Slovenija

'Lahko se še sami izvlečemo, a potrebujemo 'trialog' med vlado, opozicijo in sindikati'

Dunaj/Washington, 04. 09. 2012 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Slovenski finančnik v ameriški centralni banki Egon Zakrajšek meni, da je možnost, da Sloveniji uspe brez pomoči, nična. Peter Kraljič pa še ima nekaj upanja, a le če se vsi politiki spametujejo in skupaj s sindikati izpeljejo ključne reforme.

Na ministrstvu za finance so v odzivu na nekatere navedbe o skorajšnji prošnji za finančno pomoč zapisali, da bodo storili vse, da dosežejo cilj konsolidacije javnih financ in drugih ukrepov, ki bodo pripomogli k okrevanju Slovenije. Prepričani so, da je Slovenija sposobna sama rešiti svoje težave in obrniti trend razvoja v pozitivno smer.

Bo kriza potopila Slovenijo?
Bo kriza potopila Slovenijo? FOTO: Thinkstock
Na ministrstvu so poudarili, da je pripravljen paket zakonodaje s področja upravljanja državnega premoženje, pokojninskega sistema in trga dela ter paket ukrepov za spodbujanje gospodarske aktivnosti in višanje konkurenčnosti gospodarstva.

Da gredo ukrepi v pravo smer, so po navedbah ministrstva potrdili tudi sogovorniki iz tujine, med drugim generalni sekretar Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj Angel Gurria, ki se je konec tedna mudil v Sloveniji. Podobno je dejal še en gost Strateškega foruma Bled, predsednik Evropske banke za obnovo in razvoj Suma Chakrabarti.

"Vse to nas utrjuje v prepričanju, da smo sposobni sami rešiti naše težave in obrniti trend razvoja v pozitivno smer," so še zapisali na ministrstvu.

Kraljič: General ne sme delati panike

Po besedah priznanega mednarodnega finančnega svetovalca Petra Kraljiča imamo še čas, da se "sami izvlečemo", saj za zdaj še nismo tako zelo zadolženi, a za to je po njegovem mnenju nujno potreben dialog oz. "trialog" med vlado, opozicijo in sindikati."

Kraljič meni, da je vlada prepozno začela ključne reforme, in sicer pri pokojninski reformi (ki ji je SDS še lani nasprotovala), reformi trga dela in sanaciji bank.

Janševa izjava o tem, da Sloveniji oktobra grozi nelikvidnost, pa se mu zdi "zelo neprevidna, celo nespametna", saj nas vseskozi ocenjujejo tuji trgi. "General ne sme delati panike," je jasen Kraljič, ki od Janše pričakuje, da ne bo več strašil tujih trgov in da bo prenehal z otročjimi grožnjami z zaupnico in sprejel odgovornost, ki pripada predsedniku vlade. Tudi "ideološko draženje" po njegovem mnenju ne koristi ničemur, pa naj gre za Janšo ali prvaka največje opozicijske stranke Zorana Jankovića, je za 24UR ZVEČER povedal Kraljič.

Kraljiču se tako zdi bistveno, da vlada izpelje reforme, pri čemer je potrebno v pripravo reform že od začetka vključiti sindikate, kot se je po njegovih besedah zgodilo pred leti v Nemčiji.

V zadnjih dneh so se v nekaterih tujih medijih znova pojavila ugibanja o tem, da bo morala Slovenija kmalu zaprositi za finančno pomoč evroobmočja. Slovenija in njene gospodarske ter finančne težave se sicer v evropskih medijih, predvsem nemških, pogosto pojavljajo že nekaj tednov.

"Možnost, da Sloveniji uspe brez mednarodne pomoči, je nična"

Tako na primer v ameriški centralni banki Federal Reserve (Fed) ne verjamejo več, da lahko Slovenija sama obvlada svoje finančne probleme. "Jasno je, da smo že prestopili Rubikon," je namreč v intervjuju za APA ocenil slovenski finančnik v Fedu Egon Zakrajšek.

