Slovenija

MZZ: Nikomur nismo prisluškovali

Ljubljana/Beograd, 05. 02. 2008 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Na zunanjem ministrstvu zanikajo nadzorovanje telefonskih pogovorov. Ministrstvo je žrtev afere, trdijo.

Še vedno namreč odmeva preiskava o tem, kako je zapisnik diplomatskega sestanka Mitje Drobniča s predstavniki ZDA prišel v javnost. Po objavi dokumenta, ki razkriva domnevne ameriške pritiske na Slovenijo, so na zunanjem ministrstvu sprožili interno preiskavo.

V petek so diplomatu Marjanu Šetincu zasegli računalnik, saj naj bi ugotovili, da je komuniciral s časnikom Dnevnik, ki je poleg beograjske Politike objavil zapisnik sestanka. Šetinc je vpletenost zanikal.

MZZ je vložilo kazensko ovadbo zoper neznanega storilca. S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da je ovadba “v fazi preučevanja.“

Vodja slovenske diplomacije in predsedujoči zunanjim ministrom EU Dimitrij Rupel, ki se v teh dneh v okviru trojke EU mudi na Južnem Kavkazu, je o preiskavi na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) izjavil, "da ne gre za nobeno afero, ampak normalno preiskavo" v skladu s pravili in zakoni.

"Kot veste, je prišlo do odtujitve dokumenta, ki je last ministrstva za zunanje zadeve, in preiskovalci se trudijo, da bi prišli tej zadevi do dna. Jaz mislim, da je to v interesu javnosti, v interesu države, v interesu boljšega dela v prihodnje," je še dejal minister.

Janša ne pozna podrobnosti

Predsednik vlade Janez Janša je pojasnil, da rezultatov preiskave zaradi objave diplomatske pošte ne pozna. "Upam pa, da bodo ti kmalu prišli," je dodal.

Janša je tudi dejal, da ne pozna podrobnosti zapečatenja računalnika diplomata, ki naj bi komuniciral s časopisom Dnevnik. "Težko pa bi kogar koli obtožili, dokler za te obtožbe ni dokazov," je dodal.

'Policija ni bila na MZZ'

Kaj se v resnici dogaja za zidovi Ministrstva za zunanje zadeve RS?
Kaj se v resnici dogaja za zidovi Ministrstva za zunanje zadeve RS? FOTO: POP TV
Notranji minister Dragutin Mate je v državnem zboru zanikal besede poslanca SD Milana Cvikla, da je v petek pozno popoldne v pisarno diplomata Šetinca vstopilo osem ljudi, med njimi tudi uslužbenci ministrstva za notranje zadeve, in mu zaseglo njegov službeni računalnik. Mate je zatrdil, da policija ni zasegla Šetinčevega službenega računalnika, dodal pa je, da ''si osebno zelo težko predstavljam, kako lahko zasežeš računalnik, ki je tako ali tako last države.''

Opozicija zaskrbljena nad vodenjem preiskave

Dogajanje na ministrstvu za zunanje zadeve je zaskrbljujoče, ne krepi ugleda Slovenije ne doma in ne v tujini, ocenjuje predsednik SD Borut Pahor. Napaka je bila že to, da je prišel dokument v medije. Preiskava pa sedaj poteka tako, da je ranjen tako ugled posameznikov kot MZZ, še pravi.
Po oceni predsednika SD je Rupel sedaj pred težko nalogo, da tujo javnost prepriča, da Slovenija le brani svoje interese.

"Bojim se, da gre zadeva preko meje in da se skuša zakriti sramoto, ker je dokument ušel v javnost," je dejal Pavel Gantar (SD). Prepričan je, da je bil postopek, po katerem so na MZZ pridobili podatke o telefonskih klicih diplomatu Marjanu Šetincu, nezakonit, saj niso imeli odredbe sodišča. Šetinčev računalnik bi lahko zapečatila in odnesla le policija, dodaja. Ocenjuje tudi, da bodo proti krivcu, če ga bodo našli, težko vodili postopek, saj dokument pravzaprav ni bil označen z oznako zaupno.

Zaradi afere je že odstopil Mitja Drobnič
Zaradi afere je že odstopil Mitja Drobnič FOTO:

Jožefu Školču (LDS) se zdi skrajno nenavadno, da tudi sam preiskovani diplomat Marjan Šetinc ne ve, česa je obdolžen. Vprašljivo pa je tudi to, še pravi, kako je ministrstvo sploh prišlo do podatka, da je Šetinc govoril z novinarji Dnevnika.

