Slovenija

FOTO: Bush zapustil 'velik košček nebes'

Brdo pri Kranju, 10. 06. 2008 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
218

George Bush je zapustil Slovenijo. Nad 'velikim koščkom nebes' je bil navdušen in obljubil, da se bo nekega dne vrnil kot turist.

Ameriški predsednik George Bush je popoldne zapustil Slovenijo in tudi že prispel v Nemčijo, kjer nadaljuje pot na evropski turneji. Ob prihodu na Brdo je hvalil lepote ''male evropske države''. ''Prvo pot po Evropi kot ameriški predsednik sem začel v Sloveniji. Tudi moja zadnja predsedniška turneja po Evropi se začenja v Sloveniji.'' Slovenski kolega Danilo Türk je odgovoril, da je škoda, ker ne more ostati dlje. ''Veliko bi se lahko naučili o lokalni kulturi.''

Busha je na Brdu pozdravil tudi premier Janez Janša. Pohvalil je izjemen napredek, ki ga je Slovenija naredila od njegovega zadnjega obiska pred sedmimi leti. Navdušen je bil nad podatki glede bruto domačega proizvoda, ki ga beleži Slovenija. Opazil je tudi politični napredek, Slovenija je vmes postala članica zveze Nato in Evropske unije, ki ji zdaj že predseduje. Bush pa je tudi med pogovorom z Janšo posebej izpostavil še lepote Slovenije in turistične priložnosti.

Ameriški predsednik je prav tako poudaril pomen "transformacijske moči demokracije in svobode". Pri tem je izpostavil primer Janše, ki je bil pred 20 leti politični zapornik, danes pa vodi državo in EU. Bolj direktne izkušnje transformacijske moči demokracije in svobode ni mogoče imeti, je dejal.

Prihod Busha pred grad Brdo
Prihod Busha pred grad Brdo FOTO: eu2008.si


Brez bistvenih sprememb

Pogovori med voditelji niso prinesli bistvenih sprememb, po ocenah poznavalcev tudi, ker je Bush predsednik v odhodu. Pogovarjali so se o Iranu, sodelovanju in podnebju.

''Zdaj je čas za močno diplomacijo proti Iranu, ki ne sme razviti jedrskega orožja,'' je povedal Bush. Iran se mora sam odločiti, ali bo šel v izolacijo ali ne, vendar "zdaj je čas, da jih ustavimo''. "Iran z jedrskim orožjem bi bil neverjetna grožnja svetovnemu miru," je poudaril. Kot je dejal, je zdaj pravi trenutek za okrepitev diplomatskih pritiskov na Iran. "Sicer nam bodo očitali, zakaj nismo ničesar storili," je opozoril. Bush je podprl misijo visokega zunanjepolitičnega predstavnika unije Javierja Solane v Iranu, ki naj bi skušal doseči, da bi se Teheran odpovedal bogatenju urana. Ni je boljše rešitve, kot da se Iranu pove, da obstajajo še druge možnosti kot te, ki so doslej vodile v izolacijo, je dejal. "Povsem jasno jim moramo povedati, da je njihova izbira, ali si bodo izbrali izolacijo, ali pa si bodo izbrali boljše odnose z vsemi nami," je še dodal.

Bush s svojo delegacijo
Bush s svojo delegacijo FOTO: Dare Čekeliš

Glede globalnega podnebnega dogovora je prepričan, da bi bil možen še v njegovem mandatu. Tako Bush kot Janša sta izpostavila potrebo, da se k ciljem zmanjšanja izpustov CO2 zavežejo tudi hitro rastoča gospodarstva. EU in ZDA sta na vrhu potrdili tudi pomen transatlantskega sodelovanja. "Med Evropo in Ameriko bodo vedno obstajale razlike pri reševanju določenih vprašanj, a to ni nič slabega, dokler nas razlike trajno ne ločijo, prepričan pa sem, da se to ne bo zgodilo," je po koncu vrha dejal Bush, ki se je, zanimivo, zavzel za čimprejšnji vstop Turčije v Evropsko unijo.

Po uradnem delu z damami na ogled lipicancev

Po zaključku vrha EU-ZDA so si premier Janša, ameriški predsednik Bush in predsednik Evropske komisije Barroso skupaj s spremljevalkami na Brdu ogledali predstavo lipicancev. Tam so se jim pridružile tudi njihove dame - Janši zaročenka Urška Bačovnik, Bushu in Barrosu pa njuni soprogi Laura Bush in Margarida Sousa Uva Barroso -, ki so se pred tem mudile v Ljubljani.

Bush si je na Brdu ogledal tudi predstavo lipicancev.
Bush si je na Brdu ogledal tudi predstavo lipicancev. FOTO: Reuters

Šesterica si je na južni trati gradu Brdo ogledala slabe pol ure trajajoč nastop jahalne šole Kobilarne Lipica, nakar si je Bush vzel čas še za rokovanje s skupino kranjskih osnovnošolcev, opremljeno z zastavicami Slovenije, ZDA in Evropske unije.

