Črna kronika

'Moški z lučko', ki je rešil številna življenja, se skromno zahvaljuje drugim: 'Nisem heroj, bil sem pač na pravem mestu'

Ljubljana, 01. 02. 2016 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Ne morem vam opisati občutka, ko visiš čez ograjo, mahaš, si kakih 50 metrov od stoječe kolone, slišiš njihove motorje v prostem teku, pa jih ne vidiš /.../ proti tebi pa drvijo s 100 km in več na uro in ti jih poizkušaš ustaviti," opisuje 'moški z lučko', ki je rešil številna življenja na primorski avtocesti. "Nekje na sredini je enkrat počilo, grozno, pomisliš, nisem uspel ..."

Več videovsebin
  • Posnetek verižnega trčenja
    00:53
    Posnetek verižnega trčenja
  • Iz SVETA: Po hudi sobotni nesreči
    02:36
    Iz SVETA: Po hudi sobotni nesreči
  • Iz SVETA: V nesreči udeleženih 128 oseb
    02:33
    Iz SVETA: V nesreči udeleženih 128 oseb
  • Iz SVETA: Kako lahko pomaga psiholog?
    02:42
    Iz SVETA: Kako lahko pomaga psiholog?
  • Iz SVETA: Kako voziti v megli?
    00:34
    Iz SVETA: Kako voziti v megli?
  • Iz SVETA: Bi več opozoril preprečilo tragedijo?
    02:26
    Iz SVETA: Bi več opozoril preprečilo tragedijo?

Huda prometna nesreča, ki se je v soboto zgodila na primorski avtocesti in v kateri so ugasnila štiri življenja, bi se lahko končala še veliko bolj tragično, če ne bi bilo posameznikov, ki so v trenutkih groze zanemarili lasten strah in na nevarnost naleta zaradi megle, v kateri se ni videlo stoječe kolone, nesebično opozarjali druge voznike.

Eden od njih je bil Primož, ki je po avtocesti v smeri iz Senožeč proti Postojni pripeljal le nekaj trenutkov po prvem trčenju. Nasproti vozeči tovornjak ga je opozoril z dolgimi lučmi. Primož je ustavil na skrajnem robu odstavnega pasu in bil najverjetneje prvi, ki se je izognil naletu. Njegova partnerica se je umaknila na brežino, sam pa je ob robu vozišča stekel v smeri prihajajočih vozil. "Mahal sem z rokami, bil sem v zelenem puloverju. Nisem pa imel lučke," je povedal in dodal, da je kar nekaj vozil ob njegovih kretnjah pričelo konkretno zavirati.

Tega pa ni počel samo on, številni vozniki so v izjavah za medije in pismih zahvale omenjali tudi moškega, ki je stal ob cesti in jih na nevarnost opozarjal z lučko. "Če ne bi bilo tega moškega, bi bilo še mnogo huje. Pravzaprav mislim, da nam je rešil življenje. Pa ne samo nam, ampak precej veliko ljudem," je zapisala Nina. S podobnim pismom se mu je zahvalil tudi bralec Miha. "Tudi meni je rešil življenje, saj sem ga v zadnjem hipu videl in zavrl. Drugače bi priletel v kolono z vsaj 130 km/h in še koga poškodoval. Res mu hvala," je zapisal.

Verižno trčenje na primorski avtocesti - 8
Verižno trčenje na primorski avtocesti - 8 FOTO: PGD Postojna

'Moški z lučko' se zahvaljuje Primožu

Zdaj pa se nam je pogumni 'moški z lučko' javil v uredništvo. Ostati želi anonimen, pravi, in se skromno zahvaljuje tistemu, ki je na enak način opozoril njega – Primožu.

"To sem storil, ker je mene na podoben način opozoril gospod Primož, in mi je uspelo pravočasno ustaviti in zapustiti avto. Ko je pokanje ponehalo, smo začeli nuditi pomoč, kar se je dalo. Pri ukrajinskem šoferju smo si sposodili kamionsko dvigalko, da bi dvignili prikolico šleparja, pod katerim je bil zagozden mlajši moški. Po pogovoru z njim in vsemi pripravljenimi pomagati smo to zaradi varnosti opustili. Nesel sem vrniti dvigalko, nakar so že pridrveli prvi gasilci ter rešilec. Ker je bilo najbližje, najlažje in najhitreje, so se ustavili na nasprotnem voznem pasu, torej v smeri Kopra. Avtomobili, ki so vozili za njimi, so seveda normalno ustavili," opisuje dogajanje.

