Slovenija

ANIMACIJA: Nižine zajelo najobilnejše sneženje v zadnjih petih letih, v soboto ga bo zapadlo še enkrat toliko

Ljubljana, 02. 02. 2018 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.H./STA/Ti.Š.
Komentarji
285

Slovenijo je pobelil sneg. Na Voglu je zapadlo že meter novega snega, snežna odeja je tako debela že 2,8 metra. Pol metra snega imajo na Kočevskem, v Ljubljani pa so ga namerili že več kot 20 centimetrov. Sneženje se bo nadaljevalo tudi v soboto - zapadlo ga bo še enkrat toliko, kar pomeni, da bi ga lahko v prestolnici namerili več kot pol metra.

Več videovsebin
  • Animacija snežnih padavin
    00:17
    Animacija snežnih padavin
  • Vremenoslovci napovedujejo od 25 do 40 centimetrov snega
    00:32
    Vremenoslovci napovedujejo od 25 do 40 centimetrov snega
  • Pasje veselje ob snegu
    00:16
    Pasje veselje ob snegu
  • Iz 24UR ZVEČER: Brane Gregorčič o snežni pošiljki
    02:37
    Iz 24UR ZVEČER: Brane Gregorčič o snežni pošiljki
  • Iz 24UR: Promet obstal tudi v mestih, zamujali so avtobusi, odpovedan let v Stansted
    02:32
    Iz 24UR: Promet obstal tudi v mestih, zamujali so avtobusi, odpovedan let v Stansted
  • Iz 24UR: Slovenija je obstala - zaradi snega
    01:25
    Iz 24UR: Slovenija je obstala - zaradi snega
  • Iz 24UR: Nič ni pomagalo - na cestah znova kaos
    03:03
    Iz 24UR: Nič ni pomagalo - na cestah znova kaos
  • Iz 24UR: Največ snega na Gorenjskem
    01:08
    Iz 24UR: Največ snega na Gorenjskem
  • Iz 24UR: Po nadpovprečno toplem januarju se začenja 'prava' zima
    01:55
    Iz 24UR: Po nadpovprečno toplem januarju se začenja 'prava' zima

Večji del države je zajelo obilno sneženje. Največ snega je po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) zapadlo v osrednji Sloveniji, najmanj pa v severovzhodni.

V Ljubljani je do 15.30 zapadlo približno 20 centimetrov snega, deset centimetrov debelejša snežna odeja pa je prekrila bližnjo Vrhniko. Kot kažejo podatki Arsa, je tudi na območju Logatca, Kočevja in Cerkniškega jezera zapadlo skoraj 30 centimetrov snega, v Velikih Laščah pa 44 centimetrov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Snežna pošiljka pa ni bila tako obilna v severovzhodni Sloveniji. V Murski Soboti so snežinke naletavale med dežjem, a jih je bilo premalo, da bi pobelile pokrajino, so pojasnili na Arsu. Okoli pet centimetrov snega je do 15.30 zapadlo v Mariboru, trije na Ptuju, Mežico pa je prekrilo 18 centimetrov snega. Približno 20 centimetrov ga je zapadlo tudi v Novem mestu.

Na Voglu že skoraj tri metre snega

Na Voglu je snežna odeja debela kar 286 centimetrov, na Zelenici 256 centimetrov in na Krvavcu 146 centimetrov.

V gorah je sicer zapadlo od 20 do okoli 70 centimetra snega. Največ novega snega je v Julijskih Alpah, najmanj pa v vzhodnih Karavankah in na Pohorju. Tam je do petka zjutraj zapadlo od 20 do 30 centimetrov snega. Novi sneg je nestabilen, rahel in mehak. Veliko je zametov, na vetru izpostavljenih legah pa je novi sneg marsikje spihan do podlage, ki je trda in tudi poledenela. Razmere se zaradi sneženja še spreminjajo.

Snežna odeja na Pokljuki.
Snežna odeja na Pokljuki. FOTO: ARSO

"Sneženje se bo po kratkem predahu v soboto proti jutru od juga nato spet okrepilo," je za 24ur.com pojasnila hišna prognostičarka Benja Režonja.

Ponehalo bo šele v soboto proti večeru, po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) najkasneje na jugovzhodu Slovenije.

"Kakšno snežinko lahko pričakujejo tudi po nižinah Primorske in v Prekmurju," napovedje Režonja.