'Slovenija je velik košček nebes'

Po končanem vrhu se je Bush odpravil na letališče Jožeta Pučnika, od koder je z letalom Air Force One nekaj čez 16. uro zapustil Slovenijo. Pred odhodom je dejal, da je Slovenija 'velik košček nebes' in da se bo še vrnil, kot turist. "Počaščen sem, da sem spet v tej čudoviti deželi. Nekega dne se bom vrnil kot turist. Kot veste, sem že zelo blizu upokojitve," se je pošalil ameriški predsednik in se zahvalil za gostoljubje.

Bushevo slovo
Bushevo slovo FOTO: Reuters

Izpostavil je tudi simboličen pomen tokratnega obiska. Kot je spomnil, je bila Slovenija prva postaja na njegovi prvi turneji v Evropi ob začetku predsedniškega mandata, ko se je skoraj natanko pred sedmimi leti, 16. junija 2001, na istem mestu prvič sestal s tedanjim ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Zdaj pa je Slovenija znova prva postaja na njegovi zadnji turneji po Evropi ob iztekanju njegovega osemletnega predsedniškega mandata.

Pomahal Sloveniji in odletel v Nemčijo

Zadnja sta se od Geogea Busha poslovila Janša in njegova zaročenka Urška Bačovnik. Janša in Bush sta se na letališče pripeljala skupaj v blindirani limuzini ameriškega predsednika, nato pa sta pozdravila skupino tridesetih slovenskih vojakov, ki so sodelovali v mirovnih operacijah v tujini, kot npr. v operacijah zveze Nato na Kosovu in v Afganistanu.

Janez Janša in Urška Bačovnik sta na letališču Jožeta Pučnika pomahala v slovo ameriškemu predsedniškemu paru.
Janez Janša in Urška Bačovnik sta na letališču Jožeta Pučnika pomahala v slovo ameriškemu predsedniškemu paru. FOTO: Reuters

Ameriški predsednik se je v spremstvu soproge Laure nato v prijateljskem vzdušju in svojem značilnem neposrednem slogu poslovil od slovenskega premiera in njegove zaročenke, od ameriškega veleposlanika v Sloveniji Yousifa Ghafarija in od slovenskega veleposlanika v ZDA Samuela Žbogarja. Pred vhodom v letalo je nato še zadnjič pomahal zbranim in odletel v Nemčijo, naslednjo postajo njegove evropske turneje.

'Pomemben je socialni dialog'

Sicer pa sta predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in Janez Janša v nagovorih na današnji konferenci spregovorila o izzivih za evropsko gospodarstvo.

Ključni element evropske strategije je modernizacija trga delovne sile, in sicer v smeri prožnosti in varnosti, je dejal Barroso in poudaril, da je bil ključen za dogovor socialni dialog - ta pa mora temeljiti na zaupanju.

Pri visokih cenah nafte gre za kompleksno vprašanje, zato mora biti tudi odziv večstopenjski, je dejal Barroso. Med drugim so predlagali spremembo pravil, da bi se lahko evropsko kmetijstvo odzvalo na rastoče povpraševanje po hrani in višje cene, ne da bi pri tem ogrozilo okoljske standarde. Skušali bodo tudi zagotoviti pravilno delovanje verige dobave hrane ter si prizadevali za to, da evropska politika glede biogoriv ne bo zviševala cen.

