Slovenija

'Mora nam uspeti, nimamo druge alternative!'

Ljubljana, 12. 02. 2010 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenija mora biti zaradi premajhnega in preveč odprtega gospodarstva konkurenčna, prilagodljiva in najboljša, zato nam pri izvedbi izhodne strategije mora uspeti, je odločen premier Pahor.

Pahor: Izhodna strategija mora uspeti!
Pahor: Izhodna strategija mora uspeti! FOTO: Miro Majcen

Slovenija je premajhno in preveč odprto gospodarstvo, da bi imela drugo izbiro, kot da je konkurenčna, prilagodljiva in najboljša, zato nam pri izvedbi izhodne strategije mora uspeti, je ob predstavitvi vladne izhodne strategije v DZ dejal premier Borut Pahor. Izvajanje strategije je po njegovem prepričanju letos absolutna prioriteta.

Pahor je ob tem priznal, da govori pod močnim vtisom četrtkovega neformalnega vrha EU v Bruslju, kjer so voditelji sedemindvajseterice obravnavali vsebinska izhodišča za novo razvojno strategijo Unije EU2020. Ta bo nasledila dosedanjo lizbonsko strategijo, ki po splošno sprejetem mnenju ni bila uspešna.

V razpravi je po Pahorjevih besedah postalo jasno, da bo Unija sicer do neke mere delovala skupaj in usklajeno pri iskanju izhoda iz krize in zagotavljanju dolgoročno vzdržnega razvoja, a obenem je spoznal, da bodo imele države članice bolj kot doslej vajeti svojega bodočega razvoja v lastnih rokah.

Od slovenske politične elite je tako odvisno, ali se bo Slovenija umestila med najbolj konkurenčne, razvite in odprte družbe ali pa se bo zadovoljila s povprečjem, je zatrdil premier in pri tem povedal, da mora sedaj slovenska politike delovati kot reprezentanca. Izrazil je tudi pripravljenost, da pri sprejemanju zakonskih dokumentov na podlagi strategije sodeluje z opozicijo, do tiste mere, kolikor bo to potrebno.

Pahor je poslancem DZ položil na dušo, da bodo odgovorni za sprejetje ambiciozne strategije, ki ima za osnovne cilje konsolidacijo javnih financ, okrevanje gospodarske rasti, okrepitev zaposlenosti in trajnostni razvoj.

Slovenija ima vse možnosti, da se v naslednjih letih uvrsti med najbolj razvite, a temu se moramo absolutno posvetiti. Zagotovil je, da sta vlada in sam kot premier na to pripravljena, sedaj pa to pričakuje tudi od DZ.

Glede na to, da je bila pri dosedanjih razvojnih strategijah težava predvsem v njihovem uresničevanju, je po Pahorjevem prepričanju trenutno ključno, da se ta implementacijski primanjkljaj odpravi.

"Mora nam uspeti, nimamo druge alternative," je glede izhodne strategije in razvojnega preboja v naslednjih letih na koncu ocenil predsednik vlade.

'Treba je zagotoviti fiskalno stabilnost'

Minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari, ki je vodil skupino za pripravo strategije, je pojasnil, da je za Slovenijo ključno, da zagotovi ustrezno fiskalno stabilnost, saj brez tega ne bo spodbujanja gospodarske dejavnosti.

Prav javnofinančna stabilnost namreč po njegovem prepričanju postaja specifična razlika med državami. Javnofinančno stabilne države si lahko obetajo hitrejši izhod iz krize in bolj ugoden razvoj, nestabilne pa bodo iz krize izstopile počasneje s slabšimi temelji za nadaljnji razvoj, je pojasnil. Čeprav Slovenija ni med državami z najslabšim javnofinančnim stanjem, mora glede na razvoj finančnih trgov v zadnjih tednih po Gasparijevem mnenju paziti.