Zakrajšek je v pogovoru izpostavil visok donos do dospetja na slovenske obveznice. Zato je le še "vprašanje mesecev", kdaj država ne bo več sposobna poplačati svojih dolgov, meni. "Možnost, da Sloveniji uspe brez mednarodne pomoči, je praktično nična," pravi Zakrajšek.

Po mnenju slovenskega ekonomista je edino odprto vprašanje to, ali bo Slovenija še pred prošnjo za pomoč začela izvajati reforme in si s tem zagotovila kredibilnost pred EU in Mednarodnim denarnim skladom (IMF). V tem primeru bi lahko sama nadzorovala vsaj tempo reformnega procesa. Če ne, se bo morala kot Grčija ukloniti diktatu "insolvenčnega upravitelja". "Možnost izbire še obstaja, a ne več dolgo."

Zakrajšek: Možnost, da Sloveniji uspe brez mednarodne pomoči, je praktično nična.
Zakrajšek: Možnost, da Sloveniji uspe brez mednarodne pomoči, je praktično nična. FOTO: Thinkstock

"Tudi če bi imeli namesto zlatega diamantno pravilo, to ne spremeni gospodarskega razvoja"

Ekonomist tudi ne verjame v uspeh načrta finančnega ministra Janeza Šušteršiča, ki je za jesen napovedal izdajo dolarskih obveznic v vrednosti milijarde in pol. "Ne verjamem, da je mogoče doseči bolj ugodne obrestne mere (kot pri evrskih obveznicah)," pravi Zakrajšek in dodaja, da je pri dolarskih obveznicah prisotno še valutno tveganje. Strokovnjaki sicer naše kapitalske potrebe do konca leta 2013 ocenjujejo na 3,5 milijarde evrov.

Zakrajšek tudi ne razume osredotočenosti slovenske vlade na vpis fiskalnega pravila v ustavo. "Tudi če bi imeli namesto zlatega diamantno pravilo, to ne spremeni gospodarskega razvoja zadnjih 20 let, ki je državo pripeljal v brezno," pravi slovenski ekonomist.

Ahilova peta slovenskega gospodarstva

Ocenil je, da so težave Slovenije v veliki meri podobne kot težave drugih problematičnih članic evroobmočja: pok nepremičninskega balona, nekonkurenčno gospodarstvo z visokim državnim deležem, tog trg dela, negativni demografski trendi in razdeljena politika.

Po mnenju Zakrajška bi morala biti prednostna naloga slovenske vlade sanacija bančnega sektorja. "Tu se nam čas izteka." Zakrajšek se zavzema za popoln umik države iz bank, v kar pa zaradi političnih apetitov ne verjame. Nujna je tudi reforma togega trga dela, ki je "Ahilova peta slovenskega gospodarstva".

Zakrajšek medtem ni želel komentirati špekulacij, da bi lahko sam vodil slovensko tehnično vlado. Načeloma meni, da bi bila tehnična vlada za mlado demokracijo, kot je Slovenija, "precej tragična". Takšna vlada je namreč "udarec za demokratični proces". Zato se Zakrajšek zavzema za to, da bi probleme reševali izvoljeni politiki.

Težava v Sloveniji je tudi tog trg dela, meni Zakrajšek.
Težava v Sloveniji je tudi tog trg dela, meni Zakrajšek. FOTO: Thinkstock

"Janševe besede so zelo nespametne"

APA se je pogovarjala tudi z ekonomistom in ministrom za razvoj v prejšnji Janševi vladi Jožetom Damijanom. Ta je ponovil besede, ki jih je v ponedeljek objavil že na svojem blogu.

Spet se je tako vprašal o prištevnosti premierja Janeza Janše. Pri tem se sklicuje na intervju predsednika vlade za spletni portal Planet Siol. V njem je predsednik vlade med drugim opozoril, da Sloveniji oktobra grozi nelikvidnost, če ji ne bo uspelo prodati obveznic. Sredi naslednjega leta mora po Janševih besedah država naenkrat vrniti za dve milijardi evrov dolgov in obresti. To bo misija nemogoče, če jeseni ne sprejmemo potrebnih ukrepov, je še dejal premier.

Po Damijanovih besedah so te izjave "zelo nespametne". "Ne vemo, ali je res tako neprišteven in ne razume, da državo s tem le hitreje potiska v plačilno nesposobnost, ki se ji sicer lahko izogne," je dejal ekonomist.

