Slovenija

Motorji za gasilce krešejo iskre – bi res pomagali reševati življenja?

Ljubljana, 20. 12. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Intihar
Komentarji
32

Motorji za gasilce da ali ne - burna razprava se vleče že vsaj desetletje. Gasilska zveza Slovenije naj bi testiranju in uporabi nasprotovala in vsa leta ponavlja, da operativno delovanje zahteva timsko delo gasilske enote. Mitja Vilar se na drugi strani z nekaj somišljeniki trudi motor spraviti vsaj v fazo preizkusa.

Inovator in podjetnik Mitja Vilar se že več let bori, da bi gasilske enote po Sloveniji na intervencijah začele uporabljati motorje. Trdi, da bi z njimi v primeru požara ali nesreče, še posebej na avtocestah, na kraj dogodka prispeli bistveno hitreje ter tako privarčevali dragocene minute. Po Vilarjevem mnenju bi na motor, ki sicer v svetu ni nikakršna novost, lahko namestili vsaj škarje za razrez in peno za gašenje, če že nič drugega. Gasilska zveza ter Uprava za zaščito in reševanje RS nimata posluha za njegove predloge, pravi Vilar in organizacijama očita, da "izuma" nočeta niti testirati.

Matjaž Klarič iz Gasilske zveze Slovenija pravi, da so Vilarjev predlog v preteklosti že obravnavali na sestanku, ki so se ga udeležili člani prostovoljnih in poklicnih gasilskih društev, pa tudi predstavniki Uprave za zaščito in reševanje ter Štaba za civilno zaščito. Že ves čas ponavljajo, da uporaba motorja za gasilske intervencije ni primerna. Operativno delovanje namreč zahteva timsko delo gasilske enote, ki za prihod na intervencijo potrebuje primerno vozilo, s katerim se lahko na kraj dogodka pripelje tako celotna gasilska enota kot tudi vsa oprema, potrebna za interveniranje. "Načela gasilske taktike zaradi varnosti in uspešnosti dela gasilcev določajo nastop gasilcev na intervenciji najmanj v gasilski skupini, ki šteje vsaj tri gasilce, kar je opredeljeno tudi v Pravilih gasilske službe (Uradni list RS, št. 52/10)," razlaga Klarič in dodaja: "Čas prihoda gasilcev na intervencijo je odvisen od prometnih razmer, ki so ob nastanku prometne nesreče zelo različne, zato te čase poskušamo čim bolj skrajšati z operativnim in alarmnim načrtom, v katerega so vključene različne gasilske enote, ki delujejo v bližini kraja nesreče in lahko na intervencijo pridejo iz več smeri ter se tako izogibajo nastalim prometnim zamaškom."

Motorji za gasilce krešejo mnenja. Večina gasilcev je kljub vsemu proti njihovi uporabi.
Motorji za gasilce krešejo mnenja. Večina gasilcev je kljub vsemu proti njihovi uporabi. FOTO: Mitja Vilar

Prihod zgolj enega gasilca na intervencijo bi pomenil nedopustno izpostavljanje nevarnosti. En sam operativec nikakor ne more uspešno delovati in s tem ogroža najprej lastno varnost, pa tudi varnost udeležencev v nesreči, opozarjajajo številni poklicni ter prostovoljni gasilci. "Reševanje v prometnih nesrečah zahteva usklajeno delovanje večih gasilcev, ki v skupinah opravljajo pomembne in zahtevne naloge zavarovanja kraja nesreče, postavitev požarnega varovanja in samega reševanja potnikov iz poškodovanih vozil. Teh nalog en sam gasilec ne more opravljati, še posebej pa to velja v nesrečah, povezanih s predori, ki zaradi svoje specifičnosti in nevarnosti zahtevajo še posebne varnostne ukrepe in usklajeno delo večih gasilskih enot," v imenu Gasilske zveze Slovenije pojasnjuje Matjaž Klarič.

