Slovenija

VIDEO in FOTO: Obala v ledenem oklepu, sunki burje naredili spektakularne umetnine

Ljubljana, 27. 02. 2018 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sunki burje so poskrbeli za mraz, hkrati pa za spektakularne podobe. Snežni metež je čez dan zaprl cesto na Lisci, kjer so ujeta vozila morali reševati s plugom. Zaradi slabo očiščenih cest in pločnikov se pritožujejo Mariborčani, v Pomurju pa promet ovira močan veter.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V mrazu in snegu: določeni poklici in brezdomci
    02:30
    Iz 24UR: V mrazu in snegu: določeni poklici in brezdomci
  • Iz 24UR: Slovenska obala v ledenem oklepu
    02:44
    Iz 24UR: Slovenska obala v ledenem oklepu
  • Vozniki v Mariboru opozarjajo na slabo očiščene ceste
    00:14
    Vozniki v Mariboru opozarjajo na slabo očiščene ceste
  • Na severovzhodu veter ovira promet in dela snežne nanose
    00:37
    Na severovzhodu veter ovira promet in dela snežne nanose
  • Iz SVETA: Poskrbite za živali
    02:16
    Iz SVETA: Poskrbite za živali
  • Iz 24UR ZVEČER: V mrazu mora biti pokrite čim več kože
    04:41
    Iz 24UR ZVEČER: V mrazu mora biti pokrite čim več kože
  • Iz 24UR: Slovenija v primežu nizkih temperatur
    03:20
    Iz 24UR: Slovenija v primežu nizkih temperatur
  • Iz 24UR: Polarna zračna masa
    01:40
    Iz 24UR: Polarna zračna masa

Termometri po državi so čez dan pokazali od –10 do –4 stopinje Celzija, po nižinah Primorske so bile temperature okoli ničle. Zaradi oblačnega vremena s snežnimi padavinami, ki so bile pogostejše v vzhodni polovici Slovenije, so se že zjutraj začele težave v prometu.

Nenadni snežni metež pa je popolnoma zaprl cesto na Lisci, v eni uri je zamedlo več vozil, med drugim tudi avtomobil sevniškega župana Srečka Ocvirka, je razvidno s posnetka dolenjske televizije Vaš kanal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Močan veter je oviral promet v Pomurju in ponekod delal snežne nanose. Več nesreč se je v popoldanskem času zgodilo na Štajerskem. Aktualne razmere v prometu lahko spremljate na spletni strani Prometno-informacijskega centra.

Zjutraj je bila zaradi spolzkega vozišča med Slovenskimi Konjicami in Dramljami pred predorom Pletovarje proti Ljubljani nekaj časa zaprta štajerska avtocesta. Obvoz za osebna vozila je bil urejen po vzporedni regionalni cesti.

Burja na Primorskem je ponoči oslabela, v Vipavski dolini je bil najmočnejši izmerjeni sunek burje zjutraj 141 km/h, so še zapisali na Prometno-informacijskem centru. Z Arsa pa so sporočili, da je burja neprekinjeno pihala kar 10 dni zapored. Bralec s primorskega konca nam je poslal idilične fotografije zamrznjene obale, na kateri je burja v kombinaciji z nizkimi temperaturami naredila prave ledene umetnine.

Ob burji so pomole bičali tudi valovi.
Ob burji so pomole bičali tudi valovi. FOTO: Igor Škof

V Mariboru slaba volja zaradi slabo očiščenih cest in pločnikov

Večer poroča, da so se številni prebivalci Maribora pritoževali nad slabo očiščenimi pločniki in cestami. Iz Nigrada so sporočili, da so prav vse njihove ekipe na terenu, težave pa povzročajo predvsem nizke temperature, pri katerih posipna sol ne deluje več, navaja časnik.

"Na terenu so vse plužne in posipne skupine, ki se trudijo hitro očistiti površine, a ker sneži praktično že deset dni zapored, imamo težave z zagotavljanjem delovnega osebja," so za Večer dodali na Nigradu.

Tudi sol ne učinkuje, saj optimalno deluje le pri temperaturah do največ minus pet stopinj Celzija. Poleg tega težavo predstavljajo tudi vozila, parkirana na cestah tako, da plužne skupine ne morejo do manjših ulic. 

