ANIMACIJA: Tako bo sneženje zajelo Slovenijo

Mrzlo vreme še naprej hladi Slovenijo, Agencija za okolje in prostor je izdala oranžno opozorilo pred zelo nizkimi temperaturami. V četrtek bo mraz začel popuščati, napovedan je tudi dež, zato velja opozorilo pred žledom. Preverite animacijo padavin, ki so jo pripravili naši hišni prognostiki.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Tudi v sredo smo se zbudili v hladno jutro, temperature so se po večjem delu države še vedno zadrževale pod -10 stopinj Celzija. Agencija RS za okolje (Arso) je na Twitterju sporočila, da je jutro v notranjosti Slovenije prineslo temperature med -13 in -20 stopinj Celzija in da so tla v notranjosti države večinoma zmrznjena do globine okoli 20 cm, ponekod pa tudi več kot 30 cm globoko.

Kot še navajajo na agenciji, bo danes na vzhodu sprva nekaj zmerne oblačnosti, potem se bo povsod razjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od -7 do -1, na Primorskem do okoli dve stopinji Celzija.

zima

Zbudili smo se v mrzlo jutro, temperature so se spustile med -13 in -20 stopinj Celzija. (Foto: Thinkstock)

Zaradi otoplitve nevarnost žledu

Prometno-informacijski center opozarja, da so zaradi nizkih temperatur lahko ponekod ceste poledenele. Vozite previdno!

V noči na četrtek se bo pooblačilo, zapihal bo jugozahodni veter, ki bo prinesel višje temperature. Dopoldne se bo od jugozahoda začelo oblačiti in v popoldanskem času že lahko pričakujemo padavine. Pojav žleda ni izključen, nam je povedala dežurna vremenoslovka na Arso Veronika Hladnik. Žled se pojavi, če dež prileti iz toplega zraka v hladen zrak nad nižinami in se tam hitro ohladi. Drobne kapljice se ohladijo na temperaturo pod lediščem. Ko priletijo na zmrznjena tla ali na hladne predmete, pa tam hipoma zmrznejo in postopoma lahko nastane težak ledeni oklep.

V petek bo po nižinah v notranjosti Slovenije sprva večinoma deževalo, čez dan pa bo dež večinoma prešel v sneg.

V visokogorju je nevarnost pred snežnimi plazovi majhna, prve stopnje. Snežna odeja je stabilna, trda in ponekod poledenela. Snega v gorah je malo, velika pa je nevarnost zdrsov, predvsem zaradi poledenelosti, je še zapisano na spletni strani agencije.

Več o vremenu si lahko preberete tukaj.

Medtem ko je pri nas ekstremen mraz, pa je Avstralijo zajel vročinski val, temperature se bodo povzpele nad 45 stopinj Celzija.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 203
 
26277 12.01.2017 09:41:16
naj ponovim, jutri popoldne, v notranjosti od 10-30 cm snega, snežilo bo povsod, zvečer tudi na primorskem. Najlepše bo od Postojne proti Gorici in proti Kopru.
Več komentarjev