FIT 24UR

'Moškim je še vedno težko priznati, da so kdaj ranljivi, in se težje odločijo za pregled pri zdravniku'

Ljubljana, 04. 02. 2016 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Moški v Sloveniji zbolevajo in umirajo za rakom v večji meri kot ženske. Od rojenih otrok leta 2012 bo do svojega 75. leta starosti predvidoma za rakom zbolel eden od dveh moških in ena od treh žensk. Med moškimi je najbolj razširjen rak prostate. Sledita rak pljuč in rak debelega črevesja.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Rak pri 24 letih
    02:12
    Iz SVETA: Rak pri 24 letih
  • Iz SVETA: Svetovni dan raka
    02:01
    Iz SVETA: Svetovni dan raka
Obupan moški
Obupan moški FOTO: Thinkstock

Moški v Sloveniji zbolevajo in umirajo za rakom v večji meri kot ženske. Moški v večji meri kadijo, tvegano in škodljivo pijejo alkoholne pijače, imajo slabše prehranjevalne navade in se manj odzivajo na vabila programa zgodnjega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki – programa SVIT. To so ob svetovnem dnevu boja proti raku, ki ga vsako leto obeležujemo 4. februarja, zapisali na ministrstvu za zdravje. 

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije in Zveza slovenskih društev za bolj proti raku sta v sodelovanju z ministrstvom za zdravje in onkološkim inštitutom pripravila vseslovensko akcijo ozaveščanja o raku pri moških. Glavno sporočilo akcije in namen sta moške seznaniti z možnostmi preprečevanja in čim prejšnjega odkrivanja raka."S pravočasno spremembo življenjskega sloga, z večjo pozornostjo na telesne spremembe, predvsem pa s hitrim obiskom zdravnika, lahko bistveno pripomorete, da boste iz te bitke izšli kot zmagovalci," sporočajo. Več si lahko preberete tukaj.

Podatki so zaskrbljujoči

"Moškim je večinoma še vedno težko priznati, da so kdaj ranljivi, in se težje odločijo za pregled pri zdravniku. Včasih pridejo šele, ko je bolezen že močno napredovala," je pojasnila predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije Marija Vegelj Pirc

Tudi predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku Maja Primic Žakelj je poudarila, da moški dlje odlašajo in zaradi tega zbolevajo za boleznijo, ki je morda bolj napredovala. Kot je dejala, je bilo leta 2012 od skoraj 11.000 zbolelih za rakom, moških več kot 7000.

Zaskrbljujoč je tudi podatek, da bo od rojenih otrok leta 2012 do svojega 75 leta starosti predvidoma za rakom zbolel eden od dveh moških in ena od treh žensk.

Statistični podatki kažejo, da je med moškimi 20 odstotkov več debelih kot med ženskami, vabilom na udeležbo v programu Svit se odzove 10 odstotkov manj moških kot žensk. In čeprav je jasen trend o povečanju števila telesno aktivnih v zadnjih letih, so ženske za 14 odstotkov več povečale ta trend kot moški, je pojasnil onkolog in vodja Državnega programa za obvladovanje raka Branko Zakotnik

Med moškimi je najbolj razširjen rak prostate. Sledita rak pljuč in rak debelega črevesja.
Med moškimi je najbolj razširjen rak prostate. Sledita rak pljuč in rak debelega črevesja. FOTO: Thinkstock

Med moškimi najbolj razširjen rak prostate

V Sloveniji še vedno največ ljudi zboli in tudi umre za vrsto raka, ki je predvsem posledica slabega življenjskega sloga, denimo kajenja, prekomernega uživanja alkohola, prekomernega hranjenja in debelosti, premalo gibanja, izpostavljanja soncu itd.
Med moškimi je najbolj razširjen rak prostate. Za to obliko raka je leta 2012 zbolelo več kot 1400 Slovencev. Sledita rak pljuč in rak debelega črevesja. Ženske pa najpogosteje zbolevajo za rakom dojke (v letu 2012 skoraj 1300 novih primerov rakov dojk), sledita rak debelega črevesja in rak pljuč.

Proti raku s kampanjo Mi zmoremo. Jaz zmorem

Mednarodna zveza proti raku na letošnji svetovni dan proti raku začenja triletno kampanjo pod geslom Mi zmoremo. Jaz zmorem. Ob tem so tudi organizirali kampanjo, v kateri pozivajo ljudi, naj na roko napišejo, kaj lahko naredijo za zmanjšanje bremena raka, to geslo pa fotografirajo in pošljejo prijateljem oz. jih delijo na družabnih omrežjih.

