Slovenija

Plezajo povsod, po spalnici, kuhinji, kopalnici ... Kako pa ste vi odgnali faraonke?

Ljubljana, 02. 12. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
100

Privlači jih vlaga, toplota in hrana. Ko začnejo temperature padati, iščejo zavetje v zaprtih ogrevanih prostorih, kjer gnezdijo. Gre za faraonske mravlje, ki se pojavljajo tudi v bivalnih objektih. Če se jih želimo znebiti, je pomembno, da opravijo dezinsekcijo v celotnem objektu. V zadnjih letih faraonke zatirajo predvsem s postavljanjem insekticidnih vab.

"Poskusili smo vse, kruh v hladilniku, prazni kuhinjski pulti, hrana v neprodušno zaprtih posodah, a kljub temu plezajo povsod, po spalnici, kuhinji, kopalnici, najbolj sem se zgrozila, ko sem jih našla med otroškimi oblekami in plenicami," je zapisala naša bralka, ki živi v stanovanjskem bloku v Ljubljani. V mislih ima mravlje, imenovane faraonke. "Te male žuželke, velike 2 do 3 milimetre, so prava nadloga in nam vsakodnevno grenijo življenje," je še dodala bralka, ki se sprašuje, kako naj se jih znebi, saj pridejo na plano in so še posebej nadležne, ko se začne zima. 

Tisti, ki se vsakodnevno soočajo z njimi pravijo, da jim male žuželke grenijo življenje.
Tisti, ki se vsakodnevno soočajo z njimi pravijo, da jim male žuželke grenijo življenje. FOTO: Thinkstock

Da so faraonske mravlje oziroma Monomorium pharaonis pereč problem predvsem v zimskih mesecih, potrdi Štefan Pintarič z Inštituta za higieno okolja in živali z etologijo na Veterinarski fakulteti. S tovrstno težavo se ne soočajo le prebivalci Ljubljane, temveč se pojavljajo tudi v drugih mestih po Sloveniji, poudarja. Kot pojasni, so faraonke insekti, ki živijo v kolonijah, ki štejejo 30.000 mravelj in več. Ko začnejo temperature padati, iščejo zavetje v zaprtih ogrevanih prostorih, kjer gnezdijo. V gnezdu je poleg peščice samcev in delavk več kraljic, do 200, ki skrbijo za zarod. V približno šestih do sedmih tednih se iz jajčeca razvije spolno odrasli insekt, pravi Pintarič. Na evropska tla so najverjetneje prišle z gradbenim materialom. Glavni razlog prisotnosti in širjenja faraonk v urbanih naseljih pa so toplovodi, torej sanitarna voda in ogrevanje, doda.

Tudi Igor Horvat z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano pravi, da so mravlje faraonke odvisne od ogrevanih prostorov, gnezda pa se nahajajo blizu grelnih teles. Horvat opaža, da so problem bloki, ki so naknadno postavljali toplotno izolacijo. Za izolacijo imajo namreč mravlje idealne pogoje, da si ustvarijo gnezda, saj je povsod kakšna špranja, kjer lahko pridejo notri, pojasnjuje. Dodaja pa še, da so v blokih problematična tudi prazna stanovanja, kjer se lahko mravlje v miru naselijo.

Zatiranje faraonskih mravelj lahko opravljajo vse pooblaščene organizacije. Tovrstne storitve opravljajo različne registrirane organizacije, med katerimi je tudi Nacionalni veterinarski inštitut. Sredstva, ki so na voljo profesionalnim organizacijam, pogosto niso v prosti prodaji, ker je za njihovo uporabo potrebno izpolnjevati določene pogoje. Štefan Pintarič, Veterinarska fakulteta

Eva Grilc z Nacionalnega inštituta za javno zdravje pravi, da so njihova gnezda na nedostopnih mestih, recimo v zidovih, talnem parketu, razpokah, špranjah in v pohištvu. Pintarič pojasnjuje, da jih privlači vlaga, toplota in hrana. Hitreje se torej pojavijo v okoljih, kjer je večja verjetnost, da bodo prisotni ostanki hrane, to so domovi za ostarele, vrtci, bolnišnice. Horvat pravi, da imajo rade beljakovinsko hrano, jedo meso in tudi kri. Ob tem Pintarič doda, da poseben problem lahko predstavljajo razmere v bolnišnicah in domovih starejših občanov, saj jih privlačijo tudi rane ljudi, zato se lahko znajdejo tudi pod prevezami ran.

