Slovenija

Mramor novih davkov ni napovedal, načrtuje le davek na nepremičnine

Ljubljana, 15. 09. 2014 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pred poslance je stopil najverjetnejši bodoči finančni minister Dušan Mramor. Priložnost za izhod iz krize vidi v trdnem finančnem sistemu. Nujno je treba dvigniti konkurenčnost slovenskega gospodarstva ter okrepiti zdrava jedra podjetij, pa je prepričan kandidat za gospodarskega ministra Jožef Petrovič.

Dušan Mramor
Dušan Mramor FOTO: Damjan Žibert

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je predstavitev kandidata za finančnega ministra Dušana Mramorja ocenil za ustrezno. Za tak sklep je glasovalo 14 poslancev, proti jih je bilo šest. Mramor se tako po desetih letih vrača na finančno ministrstvo, ki ga je dve leti že vodil v času vlade Antona Ropa.

Mramor vidi priložnost za izhod iz krize v trdnem finančnem sistemu, ki servisira gospodarstvo in prebivalstvo. Prva prioriteta v teh zapletenih razmerah bi namreč morala biti ekonomska osamosvojitev, kar pa lahko dosežemo le s konkurenčnim gospodarstvom, je dejal v uvodni predstavitvi vizije svojega dela na položaju finančnega ministra. Razmere so po njegovih besedah resne. Manevrskega prostora za razna politična preigravanja in blokade ni, je opozoril Mramor.

Ko spravimo javnofinančni primanjkljaj pod zahtevane tri odstotke BDP, se mora namreč začeti zniževanje dolga pod 60 odstotkov BDP. Torej moramo zmanjševati javne izdatke, namesto da bi jih povečevali in imeli stimulativno fiskalno politiko, je pojasnil.

Kot najpomembnejša vira povečanja javnofinančnih prihodkov je izpostavil bolj učinkovito delovanje finančne uprave in gospodarsko rast. Prihranke pa vidi predvsem v zmanjšanju neracionalnega trošenja. Novih davkov ni napovedal, načrtuje le davek na nepremičnine, ki pa naj ne bil višji od zdajšnjih treh dajatev na tem področju.

Lastniškega kapitala Mramor v Sloveniji ne vidi, zato vidi priložnosti v privatizaciji. Sam zagovarja privatizacijo po pameti. Prodaja 15 podjetij, ki je bila sprejeta v DZ, se mora po njegovih besedah nadaljevati, a mora biti dobro vodena, upoštevati je treba tudi strateški premislek. Tudi brez spodbujanja neposrednih tujih investicij ne bo šlo.

Ključna so makroekonomska ravnovesja

Opozoril je tudi na - kot je dejal - obdavčitev najbolj pridnih: "Smo nekonkurenčni na tem področju, mladi nam uhajajo ven." Od enega milijona zavezancev za dohodnino, jih zgolj 300.000 plača 72,5 odstotka dohodnine, je pojasnil, kaj je mislil z izrazom 'najbolj pridni'. A tako visoka obdavčitev je možna le v zaprtih okoljih, kjer ti ljudje ne uhajajo v tujino, pri nas pa ne, je opozoril.

Da bi lahko gospodarstvo raslo in bi imeli visoko zaposlenost, so po Mramorjevih besedah ključna makroekonomska ravnovesja. Vendar pa je Slovenija že drugo leto v procesu srednjeročnih makroekonomskih neravnovesij, je spomnil ter kot najbolj problematična neravnovesja izpostavil tista, ki se nanašajo na javne finance, finančni trg in trg dela.

Da bi banke spet kreditirale podjetja, morajo biti ta kreditno sposobna, za to pa potrebujemo finančno prestrukturiranje podjetij, je orisal Mramor. Problem je tudi v tem, da banka, ki je prekapitalizirana, nima nobenega motiva po ustvarjanju ustreznih donosov.

Ali bo potreben rebalans letošnjega proračuna, Mramor še ne želi napovedovati. Treba je počakati na najnovejše ocene, je pojasnil. Ima pa Slovenija le še mesec časa za pripravo predloga proračuna za leto 2015. Napovedal je tudi pripravo zakona o fiskalnem pravilu.

