morda lahko objekt poimenovali kar akropola triglav!??
Odpri.oci
06. 10. 2011 07.47
Za vse, ki sploh pomislite, da bi bil Jankovič "dober mandatar"..... . Posranci so pred parimi dnevi sprejeli zakon, ki naj bi omejil zadolževanje Slovenija ne 45% BDP... Glede na to, da je ta prag dosegel že Pahor... to pomeni, da se naslednja vlada NE BO SMELA ZADOLŽITI NITI ZA CENT (seveda... pod pogojem, da zakoni veljajo za vse enako)..... . Verjemite..... Jankovič NI SPOSOBEN niti PASJE UTE ZGRADITI BREZ POSOJILA (dokaz : Mercator, MOL, Stožice, "nova železniška postaja".........).... Če želite doseči Grški scenarij (dolg v višini 145% BDP), potem le volite Jankoviča.... Slovenija bo dobila še dva JANKOVIČEVA BETONSKA SPOMENIKA (na puf), nato pa bodo tuji bankirji določali, koliko kil krompirja in moke pripada vsakemu Slovencu.... ostalo bo šlo pa za vračilo JANKOVIČEVIH megalomanskih polomij !!!!!!!
Odpri.oci
06. 10. 2011 07.34
Ob začetku gradnje polomije v Stožicah (2006-2007) je Jankovič izjavil : "Če kaj obvladam, so to investicije".... . Polomijada Stožic (130 mio NLB kredita, 40 mio davkoplačevalskega denarja) je zelo dobro in nazorno pokazala, da Jankovič NITI INVESTICIJ NE OBVLADA..... . Torej... po njegovih LASTNIH BESEDAH...... šeriff NE OBVLADA NIČESAR.... razen seveda LAGANJE VOLILCEM, KORUPTIVNO DOGOVARJANJE Z "SOŠOLCI", UNIČEVANJE VSEGA, ČESAR SE DOTAKNE (Mercator se še sedaj ni izvil iz dolgov, ki jih je zakrivil Jankovič..... MOL je zapufal za najmanj 5 naslednjih mandatov).....
Alojz Železnik 1
06. 10. 2011 05.35
Kot sem zapisal, JJ gre lahko na počitnice in 50 bo njegovih. Padel je Tito pada Janković ...
Buena Vita
05. 10. 2011 23.34
POČASI POČASI BO DOB PREMAJHEN
Buena Vita
05. 10. 2011 23.33
POČASI POČASI BO DOB PREMAJHEN
Tonček Balonček
05. 10. 2011 23.31
Še sreča, da stadiona ni gradila RKC, potem bi zmanjkalo eno milijardo!
Tonček Balonček
05. 10. 2011 23.30
Še sreča, d astadiona ni gradila RKC, potem bi zmanjkalo eno milijardo!
buenos
05. 10. 2011 21.38
če napišem cenzura,me cenzurirate...najbolj brani portal
saintjozef
05. 10. 2011 21.27
losers ne more takoj začet kradit lejga, sicer pa to dela na drugih relacijah, in ta 1.9 sta sumljiva, ne? :p --1,9 miljona sumljivih na 300 miljonov? Poznam primer, ker jih je UTEMELJENO sumljivih 20 in to na 270!
prehlad
05. 10. 2011 21.22
ZOKI JE SLEP DRŽAVLJANI ŠE BOLJ.
gruber74
05. 10. 2011 19.57
Nic nebo iz tega:-(
xy01
05. 10. 2011 19.57
zoki počasi bo treba na dobu sobo rezervirat, aja pa še kakšno za sinova..
Dejan Pekar
05. 10. 2011 19.02
@botjabotja Pa ka ma to veze na kak način je prišel glavno, da je Marcator št.1 na balkanu komu bo to ratalo? Pa če ga je Hitler dal za direktorja se mi * glavno da nam ne dela škodo men osebno je ni *
botjabotja
05. 10. 2011 18.51
Dejan Pekar 05.10.2011, 17:32 2 @losers Zgradil je stadion iz 300 miljonov, če nebi bil Jankovič bi dnar pokrali in kaj bi sledilo? 300 miljonov nebi bilo nikjer sedaj je pa vsaj stadion! Bolš, da je zgradil za 300 miljonov kot, pa da dnar izgine kot je to standart v Sloveniji! Ko je bil Jankovič glavni direktor Mercatorja je posel cvetel, Mercator trgovine so po celem balkanu ko ga ni vel, so 50% Mercatorja prodali, ker niso tok sposobni ko Janković! Njemu je rojen ta talent! Glede nepremičnin dela prav, kupi zemljo jo zaščiti in proda po 5x višji ceni in komu? Bogatašom prodaja jim krade prav je tako nam ne krede z Nepremičninami! Nevem ka vam logika nč ne dela al kaj? Dejte si vzet 5min časa pa posmislit malo.... Gospod Dejan, prosim preverite, na kakšen način je v Mercatorju "posel cvetel". Koliko in v kolikšnem znesku donacij je bilo iz strani države. Si pozabil, ko je prišel Janša na oblast in mu tega denarja ni hotel dati? Na koncu ga je dal 5 pred 12, ker je "stroka" pritiskala, češ, da je Mecator strateško pomembno podjetje in mu je potrebno pomagati. Na tak način biti direktor pa verjetno ni posebej težko.
Dejan Pekar
05. 10. 2011 17.32
@losers Zgradil je stadion iz 300 miljonov, če nebi bil Jankovič bi dnar pokrali in kaj bi sledilo? 300 miljonov nebi bilo nikjer sedaj je pa vsaj stadion! Bolš, da je zgradil za 300 miljonov kot, pa da dnar izgine kot je to standart v Sloveniji! Ko je bil Jankovič glavni direktor Mercatorja je posel cvetel, Mercator trgovine so po celem balkanu ko ga ni vel, so 50% Mercatorja prodali, ker niso tok sposobni ko Janković! Njemu je rojen ta talent! Glede nepremičnin dela prav, kupi zemljo jo zaščiti in proda po 5x višji ceni in komu? Bogatašom prodaja jim krade prav je tako nam ne krede z Nepremičninami! Nevem ka vam logika nč ne dela al kaj? Dejte si vzet 5min časa pa posmislit malo....