Ker je bil na začetku nesreče, je opazil, da se vsak naslednji avtomobil težje ustavi, zato je v trenutku prevzel Primožev pristop. "Skočil sem med ograje in začel mahati. Ker so me vozniki zaradi goste megle slabše opazili, sem se spomnil lučke na mobitelu, jo uporabil in rezultat je bil dosti boljši. K sreči promet ni bil pretirano gost, avtomobili so prihajali v manjših skupinah in v presledkih parih sekund. Tako se mi je uspelo premikati navzdol malo hitreje, kot je nastajala kolona," pojasnjuje.

'Nisem heroj, bil sem pač na pravem mestu'

Premikal se je vse do vznožja, kjer je bila vidljivost kakih 100 metrov in so vozniki sami opazili nevarnost. Kakih 50 metrov prej je opazil gospoda, ki je na nasprotni strani mahal z odsevnim jopičem in bil v resni nevarnosti. "Ne morem vam opisati občutka, ko visiš čez ograjo, mahaš, si kakih 50 metrov od stoječe kolone, slišiš njihove motorje v prostem teku, veš, da vsem gorijo zavorne luči, nekateri so imeli vse štiri smernike, pa jih ne vidiš, proti tebi pa drvijo s 100 km in več na uro in jih poizkušaš ustaviti. Nekje na sredini je enkrat počilo, grozno, pomisliš, nisem uspel. Kasneje sem videl, da je bila samo zvita pločevina, a sem nadaljeval. Ne počutim se heroja ali kaj drugega, sem bil pač na pravem mestu v tem trenutku in vprašanje je, če bi se tega spomnil brez g. Primoža, zato hvala mu, ker je opozoril mene in tako dal pobudo, da sem jaz opozarjal ostale. Zahvala gospe Nine in nekaterih v stoječi koloni zadostuje," je zaključil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (306)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?or?o Topic
05. 02. 2016 11.08
Plačal sem vinjeto darsu oni so dolžni poskrebeti za mojo varnost.Tako kot v drugih državah s hitrostnimi tablami,vozil za upočasnitev prometa na nevarnih mestih ......Napis da je megla je širok pojem.Do vrha klanca se je dalo brez problema voziti 90-100kmh.Zdaj nastopi PROBLEM strm klanec navzdol zelo močma meglen pas potem spet boljša vidljivost in večkrat tako.Če kdo naredi napako je konec..Rad bi videl vas pametnjakovići ki bi pogruntali da je pod hribom naenkrat tema verjetno bil naglo zavirali in bi vas kamioni pomandrali.DARS se izgovarja na KAMIKAZE so povsod res BODIMO pošteni kdaj so take tipe ustavili zelo strogo kaznoval izgnali z ac seveveda skupaj s policijonikoli kar jih rabijo za opravičilo ker<ne zavarujejo svojih plačnikov kot v drugih državah.
Sunshine73
03. 02. 2016 13.06
-2
Baka leze iz avta kot bi jo na drisko tiščal .... dejmo to bol na poskok :))
bob87
02. 02. 2016 21.59
+0
Mene še vedno zanima, zakaj v 21 stoletju leta 2016, ko imajo avtomobili MALO MORJE varnostnih sistemov, lahko vozijo po cestah prikolice tovornih vozil, KI IMAJO TAKO ZELO SLABE zadnje odbijače (to je že davno znano po EU direktivi), in je tem prikolicam še vedno dovoljena vožnja. To da avto dobesedno zleze pod kamion, je ABSURD, še posebej, ker je šasija prikolice izredno močna (trpežna), potem pa zadnji odbijač z lučmi, ki je edini tako nizko, pritrjen na dva UŠIVA plehca, ki ju kamion povije že pri 10km/h vzvratne vožnje, če na parkirišču