Dušan Mramor - 3
Dušan Mramor - 3 FOTO: Damjan Žibert

Petrovič: Treba je premakniti voz gospodarstva

Pred odborom za gospodarstvo se je dopoldan predstavil kandidat za gospodarskega ministra Jožef Petrovič, ki je uvodoma dejal, da je bila odločitev, da se pridruži vladi zelo težka, saj se je pred slabe pol leta posvetil novemu življenjskemu projektu - prestrukturiranju podjetja Unichem z Vrhnike. Opozoril je, da je za vzpostavitev zdravega poslovnega okolja nujno treba premagati ovire in premakni voz, ki je potreben za zagon slovenskega gospodarstva.

Dejal je, da ima veliko izkušenj, ki jih bo vključil v svoj program. Kot je dejal, nima akademskega naslova, kar mu lahko kdo šteje v minus, ima pa veliko izkušenj, saj je za njim kar 30 let delovnih izkušenj. "Izklesale so me izkušnje domačega in tujega trga," je dejal Petrovič in poudaril, da se zave, da je nujno potrebno dvigniti konkurenčnost slovenskega gospodarstva ter okrepiti zdrava jedra podjetij. "Če ne bo proizvodnje, ne bo kruha," je bil jasen Petrovič in opozoril, da je potrebno zmanjšati birokratizacijo. Navedel je primer svojega podjetja, ki izvaža produkte v Anglijo in dejal, da je – kljub zahtevni birokratizaciji – uspel zadeve urediti zelo kmalu, saj je bilo tudi poslovnemu partnerju v Angliji v interesu, da se zadeve hitro uredijo.

Petrovič se je zavzel za ponovno uvedbo mojstrstva oziroma vajeništva ter obnovo poklicov, ki jih ne poznamo več.

Poudaril je, da v gospodarstvu ni ne levih ne desnih. "Delati moramo z ljudmi različnih znanj, prepričanj, a vsi imamo isti cilj - da 15. v mesecu zagotovimo plačo in sredstva za vse ostale prispevke," je dejal Petrovič.

Izpostavil je številne šibke točke gospodarstva, med katerimi je nanizal problem nekonkurenčnosti, visoke obremenitve dela, padec kvalitete vodenja podjetij, premalo inovativnosti ter šibko povezavo univerzitetnega znanja in znanosti z gospodarstvom. Opozoril je še na, po njegovem mnenju, pretirano reguliranje poslovanja podjetij.

Petrovič je še poudaril, da je nujno potrebno urediti vire financiranja, saj po njegovem mnenju podjetja največ energije porabijo prav za iskanje virov financiranja. Opozoril je še, da je slovenska davčna politika zahtevna za razumevanje. Po njegovem mnenju je vloga Banke Slovenije vloga kreditnega posrednika med podjetjem in poslovnimi bankami.

Okrepiti bi morali zavest za izboljšanje plačilne discipline, tudi države, je menil kandidat. Sicer pa mu je glede izboljševanja področja sive ekonomije žal, da "smo v preteklosti pomešali sosedsko pomoč in sivo ekonomijo". "Če bi bili ti ukrepi že sprejeti, bi bilo več zaposlenih, več pobranih davkov," je zatrdil in spomnil na "uspešno zgodbo v sosednji Hrvaški".

Poleg slabosti, ki jim je trenutno priča slovensko gospodarstvo, je navedel tudi številne prednosti, med katerimi je navedel geostrateški položaj Slovenije, številni naravni viri, dobra izobrazbena struktura ter dobri poslovni odnosi, ki jih imajo slovenska podjetja s tujimi vlagatelji. Med ukrepi, ki jih je treba v državi po njegovem sprejeti, je naštel ukrepe za sistemsko razdolževanje, spodbujanje izvoza, zajezitev sive ekonomije, premik v krepitvi socialnega partnerstva vseh deležnikov, znižanje obremenitve dela, zmanjševanje okolju škodljivih subvencij, povečanje nadzora nad subvencijami ter nad Slovenskim državnim holdingom in slabo banko ter pri njiju razmisliti o uvedbi individualne odgovornosti.

