Slovenija

Mreža 0,0: Vožnja pod vplivom alkohola je nedopustna

Ljubljana, 18. 04. 2019 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Mreža 0,0, združenje organizacij za drugačen odnos do alkohola, je na srečanju v Hostlu Celica pozdravila predlog sprememb zakona, ki predvideva znižanje dovoljene meje alkohola z 0,5 na 0,2 promila. Kot so poudarili, je alkohol močno prisoten v slovenski kulturi, zato se moramo korak za korakom pomikati k uresničitvi cilja 0,0 alkohola v prometu.

Več videovsebin
  • Pobuda 0,0 ali ne?
    00:29
    Pobuda 0,0 ali ne?
  • Novinarska konferenca 'Mreža 0,0'
    01:11
    Novinarska konferenca 'Mreža 0,0'
  • Z 0,5 na 0,2 promila?
    03:03
    Z 0,5 na 0,2 promila?
  • Alkohol in vožnja v tujini
    02:09
    Alkohol in vožnja v tujini
  • Iz SVETA: Andrej Brglez o drugačnem pogledu na alkohol
    02:40
    Iz SVETA: Andrej Brglez o drugačnem pogledu na alkohol
  • Iz SVETA: Kdaj nas bo streznilo?
    02:00
    Iz SVETA: Kdaj nas bo streznilo?
  • Iz 24UR: Politiki glede najvišje dovoljene stopnje alkohola v krvi niso enotni
    02:16
    Iz 24UR: Politiki glede najvišje dovoljene stopnje alkohola v krvi niso enotni

V Hostlu Celica so se danes zbrale nevladne organizacije ICK Inštitut za civilizacijo in kulturo, IMZTR – Inštitut za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj ter Zavod VOZIM, ki so se združile v Mrežo 0,0 – združenje organizacij za drugačen odnos do alkohola.

Namen današnjega srečanja je bila podpora predlogu sprememb zakona o pravilih cestnega prometa, in sicer v delu, ki se dotika vožnje pod vplivom alkohola. V njih so prepoznali tako pomembno in simbolično težo kot koristne praktične korake v smeri družbe z 0,0 alkohola pri vožnji.

Alkohol je močno prisoten v slovenski kulturi, "nalijmo si čistega vina" pa globoko zakoreninjena prispodoba, ki ob tem – da je "v vinu resnica" – govori, naj neko temo ali problem nagovorimo pošteno in odkrito, je zbrane nagovoril Andrej Brglez iz ICK.

"In če smo v resnici pošteni in odkriti ter pogledamo na problem trezno, si moramo priznati, da imamo še vedno velike težave z odkritim obsojanjem pri nas še vedno zelo razširjene prakse, ki tolerira pitje alkohola in vožnjo," je poudaril Brglez. 

Alkohol je močno prisoten v slovenski kulturi, so poudarili tudi na novinarski konferenci.
Alkohol je močno prisoten v slovenski kulturi, so poudarili tudi na novinarski konferenci. FOTO: POP TV

Trenutno namreč ni nobenega ukrepa, s katerim bomo v hipu doživeli streznitev, za to pa je potreben prav vsak učinkovit ukrep, kjer se lahko pomaknemo za vsaj korak bližje k cilju 0,0 alkohola v prometu, pravijo pobudniki spremembe zakona. 

Dejstvo, da je bilo lani 1.486 povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola, njihova povprečna stopnja alkoholiziranosti pa je bila 1,43 promila, je zastrašujoče in ga ne smemo prezreti, so še povedali.

"Zaradi alkohola, ki je močno prisoten na naših cestah, namreč še vedno umre preveč ljudi, ogromno se jih hudo telesno poškoduje, hkrati s sabo prinaša premnoge družinske tragedije in težke zgodbe, s katerimi se ne moremo in ne želimo več sprijazniti."

