Slovenija

Na cesti pod vplivom močnih zdravil

Ljubljana, 13. 05. 2009 19.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
P.Č./D.L./STA
Komentarji
12

V letu dni se je število tistih, ki vozijo pod vplivom pomirjeval in antidepresivov, podvojilo. To je lahko tudi usodno, ljudje pa se nevarnosti velikokrat sploh ne zavedajo.

Psihoaktivna zdravila so zelo nevarna v kombinaciji z alkoholom.
Psihoaktivna zdravila so zelo nevarna v kombinaciji z alkoholom. FOTO:
Zdravljenje z zdravili je pogosta oblika zdravljenja bolezni in z demografskimi spremembami se število uporabnikov zdravil, ki so tudi vozniki motornih vozil, iz leta v leto povečuje. Majda Zorec Karlovšek, avtorica zloženke Ali sem zaradi bolezni ali zdravil, ki jih jemljem, slab vo

V letu dni se je v Sloveniji število tistih, ki za volan sedejo pod vplivom psihoaktivnih zdravil, podvojilo. Če so jih leta 2007 policisti odkrili 51, so jih lani že 96. Za ta prekršek je zagrožena globa v višini 950 evrov, deset kazenskih točk in začasna prepoved vožnje.

Psihoaktivna so zdravila, kot so antidepresivi, uspavala, zdravila za epilepsijo in tudi antialergiki, ki vplivajo na vozniške sposobnosti. Najbolj nevarna so v kombinaciji z alkoholom, opozarja stroka. Kljub temu pa kar polovica zdravnikov svojih bolnikov ne opozori na stranske učinke in možne posledice, je pokazala raziskava.

Kako jih torej prepoznati? Zdravila, ki lahko vplivajo na vožnjo motornega vozila in zmanjšujejo psihofizične sposobnosti, imajo na embalaži trikotnika. V Sloveniji je tako označeno vsako šesto predpisano zdravilo.

Ljudje se največkrat ne zavedajo nevarnosti. K večji osveščenosti naj bi pripomogla zloženka Ali sem zaradi bolezni ali zdravil, ki jih jemljem, slab voznik?, ki jo je mogoče dobiti v čakalnicah zdravstvenih domov, bolnišnicah, lekarnah, na servisih Avto-moto zveze Slovenije (AMZS), na servisih Petrola ter izpostavah Vzajemne zdravstvene zavarovalnice.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mbedeni1
13. 05. 2009 22.05
MIHA MIHA -KAJ POLICAJI ZAKON JE NOR ,DA ŽE ZDRAVNIKI NE DAJO PREDLIGA O ODVZEMU
tony_abcde@yahoo.com
13. 05. 2009 22.03
niso krivi vozniki pod vplivom alkohola, tablet ali prehitri vozniki....krivi so policisti, kriva je vlada...krive so ceste...krivi so semforji...kriv je vse drugo če bi verjeli v te pravljice
miha.123
13. 05. 2009 21.49
Žal se "policaji" v resnici sploh ne ukvarjajo z resničnimi vzroki nesreč. Vedno je razlog "neprilagojena hitrost" in "alkohol" tako naredijo zapisnik v približno 50 sekundah - krivec je "dokazan" in vsi veselo naprej,... Varnost se bo začela povečevati, ko se bodo začeli ukvarjati z vzroki nesreč in ne bodo vedno šli po liniji najmanjšega odpora,... Seveda jim pa katastrofalna PR mašina ma MNZ in pa podrepniški novinarji, katerim slednja sama generira novice lepo "držijo štango" :-)))
194911
13. 05. 2009 21.37
pa vozijo tudi službene avtomobile taki ki dobivajo metadon redno- varnost treznih in " normalnih" voznikov je vedno bolj ogrožena. naj policaji zj. čakajo pred ZD tiste, ki od tam odhajajo v svoj avto z metadonom v sebi
luciluk
13. 05. 2009 20.57
Tonček to je zato ker na POPTV ni zaposlenih novinarjev temveč samo študentje!!!
Tonček Balonček
13. 05. 2009 20.45
Naslov je popolnoma deplasiran, antidepresivov je je na desetine, to pač ni kar tako!!! Od kod črpate te neumnosti in stignme ter zakaj? Sploh ima ta POP TV kar neke brez zvezbne članke, kjer odpirajo razne teme, potem pa sledi samo še nek dilentatizem in več kot očitno popolmno nepoznavanje problematike, pišejo kar tako, da zapolnijo prostor!!
manco-capac
13. 05. 2009 20.30
Je že res da alko in tablete ne vplivajo dobro na vozniške sposobnosti, ampak se bolj bojim tistih, ki so že v treznem stanju norci. Ko se ga pa še nažlajfajo je pa itak katastrofa neizbežna.
srecnii
13. 05. 2009 20.26
Vsi antidepresivi pa tud ne prepričujejo vožnjo z motornim vozilom, jaz sem jih jemal pol leta pa mi je doktor rekel, da lahko vozim.