zadane ob tako nizko nepremično oviro. in žalostno je to, da bi bil strošek ojačitve takšnega odbijača mogoče 100EUR !!! Za to ceno, pa bi prišparali na človeških življenjih, in če HOČETE FINANČNO na delu gasilcev, reševalcev in kasneje zdravljenju bolnikov. TO JE TOTALEN ABSUR BREZ PRIMERE. Za leto 2016 bi bilo kvečemu pričakovan airbagu podobna zadeva na odbijaču prikolice in kamiona, ne pa PAPIRNATI zadnji odbijač! In tudi vi novinarji bi lahko to izpostavili, da se pristojni KONČNO zganejo in rešijo to sramoto.
Sunshine73
03. 02. 2016 13.48
+3
Ta ojačitev SIGURNO nebi pripomogla k boljši varnosti. Da ti bedak prileti 150km/h v prikolico je pri temtakem popolnoma vseeno kakšen je odbijač ali, pa ga sploh NI !! Obstoječi odbijači so zgolj zato, da nosijo reg. tablico ter svetlobna telesa ...
oldii
02. 02. 2016 21.53
+3
Jst pri 32 letih z družino v avto , sugurno ne vozim v megli tako kot je tist s kamero na armaturi, pa so ga še prehiteval... Pa, da se razume- rad vozim hitro, dinamično, kjer mi to dopušča promet. Halo ne vidš predse pa greš 150? Halo? Ja svaka čast, da je rešu ljudi, sam, če bi vozil ene 100 vsi bi se tud k je un romun prletu v šleparja lohk rešil, pa ne bi blo nč za pisat. Sej je jasn.
murate
02. 02. 2016 20.19
-1
Ko plačam vinjeto pričakujem , da se bom peljal varneje, po lepšem asfaltu ,hitreje prišel do cilja. Pri nas pa nekako vozimo 60 na uro mimo nekih bivših blagajn,kjer nas lovijo z nekimi dragimi radarji, ki jih mi z vinjetami financiramo, potem so tu še policisti ,ki se skrivajo v civilnih avtih in spijo na počivališčih in zagrožene so takšne kazni, da ne veš a plačati kazen ali nekoga .... Varnost nas uporabnikov je na zadnjem mestu in to se je izkazalo tudi tokrat , samo na steberu prižgati napis megla najbrž ni dovolj,vseh lenuhov ,ki se šlepajo od 1- zadnjega in 15 v mesecu dobijo lepo plačo za nedelo ,bi bilo treba konkretno preverit kaj bi kdo moral storiti.Je pa res da kot voznik moram najprej sam poskrbeti za varno vožnjo.
boy36
02. 02. 2016 08.51
+13
Samo BRAVO za to dejanje vsem ,ki so pripomogli ,da žrtev ni bilo več!!! Samo prst dol pa tistim,ki ste najprej krivili DARS in policijo za nesrečo,vam je ta gospod povedal s kakšno hitrostjo so nekateri vozili ,kljub megli.Ja včasih je najprej treba pomesti pred svojim pragom potem šele pred drugim,to pa nam Slovencem ne gre ravno od rok!
ggzz
01. 02. 2016 21.54
+10
moški z lučko - Mramor v stalni pripravljenosti.. Aja, ne, on smuča v Franciji. Pol pa kakšen aparatčik s kakšne recimo ljubljanske občine, ki je tudi v stalni pripravljenosti
medo90
02. 02. 2016 09.22
+2
Nisem vidu Mramorja, da bi imel šlem na glavi in pomagal. Aja on je vrnu denar in ni več v intervncjiski ekipi.
Sunshine73
03. 02. 2016 13.09
+2
V stalni pripravljenost ? Kaj, da gre ob 3h zjutraj ko ga srt prime na faks študente gluposti učit ?
cosmosjasnovidec
01. 02. 2016 21.50
-14
No ja lepo od njega.Sedaj mu pa naj dajo tudi nekaj policijskih plač,da je namesto njih opravil to delo,da lahko oni v miru in na toplem štrajkajo pridejo pa vedno šele takrat,ko je že prepozno.V takih slabih razmerah je njihova dolžnost poskrbeti za signalizacijo kakor tudi Dars kateri je pa še bolj odgovoren.Drugo ne vedo kot samo guliti folk delajo pa nič.