"Ko govorimo o pridržanju, se omilitev zakonodaje iz 2010 zelo pozna v praksi. Še v letu 2012 smo imeli 2.422 pridržanih, lani pa le 260. Alkohol pa je kljub temu še vedno enako prisoten na cestah," pa je povedal David Razboršek iz Zavoda VOZIM in dodal, da je "čas, da iz cest popolnoma odstranimo alkohol, zato pozivamo vlado in poslance, da nemudoma sprejmejo zakon. Hkrati pa se ne skrivajo za širšim kontekstom, saj bodo tako stvari obstale na mestu, kot se je že večkrat zgodilo."

Dostopnost alkohola opitim in mladoletnim 96-odstotna

 "Zaskrbljujoč je podatek, da je dostopnost alkohola mladoletnim in opitim do 96-odstotna, kar dokazuje, da se zakoni ne spoštujejo. Za to moramo prevzeti odgovornost vsi, od nadzornih organov, staršev in gostincev. Znižanje dovoljene mere alkohola v krvi, ki se mora progresivno zniževati proti 0,0, je pravo sporočilo, ki ga dajemo mlajšim generacijam," pa je poudaril dr. Andrej Martin Vujkovac, predstavnik IMZTR. 

Naši bralci so v anketi večinsko podprli spremembo zakonodaje (11552 glasov), ki bi znižala dovoljeno mejo alkohola za voznike in uvedla obvezno pridržanje. 7844 ljudi tega ne podpira, 773 pa je vseeno. Zanimivo je, da moški, ki so glasovali, te zakonodaje ne podpirajo (6620 glasov za ne, 5612 za).

Delo z mladimi na terenu nam govori, da se lahko nadejamo drugačne prihodnosti, saj dojemajo alkohol in vožnjo drugače kot starejše generacije, so povedali pobudniki. Menijo, da se preventivne aktivnosti v vrtcih, osnovnih šolah in srednjih šolah, ki so se pričele pred desetimi leti, pri današnjih 18-letnikih poznajo. 

Predlog spremembe zakona o pravilih cestnega prometa, pripravljenega s strani Javne agencije RS za varnost prometa in ministrstva za infrastrukturo, kjer je predlagano znižanje dovoljene meje alkohola z 0,5 na 0,2 promila v prometu in obvezno pridržanje alkoholiziranih voznikov pri 1,1, pa v Mreži 0,0 pozdravljajo in pozivajo poslance, da ga brez glasov proti sprejmejo.

To je namreč eden izmed ključnih korakov, da se bo spremenilo zavedanje javnosti in odnos do alkohola in vožnje, menijo.

Znižanje stopnje alkoholiziranosti
Znižanje stopnje alkoholiziranosti FOTO: POP TV

Brglez, ki poudarja, da je preveč toleranten odnos do vožnje pod vplivom alkohola zakoreninjen v našo družbo, se tudi sprašuje: "Ali mora res vedno počiti, da se zavemo, da se nas nekaj dotakne ..."  Poudarja še, da oni nimajo nič proti alkoholu, temveč proti temu, kako slovenska družba dojema alkohol in vožnjo. 

Osebno zgodbo je z nami delil 42-letni Vladimir Peterlin, ki je pod vplivom alkohola imel prometno nesrečo, zaradi katere je danes tetraplegik. 

In kaj pravijo naključni vozniki o novem predlogu za znižanje stopnje alkoholiziranosti? Od "Tisti, ki bo pil, bo pil, nimajo veze kazni, v glavi je vse" in "Ne vem, če bo to dovolj. Kdor ni bil dovolj osveščen z 0,5, tudi z 0,2 ne bo," do tistih, ki so prepričani, da je nula nula prava rešitev, "pa ne spreminjat kar naprej". 

Mnogi vozniki so prav tako zmedeni glede tega, kaj pravzaprav pomeni 0,5 in kaj 0,2: "Dajmo na nič nič in to je to, ker drugače samo še zmedemo s tem voznike." 

Pa lahko ti ukrepi pijane voznike umaknejo s cest? Brglez pravi, da ni enega ukrepa, s katerim bi lahko rešili problem, je pa to prava pot, pravo sporočilo. 