Mitja Vilar na drugi strani trdi, da hierarhični sistem, v katerega so vpeti gasilci, ne dopušča uvajanja novih pridobitev in kategorično vztraja pri obstoječih rešitvah. Morda bo gordijski vozel pomagala presekati Gasilsko-reševalna služba v Kranju. Matej Kejžar, poveljnik kranjske gasilske operative, nam je namreč dejal, da osebno zagovarja testiranje motorja za gasilce. Vsaka nova stvar, pravi, zahteva določen čas, da se bodisi s pozitivnimi rezultati prepriča tiste, ki so proti, bodisi dokaže, da je zadeva neuporabna. "Problem v Sloveniji je v pravilih operativne gasilske službe, ki predpisujejo določeno število gasilcev za določena posredovanja. A če gledam iz čisto vsakdanjega življenja, je pri nesreči treba pomagati na vsak način in motorist bi bil na mestu nesreče prej kot ostala gasilska mehanizacija. S svojimi osnovnimi ukrepi, z opremo, ki bi jo imel na motorju in z osebno varovalno opremo, bi bil pomemben dejavnik pri zagotavljanju hitrejše pomoči," pravi Kejžar.

Gasilska zveza Slovenije motorjev noče in ponavlja, da uporaba za gasilske intervencije ni primerna.
Gasilska zveza Slovenije motorjev noče in ponavlja, da uporaba za gasilske intervencije ni primerna. FOTO: Mitja Vilar

Gasilci motoristi precej bolj ogroženi na cestah

Kejžar ob tem izpostavlja izredno pomemben dejavnik, namreč visoko stopnjo ogroženosti gasilca motorista. Ta bi bil namreč precej bolj neopazen na cestišču in posledično izpostavljen nesreči. "Ne upam si predstavljati, da bi se na testiranju ali kasneje pri uporabi motorja zgodila nesreča in bi moral družini ponesrečenega gasilca sporočiti slabo novico."

Vilarjeve očitke, da v tujini motorje že uporabljajo in to uspešno, je Matjaž Klarič z Gasilske zveze Slovenija zavrnil. V primerljivih tujih gasilskih organizacijah motornih koles ne uporabljajo za gašenje in reševanje v primeru požarov in drugih nesreč, saj "z njimi namreč ne morejo zagotoviti osnovnih operativnih taktičnih zahtev za varno izvajanje gasilskih nalog." Kejžar nam je na drugi strani naštel kar nekaj dobrih praks iz tujine: "Hrvati uporabljajo motorista na avtocesti in najbrž ne bi šli v tako stvar, če ne bi pred tem izvedli testiranj in se odločili na podlagi pozitivnih primerov iz tujine. Grčija uporablja motorje za oceno na terenu, Luksemburg pa motorista za večje prireditve, za spremljanje športnih prireditev, koncertov in sejmov. V Belgiji se je motor zaradi lažjega manevriranja izkazal za koristnega v urbanih središčih, ob prometnih konicah in na avtocestah, pa tudi za preventivne oblike dejavnosti."

Na drugi strani so na Dunaju imeli gasilca motorista vse dokler ni prišlo do nesreče, v kateri se je eden od udeležencev smrtno ponesrečil, uporabo motorjev so potem ukinili, je razložil Kejžar. Morda je ravno to vzrok, da je večina gasilcev proti uporabi motorjev. A pri vsaki stvari v življenju je tako, da dokler je ne preizkusimo, ne prepoznamo njenih dobrih in slabih plati, zaključuje Matej Kejžar.

Vozila na voznem pasu se morajo razvrstiti na desno stran do robne črte, vozila na prehitevalnem pasu pa na skrajno levo stran do robne črte. (Dars)

 V razmislek ...

O motorjih najbrž sploh ne bi bilo potrebno razglabljati, če bi se na avtocesti pa tudi drugod vsi vozniki znali pravilno razvrstiti in tako omogočili vsem gasilskim in reševalnim vozilom prost dostop (tudi do predora). S pravilno razvrstitvijo vozil ob zastoju na avtocesti namreč povečamo možnost preživetja poškodovancev tudi do 40 odstotkov, opozarjajo na spletni strani Darsa: "Razvrstitev vozil v primeru prometne nesreče na avtocesti pomembno vpliva na reševanje poškodovanih, zato ob vsakem zastoju upoštevajte pravilo o razvrščanju vozil."