Sašo Peče (nepovezani) je poudaril, da zaradi predsedovanja Slovenije EU ne bi smeli vladi 'pogledati skozi prste'. Minister Rupel je "znova pokazal, da je labilen in pripravljen biti ustrežljiv tistim, ki jih ne zastopa", je dejal Peče in dodal, da bi ga moral Janša zamenjati. Da "vsak dan, ko je Rupel še na položaju, Sloveniji grozi nova blamaža", je ocenil tudi Školč.

Zaradi preiskave na MZZ so ogorčeni tudi na Liberalni akademiji, katere član je Šetinc. Protestirali so "proti brutalnemu načinu, na katerega se je preiskava začela, kot da na zunanjem ministrstvu ne bi poznali načela, po katerem je vsakdo nedolžen, dokler mu krivda ni dokazana"."Dejstvo, da je Šetinc tudi aktiven član vodstva sindikata slovenskih diplomatov, na izvršena dejanja na MZZ meče še dodatno slabo luč," so med drugim še zapisali v Liberalni akademiji.

Pravni vidik celotne preiskave

Poslanci SD Aurejio Juri, Darja Lavtižar Bebler in Samo Bevk so danes predlagali sklic seje odbora za zunanjo politiko, na kateri naj se čim prej opravi razprava o pripravah Slovenije na morebitno razglasitev neodvisnosti Kosova.
Pravnik Aleksander Čeferin je o zasegu računalnika diplomata Šetinca povedal, da so v tem primeru možne zlorabe, ker ''nihče ne ve, kaj so ti ljudje delali z računalnikom odkar so ga zasegli do takrat, ko ga bodo, ali so ga že, predali policiji''. Če so obstajali razlogi za sum, da je Šetinc izdajal dokumente, bi morali to prijaviti policiji, ki bi lahko na legalen način zasegla računalnik, pravi.

Čeferin je še poudaril, da je MZZ posegel v temeljne človekove pravice diplomata Šetinca, če je preverjal njegove telefonske številke in dodal, da se telefonskih številk ne sme preverjati brez odredbe sodišča, tudi če je telefon last ministrstva.

MZZ: Nikomur nismo prisluškovali

Na zunanjem ministrstvu so zanikali, da bi nadzorovali telefonske pogovore novinarjev Dnevnika. Slovenski diplomati so s 380 podpisi potrdili svojo profesionalno zavest in obsodili manipulacije, h katerim spadajo tudi omenjena podtikanja. Pritiski, ki smo jih deležni ovirajo resno delo in škodijo Sloveniji, ko predseduje Svetu EU, so zapisali v izjavi za javnost. Na zunanjem ministrstvu se jim zdi razumljivo, da se Dnevnik rešuje iz zagate, nedopustno pa se jim zdi, da krivdo zvrača na ministrstvo za zunanje zadeve, ki je žrtev celotne afere.

So Dnevniku prisluškovali?
Zaradi diplomatske pošte, ki jo je prvi objavil Dnevnik, je izbruhnila afera
Zaradi diplomatske pošte, ki jo je prvi objavil Dnevnik, je izbruhnila afera FOTO: POP TV

Odgovorni urednik in novinarka Dnevnika Miran Lesjak in Meta Roglič namreč sumita, da so med preiskavo v primeru Šetinc do protipravno nadzorovali telefonske pogovore Rogličeve oziroma katerega koli drugega novinarja Dnevnika. Od komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb zato pričakujeta, da zadevo preveri.

Šetincu so med zasegom računalnika dejali, da so ugotovili, da je komuniciral z Dnevnikom. "Glede na navedeno naju navdaja sum, da je med omenjeno preiskavo ali pa celo že pred njo prišlo do kršitve tajnosti pisem in drugih občil, pri čemer so bili protipravno nadzorovani telefonski pogovori ali klici novinarke Mete Roglič," sta novinarka in urednik zapisala v pismu parlamentarni komisiji. Ta naj bi preverila tudi zakonitost takšnega ukrepa. Na Dnevniku pravijo, da so Šetinca kot člana sindikata diplomatov klicali v zvezi z njihovo grožnjo s stavko.