Jožef Petrovič
Jožef Petrovič FOTO: Damjan Žibert

Predlaga povratne subvencije

Poleg subvencij je Petrovič omenil tudi povratne subvencije, ki pa so 'zbodle' Janija Möderndorferja, ki je opozoril, da so povratne subvencije pravzaprav kredit. Petrovič mu odgovarja, da so bile subvencije do sedaj podeljene neselektivno. "Sam osebno subvencij v celoti ne črtam, sem pa bolj pristaš tega, da se subvencije spremenijo v povratne subvencije," je dejal Petrovič in poudaril, da je prav, da ko splavaš, pomagaš drugim.

Po dolgi razpravi, ki je trajala skoraj dve uri, je odbor opravil glasovanje in z 10 glasovi za ter 5 proti sprejel mnenje, da je bila Petrovičeva predstavitev ustrezna.

PREBERITE ŠE: V DZ so potekala še zaslišanja štirih ministrskih kandidatov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (300)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simple_mind
16. 09. 2014 13.19
-2
Vsak davek na nepremičnine je popoln nesmisel in brez vsake osnove.
srebrnibreg
16. 09. 2014 13.36
+4
Nasprotno.Tisti kateri so skrivali denar v gradnji in nakupu nepremičnin naj končno plačajo državi kar mora vsak navadni delavec. Obstajajo standardi po katerih je določena kvadratura na osebo za normalno življenje in to naj bo neobdavčeno. Ves luksus pa obdavčiti. Predvsem nezakonito pridobljen.
prašekk
16. 09. 2014 13.46
+3
Doktor Ana sploh ne ve , koliko nepremičnin ima ! Sedaj bo izvedela !
asusprime1900
27. 09. 2014 14.52
+1
asusprime1900
27. 09. 2014 14.52
simple_mind
16. 09. 2014 13.18
-1
Lepo, samo da se načrtuje ropanje folka.
asusprime1900
27. 09. 2014 14.54
+2
a ima se kje na svetu da je cerkev oropala drzavo n kot v slo
asusprime1900
27. 09. 2014 14.54
helvecijaner
16. 09. 2014 13.06
+1
Kakršenkoli davek se v kriznih časih uvede krizo samo še pospeši.Rešitev je v rasturanju JU-70% ukinitev sindikatov, ukinitev študentskega dela, prepoved stranke DeSUS,striktna uvedba prostega trga dela,reorganizacija sodstva vse sodnike-ce, ki sodijo proti ustavi in v škodo naroda suspendirat V državnih podjetjih uvedba plač po uspehu kvantiteti in kvaliteti, plačanje samo delovnih ur-minut za efektivno delo. Za 10 let bo SLO mala CH. A ja pa 60% naroda bo treba zamenjat za demokratsko spremembo. S socijalistično vladavino je to žal nemogoče izvedljivo.Sedaj pa delomrzneži leve opcije MINUSE prosim !
Andrej Merljak
16. 09. 2014 10.51
+4
Davek na davek, oziroma davek + davek + davek...Imam nepremicnino, poslovni prostor, ki ga oddajam. Ob nakupu poslovnega prostora sem drzavi placal davek. Od mesecne najemnine placujem 25% davka drzavi. Sedaj pa bom na to nepremicnino placevati se nov davek na nepremicnino ( letno 0,75% vrednosti nepremicnine). Zakaj 0,75% in ne 15%, kot za stanovanja, hise... saj davek iz prihodka iz naslova najemnine placujem ze itak in to visok.
DonMiltonFriedman
16. 09. 2014 12.27
+1