Zato je javnofinančna konsolidacija pred zmanjševanjem davčnih bremen, je poudaril. Pravilo vlade je tako, da najprej skrči in prilagoditi javnofinančne izdatke in nato, če bo uspešna, išče tudi možnosti dodatnih davčnih razbremenitev.

Opozicija očita premalo konkretnosti

DZ se je z izhodno strategijo že seznanil. Večina poslancev koalicije je imela pohvalne besede, opozicija pa je dokumentu očitala premalo konkretnosti in skrbi za gospodarstvo.

Andrej Vizjak (SDS) je tako ocenil, da je vlada predlagala nestrukturiran dokument, ki ga je v največjem delu zelo težko upravljati. Tudi nekateri drugi poslanci opozicije so izražali pomisleke, da gre pri strategiji v veliki meri za nabor želja brez konkretnih ukrepov in časovnice.

V SDS sicer pozdravljajo, da so cilji pri javnofinančni konsolidaciji jasni, medtem ko je po njihovem prepričanju ukrepov za kratkoročno oživitev gospodarske dejavnosti premalo. Poslanci SDS, med njimi tudi Rado Likar, so poudarjali, da bi se vlada morala lotiti davčnih razbremenitev in spodbud gospodarstvu, kar bi pripeljalo do novih delovnih mest in s tem bi država pridobila nove davkoplačevalce.

Minister Gaspari je dejal, da povečevanje javnofinančnega primanjkljaja ni prava pot do novih delovnih mest. Če izberemo ukrepe z davčnimi razbremenitvami, moramo biti močno prepričani, da bodo nova delovna mesta takoj in izboljšava fiskalnega položaja hitro, ne pa šele čez nekaj let, je zatrdil in pojasnil, da dokazov za to ni.

S tem se je strinjal minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, ki je obenem naštel nekaj projektov za kratkoročno oživitev gospodarske dejavnosti na področju energetike in okolja, pridružil pa se mu je tudi minister za promet Patrick Vlačič, ki je zatrdil, da bo na področju modernizacije železniške infrastrukture v naslednjih 15 letih porabljenih 1,5 milijarde evrov.

Vizjak je temu naboru očital, da gre za ukrepe, ki so že v teku, in da vlada ni pripravila ničesar novega.

Na očitke, da strategija ni operativna, je Gaspari povedal, da vsebuje 25 zakonov, ki jih bo sprejemal DZ in naj bi bili sprejeti do oktobra. Časovnica tako po njegovih besedah je, a bo vse odvisno od sprejemanja v DZ.

Strategija po Gasparijevem prepričanju ni zidanje gradov v oblakih, ampak gre za konkretne ukrepe, ki bodo vidni tudi v razvojnih proračunih.

Kar nekaj poslancev, med njimi tudi nekateri koalicijski, ki so bili strategiji v veliki meri naklonjeni, so opozarjali, da se vlada v razvojnih načrtih odpoveduje gradnji razvojnih osi.

Samo Bevk (SD) je tako zatrdil, da je gradnja osi bistvena za izkoriščanje razvojnega potenciala obrobnih regij in bi morala biti del strategije. Peter Verlič (SDS) pa je dodal, da vlada na razvojne osi ne more gledati strogo ekonomsko.

Vlačič je zagotovil, da se vlada tem projektom ni odpovedala, jih pa preučuje iz vidika upravičenosti.

V SDS pa so opozarjali, da je vlada črtala številne projekte iz resolucije o nacionalnih razvojnih projektih 2007 - 2023.
Gaspari je zagotovil, da vlada ni sprejela nikakršne odločitve o nacionalnih razvojnih projektih. Resolucija, ki jo je sprejela prejšnja vlada, je po njegovem indikativen dokument, saj so v njem projekti za 23 milijard evrov, predvidenih sredstev v državnem proračunu pa je sedem milijard.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je izpostavila zahtevnost ukrepov za krčenje javne porabe, saj se v državi še nikoli ni toliko varčevalo. Opozicijo je pozvala, naj da s svojimi nastopi ljudem jasno sporočilo, da je sedaj treba varčevati.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