V mednarodni zvezi, katere člana sta tudi Onkološki inštitut Ljubljana (OI) in Zveza slovenskih društev proti raku, so pripravili napotke, kaj lahko naredi vsak posameznik in skupnost za celovit boj proti raku.

Skupaj lahko v boju proti raku spodbujamo politike, naj ukrepajo in z učinkovitim zdravstvenim sistemom izboljšajo uspešnost zdravljenja, s celovitim programom obvladovanja raka pa skrbijo za napredek vseh ravni obvladovanja te bolezni, opozarjamo na nevarnostne dejavnike raka in spodbujamo zdrav življenjski slog, preganjamo napačne predstave in mite o raku ter skrbimo za zdravo življenjsko in delovno okolje in zahtevamo od politikov, da nam tako okolje tudi omogočijo.

Prav tako moramo kot skupnost zahtevati dostop do primernega specifičnega in paliativnega zdravljenja, spodbujati vse zdravstvene delavce k čim večji izobraženosti o obravnavi bolnikov z rakom ter izboljšati sodelovanje vseh deležnikov, ki delujejo na področju obvladovanja raka.

Zdravstvo
Zdravstvo FOTO: Thinkstock

Vsak posameznik pa se lahko bori proti raku tako, da živi zdravo, se udeležuje presejalnih programov, je pozoren na vse zdravstvene spremembe, pomaga drugim bolnikom ali sam prosi za pomoč, aktivno sodeluje pri zdravljenju in deli svojo zgodbo z drugimi, navajajo v mednarodni zvezi.

Na onkološkem inštitutu so ob tej priložnosti podprli projekt ozdravljenega bolnika z rakom Janeza Arka – Johnnyja, ki je svojo izkušnjo z rakom prenesel v pesem z naslovom Bitka. Snemanje videospota je potekalo v prostorih onkološkega inštituta, pesem bo javnosti prvič predstavljena danes na Youtubu.

Ob svetovnem dnevu boja proti raku, ki ga vsako leto obeležujemo 4. februarja, so k ukrepom v boju proti raku pozvali tudi nekateri politiki.

Evropski poslanec iz vrst NSi Lojze Peterle, ki je tudi sam prebolel raka in je predsednik skupine poslancev v boju proti raku, je pozval k večji politični pozornosti do raka.

Po njegovem mnenju je nujno treba okrepiti sodelovanje Evropskega parlamenta z nacionalnimi parlamenti. "Raka lahko premagamo samo s skupnimi močmi, zato moramo povečati naša prizadevanja za več Evrope z manj raka," so Peterletove besede sporočili iz njegovega urada v sporočilu za medije.

Poslanec SMC in podpredsednik parlamentarnega odbora za zdravstvo Branko Zorman pa je opozoril, da se ljudje še vedno prepozno ali pa sploh ne odzivajo na vabila na presejalne programe, čeprav so vsem na voljo. Kot poudarja, je to treba spremeniti. "Če na redni letni servis lahko peljemo svoje avtomobile, enako storimo tudi za svoje telo," meni Zorman.