Ja ti si poslovnež. Treba ti je vzet in dat tistim, ki za svoj razvoj niso naredili ničesar, delajo 8 ur na dan, potem grejo pa na pivo in ti si kriv, da nimajo dobrih plač. Treba ti je vzet vse, saj si ne zaslužiš isto kot delavci, ker verjetno ne držiš lopate in krampa po 8 ur na dan, zato je tvoje delo lažje. Verjetno voziš BMWja, ja zakaj si pa ti več vreden, kot ljudje s Cliotom? Vzeti ti ga je treba, kupil si boš Kio, delavci pa bojo nadgradili na 2 leti novejšega Cliota. Samo da ZL pride na vrh, boš že videl hudiča.
DonMiltonFriedman
16. 09. 2014 12.42
+3
A maš koga zaposlenega? Za 10k€ plače boš državi plačal 20k€ davkov, da bo živela FDVjevske voluharje, pa bog ne daj da najameš snažilko, ker ji boš plačeval po 3000€ bruto na mesec. Noben direktor si ne zasluži 10x večje plače kot delavec, saj bo ta snažilka bistvenega pomena za tvoje podjetje in brez nje greš lahko samo še rakom žvižgat.
Andrej Merljak
16. 09. 2014 14.14
DME, nisem poslovnez. Svoje legalne in prisluzene prihranke sem vlozil v nakup poslovnih prostorov!!! In ne vem kaj nakladas, da mi jih treba vzet. To je isto kot da bi tvoje bancne prihranke, ki jih imas na banki vzela, dodatno obdavcila, tako kot druge investicije. Ce jih imas! Vporabi logiko. A naj bi namesto varcevanja zapravljal za pivo po gostilnah. Mogoce imas prav, tam placas samo enkrat davek, takrat ko narocis pijaco. Hvala Adami.
Koffetka
16. 09. 2014 10.44
+5
Mi, moramo obrniti nov list, mi moramo Slovencem povrniti zaupanje v pravni in ekonomski sistem, mi moramo drugače, mi moramo na novo z novimi obrazo in že so iz NAFTALINA privlekli starega MRAMORJA človeka, ki je ekonomski stroki prestavil BINETA KORDEŠA, ga prestavljal kor stokovnjaka, ( predaval na UNIVERZI ) managerja leta z leve pa Milič znucal si je kožo na rokah tako je ploskal. Zanimivo je, da celotna AKADEMSKA stroka ni bila sposobna prepoznati škodljivega ravnanja in sedaj sedi v restu, MRAMORJA pa predstavljajo kot nov list papirja, nov obraz vreden zaupanja. Glede na to, da je KORDEŠ ( manager leta NA FAKULTETI SO GA POKAZAL VSEM ) naredil 500 milijonsko luknjo lahko pri MRAMORJU pričakujemo vesoljni potop.
PRAZNOSLAMOMLATEC
16. 09. 2014 10.15
+2
sem poslušal dobro oddajo.....med vsemi vladnimi kobilicami jje mramor največji možni škodljivec........
belaovca
16. 09. 2014 10.18
-2
škodljivec je na dobu.....še na mnoga leta mu želim....
helvecijaner
16. 09. 2014 12.45
+1
Ga ga Mićko. Da je škodljivec z Doba na vladi bi mi sedaj že pisali uspehe in nebi imeli 28 miljard € dolga. Tvoja ljubljena klika pa naj kar pokaže kako se rešuje država! Samo z zapiranjem sposobnih se vsak dan država vse bolj pogrezuje v svoj drek.
BULDOH
16. 09. 2014 13.13
+1
asusprime1900
27. 09. 2014 14.43
+1
Bojan-F
16. 09. 2014 09.34
+2
Desni sektor ponovno po nemarnem omenja g. Mramor Dusana. Ker ga ocitno ne pozna ...
Bojan-F
16. 09. 2014 09.35
+0
... to je tisti financni minister, ki je prepustil resor plurilaureatu g. Bajuk pok. Andreju, ko je bil bruto zunanji dolg Slovenije okrog 16.000.000.000 EUR ...
Bojan-F
16. 09. 2014 09.38
+0
... slednji pa prepustil nasledniku, ko je bil bruto zunanji dolg Slovenije (natancneje: rezidentov Slovenije) okrog 40.000.000.000 EUR
BULDOH
16. 09. 2014 11.11
+2
Freeeedom
16. 09. 2014 09.05
+4
