MZZ: Ozemlje Kraljevine Enklava ni nikogaršnje, ampak slovensko

Poljak, ki je ob slovensko-hrvaški meji razglasil svojo državo Kraljevino Enklavo, se je uštel. Ministrstvo za zunanje zadeve namreč poudarja, da 100 kvadratnih metrov veliko ozemlje ni nikogaršnja zemlja, ampak pripada Sloveniji.

Potem ko je nek Poljak na meji med Slovenijo in Hrvaško nedaleč od Metlike nedavno ustanovil novo državo Kraljevina Enklava, je slovensko zunanje ministrstvo danes poudarilo, da na tovrstne domislice pač ne more vplivati. Obenem so na MZZ poudarili, da med Slovenijo in Hrvaško ni t. i. nikogaršnje zemlje ter da je ozemlje "kraljevine" slovensko.

"V izogib kakršnimkoli nesporazumom želimo spomniti, da je določitev poteka kopenske meje med Slovenijo in Hrvaško pred arbitražnim sodiščem. Kljub različnim pogledom obeh držav na meji med državama ni t. i. nikogaršnje zemlje. Navedeno ozemlje je slovensko, kar je Slovenija predložila tudi arbitražnemu sodišču," so zapisali na MZZ.

Kraljevina Enklava

Kraljevina Enklava ima že 134 državljanov, so zapisali na spletni strani. (Foto: Kanal A)

Kot so še dodali, so seznanjeni z "naraščajočim trendom vznikanja samooklicanih mikrodržav", med katere sodi tudi t. i. Kraljevina Enklava, vendar na tovrstne "virtualne in medijsko odmevne domislice" nimajo vpliva.

Na meji med Slovenijo in Hrvaško, med Brezovico pri Metliki na slovenski in Brezovico Žumberačko na hrvaški strani, je konec aprila vzniknila nova država Kraljevina Enklava. "Najmanjšo državo v Evropi", veliko zgolj 100 kvadratnih metrov, je ustanovil Poljak Kamil Wrona, ki se je razglasil za kralja Enclava I.

Poljski turist je navdih po vsej verjetnosti dobil pri Čehu Vidu Jedlički, ki je nedolgo pred tem ustanovil državo Liberland na meji med Hrvaško in Srbijo.

Samooklicana državica ima svojo spletno stran ter profil na družbenih obrežjih Twitter in Facebook. Ima svojo zastavo, glavno mesto Enclava, valuto Dogecoin in geslo "Državljan vsega sveta". Državica ima pet uradnih jezikov - angleški, poljski, slovenski, hrvaški in kitajski. Za zdaj ima 134 državljanov, še piše na spletni strani.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 35
ochi 22.05.2015 15:37:20
Nova davcna oaza?
Več komentarjev