Slovenija

Na Nijz za licence za prodajo alkohola

Ljubljana, 21. 04. 2015 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

10 Slovencev vsak dan sprejmejo v bolnišnico zaradi vzrokov, ki jih pripisujemo izključno alkoholu. 725 oseb vsako leto umre zaradi škodljivih učinkov alkoholnih pijač in zaradi prometnih nesreč, ki jih povzročijo pijani vozniki, opozarjajo na Nijz.

Slovenci toleriramo in praviloma spodbujamo pitje alkohola, kot država pa imamo velike težave. Že desetletja smo namreč v vrhu evropskih držav po porabi popitega alkohola na prebivalca. Dobra četrtina moških in slaba petina žensk v starosti od 25 do 34 let se opija enkrat do trikrat mesečno ali pogosteje. Kar 85 odstotkov 15-letnikov je že pilo alkoholne pijače, dva od petih sta bila vsaj dvakrat opita, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Nijz).

Na Nijz nasprotujejo prodaji alkohola na športnih prireditvah.
Na Nijz nasprotujejo prodaji alkohola na športnih prireditvah. FOTO: Reuters
Na območju evropske regije imajo po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije za leto 2012 poleg Slovenije popolno prepoved rabe alkohola na športnih prireditvah še Belorusija, BIH, Hrvaška, Kirgizistan, Makedonija, Monako, Moldavija, Romunija, Rusija, Srbija, Španija, Turčija, Turkmenistan in Uzbekistan. V 20 državah veljajo delne prepovedi, v 11 imajo samoregulacijo, sedem nima omejitve.

Zaradi prekomernega pitja alkohola so visoki stroški za državo, pravijo. Zdravstveni in drugi stroški zaradi prometnih nesreč, nasilja v družini, kraj in vandalizma, povezanih s pitjem alkohola, so bili v Sloveniji leta 2011 ocenjeni na 242 milijonov evov, kar je več kot v državni proračun dobimo s trošarinami od alkohola in alkoholnih pijač. Več kot 60 bolezni, stanj in poškodb povzroča škodljivo pitje alkohola in je med najpomembnejšimi dejavniki tveganja za obolevnost, manjzmožnost in umrljivost. Posledice so tudi zmanjšana produktivnost in trpljenje bližnjih, predvsem otrok, poudarjajo na Nijz.

Zato nasprotujejo pobudi za prodajo alkohola na športnih prireditvah in se zavzemajo za še ostrejše omejitve. Podpirajo predlog licenciranja za prodajalce, s čimer bi država dobila dodaten denar, ki bi ga lahko usmerila tako v športna društva kot preventivo, pravijo. Po njihovih ocenah bi bilo na športnih prireditvah ob pitju alkohola še večje tveganje nesreč in nasilja ter hujših kršitev javnega reda in miru.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DAEMONIUM
21. 04. 2015 19.27
+5
V celi evropi ,razen Skandinavije, lahko dobiš pir na hokejski prieditvi razen pri nas ko se delamo bolj pametne od Avstrijcev ali Nemcev, dejansko pa smo ena navadna balkanska revscina. Sploh ne vidim kaj naj bi bilo spornega pri prodaji piva? Kdor krši JRM mu pač policija prepove vstop na naslednje JP. Zdaj pa o tem tako debatirajo kot da se bo cela slovenska nacija na hokeju masovno opijala?? Saj kdor hoče piti gre pač v gostilno. Tak zakon kot je zdaj je totalna neumnost enako kot Kebrov bytasti zakon ki je čisto mimo zdrave pameti. Mar bi bytasta vlada poskrbela da delavci dobijo plače za opravljeno delo ne pa da je Slovenija polna izkoriščanja delavcev kot ga ne vidimo nikjer v evropi, SRAMOTA!!!!
ni_mi_vse_eno
21. 04. 2015 18.02
Naredu sem strokovni izpit, sedaj lahko prodajam alkohol
repca1
21. 04. 2015 15.42
+1
10 jih sprejmejo zaradi alkohola Potem pa izračunajte, koliko nesreč so povzročili trezni ! Skoraj vse!
Ramzess
21. 04. 2015 14.53
+2
Naslov nima zveze z vsebino članka, poleg tega pa je zelo posplošen. Potemtakem še lekarne, denimo, rabijo njihovo licenco, ker prodajajo alkohol, resda medicinski, a vseeno je alkohol.
Balki30
21. 04. 2015 14.43
+3
Ha....zakaj bi človek pil alkohol.....ko mamo pa ja dost vina pa pera...pa to.
GTR
21. 04. 2015 14.19
-3
Nikakor ne sodi alkohol na športne prireditve,... tam so navijači, ki že tako ali tako gledajo na vsako potezo enostransko, alkohol bo te njihove zaslepljene možgane samo še spodbudil k kakšnem pretepu in kmalu bomo imeli še kakšnega mrtvega na stadionu.
DAEMONIUM
21. 04. 2015 19.30
+0
Za to mora poskrbeti policija in organizator in takšnim prepovedali vstop na prireditev. Ce nasa policija ni sposobna narediti reda pa najamimo Italijansko, Hrvaško pa bo hitro red in mir kljub tocenem pivu, verjemi!
AtaAufbiks
21. 04. 2015 14.04
-5
Alkohol sploh ni škodljiv, zaradi alkohola ni še nihče umrl!