Slovenija

Mraz napolnil zavetišče za brezdomce

Ljubljana/Maribor, 11. 12. 2012 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zavetišča za brezdomce so polna vse leto, zaradi hudega mraza pa so te dni v mariborskem zavetišču praktično zasedene vse postelje. Da je zavetišče premajhno za vse, ki potrebujejo pomoč, pa opozarja vodja ljubljanskega zavetišča.

Zaradi vse hujšega mraza v mariborskem zavetišču že občutijo povečano povpraševanje brezdomcev, je povedal vodja enote zavetišča za brezdomce v Mariboru Ljubomir Gagič. Nasprotno je v Ljubljani, kjer imajo na voljo 28 postelj. Vodja tamkajšnjega zavetišča Boris Kosec je pojasnil, da večjega pritiska ne občutijo, saj imajo polno vse leto.

Zavetišča so polna, še posebej takrat, ko pritisne mraz.
Zavetišča so polna, še posebej takrat, ko pritisne mraz. FOTO: Reuters

V mariborskem zavetišču brezdomcem nudijo 24 postelj, dve dodatni pa sta namenjeni nujnim primerom. Kot je pojasnil Gagič, so pritiski na zavetišče celo leto veliki, ob vremenskih razmerah, kakršne vladajo trenutno, pa še toliko večje. V zavetišču trenutno živi 25 brezdomcev. Grgič je še pojasnil, da v zavetišču brezdomcem nudijo organizirano celodnevno namestitev in prenočitev. Organizirana je tudi prehrana, skrbijo pa še za vzdrževanje osebne higiene. Brezdomci se lahko udeležijo tudi različnih delavnic in delovnih akcij, ki jih organizira mariborsko zavetišče. Varovancem nudijo še pomoč pri uveljavljanju pravic in urejanju statusnih vprašanj ter jim pomagajo pri reintegraciji v skupnost.

Kadar so temperature izredno nizke in še posebej če piha tudi veter, se zadržujte v zaprtih prostorih. Če pa že morate ven, potem bodite zunaj čim krajši čas.
Kadar so temperature izredno nizke in še posebej če piha tudi veter, se zadržujte v zaprtih prostorih. Če pa že morate ven, potem bodite zunaj čim krajši čas. FOTO: Reuters

V zavetišču za brezdomce v Ljubljani, kjer imajo 28 postelj, medtem ne občutijo večjega pritiska. Kot je povedal vodja zavetišča Boris Kosec, povečanega povpraševanja sploh ne prenesejo, saj je zavetišče premajhno za vse, ki potrebujejo pomoč.

V ljubljanskem zavetišču lahko živi 28 ljudi, dodatno pa jih lahko prenoči še 18. Kosec je pojasnil, da imajo največ težav s pomanjkanjem hrane, saj dnevno za kosilo "prenesejo" okoli 100 ljudi, trenutno pa jih prihaja "precej" več. V Ljubljani imajo poleg glavnega zavetišča brezdomci na voljo tudi Zavetišče božjega usmiljenja in dnevni center Vincencijeva zveza dobrote.

Agencija za okolje je izdala opozorilo zaradi hudega mraza, saj bodo najnižje jutranje temperature v notranjosti Slovenije pod –10, ponekod pa tudi pod –15 stopinj Celzija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hladni_tus
11. 12. 2012 14.59
+7
to je slika krutega kapitalizma
dostojevski II
11. 12. 2012 16.44
-2
jagoda02
11. 12. 2012 20.30
+0
A misliš ,da v prejšnjem sistemu pa ni bilo brezdomcev.
dostojevski II
11. 12. 2012 20.50
+1
Brezdomstvo, brezposelnost, javne kuhinje so izum druge Švice. Pred letom 1991 tega ni bilo. To vem.
.:::::VOY::::::.
11. 12. 2012 14.04
+6
Da je zavetišče premajhno za vse, ki potrebujejo pomoč, pa opozarja vodja ljubljanskega zavetišča. ************* Kwa pa dvorani STOŽICE...fali ??? Za skupno dobro...pa to ...
nina1994
11. 12. 2012 14.50
+2
model raje bi te nosil ,kot pa poslušal...