Po večini države je ves petek močno snežilo.
Po večini države je ves petek močno snežilo. FOTO: Aljoša Kravanja

Po napovedih meteorologinje bo v soboto tako zapadlo še enkrat toliko snega kot v petek - največ v visokogorju, na Kočevskem in Notranjskem - od 20 do 30 centimetrov, v Ljubljani pa med deset in 20 centimetri. V soboto zvečer bi v prestolnici tako lahko namerili tudi pol metra snega. "To je namreč najobilnejše sneženje, ki je nižine zajelo v zadnjih petih letih," še razlaga Režonja.

Sneg je moker in povzroča težave predvsem v prometu, nastanejo lahko tudi snegolomi.

Sneg je pobelil tudi središče Ljubljane.
Sneg je pobelil tudi središče Ljubljane. FOTO: Gregor Ravnik

Nedelja bo nato jasna in sončna, a mrzla. "Temperature bodo ponoči okoli -5 stopinj Celzija. Nizke temperature bodo nato vztrajale še 14 dni, približno toliko časa se bo sneg tudi obdržal," pravi meteorologinja.

Na Voglu je v petek do 13. ure zapadlo že meter novega snega, na Kočevskem pol metra, v Ljubljani pa okoli 20 centimetrov, kažejo podatki Arsa.
Na Voglu je v petek do 13. ure zapadlo že meter novega snega, na Kočevskem pol metra, v Ljubljani pa okoli 20 centimetrov, kažejo podatki Arsa. FOTO: Bralec Matjaž

Zapihal bo tudi severovzhodni veter; na Primorskem sprva večinoma šibka burja, ki se bo v noči na soboto okrepila, na izpostavljenih mestih pa bo dosegala hitrost okoli 100 kilometrov na uro. V nekoliko višjih legah Primorske in Notranjske lahko v kombinaciji s sneženjem nastanejo snežni zameti. Burja bo predvidoma oslabela v soboto popoldne.

Snežilo je po celi državi, razen po nižinah Primorske in v Prekmurju.
Snežilo je po celi državi, razen po nižinah Primorske in v Prekmurju. FOTO: Gregor Ravnik

Po podatkih Arsa je reka Vipava dosegla opozorilni pretok in se je v srednjem toku pričela razlivati ob strugi. Manjša razlivanja bodo prisotna še v noči na soboto, opozarjajo na Arsu.

'Kdor gre v gore v takih razmerah tvega življenje'

Zaradi obilnega sneženja in novozapadlega snega po daljšem obdobju mraza v gorah obstaja velika nevarnost snežnih plazov. "Gre za nevarnost četrte stopnje po petstopenjski evropski lestvici, sneg pa je povečini slabo sprijet s podlago. To velja tudi za zelo obiskano Zelenico in območje Begunjščice," opozarjajo na Policijski upravi (PU) Kranj.

Na gorah so planinske koče večinoma zaprte. Gorenjski policisti gibanje v gorah in na območjih, kjer obstaja tveganje za plazove, kjer so grape, strmine in izpostavljena območja, zaradi aktualnih razmer odsvetujejo. Ob tem so opozorili, da so plazovi hitrejši od turnih smučarjev in če se plaz sproži praktično nimajo možnosti umika. Nevarna je tudi hoja pod strmimi pobočji. Kdor gre v gore v takih razmerah se izpostavlja in tvega življenje, so poudarili.

Planinska zveza Slovenije še posebej opozarja na nevarnost plazov tudi na nižjih legah, v "pogovorno varnejših gozdnih kucljih". Kot opozarja Arso, bodo v sredogorju in v gričevju nevarna zlasti strma travnata pobočja. To velja predvsem za območje Škofjeloških hribov, za Notranjsko, Kočevsko in severno Primorsko. Previdnost pa je potrebna tudi nižje na strmih pobočjih, kjer je snežilo na travnato podlago in je zapadlo vsaj 20 centimetrov snega.

Poglejte, kako hitro se dviga snežna odeja na Pokljuki:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaradi vremena ni večjih težav pri dobavi elektrike

Snežna odeja, ki je prekrila državo, za zdaj ne povzroča večjih težav pri dobavi električne energije. Okoli 7.30 so izpad zabeležili na območju Elektra Maribor, a so ga že odpravili. Na območju Elektra Primorska pa je brez elektrike ostalo 357 odjemalcev, največ na območju Bovškega, nekaj pa na Cerkljanskem in Tolminskem.