boy36
02. 02. 2016 08.53
+8
...daj si še enkrat preberi njegovo izpoved potem pa kvasi neumnosti.Ne pomaga signalizacija če nekateri kljub megli vozijo 100 kmh in več!!!!!!
4ndr3y
01. 02. 2016 21.36
+22
Neprimerna hitrost, kultura divjanja po cestah - za nekatere je varnostna razdalja 5cm od avtomobilov pred njimi, nepoznavanje cpp pravil... Strinjam se, da bi DARS že zdavnaj lahko uredil boljšo signalizacijo in v megli, snegu (ledu) večkrat in bolje opozarjal voznike na nevarnost. Hkrati pa je potrebno povedati, da za preveliko voznikov slednje ne bi imelo nobenega efekta... Zahvaliti se je potrebno gasilcem, reševalcem in policiji za hitro in učinkovito reševalno akcijo. Med zahvalo pa bi veljalo tudi razmisliti, ali si gasilci res zaslužijo, da nimajo urejenega statusa, ker kar nekaj jih bo deležnih groženj z odpovedjo delovnega razmerja.
setisfekšn
01. 02. 2016 21.07
+26
Samo DARS ne krivit za to nesrečo,ker nima veze s tem!ne krivite ga za vašo nesposobnost prilagajanja razmeram!!!
cosmosjasnovidec
01. 02. 2016 21.54
+0
Pa še kako ima vezo.Pokasirajo ogromne vsote denarja kateri kar ponikne za signalizacije in podobno ga pa enostavno ni.Stali naj bi na cesti in opozarjali avtomobile pa do te nesreče ne bi prišlo.
boy36
02. 02. 2016 08.54
+3
cosmo edina taka signalizacija ,da vsem ,ki ne prilagajo hitrost razmeram predere gume ,bi v tem primeru pomagala!!!!!!
bostjan_safaric
01. 02. 2016 21.06
+51
Bom pa še jaz pameten. V megli je potrebno znižati hitrost, to je gotovo. Ampak, potrebno je upoštevati še dejstvo, da bo en "boljši" voznik za tabo, priletel v tebe z nezmanjšano hitrostjo, ker si pač "prepočasen" zanj. Torej je prava hitrost ravnotežje med vidljivostjo in prehitrimi vozniki za tabo. Hujša megla je, bolj je nevarno zmanjšati hitrost. Sliši se protislovno, pa ni. In tistega, ki je mahal na AC in je pravi heroj te zgodbe, je potrebno nagraditi. Moralno nagrado je že dobil. Dajte mu še finančno. Izdatno. Ker si je zaslužil. Temu se reče stalna pripravljenost, pijavke...
mccm
01. 02. 2016 21.36
+16
Tudi jaz sem tako mislil ampak v zakonu piše če je vidljivost po 50m je omejitev hitrosti 50km/h
setisfekšn
01. 02. 2016 20.23
+13
To pa ne -tukaj ni dars nič kriv!!!Tudi na življenskem vozniškem izpitu poudarjajo -moraš hitrost prilagodit samoiniciativno razmeram na cesti brez opozarjanja!!!Dars ti lahko napiše megla ali fog ki je pa veliko ne upošteva!!!tko da ne njih krivit!!!pa sem navadni občan!!
setisfekšn
01. 02. 2016 20.23
-1
cosmosjasnovidec
01. 02. 2016 21.58
+6
Verjetno začeten učilec sam sebe.Kaj ti pomaga zmanjšati hitrost ko se pa bo drugi zadaj zabil v tebe tako kot se je tudi tukaj zgodilo.Dars bi se moral postavit signalizirat in le tako bi vsi prilagodili hitrost razmeram na cesti.
boy36
02. 02. 2016 08.56
+0
cosmo je na opozorilnih tablah lepo pisalo da je megla in koliko od tistih ki so vozili 100 in več je to upoštevalo.Imaš video posnetke ,teh opozorili!!!!! Ampak tebi vidim po nabijanju nekaj ne štima med razumevanjem in tvojim pisanjem!!!