Nigrad so danes opozorili tudi na izjemno nevarne ledene sveče, nekatere dolge tudi meter in več, ki visijo z luči na Trgu Leona Štuklja in so lahko za pešce izjemno nevarne. "Le kakšne pol ure po obvestilu je Nigrad na trg že poslal prvo ekipo, ki pa očitno ni bila najbolje opremljena, saj je potem, ko je očistila prvo svetilko, s trga odpeljala. Točno opoldne so se nato vrnili skupaj z gasilci, katerih vozilo z lestvijo je za odstranjevanje sveč primernejše in v dobri uri skupaj odpravili nevarnost," še piše Večer.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje opozarja na previdno hojo po poledenelih površinah, na katerih so se številni že poškodovali. 

Predor Valeta krasijo ledene sveče, ki so lahko zelo nevarne.
Predor Valeta krasijo ledene sveče, ki so lahko zelo nevarne. FOTO: Igor Škof

Kako bo jutri?

Jutri bo precej jasno, čez dan bo nastalo nekaj spremenljive oblačnosti. Na Primorskem bo še pihala šibka burja. Jutro bo zelo mrzlo.

"Najnižje jutranje temperature bodo od 20 do 13, na Primorskem pa nekoliko višje, od 9 do 5 stopinj," je povedal Uroš Strajnar, dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso).

Čez dan se bo nekoliko otoplilo, če temperaturam od –7 do –4 sploh lahko rečemo otoplitev. Na Primorskem se bodo dvignile do okoli 2 °C.

Mraz še ne bo popustil.
Mraz še ne bo popustil. FOTO: Igor Škof

Arso opozarja  zelo mrzlo bo, okrog 10 stopinj pod povprečjem za ta letni čas

Do vključno četrtka bo mrzlo, opozarjajo na Arsu. V večjem delu Slovenije bo srednja dnevna temperatura pod –7 °C, kar je okoli 10 stopinj manj, kot je povprečje za ta čas. Občutek mraza bo stopnjeval veter.

Na Kredarici so zjutraj namerili -26 stopinj, na Voglu -17, v Ratečah -13, na Lisci, kjer je rahlo snežilo, pa -14 stopinj Celzija.

V četrtek zjutraj bo še nekaj jasnine, ponekod bo zelo mrzlo. Čez dan se bo od juga pooblačilo. Do večera bo zahod in jug države zajelo rahlo sneženje. Snežilo bo tudi ob morju.

"Snega ne bo veliko, morda nekaj centimetrov. Bo pa snežilo tudi ob morju," je dodal Uroš Strajnar. 

Nekoliko višje temperature lahko pričakujemo v petek. Oblačno bo, predvsem na jugu države se bodo še občasno pojavljale manjše padavine.

Več o vremenu v vašem kraju si preberite tu. 

Na Arsu so pripravili zanimiv graf odstopanja letne temperature januarja za posamezne slovenske kraje. 

Odklon povprečne temperature januarja.
Odklon povprečne temperature januarja. FOTO: ARSO

Biovremenska napoved pravi, da bodo imeli občutljivi ljudje vremensko pogojene težave. V mrzli zračni gmoti bodo okrepljeni nekateri bolezenski znaki povezani z boleznimi dihal, srčno-žilnimi boleznimi in revmo, tudi kolike in krči bodo pogostejši. Veter bo krepil občutek mraza. Priporočeno je dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večja previdnost.

Kako kaže v sosednjih pokrajinah?

Nad severno polovico Evrope je obsežen anticiklon, nad južnim Sredozemljem pa območje nizkega zračnega tlaka. Od severovzhoda priteka nad naše kraje mrzel in občasno bolj vlažen zrak.

Danes bo pretežno oblačno, v krajih zahodno od nas občasno delno jasno. V Gorskem kotarju bo rahlo snežilo. Burja bo počasi slabela.

