Sodna preiskava zoper Vlačiča in Duhovnikovo

Ljubljansko okrožno sodišče naj bi odredilo sodno preiskavo zoper nekdanjega prometnega ministra Patricka Vlačiča in prvo damo Družbe za avtoceste Matejo Duhovnik. Razlog je milijonska odškodnina, ki je bila izplačana neupravičeno.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Ljubljansko okrožno sodišče naj bi odredilo sodno preiskavo zoper nekdanjega prometnega ministra Patricka Vlačiča in prvo damo Družbe za avtoceste (Dars) Matejo Duhovnik, so poročali v oddaji 24UR. To naj bi storili zaradi milijonske odškodnine, ki naj bi jo ob dokončanju dolenjske avtoceste izplačali podjetniku Mirku Kovačiču. Tožilstvo Vlačiču in Duhovnikovi očita več kaznivih dejanj in povzročitev velike premoženjske škode.

Odprtje kraka dolenjske avtoceste - 3

Odprtje kraka dolenjske avtoceste. (Foto: Damjan Žibert)

Po dolgih letih pregovarjanja z avtoprevoznikom Kovačičem je pred tremi leti končno zrasel nadvoz nad dolenjsko avtocesto pri Trebnjem. Takrat so lastniku zemljišča Kovačiču priznali in plačali 663 tisoč evrov nadomestila za njegove nepremičnine in milijon evrov in pol za stroške, povezane z razlastitvijo. Dars naj bi zadržal pol milijona evrov za izgradnjo nadvoza. Tega so zgradili, ker je avtocesta razdelila zemljišče, na katerem je Kovačič opravljal svojo dejavnost.

Vlačič zanika kakršno koli kaznivo dejanje. Dejal je, da se tudi preiskovalna sodnica ni strinjala z uvedbo preiskave, zato se je na sklep senat že pritožil, so poročali v omenjeni oddaji.

Duhovnikovi pa ljubljansko tožilstvo očita, da je pri vodenju gospodarske dejavnosti zlorabila zaupanje, ki ji je bilo dano za razpolaganje s tujim premoženjem. Zaradi te domnevne zlorabe zaupanja pa je avtoprevoznik Kovačič z Darsovim denarjem pridobil veliko premoženjsko korist.

Tožilstvo meni, da pogodbe ne bi smeli skleniti s Kovačičem kot fizično osebo, ampak z njegovo družbo Transporti Kovačič. A njegovo podjetje potem ne bi bilo upravičeno do vseh stroškov. Po mnenju tožilstva so bili vsi opozorjeni na sporne pogodbe in pravno problematiko tega posla, a so ga vseeno sklenili in tako oškodovali državni proračun. Kovačičevo podjetje pa naj ne bi bilo upravičeno niti do financiranja izgradnje nadvoza za skoraj pol milijona evrov.

Mateja Duhovnik

Prva dama Darsa Mateja Duhovnik (Foto: Damjan Žibert)

Na Darsu lani za zunanje svetovalce porabili kar 1,5 milijona evrov

Uprava Darsa je lani najela več svetovalcev, za katere je skupaj odštela kar 1,5 milijona evrov. Najdražja svetovalna pogodba je bila vredna kar milijon evrov, Dars pa jo je za urejanje dokumentacije sklenil s podjetjem 360ecm, so poročali v časniku Finance. Na Darsu so pojasnili, da to pomeni urejanje in shranjevanje dokumentacije in tudi mikrofilmiranje le-te ter arhiviranje. Kljub plačilu pa menda ni še skoraj nič narejenega, so po poročanju časnika še povedali.

V pravni službi so imeli lani zaposlenih kar osem ljudi, a kot kaže, to ni bilo dovolj, saj so za odvetniške storitve lani porabili še skoraj pol milijona evrov. Zaradi izredne odpovedi jih je lani tožila tudi nekdanja šefinja pravne službe Eva Hartman. Dars je zastopala odvetniška pisarna Jadek & Pensa, a neuspešno. Tako so morali Hartmanovi izplačati 40 tisoč evrov, prav toliko pa tudi odvetnikom. Na Darsu so pojasnili, da imajo trenutno sedem zaposlenih v pravni službi, vendar sta dva zaradi osebnih razlogov večkrat odsotna. Zaradi problematike v gradbeništvu pa se je v zadnjih dveh letih obseg dela za zaposlene pravnike izrazito povečal. S pravnimi svetovalci po pojasnilih z Darsa sodelujejo predvsem pri zastopanju na sodiščih v različnih sodnih postopkih, še zlasti zahtevnejših in dolgotrajnejših.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav je za Finance dejal, da tega ni mogoče zagovarjati kot neko poslovno potrebo podjetja, "ampak kot 'prijateljske' usluge izbrancem. Očitno je prišel čas, ko se bodo morali do teh dogajanj opredeliti tako nadzorniki kot AUKN".

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 144
janko jeranko 18.05.2012 14:52:21
Karkoli je ,je to da jih pospravijo najbolje .
Več komentarjev