V petek okoli 6.30 ure je v Ljubljani in okolici dež začel prehajati v sneg.
V petek okoli 6.30 ure je v Ljubljani in okolici dež začel prehajati v sneg. FOTO: 24ur.com

Na območju Elektra Ljubljana in Elektra Gorenjska večjih težav ne opažajo, prav tako pa zaradi snega ne pričakujejo večjih izpadov elektrike. Na območju Gorenjske je namreč več kot 60 odstotkov električnega omrežja pod zemljo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (285)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hellsrael
02. 02. 2018 22.36
+0
PA TO JE NEVERJETNO...SREDI ZIME SNEG PA JA NEEEEEE ?!?!!!??!!! CEL BOZJI DAN NOVICE O SNEGU !!! RESNOOOOO ?!?!!
thetech
02. 02. 2018 22.28
+23
Takole šele vidiš kolk je Slovenski narod butast. Vremenoslovci so točno povedali, da bo na Štajerskem in na severovzhodu države padavin manj. In zdaj se ljudje iz teh koncev tukaj repenčijo, da so vremenoslovci napovedali napačno, ker pač pri njih ni snega.. Nekateri so takooo zelo butasti, da se jim sploh ne moreš načuditi.. Bebčki prve klase ne poznajo regij in strani neba.. Bedaki!
dajno
02. 02. 2018 22.36
-20
Kaj se peniš? Za nižine so ga napovedali, 20cm, padlo pa so trije.
jojow
02. 02. 2018 22.38
+14
thetech ima prav. Zaradi službe sem veliko na cesti in sem bil danes na Dolenjskem, Notranjskem in Gorenjskem. Snega je bilo povsod okoli 20cm. Točno tako so tudi napovedali. Že pred dnevi je bilo tudi napisano, da bo proti Štajerski snega manj. A vi ljudje sploh kaj berete?
thetech
02. 02. 2018 22.43
+10
@dajno Si še en bebček, ki ne pozna strani neba. To je snov, ki smo se jo učili v 2. razredu OŠ. Res si eno teslo!!!
Valkoor
02. 02. 2018 22.52
+9
dajno Ti pa nisi ravno najbolj bister kajne. Malo branja ti zagotvo ne bi škodilo.
RockRoller
02. 02. 2018 22.57
+13
dajno - Sem iz Gorenjskem in sem bil danes službeno na Dolenjskem. Povsod je bilo snega okoli 20 cm. So že pred denvi povedali, da bo največjo količino snega dobil jug države in pa nottranjski konec, najmanj pa štajerska. Torej vse štima. Kje se ti točno zatakne? Res ti nekaj kolesc v glavi manjka.
jazSmeško
02. 02. 2018 22.59
-11
thetech Očitno ti nisi spremljal napovedi. Lepo so povedali da bo v Pomurju najmanj snega in to od 10 cm in do 15 cm. In kje imaš ti v Pomurju 10 cm snega?? Če pa ga ni niti 1 cm. HALOOOOO.
stanekas
02. 02. 2018 22.21
-8
Najobilnejše sneženje v zadnjih petih letih, saj še ni prvi april? Na Koroškem ste napovedovali med 20 in 30cm, zapadlo ga je cca 4 cm. Vrhunska napoved, nimaš kaj! Prav režat se je vam vremenarjem. Tut js bi mev tako službo, da bi naplahtal ljudi in vsake 6 ur spreminjal že prej vnaprej napovedano vreme. Halo?
dajno
02. 02. 2018 22.36
-4
SLO-SURVIVAL
02. 02. 2018 22.01
-10
eh dajte no ne pretiravat, komaj 5 cm ga je pa smo na ful visokem hribu, pa vse se bo stopil vsak čas, dajte malo pogledajte skozi okno ven iz studia
dajno
02. 02. 2018 22.37
-5
noname007
02. 02. 2018 21.40
+5
Hvala bogu da imamo sneg. In naj se obdrži čimdlje, že tako zamuja za cel mesec, da ne rečem dva. Kruha in iger! Jupiiiii! Končno nekaj normalnega za ta čas.
tali?ni tom
02. 02. 2018 21.20
-4
jejhata,arso pravi da je nekialamker sredzimeda ! ne moreš belivat!
kajpavzdevek
02. 02. 2018 21.18
+0
Ma tu v Lendavi je dež, nega snega. Ka gučite laži da je Slovenija v izrednih razmerah
doktor_muc
02. 02. 2018 21.27
+3
IVO1965
02. 02. 2018 22.17
+6
a če bi lo pa kva kva kva, pa bi bilo ok al kako
Diškor
02. 02. 2018 21.14
+18