Politiki neenotni

Politika glede dovoljene stopnje alkohola v krvi ni enotna. Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek predlaga znižanje meje in tudi precej ostrejše kazni za uporabo mobilnika med vožnjo, ostale koalicijske stranke nad zaostritvijo pravil niso navdušene. 

Poslanec SD Predrag Baković na primer ocenjuje, da represija ni tista, ki je ključna in najbolj pomembna; treba je poseči tudi po drugih ukrepih in programih, ki bodo na vzgojen in strokoven način poskušali pristopiti do problematike. Podobnega mnenja so tudi v SMC, ki menijo, da bi pred kakršnokoli spremembo najprej pogledali, kaj o tem pravi stroka. 

V osnovi sicer tak predlog zveni dobro, dodajo v AMZS, a da so največkrat povzročitelji hudih prometnih nesreč tisti, ki imajo v krvi bistveno več alkohola. Na Agenciji za varnost prometa so sicer predlagali, da bi tiste, ki imajo v krvi več kot 1,1 grama alkohola, obravnavali kot kaznivo dejanje. 

Kako je v tujini? 

Naša južna soseda je pred dobrim desetletjem imela omejitev 0,0, ki so jo leta 2008 spremenili v 0,5, razen za mlade in profesionalne voznike. Leta 2007 je na hrvaških cestah umrlo 619 ljudi, lani pa 317, torej skoraj pol manj. Leta 2007, ko je torej veljalo 0,0, so pijani vozniki povzročili 164 smrtnih žrtev ali dobro četrtino vseh, lani pa 72 žrtev ali dobro petino vseh. Zvišanje na 0,5 promila na Hrvaškem ni poslabšalo prometne varnosti, kar kaže, da so tudi pri njih najbolj problematični vozniki, ki vozijo s precej več kot 0,5 promila.

V Evropski uniji ima deseterica držav popolno prepoved vsebnosti alkohola za mlade voznike, kar velja tudi pri nas. Popolno prepoved alkohola med vožnjo  za vse voznike pa imajo Madžari, Romuni, Čehi in Slovaki. Mejo, ki jo je predlagala Bratuškova, pa imajo Estonci, Poljaki in Švedi. 

Nekatere države, med drugim tudi Nemčija, kazni podvajajo ali celo potrojijo, če se omejitve vožnje pod vplivom alkohola ponavljajo. V Združenem kraljestvu, zanimivo, imajo Škoti omejitev 0,5, ostali deli kraljestva pa dovoljujejo celo 0,8 promila alkohola. A njihove kazni so stroge – če na Otoku povzročite smrt zaradi vožnje pod vplivom alkohola, vas lahko doleti celo do 14 let zaporne kazni. Glede na število prebivalcev pa je smrtnih žrtev na cestah pol manj kot pri nas. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (277)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