Za uspešen boj proti faraonkam nujna dezinsekcija celotnega bloka

Če hočemo biti uspešni v boju s faraonskimi mravljami, je zelo pomembno, da se dezinsekcija opravi v celotnem objektu ali naselju, poudarja Pintarič. Pomembno je, da je insekticid v obliki mikrokapsul, da ga insekti odnesejo v gnezda. Na ta način je uporabljeno sredstvo bolj učinkovito, saj se v posameznem stanovanju lahko pojavi nekaj sto mravelj, v gnezdu pa jih je na desettisoče, pojasnjuje. 

Horvat pojasnjuje, da v Enoti za dezinfekcijo, dezinsekcijo in deratizacijo v Ljubljani, ki spada pod Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, v zadnjih letih faraonke zatirajo predvsem s postavljanjem insekticidnih vab. Mravlje delavke vsebino vabe odnesejo v gnezda do matice, ki povzroči motnjo v razvoju ličink. Horvat pravi, da za uspešen boj proti faraonkam priporočajo, da se v enem stanovanju nastavi 4 do 6 vab, kar je odvisno od velikosti stanovanja, konfiguracije prostorov in infestacije mravelj. To recimo pomeni dve vabi v kuhinjo, dve vabi v kopalnico in v druge prostore, kjer se mravlje pojavljajo. Pravi, da je ta način kar učinkovit, saj so zabeležili le malo reklamacij.

Bralka pravi, da se faraonke pojavljajo kljub temu, da hrano shranjuje v posodah.
Bralka pravi, da se faraonke pojavljajo kljub temu, da hrano shranjuje v posodah. FOTO: Thinkstock

Se kljub dezinsekciji faraonke vrnejo?

Pintarič pravi, da uspešno opravljena dezinsekcija še ni zagotovilo, da se faraonke ne bodo spet naselile. A kljub temu poudarja, da je izredno pomembno, da se za dezinsekcijo odločijo vsa gospodinjstva, saj le na ta način lahko uničijo gnezdišče mravelj. 

Horvat pravi, da je po njihovih izkušnjah dezinsekcija z insekticidnimi vabami rešitev vsaj za eno leto. Vse je odvisno od tega, v kolikšni meri so stanovalci pripravljeni, da se dezinsekcija izvede. Kadar se dezinsekcija izvede le v določenem delu bloka, se mravlje lahko pojavijo na drugem koncu, pojasnjuje.

Tudi Horvat poudarja, da je pomembno, da so vabe razpršene po celotnem objektu, saj ne vedo, kje se nahajajo gnezda. Ko stanovalci niso za to, da se dezinsekcija izvede pri večini, tudi uspeh ni zagotovljen. Opažajo pa tudi, da se nekateri sramujejo mravelj, zato ne pristanejo na dezinsekcijo. Prepričan pa je, da imajo pomembno vlogo pri prepričevanju stanovalcev, da se odločijo za dezinsekcijo upravljalci objektov.

Kaj pa se zgodi, če faraonke zaužijemo? So zdravju škodljive?

Pintarič pravi, da faraonske mravlje lahko zaidejo v hrano in če smo nepazljivi jih lahko tudi zaužijemo. Insekti lahko prenašajo veliko število mikroorganizmov. Teh je lahko v prebavilih insekta 20 milijonov, na površini insekta okrog 5 milijonov. Od teh so redkejši tisti, ki so našemu zdravju nevarnejši. Ker faraonske mravlje pomotoma vnesemo v naše telo s hrano, je ena od pomembnih zaščit želodčna kislina, ki pobije večino mikroorganizmov. Bolj problematični so lahko primeri, ko faraonke zaidejo pod preveze, ki ščitijo rane bolnikov, npr. odprte rane bolnikov z diabetesom, pooperativne rane, … V teh primerih je potrebno preveze dodatno zaščititi, pojasnjuje. Pintarič bi posebej v objektih, kjer so se faraonke že pojavljale, priporočal, da se opravi preventivna dezinsekcija.

Pri nas je strošek 8 evrov brez DDV na vabo. Kadar gre za dezinsekcije v blokih, kjer je dosti stanovanj, se strošek po vabi tudi prilagodi (pri skupinskih dezinsekcijah znaša približno 6 evrov brez DDV). Igor Horvat, Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano

Vprašanje, ali so faraonke lahko zdravju škodljive, če jih zaužijemo, smo naslovili tudi na Nacionalni inštitut za javno zdravje. Eva Gril z omenjenega inštituta pravi, da so lahko tudi nevarne, ker prenašajo mikroorganizme, povzročitelje nalezljivih bolezni. Prenašajo tako Gram pozitivne kot negativne mikrobe, na primer mikrobe, ki jih najdemo na koži (stafilokoki), v črevesju (bakterija E.coli), salmonelo, tudi listerijo, …

Predstavljajo dejavnik tveganja za širjenje bolnišničnih okužb, verjetno pa tudi okužb v domačem okolju. Ob tem pa Grilova poudarja, da če jih pomotoma zaužijemo, je tveganje za okužbo zanemarljivo, čeprav je to težko oceniti, saj je odvisno od številnih dejavnikov, recimo od števila in vrste mikrobov, ki jih prenašajo, dodaja. 

