Slovenija

MZZ skuša rešiti Križnarja

Ljubljana/Kartum, 26. 07. 2006 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska diplomacija se je vključila v prizadevanja za izpustitev Križnarja, ki je v slab teden priprt v Sudanu.

Za Križnarja so se zavzeli tudi sudanski uporniki
Za Križnarja so se zavzeli tudi sudanski uporniki FOTO: POP TV

Slovensko zunanje ministrstvo je v petek za pomoč pri izpustitvi slovenskega popotnika in aktivista Toma Križnarja zaprosilo sudansko veleposlaništvo na Dunaju ter veleposlaništvo Nemčije v Kartumu. Križnarja so namreč sudanske oblasti priprle 20. julija zaradi ilegalnega vstopa v Sudan. 

Za njegovo izpustitev pa se je zavzelo tudi uporniško Sudansko osvobodilno gibanje (SLM), ki je pisalo sudanskemu pravosodnemu ministru Mohamedu Aliju in ga prosilo, naj uporabi svoja pooblastila in omogoči izpustitev odposlance slovenskega predsednika. "Ne moremo zavrniti zahtev naših prijateljev, ki želijo priti v Darfur, da bi se seznanili s humanitarno katastrofo v regiji," je za sudanski dnevnik Ray Am pojasnil predstavnik gibanja Abdel Aziz Sam.

MZZ je v prošnjah za pomoč in ustrezno zaščito Križnarja navedlo njegovo humanitarno delovanje ter zaradi njegovega zdravstvenega stanja izpostavilo željo, da bi bil čimprej izpuščen in da bi mu omogočili odhod iz Sudana.

Iz urada predsednika republike so minuli četrtek sporočili, da je Križnar v postopku sudanskih oblasti v mestu Al Fašer na severu zahodne sudanske pokrajine Darfur. Informacijo o tem je posredoval Križnar, ki je hkrati sporočil, da z njim ravnajo korektno in da pričakuje zaslišanje, ker nima veljavnega vizuma za vstop v Sudan.

Mladika delovala na prošnjo predsednika Drnovška

Za posredovanje so MZZ zaprosili v uradu predsednika Janeza Drnovška, kjer so tudi poslali prošnjo za izpustitev Križnarja predsedniku komisije Afriške unije, sudanskemu veleposlaništvo na Dunaju in nekaterim drugim tujim institucijam. O svojih korakih je Drnovškov urad obvestil tudi posebnega odposlanca Evropske unije za Sudan Pekka Haavista. 

Sudansko veleposlaništvo je po navedbah MZZ potrdilo prejem prošenj za izpustitev slovenskega državljana in zagotovilo, da ga sudanske oblasti korektno obravnavajo. Za ustrezno konzularno zaščito Križnarja se je zavzela tudi Nemčija. Pri tem je treba upoštevati, da morajo pristojni organi v Sudanu izpeljati s svojo zakonodajo predviden postopek, zaradi česar so Križnarja tudi pridržali, so sporočili z MZZ.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.