Po njegovem prepričanju je slovenska država sposobna odplačevati vse svoje obveznosti še najmanj do konca prihodnjega leta. Pojasnil je, da se lahko država zadolžuje s kratkoročnimi instrumenti, če pa tudi to ne bi šlo več, ima v bankah še za okoli dve milijardi evrov denarnih vlog.

"V roku enega leta tako Slovenija prav gotovo ne bo plačilno nesposobna," je bil jasen Damijan. Ob tem je opozoril, da lahko državo v bankrot potisnejo le politiki s svojim neodgovornim ravnanjem. Pri tem bo po njegovih besedah odločilen predvsem oktober in Damijan upa, da bo politiki uspelo najti soglasje glede strukturnih reform.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (535)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

faronika
05. 09. 2012 15.18
+1
Recesija traja že štiri leta in zdaj smo samo še bolj revni!! V tem času nobena vlada ni bila sposobna spraviti Slovenije na "dobro pot". Nehajte že nakladati,vsi skupaj!!
LubaGela
12. 01. 2013 19.29
Nismo nismo. BDP nam raste. Problem je kk se to razdeli pa za kaj se potroši. Preveč mamo poslancev, županov, nadzornih svetov, agencij, prokuristov in podobne navlake Cel kup ludi ko nč ne delajo. Ta dnar more pač nekak zaobit naš 100x prevelik državni aparat. Kako? Črna ekonomija. Da ne bojo mogli davkov trošit, ker jih ne bo. Če boš ti kot posameznik pa znal kej u roke prijet pa nardit, boš pa lahko kej meu.
Uporabnik215111
05. 09. 2012 13.58
+1
Lahko se še sami izvlečemo, a potrebujemo 'trialog' med vlado, opozicijo in sindikati' A NAVADNA RAJA PA NIMA NIČ BESEDE PRI TEM. PEŠČICA NADUTEŽEV SE BO ODLOČALA O NAŠI USODI???
Goldenmind
05. 09. 2012 13.45
+4
V vsemogočih poskusih reševanja gospodarske krize in iskanju pravih poti za izhod iz le te, se postavlja vprašanje, ali nemara obstajajo tudi druge poti, ki zagotavljajo izhod iz krize. Čedalje večkrat se zadnje čase omenja Islandski model, ki so ga uporabili, ko se je Islandija znašla v globoki krizi. Tam so ljudje odločili, da mora vlada odstopiti, glavne banke so bile nacionalizirane, odločili so se, da ne vrnejo dolga Veliki Britaniji, Nizozemski in ostalim upnikom, ki je nastal zaradi nesposobnih domačih finančnih politikov, ustanovljena pa je bila tudi ljudska skupščina, ki je na novo napisala Ustavo. Povzetek islandske revolucije: 1. Odstop celotne vlade 2. Nacionalizacija banke. 3. Referendum s katerim lahko ljudje odločajo tudi o poslovnih odločitvah. 4. Sodni pregon odgovornih oseb 5. Preoblikovanje ustave s pomočjo ljudstva
LubaGela
12. 01. 2013 19.34
Ja, bi šlo.. Nismo tolk drugačni od Islandije. Smo tut tok mali, da se Slovenija prevetri u 1 dnevu. Ni tk ko Rusija pa 30 letne revolucije..
maks44
05. 09. 2012 12.06
+5
Še enkrat bom prilepil prejšnji post: Ne prepirajte se po nepotrenem težave nastale situacije niso v tem kar vi razglabljete. Ko vam bo poznana celotna zgodovina in vam bo jasno, od kje izvirajo težave se boste zamislili kdo lahko nastalo situacijo spremeni! To so le narodi oziroma ljudje vseh držav (od tega jih je le malo vodilnih)...Ker pa je bil narod v celotni zgodovini zavajan iz strani šol, medijev in politike izvora težav ne vidi. Popravljanje obstoječega sistema ni mogoče ker je zasnovan tako, da deluje v korist le določenih ljudi (ne mislite si, da ste to