miso4545
26. 04. 2019 17.22
AVP bi morala obvezno organizirati CPP poučevanje starejših občanov, tako kot to že (sicer na šverc) dela šola vožnje maksi7, ko predava v škofja Loki, starejšim občanom. Naj se ustavijo za 10 minut pri krožem križišu (kjerkoli), pa bodo videli koliko vpznikov zna voziti v krožnih križiščih. Pa za kolesarske steze naj že enkrat poskrbijo....
bmwgs
26. 04. 2019 15.16
0,2 je že vzraku, ko se vino preša , pa sadjevc dela.
setisfekšn
20. 04. 2019 13.26
+1
Drugače je pa že sedaj določena meja 0,0!ker če karkoli narediš si kriv če imaš več alkota kot 0,0!zavarovanje ti ne krije nič
setisfekšn
20. 04. 2019 12.52
+9
Tole društvo je lahko skupek ozdravljenih alkoholikov ki so dobili zagon za talanje morale in njihove popolnosti z načelom mi smo nehali pit in za kazen tudi ostali ne boste!!nevedo tile gospodje da v prometu ni problem do 0,5 ampak 10% alkoholikov ki pa jih njihovi predlog ne zanima! zatorej vi društvo 0,0- pojdite v naravo in se nadihajte svežega zraka za zdravje!
setisfekšn
20. 04. 2019 12.44
+1
Za spremembo kaz zakonika so zadolžene pristojne institucije tudi za dajanje predlogov!tole drostvo
zok66
20. 04. 2019 07.45
+7
Alkohol, alkohol. Bi reku da je še polno drugih dejavnikov, ki vplivajo na probleme na cesti. Kaj porečete na starost. Nekateri nimajo pojma kako se na cest obnašat. Predlagatelji naj mal pogledajo komentarje. Drgač pa mislim, da so to ozdravljeni alkoholiki.
Razumnež
19. 04. 2019 14.14
+4
Trdim, da imam po 3 perih boljše reflekse kot katerikoli 80-letnik. Dajmo še njim vzet vozniške. Prav tako imejmo letne preglede (za cca. 80€), kjer bo moral vsak dokazovati, da je ima hitrejšo odzivnost kot 1,5sek.... Sem prepričan, da bomo vsi zelo veseli, da se take umika in še redno bomo lahko državi požrešni dajali denar.
mihyy
19. 04. 2019 13.52
+4
Sramotno. Nobenih dokazov da zmanjšanje meje pripomore k prometni varnosti. Pripomore le za polnenje proračuna. A si res želimo še bolj represivno državo? Kaj je naslednje? Prepoved vožnje živim ljudem? Zamima me kateri veleumi pišejo te zakone in kdo jih potrjuje? Predstavniki ljudstva? Zanimivo je tudi to da ponovno uvajajo budalaščino, da moraš iti "prespat" če si tudi na domačem dvorišču...
FAUSTOS1
19. 04. 2019 13.42
+8
vsaka vožnja,ko imaš v krvi več alkohola je prekršek ,ampak 00 pa je maščevanje zdravljenih alkoholikoh in njihovih somišljenikov.zmernost je potrebna trudi v razmišlanju,če bomo vse prepovedali to pomeni ŠERIATSKO PRAVO-ker bi zaželel neko drugo absolutno prepoved nekdo drug pa drugo in kam bomo prišli v strogo varovani zapor,kjer je vse prepovedano.
KladivoSi
19. 04. 2019 12.20
+7
Kaj pa strožje kontrole vožnje pod vplivom drog, delavca, ki spijejo pivo ali špricer bodo kasirali. Gospoda in mafija pa na koki cele dneve...Predlagam, da dol v Lj, okol ministerstev, sodišča, univerze in parlamenta,.. malo hitre teste naredijo na kokain, rezultati bodo presenetljivi. Koliko jih na beli dela in nato sede za volan...
vsevid
19. 04. 2019 12.12
+12
Ukvarjate se z problemom ki ga ni ! Pustite mejo kot je pa samo prilagodite Kazni !! Če pa mislite samo kako bi ljudi maltretirali in polnili blagajno se bo vam to maščevalo !! Sam pa če sem na izletu pa imam kosilo kje v lokalo bom sigurno Spil 1 pivo ali 2 dl vina pa če vsi na glavi stojite ! Prevoženih imam že c,k 2 milijona km pa vedno delam enako brez TEŽAV !!
aristotel
19. 04. 2019 09.58
+9
