Slovenija

Molitev za dobro predsedovanje EU

Ljubljana, 12. 12. 2007 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska škofovska konferenca je pred predsedovanjem Slovenije EU sestavila posebno molitev za državnike in narode.

Škofje prosijo, da bi državniki in voditelji EU vodili modro in odgovorno.
Škofje prosijo, da bi državniki in voditelji EU vodili modro in odgovorno. FOTO: POP TV

Na prihajajoče predsedovanje Slovenije Evropski uniji se pripravljajo tudi že pri Slovenski škofovski konferenci, kjer so v ta namen sestavili prav posebno molitev za državnike in narode pa tudi seznam prošenj vernikov.

V molitvi med drugim prosijo boga za pomoč in blagoslov pri vodenju „te velike družine evropskih narodov“. Za naše politike in poslance pa prosijo, da bi modro in pošteno odločali ter skrbeli za dobro vseh.

Naj skrb za gospodarski in gmotni napredek nikoli ne zamegli duhovnih vrednot, ki jih potrebujemo. Prav tako naj ob skrbi za svoje ugodje ne pozabimo tistih, ki so potrebni naše pomoči,“ so škofje še zapisali v molitvi, ki jo nameravajo v kratkem prevesti tudi v druge evropske jezika, tako da se ji bodo lahko pridružili tudi verniki drugod po Evropi. V molitvi pa se škofje obrnejo tudi na Marijo, ki jo prosijo, naj nas varuje in združuje.

V prošnjah so se škofje spomnili tako politikov kot trpečih in zapuščenih.
V prošnjah so se škofje spomnili tako politikov kot trpečih in zapuščenih. FOTO: POP TV

V prošnjah pa so se škofje med drugim spomnili državnikov in voditeljev, ki naj EU vodijo modro in odgovorno, priseljencev, emigrantov in narodnih manjšin, da ne bi bili zapostavljeni in izkoriščani, mladih, ki naj se odgovorno pripravijo na življenje, trpečih, osamljenih, bolnih in zapuščenih, da jih družba ne bi odrivala na rob, pa tudi delodajalcev, za katere upajo, da pri svojem prizadevanju za dobiček ne bodo izkoriščali delavcev, pač pa jim omogočali pošten zaslužek.