vi tudi, če ste še tako bogati). Zastavit je potrebno nov sistem, ki ne bo temeljil na materialnih dobrinah ampak na medsebojnem sodelovanju različnih skupin. To je izredno enostavno izvedljivo le pretrgati je potrebno verigo, ki hrani kapital. Težje izvedljivo je le to, da nekateri ludje tega ne vidijo ali pa nočejo videt. Kapital se hrani z izkoriščanjem revnih ljudi ob tem pa jih zasužnji, kot je zasužnjil tudi naše vodilne s tem pa tudi državo (posledično pa tudi vse nas). Preiščite splet vse je začelo z črnim plemstvom iz Venecije (nekje od leta 1000 naprej) nato pa nadaljevalo z mešanjem v te kroge židovskh Kazarjev iz porečja Vogle (po letu 1650). Z nastankom in združenjem teh dveh skupin je bila bodočnost človeštva zapečatena... Preberite si tudi protokol sionskih starešin (dogodki zadnjih sto let se popolnoma skladjo s temi protokoli). S čim se hrani te skupine vam bo postalo jasno, ko boste vedeli ozadje... .
DAEMONIUM
05. 09. 2012 09.11
+12
haha bravo Janša, zabodel si kol v srce te tajkunske t.i. države s svojimi izjavami. No Janševci kaj pa sedaj pravite ko je vaš furer, ki ni več normalen oz je popolnoma neprišteven, daje takšne izjave zaradi katerih že Avstrijci pišejo da bo ta t.i. država šla v maloro in so zaradi te izjave čez noč podražili krediti kar pomenbi da boste še več od svojih že danes bednih plač plačevali v proračun. Ubogi Janševci kar smilite se mi, znano je da je vaša izobrazba niska, da ste po večini lumpenproleteriat in gostilniški kritizerji sedaj pa vam bo furer še tisto malo pobral če že ni z bencinom bo pa posredno s svojimi izjavami. Bo treba koso nabrusiti in si pokositi sočno zeleno travico za kosilce...haha
demokracijakajjeto
05. 09. 2012 09.31
-10
Se ti ne zdi, da bi JJ moral dobiit nobelovno nagrado vkolikor bi v 12 mesecih rešil zabolode 20 let
Boris61
05. 09. 2012 11.59
+2
Blodit je začel DEMOS in blodijo politiki že 25 let z zgodbo o uspehu.
23345
05. 09. 2012 15.52
+5
JA IN GDO JE ŽE BIL DEMOS ? PETERLE, PUČNIK,PODOBNIKA,OMAN, JANŠA,RUPEL, BAVČAR, JAZBINŠEK . TI TIPI SO NAPISALI USTAVO, SEVEDA PO ZAKONIH RKC IN PA PO SVOJIH ZAKONIH , DA SO SI ZAGOTOVILI SIGURNOST PRI ROPANJU
volek
05. 09. 2012 09.04
+11
Vlada naj se zaveda, da bo padla , ne kot zrela hruška ampak nezrela hruška, če bodo vsa finančna bremena padla na srednji in nižji sloj. Naj se sliši populistično, ampak uvesti bi morala revolucionarno pravo za tajkune in lopove družbenega premoženja. Če ne morejo dokazati odkod jim milijoni €, vile, jahte, superluksuzni avtomobili, naj se jim prepove razpolaganje s temi dobrinami, in se jih, nacionalizira, če ti ljudje ne morejo dokazati kako so legalno prišli do bogastva. Ljudstvo bo trpelo pomanjkanje, če bo videlo, da se oblast trudi povrniti vsaj del ogromnega prihvatiziranega družbenega premoženja.
Tonček Balonček
05. 09. 2012 09.15
+8
Ko bo AJnša vrnil svoje vile, se bomo pa naperj pogovarjali, a to si mislil? Ali pa vsaj kredite!
Afnac
05. 09. 2012 05.39
+8
To kar je govoril G. Egon Zakrajšek, mi že dolgo vemo in ni nič novega. To ve vsak osemletkar, samo politiki tega nočejo videti, ker se bojijo...kam bodo odšli, ko bo potrebno poravnati račune, ko jih bo lačni narod zahteval...?
Thor-1st
05. 09. 2012 07.20
+1
dzo77
06. 09. 2012 20.19