Na drugi strani je pereče vprašanje tudi, kdo bi oz. bo prevzel odgovornost v primeru kakršne koli nezgode pri testiranju ali kasneje pri uporabi motorjev. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mitja Vilar
23. 12. 2016 12.35
-1
Zgodba testiranja gasilskega enaka reševalnemu. Zdr. min z laganjem blokiralo 9 let, sedaj dela Mb 16 let, LJ in oblala 13. Hidr. pogon na motorju gasilcu v max. 30 sek po dostpu omogoča upr. pene /v guglu se to najde pod greece firexpress/ ali pa škarij, s katerimi režeš stebre streho po 10 sek vsakega. V praksi nikoli en motor. dva gasilca na dveh+deljena oprema, lahko do 140 litrov tek. za peno+čpalki. Namen test. mot. pa ni gašenje amapk reševanje. Iz zmečkanih vozi, prost. kjer dihanje ni mogoče,. vode. Iz gozda, nesreč traktorjev, kjer vozila nimajo dostopa. Za dostop v predore seveda še dodoatna oprema. najpogosteje napisan stavek, ki ga vrh gasilske četudi je v latinici, ne razume je, da je namen testiranja primarno pomoč ljudem v omenjenih priemerih, kejr reševalci ali ekupe reanimobilov nimajo ne opreme ne možnosti in čakajo na dostop gasilcev. Razlogi blokade reš. motorjev identično abotni gasilskemu. IN to je, da pozimi ne more delati ter da ponesrečenca ne more odpeljati. Danes pa se nasprotiki uvedbe slikajo z motorji vedno razen kadar ne delajo fotk za osebne dokumente.
eosss.slo
21. 12. 2016 09.07
+2
Sem motorist in gasilec, prevozil veliko km z motorjem in bil na kar nekaj intervencijah, pa si ne znam predstavljati neke praktične koristi od tega, da bi gasilec pri intervenciji uporabljal motor. Večino nalog, ki se jih izpostavlja kot tiste, ki bi jih gasilec motorist lažje ali hitreje opravil, so naloge drugih služb, ne gasilcev, tisto kar ostane, pa nima tako velike dodane vrednosti, da bi se bilo vredno ukvarjati s tem. Spodaj med komentarji se najdejo razlogi, kot usmerjanje voznikov na avtocesti - ustvarjanje reševalnega pasu, pa zapore, odstranitev ljudi s prizorišča, itd... za vse to imamo POLICIJO, na avtocestah DARS, itd... v praksi se marsikdaj primajejo na kraj nesreče, ko je pol intervencije že mimo, in tukaj je velika luknja. Ni naloga reševalcev in gasilcev, da ustvarjajo reševalni pas na avtocesti, to mora vedet VSAK VOZNIK SAM! Tudi ne urejat promet, pa skrbet za zijala in jih odmikat na varno razdaljo, itd... ja, delamo vse to, je pa žalostno, da ostale službe niso poštimane tako, kot bi bilo treba!
eosss.slo
21. 12. 2016 09.10
+1
Sem pa za to, da gasilci motorje preizkusimo, po moje se bo v praksi pokazalo, da niso primerni, v nasprotnem primeru pa se bojim, da bo potem še več nalog padlo na gasilce, v stilu "saj imajo motoriste, bodo pa že naredili"...
REX301
20. 12. 2016 21.03
+1
hahahahahhahaha
FesterAdams
20. 12. 2016 20.51
-3
Če imajo v načrtu motorje BMW, potem ne morejo udariti mimo. Vozim ga že od leta 1983, enega in istega - večnega.
REX301
20. 12. 2016 21.04
+1
piko112
20. 12. 2016 17.30
Kako je z ATV na prekmurski "AC", ko uporabljajo v prometnih nesrečah, ker so pokradli pas in pol. Je že bil v kakšnih intervencijah?