Uvedemo davek na brezvezne klobasače in davek na neumnost, pa zlezemo iz krize v enem letu. GARANTIRANO.
prašekk
16. 09. 2014 09.08
+0
Freeeedom
16. 09. 2014 09.11
+1
Seveda, ker klobasačem kot si ti nimaš kaj pobrat.
Freeeedom
16. 09. 2014 08.57
+0
A so kle gor sami FDV-jevski strokovnjaki za komentiranje?
prašekk
16. 09. 2014 08.58
+3
iGURT
16. 09. 2014 08.58
+4
Freeeedom
16. 09. 2014 09.02
+1
Davek za bezvezno gobezdanje in neumnost uvedemo, pa smo iz k
prašekk
16. 09. 2014 09.07
+0
belaovca
16. 09. 2014 08.23
+2
evo....klopotec ne more brez svojih blodenj...že twitta....
prašekk
16. 09. 2014 08.30
+2
Ko sem prebral Predaličev twit , sem razumel zakaj janšisti nimajo pojma o pojmu !
belaovca
16. 09. 2014 08.36
+1
ne vem kaj je to....Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo......piše na koncu članka....pa razumi če moreš...
iGURT
16. 09. 2014 08.36
+2
belaovca
16. 09. 2014 08.37
+3
da nima duhica prste vmes....piše članke....
prašekk
16. 09. 2014 08.48
+3
Božo Predalič @BozoPredalic Stanovnika sprašujem zakaj komunistično vodstvo NOB ni priključilo k Primorski tudi Trsta, Gorice, Benečije in Istre? ............... O tem twittu govorim ! O avtorju bi pa uporabil izraz , zaradi katerega bi me admin takoj banal !
iGURT
16. 09. 2014 08.49
+2
Čuješ, kaj so te angleški mediji nekaj pisali o neki naši stranki, novinarki in neonacistih ?
prašekk
16. 09. 2014 08.51
+4
Ne vem , zadnje čase imam bolj malo časa pa ne gledam še tujih medijev !
belaovca
16. 09. 2014 08.52
+2
????.....božo ne ve zakaj....zato ker je bilo premalo partizanov na tem območju...in ker je prva vojska bila Novozelandska....zavezniška...
iGURT
16. 09. 2014 08.53
+4
Guardian.. ...se sprašujejo o svobodi novinarstva pri nas, a bo res šla v zapor ker je razkrivala povezave med stranko sds in neonacisti... ... packi ti angleži, packi
Blaška
16. 09. 2014 08.11
+1
ne bo potrebno uvajati nobenega novega davka, bo nepremičninski in to bo novi davek, ker bo veliko višji od zdajšnjega plačila za stavbno zemljišče, katerega plačuje narod : )))
prašekk
16. 09. 2014 08.20
+2
Cela Evropa ima nepremičninski davek ! A smo mi kaj boljšega ?
tony_abcde@yahoo.com
16. 09. 2014 08.49
+0
general n.1
16. 09. 2014 08.07
-1
Ce bi obstajalo sp.v fovsiji je prvo mesto zagotovljeno slo.
general n.1
16. 09. 2014 08.01
+2
Jansisti stalno izgubljajo volitve pol pa pridejo njihove blodnje da je kucan kriv hehe
Blaška
16. 09. 2014 08.07
+3
kolikor vem je bila stranka SDS zmagovalka volitev pred desetimi leti : ))
general n.1
16. 09. 2014 08.11
+0
Blaška
16. 09. 2014 08.13
+1
general n.1
16. 09. 2014 07.58
-1
Cez 3 ure grem v malibu pa brez fovsije
general n.1
16. 09. 2014 08.00
+0
Blaška
16. 09. 2014 08.04
-1
1xy
16. 09. 2014 07.25
-1
bodoči ministri se bolj slabo držijo koalicijske pogodbe.........bomo videli ali jim bo uspelo......je pa to še en fiasko Cerarja, ki je volilce speljal na led........Cerar je že v glavnini povozil vse kar je napovedal, da vidimo ministre ali bodo dovolj vztrajni pri svojih smernicah.......
Blaška
16. 09. 2014 08.05
+5