+3
tisti financni minister sustar hahaha da bo dobo od usa milijardu in pol za nase obvez. ta je bosa hahaha pravi ekonomist arerika je dozna 16 milionov milijard tisti ministri na oblasti so pijani in totalno prolupali
AlienneilA
05. 09. 2012 02.35
+5
nisem bral članka ampak samo uvod.. glejte mi potrebujemo dialog med tistim ki dela in tistim ki troši to je to nč druzga.
majorb
05. 09. 2012 02.26
+7
nič ne bo,pametnih politikov ni
Smrekar1
04. 09. 2012 22.59
+7
Tjah, najprej potrebujemo vlado, ki se je pripravljena pogovarjati, t.i. dvo (ali tro-) stransko. Zdajšnja fura bolj monolog oz. predava.
aquauris
05. 09. 2012 08.47
+4
Pa še ta monolog je bolj ali manj neprekinjeno otročje trobezljanje, kaj so kekci pred njimi zafurali.
ni_mi_vse_eno
04. 09. 2012 22.10
+6
Velik del Evrope z izjemo Nemčije in cela Amerika je v teh težavah, ne samo mi. Je pa res, da za PIGS (Portugalsko, Irsko, Grčijo in Španijo) smo kmalu na vrsti mi.
kleopatra-1
04. 09. 2012 23.32
+6
se je pa resno za vprašat, zakaj Nemčija ni v krizi? In zakaj vsem ukazuje?
lolipoly
05. 09. 2012 07.40
+0
Nemcija , je ze dolgo demokraticna in kapitalisticna , tam je red in dobro vodstvo.
bublika
05. 09. 2012 09.19
Od EU je pač največ pridobila Nemčija. Po domače je države (posebej te ki so med zadnjimi vstopile- npr tudi SLO,) nasrla po dolgem in počez
pesnitev
04. 09. 2012 21.48
+15
Janševa diploma Očitno, če začneš praskat po diplomah se pripraskaš do vseh diplom. Mojstrsko: Janševa diplomska naloga pod mentorstvom generalmajorja JNA in izrednega profesorja Milovana Zorca se začne zgledno. Z navedbami socialističnih poudarkov o samoupravljanju (itd.), v katerem »delovni ljudje in občani združujejo delo in dohodek«. Nato času primerno nadaljuje z navedki iz del Edvarda Kardelja. »Vlogo načrtovanja najbolje opredelijo naslednje besede Edvarda Kardelja: ‘V naših pogojih socialističnega samoupravljanja mora biti plan eden glavnih instrumentov družbene reprodukcije in to ne samo materialne, temveč tudi reprodukcije socialističnih samoupravnih družbenih ekonomskih odnosov,’« navaja Janša iz Kardeljeve srbske izdaje knjige o protislovjih družbene lastnine. Člani SDS se zgražajo, češ da je v diplomski nalogi Mitje Meršola navedenih »le devet virov«, o tem je poročala celo RTV Slovenija. No, diplomska naloga Janeza Janše na 72 straneh ima navedenih pet virov (pet knjig). Ob tem je imel avtor kar nekaj težav tudi pri navajanju. Tako je dobesedno in brez navedbe vira prepisal kar vse poglavje 4.7 Družbenega plana SRS za obdobje 1981–1985, z enako vnemo in brez navajanja vira pa je prepisoval tudi iz dveh avtorsko varovanih knjig. Gre za knjigo Slavka Soršaka in Jožeta Smrekarja o delovanju družbenopolitičnega sistema v neposredni vojni nevarnosti, ki je izšla v Mali knjižnici splošnega ljudskega odpora in družbene samozaščite, in za knjigo Osnove rukovođenja i komandovanja, ki sta jo napisala Stevo Tankosić in Dušan Vukadinović. Iz prve knjige je Janša brez navedbe vira prepisal več odstavkov, od tega, kaj morajo vsebovati prostorski načrti, kakšno vlogo mora načrtovanje imeti pri »vodenju splošne ljudske obrambe«, do ukrepov za hitro mobilizacijo. Iz Tankosićeve in Vukadinovićeve knjige pa si je »sposodil« shemo vodenja, pri