Ob tem je navedel, da je kajenje še vedno najpogostejši preprečljivi dejavnik tveganja za različne rake. "Tudi zato bo ministrstvo za zdravje predstavilo nov tobačni zakon, s katerim bomo sledili dolgoročnemu cilju  družbi brez tobaka," je še dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nevica
05. 02. 2016 12.19
+0
Moški se tudi za resno zvezo težko odločijo, ker so tako ranjljivi, raje ranijo in zbrišejo. Prave reve vsi po spisku, če bi moški rojevali, ne bi bilo več enega človeka na planetu, narava je že vedela, ko je moškim dala samo užitke in nič odgovornosti.....Evo, še zase ne morejo poskrbeti kot je treba...ranjljivi, mimoze.
ni_mi_vse_eno
07. 02. 2016 16.31
+1
nevica: lepa si in radi te imamo. Ne oziraj se na moškega, ki te je ranil, živi naprej in uživaj, v ribniku je mnogo ribic. Izberi tako ki ti ustreza, lahko je tudi ženskega spola. Bodi srečna in ne oziraj se nazaj.
nono1234
05. 02. 2016 11.48
+2
Ja, ja moški so pač vedno sami krivi. Če ženska skače čez plot je zagotovo kriv moški, ki je doma ne zadovolji. Če moški skače čez plot je pa zelo pokvarjen...
dho
04. 02. 2016 21.55
+2
Marko Novak, potrpi, še je čas, da se te kaj loti.
Marko Novakov
04. 02. 2016 20.01
-5
Solata pa vsa ostala "zdrava" zelenjava, vsa do zadnje preškropljena z pesticidi (strup!!) ter "kot vedno" samo malo na hitro oprana pod navadno vodo...Solata je bila posebno zdrava, saj ima veliko listov katerih je nemogoče vseh temeljito oprat, kje šele majo mamice čas...Osebno solat-zelenjave nikoli nisem jedel, v celih 40 letih 2-3 prehlajen, nikoli nič polomljeno, nikoli horesterol, pritisk ipd...nič narobe! Samo solat pa zelenjave nikoli jedel...
tomi.passion@gmail.com
04. 02. 2016 17.10
+5
POGLEJMO NEKAJ DEJSTEV. ČE MOŠKI POTOŽI, DA MU JE HUDO, TAKOJ NALETI NA ODZIV, BODI DEC. ČE MOŠKI POTOŽI, DA DOŽIVLJA NASILJE S STRANI PARTNERKE ALI KAKORKOLI DRUGAČE, MU NIHČE NE VERJAME ALI PA SE MU SMEJEJO. ZA MOŠKE NIMAMO VLADNIH PROGRAMOV, MEDNARODNIH KONFERENC, DRUŠTEV ITD. KOT IMAMO TO ZA ŽENSKE. SKRATKA, NAUČILI SO NAS, DA SMO MOŠKI POTROŠNI MATERIAL IN ZATO PAČ JE TAKO KOT JE.
dho
04. 02. 2016 21.58
+1
Drži, največje sadistke, so ženske, _ dokazano.
nono1234
04. 02. 2016 14.28
+7
Verjamem, da takšnih člankov ne pišejo urologi, ker oni točno vedo, da moški, ki že ima določene težave, čaka na redni pregled vsaj leto in pol. Ko pride na vrsto, je že od daleč jasno, da tam zgolj bogu čas krade. Za zdravnika je edini pokazatelj njegovega zdravja PSA, ki pa zdravnika ne skrbi tudi če ta že nekaj let raste in četudi je na meji maksimalno dovoljenega. Pregled je končan v treh minutah, 5 minut pa rabi zdravnik, da izdiktira svoje znanstvene ugotovitve v diktafon in čez nekaj dni dobiš domov izvid, ki zajema en cel A4 format papirja. Tudi tu iščite vzroke, vsaj za tiste, ki živimo relativno zdravo in se ne zastrupljamo zavestno.
spletni_nepridiprav
04. 02. 2016 14.13
+4
kaj je to prostate? in kako to da leta 2012 rojeni bolj tvegajo kot rojeni leta 1950? ali je možno da gensko spremenjena hrana in umetna hrana vpliva na to??
ni_mi_vse_eno
04. 02. 2016 19.17
+1
Prostata je organ moških, ki da polovico "džusa", ki ga imajo ženske tako rade. Vsak dimnikar ve, da je potrebno cevi čistiti, drugače se zamašijo. :)
piko112
04. 02. 2016 11.57
+12
Eno leto čakam na puljenje modrostnih zob. Za 20 min dela
joze drugi
04. 02. 2016 16.27
+2
Imaš srečo, ne jih dat ven. Sem bral raziskavo, da jih telo pri potrebi matičnih celic prej uporabi kot kostni mozeg...nekaj takega :). Malo si preberi na netu, če res ni nujno potem ti odsvetujem.
ni_mi_vse_eno
04. 02. 2016 11.55
+3
"Neumen je človek, ki ne zna napraviti izvirne napake, temveč ponavlja tuje." Stanislav Šimič --- Kupi moj kemoterapevtik, strup poln zdravja.
ni_mi_vse_eno
04. 02. 2016 11.50
+3
Farmacija je najbolj revna panoga v našem ekonomskem sistemu. Ker večina pacientov ne more plačati tablet za zdravljenje jih delijo zastonj, zato imajo strašne izgube. So model Marije Terezije, ki iz nemogočega delajo mogoče. Profit je za njih tuja beseda. Kemoterapija jim pa prinaša samo 60% vsega profita. Da pa farmacija podkupuje zdravnike je pa nova teorija zarote.