Vlada je nehala delat, nima zimske opreme in je zmrznila.
Našvasan_zob
02. 02. 2018 21.05
+15
A ste ziher,da ga bo jutr še enkrat tolk k dons?? Ker jz gledam tlele urno napoved in mi do jutri 21.00 kaže, da bo bolj naletavalo kot snežilo...
Našvasan_zob
02. 02. 2018 20.59
+15
No v glavnem... V Škofljici ga je še vedno manj kot 20 cm... Pa to kar zdej pada se sproti topi..
jazSmeško
02. 02. 2018 20.58
+39
Ko sem jaz hodil v osnovno šolo in je bilo skoraj zmeraj 40 cm in včasih tudi več snega, zapadel pa je ponavadi že na polovici novembra in je ostal do marca, včasih je bilo tudi tako mrzlo da si slišal kako v gozdu poka drevje od mraza pa ni noben zganja takšne panike in cirkusa kot seda ko je po 20 cm snega. Pa to tudi po radiju in TV poročali da sneži ampak da bi pa delali takšen cirkus kot to počnejo dan danes je pa res višek od viška.Če je zima je pač zima in pač čas da sneži.
Našvasan_zob
02. 02. 2018 21.01
+18
Ja sam tut če vsak dan od novembra naprej utrujajo s snegom se bodo še vedno najdl pacijeni, ki se bodo vrtel po cestah in avtocestah... Pač temu narodu ni pomoči..
nisde357
02. 02. 2018 21.35
+3
Pojdi malo na ceste pa poglej nesposobne voznike kaj počnejo..kot da sekire padajo in ne sneg to je res neverjetno kako so ljudje nesposobni...
RuinBucaner65
02. 02. 2018 20.56
+2
24 ur ... 0b 19h ste pri poročilih povedali podatek, da je največ snega zapadlo na gorenjskem ... in sicer 40cm ... od kje vam ti podatki??? Na Ribniškem(malenkost višja nadmorska kot samo mesto) ga je do 19h zapadlo 60cm
tarzan13
02. 02. 2018 20.49
+5
kok je zoprn za kidat , ful je mokr in težek
Sunshine73
02. 02. 2018 20.52
-5
pri nas ni treba kidat imamo talno gretje čez celo dvorišče ...
Našvasan_zob
02. 02. 2018 20.57
+11
Našvasan_zob
02. 02. 2018 21.02
+9
Ti maš talno gretje sam kadar stopš na termofor..
Sunshine73
02. 02. 2018 22.12
+0
sej ni treba vrjet saj tudi sosedje niso dokler niso videli in se prepričali na lastne oči ... in to imam že 40 let sam tok ...
converse94
02. 02. 2018 20.48
+6
Novica pa taka, kot da pada sneg avgusta!
BroNo1
02. 02. 2018 20.20
+14
Naj zdrži toliko časa, da bodo imeli otroci lepe zimske počitnice, vsaj enkrat zasnežene.
AlternativeFacts
02. 02. 2018 20.02
+0
A so kje že do nosu v snegecu?
Sunshine73
02. 02. 2018 20.13
tarzan13
02. 02. 2018 20.50
+3
na voglu 1m, za manjše ljudi je pa res skor do nosu
dr21
02. 02. 2018 19.56
+3
mufic
02. 02. 2018 20.02
+1
dr21
02. 02. 2018 20.03
+2
pickumaterinu123
02. 02. 2018 20.09
+4
ja sej so rekl da bo najvec v osrednji/dolenjski/notranjski
AlternativeFacts
02. 02. 2018 19.52
-1
( BOB-FL 02.02.2018 14:29:37 v Mariboru pa se glih začel prijemat, ampak sama čorba! )...@Vklopite podjetno žilico in odprite konzervo rib, pa boste imeli Ribjo Čorbo....
gremonadesno
02. 02. 2018 19.46
-3
MemoDay ,., nc o tem 24ur ,.., lol
gremonadesno
02. 02. 2018 19.48
-3
polovica trendow na twiterju je o tem , kako to da ne porocate o tem ? aja ker koristi Trumpu , in totalno unicuje demokrate .,. lol
AlternativeFacts
02. 02. 2018 19.34
-2
Pa še malo biznisa...Pozabite na bitcoine, sedaj so vroča roba cryptokitties ..... :))
TOX6
02. 02. 2018 19.52
+0
Ja sneg je vse pobelil in zakril sledi volkov. Tudi levo idejo o priznanju palestine???? Nič več nabijanja o priznanju.Dražgoški gošarji so dobili mednarodno sporočilo, da naj na 1miljardo novega posojila, ki poganja volilni stvor(javno upravo) kar pozabijo!!!!
AlternativeFacts
02. 02. 2018 19.57
-1