Jutri se bo delno razjasnilo, oblačno bo ostalo na Madžarskem. Čez dan bo predvsem v notranjosti Hrvaške in nad Alpami nastajala oblačnost. Vzdolž Jadranske obale bo še pihala šibka do zmerna burja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (229)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nebi
27. 02. 2018 22.51
+1
Kaj je lopata?
cherryDrops
27. 02. 2018 22.42
+39
Kaj naj rečem. Ko gledam tele total zasnežene ceste, pločnike itd....sem prav vesela, da je tako...tako se čas vsaj malo ustavi na tem planetu, kjer vsi ljudje hitijo venomer kamorkoli se obrnejo..........kakorkoli že, meni je všeč. Dajte malo zadihati.
basket77
27. 02. 2018 21.26
-2
Oklep.. Minus 5 pa joceste...
BLUECUBE
27. 02. 2018 22.21
+7
tarzan13
27. 02. 2018 21.21
-6
danes je blo mnogo topleje kot včeri
Belibog
27. 02. 2018 22.52
+14
zoro 1
27. 02. 2018 20.43
+3
drug teden bo že poletje memgrede
tarzan13
27. 02. 2018 20.38
+6
kaj bi dal za eno sekundo mraza ko je poleti najhujši vročinski val ob morju....no zdej ga res imajo
BildiTheEmperor
27. 02. 2018 20.08
+6
Kako to da večina SLO jezer še ni zamrznila?
mikkki
27. 02. 2018 21.33
+5
Po mojem mnenju prekratko obdobje celodnevnega minusa
periot22
27. 02. 2018 19.57
+68
Razvajen mestni folk se pritožuje,vsak naj vzame lopato pa na delo tako kot mi na podeželju!!!!!!!!!!!!!!!!!!Če je zima ne morejo biti ceste in pločniki takšni kot poleti!!!!!!!!!!!!!
CHANEL MADEMOISELLE
27. 02. 2018 20.54
+5
tedoVV2HCmedo
27. 02. 2018 21.15
-6
V mestu nimaš kam metati snega. Morda kar na cesto :)
aljoteam
27. 02. 2018 21.33
-6
Kdo se pritozuje, ne vidim in ne poznam nikogar...
TITO 50
27. 02. 2018 19.46
+2
Med drugim tudi sevniškega Župana, NAJ BI ZARADI NJEGA NEHALO SNEŽITI
tarzan13
27. 02. 2018 21.22
+0
Mr. Prdo
27. 02. 2018 19.32
+6
Ni lepšega kot sipast sneg in izkopljen ESP...občutek kot na bob stezi.
bb5a
27. 02. 2018 19.20
+20
Kje ste uni k v sandalih in kopalkah hodte radi v hribe, zdele je idealno za krenit na pot...
Ciymbalta
27. 02. 2018 19.13
+35
Neverjetno mal zapade sneg, pa že panika problemi neočiščene ceste, pločniki. Na cesti vozi počasi ne hitet sto na uro počasi se daleč pride, Pešci pa ne jamrat obut zimsko obutev ne adidaske ali cipele z visoko peto, če pa hodite pod ledenimi svečami pa pazite na glavo. Ljudje snega je za vzorec zapadlo pa že jamrate, kako pa bi še jamrali če bi ga pol metra zapadlo
aljoteam
27. 02. 2018 20.38
-5
bergman
27. 02. 2018 18.47
+12
Nisem prebral vseh komentarjev, mogoče je že kdo omenil, vendar bolje dvakrat kot nikoli, KDO je piscem tega članka dal to izobrazbo, če sploh ne poznajo zemljepisa!!!! LISCA NI NIKOLI BILA IN NE BO NA DOLENJSKEM, AMPAK JE V POSAVJU, ne žalim s tem Dolenjsko in dolenjce , ampak vmes med Lisco in Dolenjsko teče reka Sava!! Če je pa bil tisti čas na Lisci kakšen "pomembnež" pa ne bi bilo treba plužit......ha,ha,ha,
Igi74
27. 02. 2018 18.42
+33
Pravijo da imamo sibirski mraz...hahaha. Za Sibirce je to žalitev. Ko je pri njih temperatura -15, je to za njih otoplitev.
Ciymbalta
27. 02. 2018 19.14
+8
Mal je mrzlo pa že naši mislijo da je to sibirski mraz Janezeki pač
doktor_muc
27. 02. 2018 18.34
+15
duster na 4x4 pa nikamor ne more... jajca
toxicox
27. 02. 2018 18.31
+10
nehajte že delat pokončne filme
tarzan13
27. 02. 2018 21.01
+1
kaktusar1
27. 02. 2018 18.14
+17
očitno ma arso pokvarjen radar padavin, ker pti nas že 2 dni skoz sneg pada..pol tud ni čudno, da je zasulo lisco (gor je namreč radar)
cool29
27. 02. 2018 18.14
+45
Zimske pocitnice, zunaj sneg, ... otroc pa na tablicah in bog nedaj da crkne wifi...ker iger na snegu sploh nevpoznaji redki poznajo sanke samo gor po bregu jih je treba vlect.,
najram
27. 02. 2018 18.13
+5
pa kak te to zaj govorijo...toti na nigradu govorijo da sol deluje do -5 stopinj...v nedeljo pa je en od darsa govoro da sol deluje do -8 stopinj..kako sol te majo eni al pa drugi
kaktusar1
27. 02. 2018 18.15
+0
sol nekak deluje do -8, sam tu je učinek že zelo slab
cool29
27. 02. 2018 18.09
+36
.... šok februarja sneg med zimskimi pocitnicami... a bi moral avgusta zapadet..