Dezinskecija ni nevarna za stanovalce

Na vprašanje, ali je dezinsekcija varna za stanovalce, Horvat pravi, da je popolnoma varna. Snov, ki je v obliki rjavega grobega prahu, je v prozorni plastični embalaži, ki se ji pred postavitvijo odstrani vrh, hkrati pa se sprosti odprtina, ki je namenjena mravljam. Po postavitvi se število mravelj poveča, to je zaradi privlačnosti vab. Vaba deluje tako, da povzroči motnjo v razvoju ličink in pravi učinek vabe je viden po približno treh tednih, pojasnjuje naš sogovornik.

Imate tudi vi izkušnjo s faraonkami? Ste jih uspešno zatrli?

Na spletu se pojavljajo številne razprave in nasveti o tem, kako se znebiti faraonk, če okupirajo bivalni prostor. Nekateri pravijo, da so uporabili naravna sredstva, kot sta cimet in pecilni prašek. Kakšna pa je vaša izkušnja? V komentarjih jo lahko delite z nami. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Goky
03. 12. 2015 16.17
-3
Faraonk se rešimo najprej, če odstranimo stiropor iz hiše. Največkrat se pojavijo v hišah, ki so izolirane z stiroporjem.
kemuri
03. 12. 2015 15.01
+5
..jaz sem jim zgradil piramido, zdaj so tam, doma ..
toxicox
03. 12. 2015 11.12
-1
to so ruske ali ne
kemuri
03. 12. 2015 15.01
+1
ruskih rdečih že dolgo ni, slovenske rdeče so najhujše .
Polly ß
03. 12. 2015 10.04
+4
Odpravila sem jih z sprajem za faraonke. Je odličen in je potrebno večkrat poškropiti na mestih, kjer se pojavljajo.Res se pojavljajo ob vodovodu in kjer je kakšna luknjica iz zidu.Potrebno pa je paziti, da ne škropimo tam, kjer je hrana ali pribor za hrano-STRUPENO. Meni je uspelo. NIMAM VEČ TE GOLAZNI!
repca1
03. 12. 2015 09.44
+4
Z leti se problem samodejno uredi. Samo ne zapravljaj denarja za dobra očala.
METKA102
03. 12. 2015 09.12
+5
Prav je, da se piše tudi o faraonkah, ki so resnična nadloga. Vendar bi prosila 24 ur, da objavi pravo fotografijo faraonke, da bodo ljudje sploh vedeli kakšna mravlja je to, saj kdor ni še imel opravka z njimi in jih še ni videl, jih primerja z navadnm mravljami, ki jih je ogromno vrst in tiste se res lahko preganja na take načine, kot so mnogi opisali.
medvedJEkriv
03. 12. 2015 09.08
+0
Prijatelj pajek je priskočil na pomoč!
lovdark
02. 12. 2015 21.53
-4
BIOKILL !! Narediš popolno generalko v stanovanju- omare, shramba(vsa hrana v kozarcih) , kopalnica...in potem z Bio killom vse posprejaš; kontroliraš njihove poti. Postopek čez kakšnih pet tednov ponoviš. Mogoče je ta moj boj trajal kakšni dve leti, saj sosedje niso preveč verjeli v uspeh. Sedaj že morda eno leto nisem srečala mravljice, torej imam občutek, da mi je uspelo. Je pa Biokill pripravljen....................!
lilymatovic
03. 12. 2015 09.47
+0
Jest sem tudi tako se rešila mravljic! smo se izselili iz stanovanja za 2 dni, ker sem res pošpircala vse kar sem lahko! Od tega je zdaj že ziher 4 leta, do sedaj nisem videla še nobene faraonke! Je pa res imam Biokill pripravljen za vsak slučaj!
abmam
01. 08. 2020 21.50
+1
Ne veste, koliko škode ste si naredili s tem Biokillom! No , kar počakajte, pa boste videli čez par let.
asdfghjklqwertz
02. 12. 2015 20.33
+7