mar ni izbral in ponudil strokovnjakov ? : )) če hočem sama narediti kaj dobrega, potem vztrajam in grem tudi z glavo skozi zid : )))
prašekk
16. 09. 2014 07.05
+0
Z kritiko bom počakal , da vlada vsaj začne delati. In potem jim puščam še naslednjih 100 dni miru !
M_teorija
16. 09. 2014 07.07
+1
Zdaj, ko j zdrahar v karanteni, bo lažje biti kritičen, da se dobronamernih kritik ne izkorišča v zlonamerne kot so to počeli ljubitelji društva obsojenca!?
General ZKS
16. 09. 2014 07.13
+4
Tudi mene zanima, če se bo na bolje obrnilo.
M_teorija
16. 09. 2014 07.03
+1
Alenki je uspelo omogočiti taveč krogec dat v tamalega, tale ekipa pa zgleda, da bo to udejanila!?
General ZKS
16. 09. 2014 06.57
+3
Se meni samo zdi, da bodo nadaljevali staro politiko naprej ?
M_teorija
16. 09. 2014 06.59
+5
Blaška
16. 09. 2014 08.09
+1
koalicijo sestavljajo tudi dve stranki, ki sta bili v zadnji vladi: )) in kot opažam je nova stranka SMC na ministrske položaje imenovala zgolj stara imena, razen za gospodarski resor : )) in ne vem kaj lahko pričakujemo od ljudi, ki so navajeni starega dela: )
M_teorija
16. 09. 2014 06.51
+6
Cerar je odlično svoj manjko poznavanja ekonomske specializacije nadgradil z Violeto. Skupaj bosta odlična ekipa pravnih zadev in koordinacije in inplementacije ter udejanjanja vseh ostalih ministrskih parcialnih želja!?
emilzapata
16. 09. 2014 08.29
-1
Violeta in njeni pajdaši pa so res najslabši člen slovenske družbe. Naj si dobijo vizo za odhod v Severno Korejo
prašekk
16. 09. 2014 06.40
+0
Cerar je zbral v tem trenutku , kolikor je sploh možno, najboljšo ekipo ! Petrovič , Mramor , Klemenčič ..... Ti bodo pili kri desnosučnim poštenjakom !
prašekk
16. 09. 2014 06.42
+9
Začeti pa mora Klemenčič in urediti sodstvo in tožilstvo ! Da nekateri postopki trajajo deset in več let je naravnost sramotno za državo v Evropi !
prašekk
16. 09. 2014 06.46
+3
Petrovič ima par dobrih idej za zagon gospodarstva , ampak mene zanima realizacija ideje . Bomo gradili ceste od Koroške do Bele krajine ? Bomo zgradili drugi tir do Kopra ?? Bomo v Kopru zgradili še en pomol ?
prašekk
16. 09. 2014 06.50
+1
Zaslišanja Mramorja pa nisem zasledil in ne morem komentirati ! Sem pa prepričan , da ima tudi on uresničljive ideje ! Ne smemo namreč pozabiti, da brez njega ne bi bili sprejeti v EU !!!!! Mramor in ne Bajuk nas je pripeljal tja , kjer smo danes !
Sve juznije sve je tu nizje
16. 09. 2014 07.29
-1
Se strinjam prasekk da vam je tudi z Bramorjevo pomocjo uspelo Slovenijo pripeljati tja kjer smo v globoko krizo.Krizo vrednot in financno krizo. Levaki nas preprosto ne morejo pripeljati na boljse temvec samo na slabse. L.09 so levaki prognozirali ko bo bolje Nemciji bo tudi Sloveniji ker je Nemcija prvi gospodarski partner. Kot vidimo se to ni zgodilo in spet ste pogrnili na celi crti...
emilzapata
16. 09. 2014 08.33
-2
Kako je že Kardelj zdravil kravo, ki je na koncu poginila: oh škoda, pa še toliko idej sem imel, kako ji pomagati
asusprime1900
27. 09. 2014 14.50
+1
hahha kot eva i. pred. kom za clovekove pravice z nedokoncano osnovno hahahah
asusprime1900
27. 09. 2014 14.50