Politika je zapisala stare dokumente, ki na sedanjo politiko Republike Slovenije nimajo več nekega ključnega vpliva, kaže pa na to, da so dokumenti curljali, da jih je nekdo sistematično zbiral, kar pa za verodostojnost naše diplomacije zagotovo ni dobro. Predsednik Društva za mednarodne odnose Jožef Kunič

Na potek preiskave so se odzvali tudi novinarji Dnevnika, ki nasprotujejo ravnanju zunanjega ministrstva, ki je s preverjanjem telefonskih klicev enega od svojih uslužbencev v svojo preiskavo hkrati zajelo tudi Dnevnikovo medijsko hišo in s tem poseglo v svobodo novinarskega delovanja, je v sporočilu za javnost zapisal Aktiv novinarjev Dnevnika.

Glede na to, da se je Dnevnikova novinarka Meta Roglič, kot je bilo v javnosti že pojasnjeno, z uslužbencem zunanjega ministrstva Marjanom Šetincem pogovarjala (nazadnje pred približno mesecem dni) le kot s članom izvršnega odbora sindikata slovenskih diplomatov v povezavi s težavami diplomatov in nikakor ne v povezavi z diplomatsko pošto, so v Aktivu novinarjev Dnevnika prepričani, da ministrstvo za zunanje zadeve "s svojim početjem ustrahuje svoje zaposlene, tudi tiste, ki so zaradi svojega položaja pristojni za komuniciranje z javnostjo".

Politika piše, da je Slovenija spremenila stališče od popolne podpore ozemeljske celovitosti Srbije do koordinirane neodvisnosti Kosova.
Politika piše, da je Slovenija spremenila stališče od popolne podpore ozemeljske celovitosti Srbije do koordinirane neodvisnosti Kosova. FOTO: Reuters

Tako komunikacija z mediji postaja inkriminirano delovanje, kar po mnenju aktiva močno otežuje novinarsko delo.

'Slovenski tajni spisi'

Za nov škandal v slovenski diplomaciji pa je poskrbela beograjska Politika. Objavili so številne dokumente, tudi tajne, ki naj bi prišli s slovenskega zunanjega ministrstva. Dokumenti, analize in beležke, nekateri naj bi bili iz leta 1996, po pisanju Politike razkrivajo pričakovanja Evropske unije do vloge Slovenije pri reševanju težav na Balkanu. Politika je prispevek objavila pod naslovom “Slovenski tajni spisi“, avtorica pa je stalna ljubljanska dopisnica časopisa, Svetlana Vasović Mekina.

Na vprašanje, kako komentira objavo prispevka o več deset dokumentih, analizah in beležkah slovenskega zunanjega ministrstva v današnji izdaji beograjskega časnika Politika, je premier Janša odvrnil, da teh dokumentov še ni videl. "Čakam, da jih bo objavil ljubljanski Dnevnik, mogoče bo zdaj pot obratna," je dodal.

Kot je v analizi za slovensko zunanje ministrstvo leta 2003 pred vstopom Slovenije v Unijo zapisal tedanji slovenski diplomat Marcel Koprol, Evropska unija od Slovenije pričakuje, da bo v državah Zahodnega Balkana zaradi svojih zgodovinskih vezi, poznavanja običajev, jezika, družbenega in gospodarskega sistema prevzela svoj del odgovornosti in aktivno vlogo "vodilne države članice", je na svoji spletni strani v članku z naslovom Slovenski tajni spisi objavila Politika.

Slovenija je deklarativno podprla vstop Srbije in Črne gore v EU, vendar ob pridržku "slovenskega spoznanja", da je položaj Kosova zahtevno notranjepolitično vprašanje, ki je v preteklosti pogosto sprožalo probleme v prvi vrsti v odnosu Srbije do mednarodne skupnosti; kot največji problem pa je poudarjena "ozemeljska suverenost (Srbije) in vračanje beguncev na Kosovo".

"Salto mortale" slovenskih stališč do Srbije in Kosova?

Po pisanju Politike je Slovenija Uniji takoj rade volje ponudila svoje usluge iz naslova razvijanja tradicionalno dobrih in prijateljskih odnosov z državami regije, vključno s Srbijo.

Dokumenti po pisanju beograjskega časnika razkrivajo tudi spremembe slovenskega stališča do popolnega "salta mortale"; od podpore ozemeljske celovitosti Srbije (po Daytonskem mirovnem sporazumu), do zavračanja celovitosti Srbije na račun ideje "koordinirane neodvisnosti Kosova" v zadnjih dokumentih slovenskega MZZ ter pripravljenosti Slovenije "aktivno pomagati ameriški politiki naplahtati Rusijo".