Ena ... in dva ... in tri ... in ............. Bila je huda mravljica šest črnih nog je imela. Je migala, je vohala, je čisto ponorela. Oj mravljica požrešnica, le kaj je naredila? Še bika je pohrustala, samo roge pustila. Seveda to je čisto res, le kaj se bik šopiri? Šest črnih nog ima mravljica, a bik ima le štiri. Če slišiš hudo mravljico po svetu godrnjati. Obrni se in steci proč, kar zmorejo podplati!
Eitipatapa
02. 12. 2015 20.01
+29
Jaz jim nastavim izplačilno listo in naslednji dan me čaka 100 evrov zraven in poslovilno pismo, da gredo v Nemčijo.
tali?ni tom
02. 12. 2015 20.33
+3
aaaaahhhhhhhhhaahahahahaha! dobra! vsa čast!
tali?ni tom
02. 12. 2015 20.34
drgač pa , jst sem eno vbil , ostale so jo nesle na britof , jaz sem pa "špranjo" zaprl! hehehe!
tali?ni tom
02. 12. 2015 20.34
Klimova
02. 12. 2015 19.39
-2
Moje faraonke niso plezale povsod, ampak so hodile v strjenih kolonah, sem in tja pa sem srečala tudi izvidnico. Tolk cajta sem jih pipsala, dokler se niso naveličale in odšle k sosedu.
SonyGirl
02. 12. 2015 19.25
+0
Baje nuca, če skupaj zmešaš zmeti sladkor in sodo bikarbono in pol to posuješ tam kjer hodijo. Baje, da pol to pojejo in crknejo, ker jih soda fenta.
1Tone
02. 12. 2015 18.38
+1
jaz imam strup za faraonke 100% Najučinkovitejši je borex zmešan z 10% meda in one znosijo v gnezdo in uničijo zarod. imam nekaj na zalogi če koga zania. 041 730504
flojdi
03. 12. 2015 16.51
-2
BoboPoštenjak
02. 12. 2015 18.10
+11
Vse beži z Egipta.Tudi mravlje.Kje ste turisti?
Tone 12345
02. 12. 2015 18.31
+2
booncl
02. 12. 2015 17.54
+1
Najlažje se jih znebiš s cimetom.
pabo39
02. 12. 2015 18.25
+4
MeaParvitas
02. 12. 2015 17.35
+15
Na 24ur nimajo ravno pojma kako izgledajo faraonke. Zgoraj so prilepili sliko rdeče gozdne mravlje. Faraonke so po naši deželi razširila predvsem gradbena podjetja.
RožleMMM
02. 12. 2015 17.46
+5
Itaq...obe fotki sta ..kiks..tut una na naslovnici...
ivan.z Doba
02. 12. 2015 17.13
+2
K sektaši.... ne morš se jih losat!
deathbite
03. 12. 2015 14.04
+1
Tud deratizacija ne pomaga. Kje bi pomagala dezinsekcija!?
nicor
03. 12. 2015 14.30
saj niso podgane ali miši, da bi jih pobrala deratizacija
SkokecPokec
02. 12. 2015 17.09
+0
Pri meni se mravlje pojavijo enkrat okrog polne lune v juniju. Kaj storim? Nič. V treh tednih odidejo same...
ovlis000
02. 12. 2015 16.13
-1
Mi smo imeli dolga leta probleme z njimi, zdaj ne ve. V kmetijskih trgovinah se dobi strup za mravlje "Ameisen Köder". Ko se mravlje pojavijo greš lepo po njihovi potki za njimi, da najdež luknjico iz katere prihajajo v stanovanje. Tale strup nakapljaš v luknjico ali okrog nje, to ponoviš še dvakrat ali trikrat dokler jih ne zmanjka in stvar je rešena kar za nekaj časa.
pirat2400
02. 12. 2015 14.21
+2
Pri nas so bile faraonke prava nadloga.Bile so povsod.Gnezdo so imele celo v video kasetah in pod brisačami v omarah.Če je v pomivalnem koritu ostal samo najmanjši košček mesa jih je bilo na njem cel kup.Noben kupljen preparat ni pomagal.Pobili smo samo tiste ,ki so bile trenutno v stanovanju.Ko smo poklicali podjetje iz bližnje okolice so v vseh stanovanjih stolpnice poškropili neko snov in sedaj imamo že več kot 15 let mir.Cena je bila smešno nizka v primerjavi z nadlogo.
crazyHorse
02. 12. 2015 14.32
+3
Tocno ja ... v video kasetah so ble tudi :) sem mogu ene par dobrih filmov stran vreci :)
pabo39
02. 12. 2015 18.27
+3
Pri nas tudi, pa z vtičnic ven lezejo. Grozna nadloga.
flojdi
03. 12. 2015 16.49
+1