Molitev ob predsedovanju Slovenije EU
Prošnje ob predsedovanju Slovenije EU
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cartman1@email.si
18. 12. 2007 18.33
In kaj naj bi cerkev imela od tega, da so sesatvili molitev? NIČ! Od tega naj bi nekaj imeli samo Slovenci med predsedovanjem, v tem pa res ne vidim nobenega načina za pridobitev denarja(ki jih pa je resnici na ljubo bilo že kar veliko)
Tonček Balonček
13. 12. 2007 20.51
Iskreno povedano, ta škofovska konferenca potrebuje specialno duhovno oskrbo!!!! Kaj šele bo, ko se bo čez tri elta vrnil nam tako ljubi monsignor Franc Rode in s svoje rezidence na Goričanah trosil modrosti in nauke?
neti
13. 12. 2007 11.48
Hej Barby, kar začni, kdo ti brani .. Samo oloči se; boš zelo na glas, ali boš Mr. Mumly .. Priprave so zelo pomrmbne, je tako?
pahor?ek
13. 12. 2007 10.18
Naši stari so molili za zdravo pamet..tudi nam ne bi nič škodilo...
neti
13. 12. 2007 09.49
Maria consulting .. Dobro, da Slovenija vedno preseneti, pa četudi je to predsednikovanje EU .. Resnici na ljubo, vsak naj dela ali počne, kar najbolje zna; se bo pa molilo šest mesecev, tudi prav bo manj škode za vse ostalo, kar naj bi že počeli .. Lp Neti
GTR
13. 12. 2007 09.25
Ker bedak bo tole molil... Cerkev vsak dan si bolj nagnusna ocitno bo treba zacet zazigat to svinjarijo kradljivsko...
lollercoaster
13. 12. 2007 09.15
Brez da si preberem tale glup prispevek ga lahko ocenim: Vcasih je cerkev zegnjala noze, zdaj se je zmodernizirala, zdaj zegnja politike.
ziveti@email.si
13. 12. 2007 07.51
Tale cerkev pa res najde svašta za lastno promocijo, pa tiste cerkvene miši tam v prvi vrst z J.J. na čelu....ma, ne morem verjet... BLEK
janezgorenc@email.si
13. 12. 2007 07.38
sdrago, tisto o sodelovanju se res lepo sliši, vendar pozabljate, da so ravno tako tudi vladajoči iz enakih malih vasi, kot jih vi omenjate. Torej ni problem v vladajoči garnituri, pač pa v dejstvu, da smo Slovenci kot narod taki. Ne mislite, da smo kaj drugačni od svojih vladarjev. Kako enostavno bi bilo le-te preprosto zamenjati na naslednjih volitvah. Toda ne bi se dosti spremenilo. Ker vsaka še tako dobro premišljena reforma se bo zlomila pri prvem uradniku, ki misli, da je zelo pomemben. Sam delam v šoli in zelo lepo je slišati ministra, ki nam obljublja več avtonomije in več odgovornosti za svoje delo. Toda reden vse to pricurlja dol k nam, imamo še več kontrole kot prej. Spremembe se dogajajo zelo počasi. Vendar so možne. In včasih je en človek dovolj, da jih požene. POglejte generala Petreusa v Iraku, alipa Sarkozija v Franciji. Nekako sem upal, da bo pri nas to Janša. Toda počakajmo, saj še ni konec mandata. Lp, J
sdrago@siol.net
13. 12. 2007 07.00
Rešitev je v sodelovanju in ne v spotikanju! Logično, da v tem času strategi iz ozadja, ki so do sedaj še vedno prepričali volilno bazo, da voli leve ne počivajo, saj je prav sedaj še pravi čas za pripravo novega izvirnega volilnega natega ljudstva. Ob pomoči medijev to seveda niti ni težko. Izvirnega pravim zato, ker smo do sedaj na vsakih volitvah doživeli vedno drugačnega. Naši bratje bi torej volilnim izidom rekli: "Isto sranje drugo pakovanje!" Med leve seveda sodita tudi Janša in Peterle, saj sta oba desnici le posojena s strani levice, podobno kot košarkarski igralci v mednarodni ligi. Se pa tudi ne strinjam, da kaka politična stranka ne bi imela ljudi za ministrska mesta. Pogoj je seveda, da ni v opoziciji. Ko pa zmaga na volitvah nanjo navalijo kvazi strokovnjaki vseh vetrov kot muhe na drek. Vse to pomeni, da državni nivo še ni doumel spoznanja, da živimo v enoviti domovini in da je napredek države možen le ob zadovoljevanju interesov velike večine, ne pa le svojih pri koritu, na račun velike večine. Kmet bi rekel, da polovica vleče voz naprej, druga polovica pa nazaj. To je torej miselnost prejšnjega sistema, ki ni dorasla dejanski demokraciji. Seveda je znana vsem dostopna rešitev iz te godlje. To je samoorganizacija v naselju, kjer živimo in predvsem v lastni soseščini. Ne posnemajmo državnega nivoja in med seboj sodelujmo v dobrobit vseh naših otrok. Kritizirati je res lažje kot sodelovati, vendar si s kritiko uničujemo prihodnost, s sodelovanjem pa ustvarjamo sedanjost in prihodnost bolj varno za vse! LPD
Primat
13. 12. 2007 00.13
Cerkvi ni potrebno moliti...vse so dobili oziroma pokradli.
Primat
12. 12. 2007 23.37
Kogar hoče bog pogubiti,mu najprej vzame razsodnost. Slovenska škofovska konferenca je povsem ponorela ! Ljubi bog...si duhovščino učil pokvarjenosti ?
androit
12. 12. 2007 23.11
ma da je Janša v cerkvi je stem dokazal da je domobranc kot vsa njegova vlada ,v kateri so ,nepobiti in pobegli domobranci ,ta vlada je fevdalističlna
kriss714@amis.net
12. 12. 2007 23.00
Če jim Bog ne bo pomagal, jim bodo pa illuminati.
killingart
12. 12. 2007 22.52
... in te molitve-molijo naj raje za svoje grehe.Teh majo itak na pretek
d@we
12. 12. 2007 21.59
našo duhovstvo je v celoti za zaprt psihiatrični oddelek. Za družbo pa naj povabijo parlament RS.
...Lejga...
12. 12. 2007 21.14
A veste ,da nisem vel da so komunisti(bivši)začeli molit.
son6ek
12. 12. 2007 20.59
hm, ... če se bomo zanašali na molitve, se nam slabo piše ... :)
donato
12. 12. 2007 20.12
Kdaj bo pa molitev za višji standard? Farji so pa res zmešani. Molitev za boljše plače... Molitev za zmanjšanje inflacije... Molitev za višji standard... Molitev za zgorele na grmadi... Molitev za.....itd???????? ha,ha,ha,ha,ha
pajo78
12. 12. 2007 20.11
Tole po pa pomagalo, naj molijo še za boljše življenske pogoje državljanov!