piko112
20. 12. 2016 17.23
A je kdo pomislil, da bi bila vsaj dva gasilca na motorju? Saj vem potem se vsak zase vozi en bi imel škarje drugi peno, ni odlično, bi pa morda komu rešilo življenje. Se pa strinjam z enim komentarjem da bi bilo bolje če bi imeli 4 kolesnike. Tudi to moje ni idealna rešitev ampak ne sme se takoj reči ne in brez veze.
piko112
20. 12. 2016 17.25
Še bolj všeč kot motorji se mi zdi ureditev PROMETNE KULTURE V GLAVAH VOZNIKOV
medo90
20. 12. 2016 12.24
+2
Slovenci smo res zakompleksan narod. Vse kar je novega je potrebno brez kakršenga koli znanja, izkušenj....... takoj skritizirati in popljuvati. Nihče v taki stvari ne išče pozitivnih lastnosti ter prednosti. Posamezniki, ki se tega zavedajo so pa vedno navadni lopovi in prevaranti. Na vseh področjih je žal tako. Če bo pa tujina to potrdila potem bodo pa taisti, ki so najbolj proti si talali zasluge za inovacijo.
Aijn Prenn
20. 12. 2016 12.23
+10
S tako gajbo na motorju se bo kvečjemu kdo ponesrečil, ne pa da bi kaj pogasil... Naj jim nabavijo ATV-je.
Aquanaut
20. 12. 2016 12.11
-4
Ni čudno, da je s takšnim razmišljanjem, kot so spodaj navedeni komentarji tam, kjer je. V analni odprtini. Je potrebno vse zavrniti, brez kakršnegakoli poizkusa in testa. Ne, mi vemo, da je tako. Basta!
medo90
20. 12. 2016 15.35
+0
Se popolnoma strinjam. Raje živimo v srednjem veku in pametujemo. p.s. Me prav zanima, če kdo od vseh pametnajkovičev, ki kritizirajo zadevo in jo seveda niso preizkusili oz. videli, vedo kaka je definicija za PREDSODEK?
korintos23
20. 12. 2016 10.51
+9
Kaj pa če hoče kdo samo fajn zaslužiti?
pingvinislo5
20. 12. 2016 12.31
-1
vsak ki dela bi rad nekaj zaslužil, mar ne? al ti delaš zastonj?
Djangoman
20. 12. 2016 09.39
+15
se strinjam.. en gasilec ne more sam nič. Plus da bi moral voziti s sabo kar precej opreme, ki je povečini težka. In s tako težo je motor vse kaj drugega kot uporaben.
zdrej
20. 12. 2016 12.46
+5
In podlagi česa se lahko tako strinjaš? Sam imam izkušnjo da en človek, ki je srednje podkovan v teh zadevah, lahko s hitro intervencijo naredi ogromno. Sam sem to izkusil na lastni koži. V solo izvedbi sem pogasil kar nekaj požarov pred prihodom enot kolegov. Pa ne zato, ker sem egoist, ampak, ker sem operativec, ki se je znašel na tistem kraju in pač reaigiral. V enem primeru je bila rahla nevarnost vžiga celotne bencinske črpalke. Recimo požar v trojanah, (ne zadnji amap tisti velik), bi lahko bil manjši, če bi vozniki bili usposobljeni, da vzame gasilnik in ga stistne pod pokrov , kjer gori. Zato sem za to testiranje, kajti če ne druga, da prve informacije in jih posreduje enotam na poti. Naredi lahko hitri izvlek ogroženih oseb. in pri srednje razvitih požarih lahko začne z gašenjem. Seveda se mora znati umakniti, če situaciji ne bo kos ali pa vsaj naredi prostor za prihod enot. Da vidim kar nekaj +
zdrej
20. 12. 2016 12.50
+4
testiranje pa bi pokazalo za ali proti. Reševalci ta sistem uporabljajo že lep čas. In res je, ne rabijo toliko tehnike, vendar je nekaj pene, kakih 18kg praha dostikrat dovolj za upočasnitev širjenja požara.