Politika, ki je pred dnevi poleg slovenskega Dnevnika že objavila dokument o vsebini pogovorov med političnim direktorjem MZZ Mitjem Drobničem in najvišjimi predstavniki ameriške administracije, kar je posledično sprožilo Drobničev odstop, v najnovejšem prispevku tudi piše, da dokumenti razkrivajo velik pomen, ki ga Slovenija pripisuje politiki do Zahodnega Balkana.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (206)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xzamiel@hotmail.com
08. 02. 2008 16.17
Pajtlerblanka: Nauči se malce pravilneje, obzirneje in civilizirano pisati, ker ti zaenkrato to ne gre ne vem kako dobro. Pa poskusi se zadržati, ko veliko preveč domnevaš o mnogih osebah katere sploh ne poznaš.
Buena Vita
08. 02. 2008 09.58
manjakranjc-----škoda matranja in takih razlag--ti veš da so mitingaši torej veš od kje so njihove koreniine---jasno in glasno se jim pove da so lenuharji---LENUHARJI---če budale nebi bili taki lenuharji ---verjemi vesoljni svet dase ne bi borili toliko proti delu VEČ BI GOVORILI O DELU-O UČINKOVITOSTI-----POZNAJO SAMO ŠUHTANJE.RITOLIZNIŠTVO----------PA BI GA RADI SVOJO EX-ZAPLANKANO-MANIJO PRILEPILI ŠE KOMU ,,, ... -----ŽAL NEIDE ...,,,,,---NE NE NE GRE
xzamiel@hotmail.com
07. 02. 2008 11.36
Manja: Saj verjetno veš, da metanje mešanic lepih besed z nesmisli samo poudarja tvojo al fanatičnost ali nevednost, kar je v končni fazi lahko sinonim, an? Že nekaj časa spremljam, da vedno, ko ti nekdo z argumenti kaj napiše, ti želiš malo zavesti ljudi z lepimi besedami in posrednimi odgovori oz blamaži, ki nimajo nobene povezave. Poglej enkrat stvari v oči pa potem kaj napiši, ne pa samo slepo ponavljat zadeve. Boš kmal že na nivoju Tomija. :O Clementina: Tu si lepo potrdila, da si ubistvu minime Manje pa ok. Vsakomur svoje očitno. Zate bi se lahko isto reklo kot zgoraj napisano. Ubistvu se mi v končni fazi zdi vsak smešen, ki se bolj koncetrira na prepire ala desnica vs levica in podobno, kot pa na dejansko zadevo. A še ne veste, da je vse skupaj zmešeno? Da so desničarji levičarji in obratno ter, da se večina skriva za neko ideologijo? Eni bolj, eni manj. Eni jo imajo zato, da lahko delajo večje sranje itd. Očitno ne, pa dobro. No ja, morda se boste dejansko naučili debatirati. Ha!
exim@t-2.net
07. 02. 2008 09.24
bonsai9: si zafrustriran, si! Zanimivo je, kako te boli, če ti kdo pove resnico v obraz. V svoji sprevrženosti si si namreč ustvaril v svoji glavi dejstvo, da lahko samo ti (vi politkomisarji) žalite, ostali moramo biti srečni, da sploh lahko obstajamo. Vidiš, možganski nagec, temu ni tako. Še tako se lahko trudiš, pa nas ne boš utišal. Preveč radi imamo Slovenijo pod sedanjim vodstvom .
budda
06. 02. 2008 22.55
manja tvoj post sem večkrat prebral in lahko ti povem, da je brez repa in glave. kaj si napisala besede na lističe in potem si vlekla vsakega posebej, da je nastalo tako skropucalo? kaj si sploh hotela povedati s tem, al si mogoče samo hotela dati vtis intelekta? na žalost poskusi znova, mogoče ti en dan uspe... če je pa kdo bližji islamskim skrajnežem, ste pa RKC skrajneži...
Prvo Bore
06. 02. 2008 22.30
Od 7.1.2008 naprej smo tudi moški več vredni. Podražila so se tudi jajca.
Prvo Bore
06. 02. 2008 22.24
manjakranjc pojdi na mormonsko stran, da Ti bo saj nekdo razumel, ameriško trobilo !!
Cukercek Sladki
06. 02. 2008 21.47
