Sodna preiskava zoper Vlačiča in Duhovnikovo

Ljubljansko okrožno sodišče naj bi odredilo sodno preiskavo zoper nekdanjega prometnega ministra Patricka Vlačiča in prvo damo Družbe za avtoceste Matejo Duhovnik. Razlog je milijonska odškodnina, ki je bila izplačana neupravičeno.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Ljubljansko okrožno sodišče naj bi odredilo sodno preiskavo zoper nekdanjega prometnega ministra Patricka Vlačiča in prvo damo Družbe za avtoceste (Dars) Matejo Duhovnik, so poročali v oddaji 24UR. To naj bi storili zaradi milijonske odškodnine, ki naj bi jo ob dokončanju dolenjske avtoceste izplačali podjetniku Mirku Kovačiču. Tožilstvo Vlačiču in Duhovnikovi očita več kaznivih dejanj in povzročitev velike premoženjske škode.

Odprtje kraka dolenjske avtoceste - 3

Odprtje kraka dolenjske avtoceste. (Foto: Damjan Žibert)

Po dolgih letih pregovarjanja z avtoprevoznikom Kovačičem je pred tremi leti končno zrasel nadvoz nad dolenjsko avtocesto pri Trebnjem. Takrat so lastniku zemljišča Kovačiču priznali in plačali 663 tisoč evrov nadomestila za njegove nepremičnine in milijon evrov in pol za stroške, povezane z razlastitvijo. Dars naj bi zadržal pol milijona evrov za izgradnjo nadvoza. Tega so zgradili, ker je avtocesta razdelila zemljišče, na katerem je Kovačič opravljal svojo dejavnost.

Vlačič zanika kakršno koli kaznivo dejanje. Dejal je, da se tudi preiskovalna sodnica ni strinjala z uvedbo preiskave, zato se je na sklep senat že pritožil, so poročali v omenjeni oddaji.

Duhovnikovi pa ljubljansko tožilstvo očita, da je pri vodenju gospodarske dejavnosti zlorabila zaupanje, ki ji je bilo dano za razpolaganje s tujim premoženjem. Zaradi te domnevne zlorabe zaupanja pa je avtoprevoznik Kovačič z Darsovim denarjem pridobil veliko premoženjsko korist.

Tožilstvo meni, da pogodbe ne bi smeli skleniti s Kovačičem kot fizično osebo, ampak z njegovo družbo Transporti Kovačič. A njegovo podjetje potem ne bi bilo upravičeno do vseh stroškov. Po mnenju tožilstva so bili vsi opozorjeni na sporne pogodbe in pravno problematiko tega posla, a so ga vseeno sklenili in tako oškodovali državni proračun. Kovačičevo podjetje pa naj ne bi bilo upravičeno niti do financiranja izgradnje nadvoza za skoraj pol milijona evrov.

Mateja Duhovnik

Prva dama Darsa Mateja Duhovnik (Foto: Damjan Žibert)

Na Darsu lani za zunanje svetovalce porabili kar 1,5 milijona evrov

Uprava Darsa je lani najela več svetovalcev, za katere je skupaj odštela kar 1,5 milijona evrov. Najdražja svetovalna pogodba je bila vredna kar milijon evrov, Dars pa jo je za urejanje dokumentacije sklenil s podjetjem 360ecm, so poročali v časniku Finance. Na Darsu so pojasnili, da to pomeni urejanje in shranjevanje dokumentacije in tudi mikrofilmiranje le-te ter arhiviranje. Kljub plačilu pa menda ni še skoraj nič narejenega, so po poročanju časnika še povedali.

V pravni službi so imeli lani zaposlenih kar osem ljudi, a kot kaže, to ni bilo dovolj, saj so za odvetniške storitve lani porabili še skoraj pol milijona evrov. Zaradi izredne odpovedi jih je lani tožila tudi nekdanja šefinja pravne službe Eva Hartman. Dars je zastopala odvetniška pisarna Jadek & Pensa, a neuspešno. Tako so morali Hartmanovi izplačati 40 tisoč evrov, prav toliko pa tudi odvetnikom. Na Darsu so pojasnili, da imajo trenutno sedem zaposlenih v pravni službi, vendar sta dva zaradi osebnih razlogov večkrat odsotna. Zaradi problematike v gradbeništvu pa se je v zadnjih dveh letih obseg dela za zaposlene pravnike izrazito povečal. S pravnimi svetovalci po pojasnilih z Darsa sodelujejo predvsem pri zastopanju na sodiščih v različnih sodnih postopkih, še zlasti zahtevnejših in dolgotrajnejših.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav je za Finance dejal, da tega ni mogoče zagovarjati kot neko poslovno potrebo podjetja, "ampak kot 'prijateljske' usluge izbrancem. Očitno je prišel čas, ko se bodo morali do teh dogajanj opredeliti tako nadzorniki kot AUKN".

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 144
Janez Jerancic 18.05.2012 14:52:21
Karkoli je ,je to da jih pospravijo najbolje .
 
tito-idol 18.05.2012 13:23:25
Vlačić in Duhovnikova bi morala iti v pripor,saj je možnost uničenja dokazov in ponovitve kaznivih dejanj.
 
Bojan-F 18.05.2012 12:43:46
Kukavičje jajce SLS in SDS! (Vsaj) parlamentarna komisija bi morala preiskati politično odgovornost visokih uglednih narodnih zastopnikov z zavlačevanjem in izsiljevanji pri gradnji dolenjske avtoceste.

Pro memoria 1: izgradnja avtocest je bila fevd SLS

Pro memoria 2: prepoceni vinjete so strošek predvolilne kampanije SDS iz leta 2008 ... ki ni bil nikjer zaveden
 
MMAXXIMUSS 18.05.2012 09:12:58
v žuzo z mafijo,...buhahhaha
MICLA 18.05.2012 08:43:28
plačata naj sama to škodo in takoj v arest z njima da ne bosta delala škode še naprej in tudi nadzorni svet takoj odpustit ker vsi skupaj kradejo in si potem delijo.
irhaela 18.05.2012 08:37:32
Zakaj pa rabimo zunanje svetovalce, če pa imamo znotraj še kar preveč svetovalcev? Ali niso sposobni opravljati svoje delo, ki je dobro plačano in celo za nedoločen čas? Seveda, zunanje svetovalce najamejo samo preko vez in medsebojnih simpatij, da si talajo naš davkoplačevalski denar v luft! Saj ni čudno, da ravno birokracija največ denarja jemlje in je tudi najdražja ustanova! Tale birokracija je naš največji parazit in ne pa javni sektor, kot so zdravniki, učitelji, policaji in družbenokoristni zaposleni!
 
flamengo 18.05.2012 07:50:53
Pravilno, upam, da se ne bo ustavilo na sodišču. Upam, da bodo preiskovali in kazensko preganjali storilce pri neupravičeni porabi evropskega denarja za stožice.
Polter Geist 17.05.2012 23:28:45
Miljonček, spominja na Kramarja iz NLB..
Buena Vita 17.05.2012 23:28:07
PA IMELI STE ŠANSO,ZAKAJ NISO PINGVINI SESTAVILI ANTARKTIČKO VLADO,
Buena Vita 17.05.2012 23:25:20
ODPRAVNINO SI JE ŽE IZPLAČALA,70 000 EVROV,STE POZABILI
Več komentarjev