provocateur
04. 02. 2016 11.48
+3
''Od rojenih otrok leta 2012 bo do svojega 75. leta starosti predvidoma za rakom zbolel eden od dveh moških in ena od treh žensk.'' ... Se pravi približno polovica populacije. Pa se mi ljudje smejijo ker ne pijem in ne kadim in zato ker ne jem mesa in vsak dan gonim tisto kardio vadbo, da bom ja čim dlje aktiven v svoji starosti. ... Ampak samo če omeniš, da kajenje, alkohol, negibanje ter pretirano prehranjevanje z izdelki živalskega izvora povečuje verjetnost raka, so pa vsi takoj užaljeni. Vsakemu svoje.
ni_mi_vse_eno
04. 02. 2016 13.46
+1
Še dobro, da nisi pričel lepiti znanstvenih člankov, ker potem bi si prislužil toliko neodobravanja kot jaz. :)
113113
04. 02. 2016 11.28
-2
Same slabe novice pišete.
joze drugi
04. 02. 2016 16.33
vsaj veš na čem si :). "Če ne veš ne boli", je slaba tolažba.
korintos23
04. 02. 2016 11.20
+8
Rak je najbolj poštena bolezen na svetu, rad ima revne in bogate!
kundalinigirl
04. 02. 2016 11.41
+0
KofiAnnan
04. 02. 2016 11.44
+2
MaJya
04. 02. 2016 13.17
+4
rak ni pošten do nikogar. Če bi bil kdaj bolan, nebi podal takega komentarja.
joze drugi
04. 02. 2016 16.36
-1
Še nisem videl da bi kdo, ki živi življenje kot nam je namenjeno imel raka. Vsi, ki kršijo naravna pravila so potencialni kandidati.
HUSO BOSS
04. 02. 2016 11.17
+9
rak je bolezen duse...tudi sam sem premagal to zahrbtno bolezen...brez kanabisa in podobnih svinjarij...najboljse zdravilo je prisluhniti sebi in svoji dusi...preverjeno...
ni_mi_vse_eno
04. 02. 2016 11.32
-3
Zakaj pa ne propagiraš kemoterapije? Vir zdravja in življenja. :)
mikmik 2
04. 02. 2016 11.12
+5
Al umrem doma, ali pa v čakalnici zd od čakanja...isti k...
ni_mi_vse_eno
04. 02. 2016 11.01
-4
Potrebujete cannabis za zdravljenje? Ni problema gospod. GW Pharmaceuticals je razvil posebej za vas zdravilo imenovano SATIVEX - izvleček. Gojišča cannabisa imajo na skrivni lokaciji na jugu anglije. Hlapci vi pa plačajte meni ali pa umrite.
ni_mi_vse_eno
04. 02. 2016 11.02
-3
ne verjemite mi. GW Pharmaceuticals ne obstaja, SATIVEX je izmišljen, google pa obstaja samo zato, da lahko napišemo facebook. :)
ni_mi_vse_eno
04. 02. 2016 11.58
+2
Me veseli, da mi ne verjamete na besedo. Vera je riziko, znanost pa pot k resnici. Stoji na ponovljivosti eksperimentov, rezultati eksperimentov pa objavljeni in dostopni vsem.
ni_mi_vse_eno
04. 02. 2016 10.59
-1
Janko Pirc, pozitiven možakar in srčen oče in mož, je bil zaradi 8 sadik konoplje, s katerimi je želel lajšati bolečine šestletnemu sinu, sladkornemu bolniku in soprogi, ki ima multiplo sklerozo, na sodišču v Krškem, obsojen na 4 mesec zapora, s poskusno dobo enega leta. --- Še dobro, da mu ni bilo potrebno sedeti 10 let ampak samo 4 mesece.
SDS Kopriva
04. 02. 2016 11.24
+0
vazn da je lovse ki je dokazano ukradel 8 mio prost
ni_mi_vse_eno
04. 02. 2016 11.32
+1
Pri debati o raki prostate je res pomembno kaj je Lovše ukradel. :)
ni_mi_vse_eno
04. 02. 2016 10.55
+2
Pa da ne boste slučajno sadili cannabisa na vrtu, gre namreč za zelo nevarno rastlino zaradi katere lahko izgubite spomin: sojenje Janku Pircu, očetu šestletnega Dona, ki boleha za sladkorno boleznijo, in možu bolnice z multiplo sklerozo. Obtožen je neupravičene proizvodnje prepovedane marihuane, za kar mu grozi celo 10 let zaporne kazni. --- Umrite ali pojdite v zapor, država vas ima rada.
takje
04. 02. 2016 10.53
+12
Naše zdravstvo je za zdrave in premožne ljudi. Preden, kot navaden državljan prideš na vrsto, si že tri krat prekopan.
kr--en
04. 02. 2016 13.15
ni_mi_vse_eno
04. 02. 2016 10.50
-2
Ruiz et al. 1999. Snov v cannabisu inducira apoptozo celic prostatičnega raka preko receptor-odvisnih mehanizmov. Objavljeno v FEBS (Federation of European Biochemical Societies) Letters 458: 400-404. Ampak vi raje vzemite kemoterapevtike, ki povzročajo odpoved jeter, odpoved ledvic, levkemijo ... itd. Menda ja ne boste verjeli meni.