Slovenija

Mufti Grabus bajram označil za najsrečnejšega, saj se je pričela gradnja Islamskega kulturnega centra

Ljubljana, 28. 07. 2014 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
B.G./STA/U.Z.
Komentarji
226

Ob osrednji bajramski molitvi v ljubljanski Športni dvorani Slovan je Mufti Nedžad Grabus pred okoli 3000 verniki dejal, da praznujejo enega najsrečnejših bajramov, saj so začeli izkopavati zemljo za Islamski kulturni center v Ljubljani.

Mufti Nedžad Grabus je ob bajramski molitvi po koncu ramadana dejal, da praznujejo enega najsrečnejših bajramov, saj so tik pred ramazanom začeli izkopavati zemljo za Islamski kulturni center v Ljubljani.

Ob molitvi v ljubljanski Športni dvorani Slovan, ki se je je udeležilo okoli 3000 vernikov, se je Grabus zahvalil vsem, ki so projekt džamije podpirali in pri njem sodelovali. Hkrati je opozoril, da postopek gradnje ne bo enostaven, saj gre za zelo zahteven in drag projekt, pri katerem bodo potrebovali vztrajnost, predanost, složnost in odločnost.

Temeljni kamen za Islamski kulturni center, za katerega si islamska skupnost prizadeva že 44 let, so na zemljišču med Parmovo in Kurilniško ulico v Ljubljani položili septembra lani, pogodbo za izvedbo gradbenih del prvega dela izgradnje pa so podpisali 4. junija letos.

Mufti Nedžad Grabus
Mufti Nedžad Grabus FOTO: Miro Majcen

'Prava vera je vera brez nasilja in proti nasilju'

Grabus je še povedal, da moli za zdravje vernikov in za svobodo vseh ogroženih ljudi. Spomnil je, da so med muslimani v nekaterih delih sveta na gladini dekadentne oblike religioznosti, ki uničujoče vplivajo na odnose v teh družbah.

Predsednik republike Borut Pahor je vsem muslimanom zaželel obilo radosti ob skupnem veselem praznovanju. Kot je zapisal v čestitki, je prepričan, "da vsako prizadevanje za krepitev zavesti o pomenu človeške solidarnosti, empatije, iskrenosti, medsebojnega spoštovanja in prijateljstva pomembno prispeva k utrjevanju zavedanja o veljavi dialoga za sožitje, mir, varnost in blaginjo vseh, ne glede na našo versko, politično, rasno ali drugo pripadnost".

V nedeljski poslanici pa je mufti zapisal, da se v svetu potrošništva soočamo z resnim problemom razumevanja stvarnih vrednot posta in religije na splošno. "Mnogi zaradi nedopustnih ciljev manipulirajo z religijo. Prava vera je vera ljubezni, spoštovanja, veselja do življenja in do človeka ter vera brez nasilja in vera proti nasilju," je navedel.

Bajram je za muslimane po vsem svetu največji praznik. Kot so zapisali v Islamski skupnosti v Sloveniji, je ramazanski bajram priložnost, da po mesecu dni posta in duhovnega napredovanja podelijo radost s svojo družino, prijatelji, sodelavci, sosedi in širšo družbeno skupnostjo.

Bajramske slovesnosti so ob Ljubljani potekale v 18 mestih po državi, tudi v Kopru, Mariboru, na Jesenicah, v Kranju, Tržiču, Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Sežani, Kočevju, Trbovljah, Novem mestu, Krškem, Celju, Velenju, Izoli in Novi Gorici.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1