čemer je napisal, da jo deloma povzema, jo je pa prekopiral. Poleg tega avtor na več mestih v diplomi, času primerno, opisuje idealno družbeno organizacijo, ki naj bi bila učinkovita v odporu proti prihajajočemu »zunanjemu« sovražniku. Svetuje, naj se država izogiba nevarnim tujim »licencam«, kmetijstvo pa »monokulturam«. Ob upoštevanju »interesov« in »potreb« Slovenije naj bi bilo po Janševem mnenju »načrtovanje velikih sosesk in s tem velike koncentracije prebivalstva sploh nesprejemljivo«, saj bi v vojnih razmerah s tem sami sebi povzročali nerešljive težave. Če bi zmanjkalo energije, ne bi delovala dvigala, potem ne bi bilo gretja, občutili bi pomanjkanje hrane in vode. Na podeželju bi bile vse te težave veliko manjše, je bil leta 1982 prepričan sedanji predsednik vlade. Zato je nasprotoval tudi »odpiranju«. Modernizacija na podlagi uvoza licenc naj bi bila »škodljiva«. Glavna nevarnost naj bi bila predvsem v »zunanjem sovražniku« v obliki tujega kapitala, znanja in informacij. »Ali uvajanje sodobne tehnologije v proizvodnjo ob naših lastnih skromnih dosežkih ne pomeni uvoza tujih licenc« in »ali se dovolj zavedamo, da tuja tehnologija pomeni odvisnost od preskrbe z rezervnimi deli in mnogokrat s tujim strokovnim znanjem?« se je spraševal takrat Janša. Očitno, če začneš praskat po diplomah se pripraskaš do vseh diplom. Mojstrsko: Janševa diplomska naloga pod mentorstvom generalmajorja JNA in izrednega profesorja Milovana Zorca se začne zgledno. Z navedbami socialističnih poudarkov o samoupravljanju (itd.), v katerem »delovni ljudje in občani združujejo delo in dohodek«. Nato času primerno nadaljuje z navedki iz del Edvarda Kardelja. »Vlogo načrtovanja najbolje opredelijo naslednje besede Edvarda Kardelja: ‘V naših pogojih socialističnega samoupravljanja mora biti plan eden glavnih instrumentov družbene reprodukcije in to ne samo materialne, temveč tudi reprodukcije socialističnih samoupravnih družbenih ekonomskih odnosov,’« navaja Janša iz Kardeljeve srbske izdaje knjige o protislovjih družbene lastnine. Člani SDS se zgražajo, češ da je v diplomski nalogi Mitje Meršola
Jimi1
04. 09. 2012 22.02
+11
Nekako imam občutek, da sem bolj izobražen od našega nezmotljivega šefa vlade ! Tudi iz moralno-političnega vidika sta moji 2 tehnični diplomi precej manj sporni in bolj uporabni od Janševe... Se sprašujem, kako lahko nek nerazgledan FDVjevec do šefa vlade pririne in s svojimi odločitvami uniči prihodnost 2 mil ljudi in še kakšnih 3 naslednjih generacij njihovih potomcev....
flum
04. 09. 2012 21.25
+6
kdo prav de je JJ neprišteven ?
Jimi1
04. 09. 2012 21.53
+9
Njegova dejanja nedvomno, no lahko je tudi samo pataloško pokvarjen in maščevalen do svojega naroda, ki njegovi stranki kljub rumeni pratiki 100+10, ki se je še za manj resno od Pavlihove pokazala, njemu ljubljenemu vodji ni dal absolutne večine na volitvah o kateri je med "onim početjem z Desanko" ves čas sanjaril....
Franciska Pavlin
04. 09. 2012 21.56
+8
Po zadnjem merjenju uspešnosti vlade več kot 80% vprašanih.
Jimi1
04. 09. 2012 21.57
+5
Sicer, pa komu še kaj ni jasnega, je Grčija prišla v dolino Šentflorjansko. No ja, če so že Stari grki baje krivi za nastanek 1 naselja na območju Ljubljane, kljub vsemu za sedanje stanje ne smemo kriviti Grkov !