david68
03. 03. 2010 18.45
Z to vlado bog če bo povprečje.....
Buena Vita
14. 02. 2010 04.35
s sedanjo vlado ,s križaničem,pahorjem je slovenija HAITI PO POTRESU,, IN SLABŠA HAITIJU BO POMAGAL CEL SVET SLOVENIJI NIHČE
mac4_m
13. 02. 2010 18.00
more nam uspeti. Stiskali bomo narod tako dolgo, da bomo 'odplačali' koruptivne tajkunske kredite in z denarjem davkoplačevalcev pokradli lastnino davkoplačevalcev. Sočasna uzurpacija policije, sodstva, bančništva bo omogočila bogatenje tajkunskih prijateljev, selitev nakradene industrije in denarja v tujino. Ko opravimo z vsem tem bo tu nastala druga albanija - v skladu z hiranjem lastnega naroda pa bo v nekaj desetletjih enako tudi po narodnosti prebivalstva..Vidimo, da vam gre uresničevanje ciljev točno po načrtu...
DarthRevan
12. 02. 2010 23.06
R57, šolamo jih ne "mi", šolajo se ljudje sami. Če bi uvedli pa usmerjeno izobraževanje bi se pa folk svet pritoževal da je to komunazjarsko kratenje osebnih svoboščin in pravice do izbire. In kaj je tu zdaj Pahor kriv če se ves folk odloča za družboslovje?
R57
12. 02. 2010 19.01
Pahor sanja. Kakšna pa je izobrazbena struktura Slovencev? Zadnja leta šolamo samo družboslovce, ekonomiiste in pravnike. Kaj bomo pa prodajali. Če hočeš kaj prodat moraš biti na trgu konkurenčen in uspešen. Za to pa je potrebna tehnologija in ustrezno usposobljeni kadri.
odbogaposlan
12. 02. 2010 17.33
naši loleki gospodarstveniki, in naš lolek borat, he,he,
Nastja77
12. 02. 2010 17.21
Kje je pa zdaj semafor a je to že mem.
Titus01
12. 02. 2010 17.15
@Animax Jasno je, da Unija ne bo pustila nobene države propasti - Ne Grčije, ne Latvije, ne Madžarske, ne nas. Saj niso neumni in vedo, da bi bil to politični samor iz zasede. Obenem pa nočejo, da bi se jim ponovil jugoslovanski scenarij, ko bogati vseskozi subvencionirajo revne, sami nimajo od unije nič, revni pa denarja ne porabljajo dobro, zato menim, da bodo državi pomagali samo na način, ki jo bo bolel - da se države ne bi preveč zanašale na to pomoč in da se bodo zavedale, da je pomoč šele zadnja možnost.
zek
12. 02. 2010 17.10
Edina izhodna strategija,ki bi delovala je ODSTOP NESPOSOBNE VLADE in do naslednjih volitev postaviti novo TEHNIČNO VLADO neglede na strankarsko pripadnost.
AlternativeFacts
12. 02. 2010 17.08
Klasik - Tisti citat med vrsticami pove, da se Unija razkraja, da je z njo na srednji rok konec.Ne moreš imeti skupno valuto, zakone, standarde itd, ko pa je članica v težavah, pa igrati "francoza". Sorry, ampak če Pahor interpretira to na enak način kot ti, potem se nam ne piše nič dobrega, pa nisem evroskeptik.
dr.Pametni
12. 02. 2010 16.37
pravi komunist mi moramo bla bla bla......
Uporabnik113189
12. 02. 2010 16.34
helgo12.02.2010, 16:05 Na tvojo žalost nisem noben kravatarski uradnik. Iz tvojega kometarja pa ugotavljam, da si strasten pristaš bogatenja posameznika in grobega izkoriščanja. Zakaj pravzaprav potrebujemo materialno bogastvo? Že pozabil? Ali nisi nikoli vedel? Kaj je največje bogastvo države? Naj pomagam, bi rajši izbral kup diamantov ali zadovoljne državljane in veliko mladih in srečnih otrok. Kot bi gledal travnik v vsem razkošnem cvetenju.