manjakranjc Kaj ali boš ta večer en post, ki si ga očitno copy paste z interneta zvlekla in ti je očitno blazno všeč cel večer limala na teme ????
politik70
06. 02. 2008 21.29
<)))>< Komaj čakamo da jih dobimo po čemu že? Ti popuščajo živci? Manja A si ti kaj močnega skadila ali je bilo kar direkt v žilo? Se malo veliko svet vam ruši? Brez panike! Volitve ste že zgubili!
manjakranjc@hotmail.com
06. 02. 2008 20.56
Čer, Torej kakorkoli že, jaz v prihodnosti napovedujem čedalje večji simpatizem levice in radikalnega islama. Kljub temu je to lep dokaz, da se verska blaznost (primer islamskih skrajnežev) in ateistična blaznost (radikalna levica) v mnogih segmentih stikata in sta si enotna. Vendar se moderni koncept evropske levice od radikalizma distancira, skrajna levica tranzicijskih držav (lep primer je Slovenija) pa se temu konceptu moderne levice raje izogiba, ker navkljub svoji blaznosti noče izstopiti iz svoje ideološke krinke, katero navzven predstavlja "kvazi"socialdemokratska krinka, znotraj pa najdemo komunistično gnojnico, ki je produkt tistega kar je danes vroča točka - tendenca socialdemokracije pod katero se skriva komunistična blaznost bazirana na leninizmu in marksizmu z dodatnim priokusom antiglobalizma in sovraštva do zahoda. In kaj je rekel Ronald Reagan na vprašanje Kdo je komunist? The Gipper je dejal; "To je tisti, ki bere Lenina in Marxa in jih sistematično posnema, antikomunist je pa tisti, ki Lenina in Marxa zastopi." ...in dobimo osebnost "a la" Slavoj Žižek. Mar ni tako levičarski kvazi intelektualci? Pozdrav M.K
DarthRevan
06. 02. 2008 20.31
Pa pustite <)))>< na miru, a ne vidite da se obnaša kot tipičen čapac...? Naj sam sebi blamažo dela. Zaveden Slovenec my ass.
Prvo Bore
06. 02. 2008 20.28
<)))>< tebe pa v kostno moko LOL Tic Tac Tic Tac Tic Tac Tic Tac Tic Tac Tic Tac
<)))><
06. 02. 2008 20.09
KOMUNJARSKI ADMIN! Če cenzuriraš, cenzuriraj tudi Čobana s postom | 06.02.2008 | 13:15 Bedniki, Dobite jih po pićki na volitvah jeseni. Take pederćine sta za čez mejo zmetat po Ježkovo.
theta
06. 02. 2008 15.15
To so ista zalega (SD) ki je mela nekoč v srbščini volilni plakat na Jesenicah. Se že ve čigavi so.
DarthRevan
06. 02. 2008 15.13
To nima zveze z mojim vprašanjem. Vprašal sem te, zakaj se obnašaš kot "čoban" če jih pa tako zelo sovražiš.
<)))><
06. 02. 2008 15.10
Čoban me ne bo nikamor podil. tebe lahko, mene ne.
DarthRevan
06. 02. 2008 15.05
<)))><, zakaj si odreagiral tipično južnjaško?
euro
06. 02. 2008 14.57
prašek ??? Še enkrat ponavljam: Če je kvaliteta levičarjev v zagovarjanju izdajalcev in nekakšnem natolcevanju o priklanjanju tujcu je to pač vaš problem.
euro
06. 02. 2008 14.43
prašek | 06.02.2008 | 14:26 Nisem kriv če si se sam našel postu: "Kaj pomeni levičarjem domovina je že dolgo znano ..." Če je kvaliteta levičarjev v zagovarjanju izdajalcev in nekakšnem natolcevanju o priklanjanju tujcu je to pač vaš problem.
Prvo Bore
06. 02. 2008 13.15
<)))>< jesi Ti pravi kafanski ćovek ?? Pa ti si KU... od ćoveka !!! LOL LOL Saj nauči se jezikov, pa bo in ne smetit po forumu. Zaradi takih bedakov se je Slovenija razdvojila. Mi Slovenci imamo Slovenijo, Vi pa imate DS ali domobransko Slovenijo. Skupaj boste šli z MJJJ na Jožeta Pučnika in vzleteli boste iz Birnika, tako hitro bomo zamenjali vsa vaša sranja, ki ste jih napravili v vašem času.