mokasinka
20. 12. 2016 09.33
+7
Pa kaj še. Največkrat je tudi ekipa premalo, kaj šele en sam gasilec. Kaj si vsega ne bodo domislili. Samo da je biznis. Dobro da si za odročne kraje ne omislijo konja. Zopet eden, ki bi rad mastno zaqslužil.
_endrug
20. 12. 2016 08.48
+3
pingvinislo5 je dobro napisal: "ta motor ni namenjen temu, da bo en gasilec superjunak ki bo pogasil zgradbo, rešil vse ponesrečence, itd. je bolj namenjen temu, da poskrbi za kraj nesreče, postavi zaporo, odstrani ljudi, na avtocesti voznikom nakaže naj se pravilno razvrstijo, itd itd. s takimi minimalnimi dejanji lahko za kar nekaj minut pohitri delovanje intervencij, ki mu sledijo." Vredno bi bilo poskusiti.
GrKo666
20. 12. 2016 10.43
+2
serpiens
20. 12. 2016 11.24
+1
pri nas za zapore in odstranitev ljudi skrbi oz. MORA poskrbeti policija.Če v naši pameti ni, da se umaknemo in moramo vedno z mobiteli hiteti slikati kaj se dogaja, potem nam ni pomoči niti s kakšnimi drugimi super junaki, ki bi delali red in pomagali. Zaenkrat imamo izkušnje, da mora biti skupaj ekipa, ki ve kaj dela. Da bi pa HITREJE in LAŽJE prišli na kraj dogodka naj pa poskrbijo ostali udeleženci, ki naj se vsaj umaknejo.
pingvinislo5
21. 12. 2016 08.33
brkakle
21. 12. 2016 19.53
enako lahko rečem zate spoštuj drugačno mnenje ne jaz imam samo prav
Bald
20. 12. 2016 08.29
+4
mogoče tricikel?
bekson74
20. 12. 2016 08.26
+5
ma dejte no dejte, preveč risank....
mikmik 1
20. 12. 2016 08.19
+21
A je ta Mitja sploh kdaj vozil motor?? Z takim kovčkom na zadku motorja in težo opreme ki bi jo prevažal v njem, se bistveno spremenijo lastnosti vožnje motorja, in to v negativno smer! Sliši se zanimivo, vendar v praksi dokaj nevarno in neuporabno.
enxx
20. 12. 2016 08.10
+8
O tem bi bilo pa res za premislit. Motor bi prav prišel za največ dva iz naše enote. Ostali bi se pobili. Adrenalin preveč dela! Prenevarno in preveč odvisno od vremena.
Sentis
20. 12. 2016 08.02
+17
Če pravijo da ga ne rabijo, ne vem zakaj nek inovator sili naprej. Aja za svoj posel se mu gre.
pingvinislo5
20. 12. 2016 08.10
+1
a ti si javna uprava, da ne rabiš poslov, ker te ti, ki poslujejo, živijo s plačevanjem davkov?
Sentis
20. 12. 2016 08.14
+5
Daleč od tega da bi bil javna uprava. Smešno se mi zdi vse skupaj. To je tako, kot da bi jaz tebe preprečeval, da začni uporabljati pri svojem delu nekaj, za kar veš da ti ne pride prav. Eno je reševalec na motorju, on lahko sam kaj pomaga, en gasilec na kraju nesreče bo pa težko kaj naredil, če je njihovo delo pretežno timsko. Mogoče pa ravno ti ponujaš te inovativne motorje?
pingvinislo5
20. 12. 2016 08.41
+11
ta motor ni namenjen temu, da bo en gasilec superjunak ki bo pogasil zgradbo, rešil vse ponesrečence, itd. je bolj namenjen temu, da poskrbi za kraj nesreče, postavi zaporo, odstrani ljudi, na avtocesti voznikom nakaže naj se pravilno razvrstijo, itd itd. s takimi minimalnimi dejanji lahko za kar nekaj minut pohitri delovanje intervencij, ki mu sledijo.