No pa si nalijmo čistega vina ta predlog zakona 0,2 ni nič drugega kot polnjenje proračuna in še en korak k 0,0,ki je cilj tega po takem ne boš mogel popiti niti kozarec vina po kosilu...takšni ne povzročajo nesreč tudi statistika kaže,da vozniki z 0,0, povzročijo statistično isto število nesreč kot tisti do 0,5. Problem so tisti ki se opijajo do onemoglosti,uživajo opojne substance se ponavljajo,menjujejo avte za par sto €,nimajo premoženja,divjajo,povzročajo hude nesreče odgovarjajo pa bolj malo ali nič…ob tem se zanemarja telefoniranje in pisanje sporočil v avtu veliko nesreč je povzročilo prav to a to je tabu tema le zakaj eno pivo ali kozarec vina ne zmanjša voznikove pozornosti in zmožnosti vožnje avta zmanjša pa in to močno telefoniranje da o pisanju sporočil in celo igranje igric ne govorimo ! Po tem takem razmišljanju odgovornih predlagam da sprejmejo zakon (prvi na svetu) da moraš imeti v krvi -0,2 promila alkohola v krvi pa še to za nekatere ne bo dovolj kaj pa neustrezne ceste,slabo vzdrževane,ne splužene, neustrezna signalizacija,pomanjkljive oznake…STRINJAM SE DA TREBA VINJENE – PIJANE….TISTE NA TELEFONU,KRŠITELJE ,HITROSTI PREDPISOV SPRAVITI S CESTE,KAZNOVATI ŠE POSEBEJ TISTE KI V TAKEM STANJU TO POVZROČIJO…A MALO LOGIKE PROSIM IN POŠTENOSTI NE PA DA SE VSE MEČE V EN KOŠ IN SE OKRIVI SAMO ALKOHOL KOT GLAVNI PRAKTIČNO EDINI KRIVEC ZA STANJE! DAJMO SI MALO VZETI ZA VZOR VB PA NE MISLIM S TEM NJIHOVO MEJO 0,8 AMPAK SANKCIJE KI DOLETIJO VOZNIKE POD UPLIVOM ALKOHOLA KI SO POVZROČILI NESREČO.
Berdem
19. 04. 2019 09.54
+4
Nekateri narobe razmišljajo glede državne blagajne, ko pravijo da bo bolj polna. Ravno obratno bo, ker se bo manj pijače prodalo.
mikson1402
19. 04. 2019 09.53
+2
po moje bi bilo potrebno zelo strogo kaznovat nad 0,5, do te meje pa je po moje brez veze...kdo pa vinjen povzroči nesrečo , pa strožje kazni...in hitreje sojenje....o prekomerni hitrosti bi se dalo enako pogovarjat...saj je povezano eno z drugim...
Berdem
19. 04. 2019 09.29
+13
Če Mreži 0,0, združenje organizacij tu ne bo uspelo, se bodo prestavili v boj proti vetrnim elektrarnam in se bodo borili za pravice vrabcev. Tam jim bo gotovo uspelo.
keved
19. 04. 2019 09.26
+14
Pomoje jim tale 0,2 enostavno ne bo šel čez. Potem bo vsaka mamca pijana voznica, ko bo po kosilu spila pol deci refoška. Neumne ideje. Če že, je treba dat 0,0 - ampak še vedno se bo nekdo napil z desetimi peri in petimi viljamovkami in se lepo zapeljal do doma. Kaj pa potem, Brglez?? Pa recimo tisti zaprt članek za svobodo govora, kjer se človek po dveh perih po službi na poti domov sesuje: ni bil pripet s pasom. Če bi bil pripet s pasom, bi prišel iz avta brez hudih poškodb. Tudi trezen bi na istem ovinku nepripet končal tako poškodovan. Sploh pa po dveh perih človek nikakor ni pijan, da se skanta, lepo ga prosim no. Najbrž bi se tisti dan v istem ovinku trezen še bolj sesul. V tistem članku se lepo vidi, kako se napihuje vsa situacija, da je že absurdno.
KrTakoNeki
19. 04. 2019 09.42
+2
Merhabap
19. 04. 2019 09.26
-8
Moj predlog 0,0
slovenc59
19. 04. 2019 09.18
+6
Zaradi nižje vrednosti ne bodo ceste nič manj prazne ljudi ki kaj spijejo, sam državna blagajna bo bolj polna !!
TitCankar
19. 04. 2019 09.16
+0
Dokler ne bo alkoholiziranost za volanom kaznivo dejanje do tedaj bodo nekateri veselo pili alkohol in sedli za volan in brez kančka odgovornosti tvegali vožnjo.
DeBill
19. 04. 2019 09.05
+6
jaz bi dovolil glas samo redno zaposlenim v gospodarstvu, ostali naj se najprej skipajo s seska, potem lahko glasujejo. aktivisti torej nikoli ne bi imeli sploh pravice do glasu.