aquauris
05. 09. 2012 08.47
+3
Če bi bil prišteven, bi znal prištevati. In odštevati. To pa je dovolj, da bi videl, v kakšni godlji je država...
23345
05. 09. 2012 15.58
KAJ SO TI BRISALI REZULTAT PO ZADNJEM MERJENJU USPEŠNOSTI 435677? SI HOTEL NAPISQTI, DA VEČ KOT 80% LJUDI MISLI DA JE VLADA NEUSPEŠNA, SI TO MISLIL ?
dzo77
06. 09. 2012 20.09
+1
mora glih drzava propast da se resimo janse hahhahhah
Mr.JanHara
04. 09. 2012 21.19
-2
nightfly, ti bi bil dober za predsednika vlade.
tali?ni tom
04. 09. 2012 21.05
+6
člkovek ki dela v fed je eden od teh ki masovno izkoriščajo svetovni narod zato takih sploh neb smel pustit trobezljat ! ja kje je bil pa takrat ko je narod ustvarjal to državo iz nič po drugi vojni in ki je mela kup tovarn leta 91 , danes pa posojila več kot prejšna država ! hecn je tale kapitalizem , kot pravijo no many no fany ! v rednote dela so uničili, mlade naučili da vse nastaja na trgovskih policah, folku dali dnarja kolk čš in kartice da so ga olupili do obisti in tako zasužnjili narod mi se pa prepiramo kateri so levi pa desni ! samo če pogledamo banke kako nas obirajo in to zakonito ker mora delopdajalec denar nakazovat na nek spet nujen račun in računajo polog delodajalcu , nam dvig,vodenje računa ,kartice obresti in šekaj in ko so banke v minusu spet vlada obere nas par tipov se pa smeje z polnimi vrečami dnarja ki so ga zanimivo legalno in po črki zakona ukradli ! tak sistem ne more it pa pika kar ve in razume vsak kmet pa niti eden politik kaj šele vsi ti fantastični ekonoimisti !
korintos1
04. 09. 2012 20.58
+3
V Avstriji in Nemčiji se tudi lahko premierju zrola in ostane na oblasti? Po Damjanovo.
bobocat
04. 09. 2012 20.57
+10
Ta kriza je zgolj velika prevara in monumentalen rop revnih po Evropi in svetu, ki ga izvajajo finančni kapitalizem in multinacionalke. Varčevalni ukrepi se vedno izvajajo na hrbtih delavcev in upokojencev in revežev, ne pa na tistih, ki so jo zakuhali. Se pa tu lepo videti, da je kapitalizem zgolj hudodelski in roparski sistem, kjer samozvana bogata peščica ropa večino! Kriza je nastala zaradi prenasičenega trga z materialnimi dobrinami in pomanjkanja denarja v obtoku, ker so ga tajkuni pobasali v t.im. davčne oaze. Glede na nesluteno hiter razvoj tehnologij in proizvajalnih sredstev, bi bilo logično pričakovati skrajšanje delovnega časa zaposlenim in povečevanje splošne blaginje prebivalstva. Ker pa je trenutni sistem naravnan izključno na brezobziren izplen in pohlep vlagateljev in lastnikov kapitala, se je zgodilo pričakovano. Čudi me, da toliko brihtnih glavic išče vzroke kapitalistične krize v vesolju. Socializem je takšne krize reševal s skrajšanjem delovne dobe, potrebne za upokojitev, s skranjšanjem delovnega tednika na pet dni in skrajšanjem dnevnega delovnega časa z 8 na 7 ur. To je dalo nova delovna mesta mladim, starim pa zaslužen počitek. Današnji geniji pa modrujejo nasprotno: delati cel dan in do smrti. Halo !!!, ni še rit prepolna??
korintos1
04. 09. 2012 20.56
+7
V Avstriji in Nemćiji je premier tudi lahko neprišteven?
korintos1
04. 09. 2012 20.55
+5
V drugih državah so neprištevni lahko premierji?
KlubPravilnoPretepenihŽena
04. 09. 2012 20.51
+4
za zagon gospodarstva je potrebno skuhat enolončnico