Against
01. 02. 2016 19.56
+10
Ga ni RAZLOGA na tem svetu, da nekateri ne bi bili SPOSOBNI prilagoditi hitrosti razmeram na cesti ali pa voziti z največ DOVOLJENO hitrostjo.
Anonimnež1
01. 02. 2016 19.30
+9
Vsi vi ki pljuvate o kulturi vožnje po vseh drugih, pojdite v avto in pometite prah izpod svojega sedeža, ker ga je ogromno. Dvomim, da je kdo tu med nami, ki vozi vedno po ps-u
Against
01. 02. 2016 19.41
+4
Zanimivo, da ker dvomite, ne poznate druge opcije, kot gas do tal.
kokicas
01. 02. 2016 19.25
+2
Razumem ,da so opozarjali na meglo in nevarnosti ki pretijo z njo, ampak treba si je priznati da manka portalnih in obveščevalnih tabel ki bi voznika obvestili o nesrčah, zaprtih voznih ali prehitevalnih pasovih in podobno, ali vozniku z vožnjo v nasprotno smer itd. Premalo jih je na vseh koncih avtocestnega križa, predvsem pa na odceku od Kastelca do Brezovice v dolžini 90km jih ni, samo ob strani tisti majhni, ki opozarjajo na meglo pred nami. Tudi danes od Razdrtega naprej opozorila o megli in 80km/h v dolžini 12km, čez 1 km pa na portalni tabli že omejitev 100km/h
boy36
02. 02. 2016 08.58
pa kam bomo pa prišli če bo AC izgledala kot novoletna jelka,še več bo zmede med vozniki.Kdo nas pa na lokalnih cestah opzarja za meglo pa je dovoljena 90 kmh ,,!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bofur
01. 02. 2016 19.17
-24
Če bodo ti vozniki, udeleženci kalvarije na primorki, dovolj pametni in hitri, naj se takoj povežejo med seboj in vložijo kolektivno tožbo proti DARSU, zaradi malomarnosti in ne-obveščanja o nevarni megli.
Mali medo
01. 02. 2016 19.33
+16
dars je po tvoji logiki kriv da brihtne buče ne znajo prilagoditi vožnjo pogojem na cesti
Bofur
01. 02. 2016 19.41
-12
Dars je kriv, ker voznikov ni obveščal o nevarnosti megle. ker ni skupaj s policijo omejil hitrost na tem odseku na 40 km na uro kot ob burji in snegu
4krat
01. 02. 2016 19.48
+25
koromač, če med vožnjo sam ne opaziš, da voziš v megli si enostavno kre te n!!!
Bofur
01. 02. 2016 19.58
+4
super. Kaj pa če te od zadaj naguzi tovornjak, ki kljub megli vozi 90 ali 100 na uro. ti si pa zaradi megle zmanjšal hitrost na 50 ali si celo zavrl, ker je pred tabo blokada.
Bofur
01. 02. 2016 19.58
+0
super. Kaj pa če te od zadaj naguzi tovornjak, ki kljub megli vozi 90 ali 100 na uro. ti si pa zaradi megle zmanjšal hitrost na 50 ali si celo zavrl, ker je pred tabo blokada.
setisfekšn
01. 02. 2016 20.21
+1
tu mač koromač!To pa ne -tukaj ni dars nič kriv!!!Tudi na življenskem vozniškem izpitu -moraš hitrost prilagodit samoiniciativno razmeram na cesti brez opozarjanja!!!Dars ti lahko napiše megla ali fog ki je pa veliko ne upošteva!!!tko da ne njih krivit!!!pa sem navadni občan!!
tron3
01. 02. 2016 18.36
-4
Koliko dni ali tednov še mislite poročati o tej tragediji, vašo poročanje že meji na orgijo novinarjev brez pravega dela, ker se s tako radostjo naslanjate nad nesrečo udeleženih!!!
DržavniSekretar
01. 02. 2016 19.00
+2
janijankov
01. 02. 2016 18.02
+2
DržavniSekretar 01.02.2016 16:42:49 -3 5 8 Kriv je DARS in prometni minister, takojšen odstop.