pirahna
12. 02. 2010 16.31
Pahor daj povej na kakšni drogi si ko take bedarije kvasiš,saj ti nihče več v Sloveniji ne verjame
bolimepatak
12. 02. 2010 16.21
No, imamo pa sicer semafor......,ki resnici na ljubo ne dela, videti pa je nekoga, ki "maha" z rokami in dela prepih.....ali pa mogoče samo odganja mrčes......
AlternativeFacts
12. 02. 2010 16.14
Ja ja smeh je pol zdravja.Enako kidanje snega, namesto da se prerekate na forumih, raje primite za lopate in se spravite kidat', da boste lahko imeli spomladi shod.
Titus01
12. 02. 2010 16.07
@helgo Ja, jedobro. In Slovenija, kot sem povedal spodaj, NI najbolj obdavčena džava na svetu. KPMG-jeva študija je upoštevala samo en davčni vir (dohodnino) in to za bruto plačo 5700 evrov (ki je večina nima), ker je šlo za raziskavo za potrebe tujih podjetij, ki jih zanimajo stroški plač menedžmenta. Efektivna davčna obremenitev v SLO je v povprečju 43%, kar je evropsko povprečje (Francija 45%, Švedska celo 55%). Vir: Eurostat.
TheTruth4u
12. 02. 2010 16.05
No, da ti pomagam. TA VLADA DELA KATASTROFALNO SLABO!!!
TheTruth4u
12. 02. 2010 16.02
@Klasik, a ti potem praviš, da vlada dela dobro? A zate je dobro, ko je Križanič predlagal obdavčitev "bogatih" na 50% (zneski nad 33000€, če se ne motim), a zate je dobro, ko je predlagal nično obdavčitev za tiste, ki zaslužijo do 10.000€, a zate je dobro, da je Slovenija skoraj najbolj obdavčena država na svetu (in trenutna vlada davkov niti v sanjah ne misli znižati), a zate je dobro, da se država na vse kriple trudi, da bi dokapitalizirala NLB, a zate je dobro, da se je ministrstvo za notranje zadeve odpovedalo "Matejevi palači" in bo raje plačevalo veliko najemnino botrom iz ozadja, a zate je dobro, da je v vladi človek, ki je solastnik podjetja katero se na vse kriple trudi davke prenesti v davčne oaze (je to higienično glede na to, da bi lahko davke vsaj poskusil spremeniti?) in se po vrhu vsega še LAŽE, a zate ta vlada dela dobro, DOBRO?!? A si ti mogoče še eden izmed tistih kravatarskih uradnikov, ki za svoje plačilo ne delani nič, (dobesedno NIČ)?!? Žalostno!!!
29350
12. 02. 2010 16.02
G. Pahor ali res verjamete svojim besedam. Komu lazete sami sebi ali nam. Kje ste se videli, da je v korompirani drzavi raslo gospodarstvo. Slovenija me spominja na Haiti pred potresom.
Titus01
12. 02. 2010 15.52
@Animax No, niso samo za okras, strinjam pa se, da bi jih morali bolj izpostavljati, vendar to ni edini problem. Konec koncev, ker gre za deficitarne poklice, se ljudje vse bolj odločajo za naravoslovje. Velik problem je, da je potrebno tem ljudem zagotoviti ustrezne razmere. Imamo lahko vrhunske inženirje, kemike, fizike... če ne bodo mogli svojega znanja ustrezno uporabiti, bodo šli na Zahod. In zakaj ne? Država je tista, ki mora zagotoviti okolje, v katerem se lahko uveljavijo.