Skrb zbujajo tudi visoke cene nafte, ki so v zadnjih mesecih rasle s hitrim tempom, meni Barroso. Politika naj bi se zato usmerila v diverzifikacijo energetskih virov, med drugim z obnovljivimi viri energije, biogorivi in jedrsko energijo, in zagotovitev stabilne dobave energije, hitra rast cen nafte pa potrebo po sprejetju evropske energetske politike povečuje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (218)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jernejaleksic
22. 10. 2009 17.17
kaj z totimi lipicanci tolko norijo koda zanimajo koga,... že elizabeta se je dolgočasla ko so ji to kazali zaj pa še busha obremenjujejo z tem.
brave,bold and free
14. 06. 2008 17.26
sram me je, da morajo naši vojaki stiskati roko človeku, ki po vseh pravilih spada na haaško sodišče!
resslovenka
12. 06. 2008 13.08
exim , samo še to za danes, ko je ravno četrtek. Fajn se imej , pa kakšno konstruktivno povej med prijatelji.
Ranunculus
12. 06. 2008 10.55
exim A veš, da verjamem, da se da zadeve zagovarjat brez žalitev in se le redkokdaj spustim na ta nivo. Torej v civiliziranem svetu celo ti pozabiš na žaljivke in etikete?
exim@t-2.net
12. 06. 2008 10.44
Preprosto: moji kolegi vedo, da sem občasno na Forumu, vedo za mojo privrženost tej vladi. Najbolj pa so zanimivi "naši" četrtki, ko se srečamo prijatelji med seboj. različnih nazorov, idej. In kako vneto zagovarjamo svoj "prav"! pa vendar na nivoju, brez žalitev in diskreditacij. Se da, veš!
resslovenka
12. 06. 2008 10.23
exim Saj veš kako pravijo: Nikoli ne reci nikoli. Hvala bogu mi zdravje zaenkrat dobro služi. Kako bom pa vedela, da si to ti, če me usoda zanese v tvoje hrame? Ja, najbrž bi bilo zelo zanimivo srečanje. Pa lep pozdrav.
exim@t-2.net
12. 06. 2008 09.57
resslovenka: ne žali ne poznaš me, nimaš pojma o meni, etiketiraš, ...Očitno vam je -istim skupno to: diskreditacija! Sicer pa: morda se pa srečava v bolnici. Nikoli ne veš, verjemi pa, da me boš vesela, ko me boš videla.
Buena Vita
11. 06. 2008 22.12
killi-123ko pridejo tvoji na oblast,takrat se bodo štrajki vrstili,ker ne bo nihče hotel delat TO BO VESELO...HHHUUUUURRRRRRRAAAAAAA
mac4_m
11. 06. 2008 21.15
manja niso izgubili v vietnamu?? Kako jo pa lahko še bolj dobiš po p....kot so jo oni tam. V vodo se metal vse, od helikopterjev do tankov, ker niso mogli dost hitro spizdit. Težko reč nečemu takemu ne izgubiti... :)
dobra_tetka
11. 06. 2008 17.12
a bi zej lahko že počas s temu busham zaklučl no....
chemtrail
11. 06. 2008 16.49
Kakšna aroganca in nadutost tega kavboja!! Al smo mi eni hlapci..... Ta pop tv, me je pa tudi razočarala - no ja saj so bili ustanovljeni z US and A kapitalom.
chemtrail
11. 06. 2008 16.45
Kakšna aroganca in nadutost, tega kavboja!! Al smo mi eni hlapci! Ta pop tv me je pa tudi razočaral - no ja, saj so itak ustanovljeni z US and A kapitalom.
killi-123@hotmail.com
11. 06. 2008 15.05
exim , kdaj bo naslednji štrajk? Boš tudi takrat dosleden?
resslovenka
11. 06. 2008 15.04
Če si pa ti exim zdravnik, ne, potem pa sploh ne bi rada imela s teboj opravka. Bog ve , kaj se ti je v tem življenju pripetilo in tako zamerilo, da si tak. Veliko dobrega verjetno, pač ne.
exim@t-2.net
11. 06. 2008 14.54
Takole gre to: če je ena sam komentar neresničen, mi to dokažite. Ne blamirajte se a priori, ker sem pač zagovornik sedanje vlade, ki je stvari končno, kar vam resslovenci in poliitki in bonsai in ostala -ista rodbina, v nadaljevanju 12 let na 50 let podlage, NI uspelo. Žal, raje bi videl, da bi vsaj od samostojne Slovenije dalje živel normalno življenje, torej ne samo zadnje 4 lera, pač pa 16 let. To si zaslužim, tako jaz, kot vsi, ki smo pridni, delovni in ne-tajkunski. Jemo svoj kruh, pijemo svojo vodo in počitnikujemo za svoj denar. Težko razumljivo , nagci, kajne!! Aja, pa še to: biti zdravnik je izredno naporen in časten poklic. Z veseljem ga opravljam, saj delam nekaj dobrega. pa ti,darthrevan, pa prašek, pa,..no, da ne naštevam, nagci!
Ranunculus
11. 06. 2008 13.51
Ko berem komentarje izgleda tako, kot da so eximu izbrisali komentar... pa nič ne de. Strinjam se z maxtor6, res se preveč sekiraš in res si škoduješ, ko se ukvarjaš z Nagci, -isti in Janšisti. Upam, da imaš vsaj ob nedeljah pri maši mir.
DarthRevan
11. 06. 2008 13.46
In kot sem že ne vem kolikokrat rekel: Za elektronsko šifro ima vsak največjega tiča, ko se mora pokazati z imenom in obrazom, pa postane evnuh.
DarthRevan
11. 06. 2008 13.45
Najbolj zabavno je da tile forumski janševi soldati so navadne ničle in veliki JJ nikdar ne bo vedel zanje.
resslovenka
11. 06. 2008 13.42
exim Te moram razočarati. Moj rod je v nulo slovenski in je živel in še živi tu v dobrem in v slabem. Se nismo nikamor preseljevali (op.p.)- bežali po nobeni vojni ne v Argentino, ne v Avstralijo, ne v druge pribežniške države na tej zemlji. Ponosno smo delili usodo slovenskega naroda, kar za mnoge zdajšnje povzpetnike v tej vladi ravni ne moremo tega trditi, mar ne!
mixidotnet
11. 06. 2008 13.16
Exim Jebemti sam morš pa bit full zamorjen pa jezen a ne ? Kadar kol berem tvoje komentarje se mi malce zasmiliš. Ma pusti računalnik za kako uro al pa dve pa pejd mal vn na zrak. Življenje je lepo. Ne si ga kvarit s takimi stvarmi k te spravljajo ob živce in jih ne razumeš. Pusti vse skupi kar te presega pa pejd mal na sprehod. Pa en lep sončen da :)