TurbinaOdStargaGolfa
01. 02. 2016 19.37
-5
dars je naštimal meglo, dars je izrecno napisal predpise, da se v megli pospeši na 150 in dars je v vsak avto naštimal enga, ki je gas pritiskal. te stvari se pač dogajajo....in še se bodo. ni da je to prvo verižno trčenje in da se to zgodi samo pri nas...
otocanka
01. 02. 2016 17.57
+38
/bralec Miha. "Tudi meni je rešil življenje, saj sem ga v zadnjem hipu videl in zavrl. Drugače bi priletel v kolono z vsaj 130 km/h in še koga poškodoval. Res mu hvala," je zapisal./ 130 km/h po avtocesti kot pri lepem sončnem vremenu, bila pa je megla, vidljivost do 50 m. Pri megli se pelje z zmanjšano hitrostjo in ne s 130 km. Ja eni imajo sokolji vid, kaj sokolji, rentgenski vid, vidijo skozi zid, skozi jeklo, skozi železo. In ko se nekdo /nekaj pojavi pred njimi, so taki frajerji, da kar naenkrat ne vidijo več nič in zaletijo drugemu odzadaj. Takih @baljijev30 je ogromno in zato so naleti, smrtne žrtve. Zaradi takih @bakijev, ki so supermani le do prve ovire, nato pa njihova sepermanovska nadnaravna moč izpuhti v tisočinki in povzročijo gorje ljudem. Hitrost je treba prilagoditi vremenskim razmeram. Zaradi takih ljudi, ki si mislijo da so frajerji, nindže, batmani in potem z nadzvočno hitrostjo priletijo v drugega pred sabo. 130 pri megli? Me prav zanima koliko vozijo taki, ko je lep sončen dan. Verjetno kolikor potegne avto. In zaradi takih ljudi ugašajo življenja. Ampak za te norce, ki bi jih morali nemudoma odstraniti s ceste, so za vse krivi ljudje, ki prilagodijo hitrost trenutnim vremenskim razmeram. In za te ljudi, niso krivi oni, ki so divjali z 230, ampak ljudje, ki so upočasnili na 70.
Balki30
01. 02. 2016 17.24
-59
Taka nesreca se zgodi zaradi tistega prvega....ki bremza naveliko.....ostali ki divjajo pa naletijo na takega....ac je vecinoma ravna....ostrih ovinkov ni.....ce je megla....grem na prehitevalnega...gledam belo crto in pelem 130 dalje.....ce bi vsi takpocel....ne bi blo panike...ampak se najde en cudak ki res pribremza na 50....potem pa bum...pa to.
HorstWiesel
01. 02. 2016 17.28
+12
Pa če nekaj nepredvidljivega zgodi (npr. medved, srna,...na cesti), bi lahko varno zaustavil svoje vozilo od trenutka, ko bi težavo zagledal?
srebrnibreg
01. 02. 2016 17.47
-29
Balki tu si pa kar zadel bistvo. Eni pa naenkrat bremza na polno in oči na šajbo, ker že takrat, ko ni megle slabo vidijo.
User112003
01. 02. 2016 17.52
+34
Balki30 čisto mimo si zgrešil!! Vsak ki je opravil izpit (ga ni kupil) ve da kdor prileti od zadi je KRIV! cestna pravila so jasna! Če si preltu v rit, si gledu stran, nisi imel varnostne razdalje da bi se lahko ustavil, vozil si prehitro itd
User112003
01. 02. 2016 17.55
+19
Vsak mora imeti tako razdaljo, če nekdo na polno pobremza ga ti ne smeš nabit od zadi!!!
User112003
01. 02. 2016 17.55
+14
daf3
01. 02. 2016 19.05
+3
vsak kupi izpit samo nekateri še dodatno plačajo uspešnost in tisti z dodatkom so nevarni
hsds
01. 02. 2016 19.53
+1
Krivih drv in kretenov nebo nikoli na cesti zmanjkalo. Na zalost velike vecine
mona
01. 02. 2016 19.59
+7
balki- takoj nesi izpit nazaj in hajdi na kolo